Povežite se s nama

Život i društvo

Zdravstvenim predavanjima u Maruševcu obilježen Dan narcisa

Objavljeno:

- dana

U povodu javno-zdravstvene kampanje Dan narcisa 25. ožujka, Udruga žena Maruša i Općina Maruševec organizirali su javnu tribinu o zdravlju.

Tribina koja je održana prošlog vikenda u prostorijama Općine Maruševec organizirana je s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i, posljedično, smanjenja smrtnosti.

Okupljenima se na početku zanimljivih predavanja obratila predsjednica Udruge žena Maruša Mirjana Podbojec kazavši kako je osim edukacije o očuvanju zdravlja cilj ove tribine i dati podršku oboljelim građanima te ih ohrabriti na putu ozdravljenja. Udruga žena Maruša tom je prilikom dijelila edukativne materijale i narcise sudionicima tribine, a sredstva od prikupljenih donacija uručena su Mammae klubu Varaždin za pomoć oboljelima i liječenima od raka dojke.

O važnosti odaziva na preglede dojki u Općoj bolnici Varaždin, kao i o mamografiji, ultrazvuku i magnetskog rezonanciji na skupu je govorila je dr. Dorotea Bosilj iz Opće bolnice Varaždin, dok su o podršci operiranim bolesnicima govorile predstavnice Mammae kluba Varaždin Slavica Borko i Iva Delonga Habek, koja je ujedno demonstrirala pregled i samopregled na torzu.

Osim o prevenciji najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj, na tribini u Maruševcu riječi je bilo i o bolestima koje zahvaćaju mušku populaciju. Tako je dr. Sunčana Milić govorila o bolesti prostate i povišenim vrijednostima PSA, za koje je preglede potrebno prvi put učiniti u dobi od 40 do 45 godina.

O bolestima krvožilnog sustava, srčanom i moždanom udaru, kao i arterijskoj hipertenziji i aterosklerozi te virusnim infekcijama i važnosti higijene govorio je dr. Marko Šrajbek, dok je patronažna sestra Anica Kolenko govorila o štetnosti energetskih pića te naglasila kako šećer koji svakodnevno unosimo kroz različite proizvode predstavlja podlogu za sve bolesti. U praktičnom dijelu, predstavljen je prijenosni pametni EKG aparat za rano otkrivanje mana na srcu, tvrtke Biognost.

Okupljenima se obratio i načelnik Mario Klapša, kazavši kako je Općini Maruševec važno zdravlje građana, zbog čega i poduzima ciljane aktivnosti da bi se smanjila smrtnost i sačuvalo zdravlje ljudi.

– Općina Maruševec je proteklom vremenu provela europski projekt „Promocija zdravlja i prevencija bolesti“ putem kojeg smo održali edukacije i nabavili dva automatska vanjska defibrilatora koji spašavaju ljudske živote, da bismo kasnije nabavili još dva AVD uređaja koje smo postavili kod društvenih domova u Donjem Ladanju, Jurketincu, Cerju Nebojse i Druškovcu. Nabavljamo i doniramo medicinsku opremu Domu zdravlja za našu Ambulantu u Maruševcu da bi medicinsko osoblje moglo što lakše i brže pomoći i liječiti mještane. Nakon pauze zbog bolesti COVID-19 ponovno su krenula zdravstvena savjetovanja na području naših mjesnih odbora zahvaljujući našoj patronažnoj sestri, a kroz suradnju s našim udrugama organiziramo ovakve tribine, ali i aktivnosti poput brojnih sportskih turnira i biciklijada, sve u cilju brige o zdravlju i poticanja građana na fizičke aktivnosti – rekao je načelnik Klapša.

U Maruševcu u sklopu javno-zdravstvene tribine mnogobrojni sudionici skupa čuli su brojne korisne informacije vezane za prevenciju bolesti, ali i izmjeriti tlak i šećer u krvi u čemu su pripomogli djelatnici i učenici Srednje škole s pravom javnosti u Maruševcu. Na kraju programa, žuti baloni pušteni su na nebo iznad Maruševca u znak podrške oboljelima od raka dojke.

Život i društvo

Obnavlja se kolnik Topličke ulice u Gornjem Knegincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Putem Županijske uprave za ceste Varaždinske županije u srijedu, 31. svibnja, započeli su radovi na obnovi kolnika županijske ceste u Topličkoj ulici u Gornjem Knegincu, cijelom duljinom od 2,5 kilometra.

Radove izvodi tvrtka Colas iz Varaždina, a prvo se provodi glodanje (frezanje) postojećeg dotrajalog habajućeg sloja asfalta, a nakon toga, prije polaganja novog habajućeg sloja asfalta, slijedi sanacija oštećenja nosivog asfaltnog sloja.

Usporedo sa sanacijom asfalta djelatnici VARKOM-a provode prespajanja na kanalizacijskom sustavu u cilju objedinjavanja postojećih kanalizacijskih mreža, a sve kako bi se izbjeglo kasnije prekapanje novog sloja asfalta.

Zbog navedenih radova idućih dana biti će otežano prometovanje Topličkom ulicom te se mole vozači za razumijevanje i korištenje alternativnih prometnih pravaca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nikad bogatiji program manifestacije “Spilja Vindija – naša prošlost i budućnost”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, održat će se 8. po redu manifestacija “Spilja Vindija – naša prošlost i budućnost”, autora i organizatora KUD-a Voća, a pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća.

Ova folklorno edukativna manifestacija jedinstvena je u svijetu jer članovi KUD-a Voća uprizoruju život neandertalaca kroz priču čiji će sadržaj ove godine bit znatno drugačiji, a neopisivu stručnu, tj. edukativnu težinu dat će ovome događaju dr.sc. Ivor Karavanić, redoviti profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, autor mnogobrojnih radova na temu neandertalaca (arheologija paleolitika, razvoj čovjeka, prapovijesne kamene religije i tehnike itd.). Dr.sc. Ivor Karavanić približit će sa stručnog aspekta značaj spilje te razna zanimljiva otkrića vezana uz život neandertalaca.

Službeni program manifestacije počinje u 15 sati ispred spilje Vindije, a u njemu osim uprizorenja i spomenutog edukativnog dijela, u folklornom dijelu sudjeluju muzikaši KUD-a Voća te gosti iz bratske Općine Starše (Slovenije).

U podnožju spilje, KUD Voća organizira tzv. kulturnu točku gdje će biti izloženi umjetnički radovi nastali na voćanskoj umjetničkoj koloniji “Dani braće Stolnik” na temu Vindije, bit će i predstavljeni informativni paneli o značaju ovog lokaliteta autora dr. sc. Kravanića, razni suveniri voćanskog kraja, posjetitelji će moći probati spiljske koktele, pećinske kolačiće, loviti neandelce za jedinstvene selfieje, a Općina Donja Voća organizirala je potpuno besplatnu vožnju kočijom za sve posjetitelje. Najmlađi će moći uživati u jahanju ponija. Vožnja kočijom i jahanje moguće je već od 13 sati.

Atraktivna je i ostala ponuda, KUD-u će se pridružiti brojne voćanske udruge oko ponude domaće hrane i pića, koje će za posjetitelje biti besplatne.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje