Povežite se s nama

Život i društvo

Zelenim autobusima s Vincekom do najudaljenih kutaka Europe

Objavljeno:

- dana

PUTOVANJA

FlixBus ne nudi samo prijevoz od točke A do točke B, nego doživljaj putovanja. Tako je u jednoj rečenici opisana bit poslovanja njemačkog autobusnog operatera FlixBus, koji od će od 21. srpnja Varaždin povezati s 800 destinacija u 20 zemalja Europe. Rezultat je to partnerstva FlixBusa i varaždinskog autobusnog prijevoznika Vincek d.o.o.

U razgovoru s novinarima na originalnoj lokaciji – u tipičnom, zelenom autobusu FlixBusa – direktor razvoja poslovanja, Dean Čebohin i direktor Vinceka, Krešimir Čumbrek, predstavili su ovaj novi poslovni model start upa, čiji je najveći partner u Hrvatskoj, sa deset autobusa, upravo Vincek.
– Flixbus je svojim poslovnim modelom uspio privući milijune putnika diljem Europe – već oko 35 milijuna. Cilj nam je pružiti najvišu uslugu po najboljoj cijeni. Varaždin postaje dio zelenog tima, čime stanovnicima regije omogućujemo putovanja i do najudaljenijih mjesta u Europi ali jednako tako olakšavamo pristup turista Hrvatskoj pa tako i Varaždinu – istaknuo je Čebohin. Kad kaže „najvišeg standarda“, direktor misli na sve ono što će putovanje autobusom učiniti maksimalno opuštenim i što komfornijim.

Tako svi – zbog intenzivne boje odmah uočljivi i prepoznatljivi – FlixBusovi autobusi imaju više prostora između sjedala, utičnice, besplatni internet i dva komada prtljage, mogućnost kupovanja napitaka i grickalica u autobusu. Jednako tako putnicima je omogućena velika fleksibilnost u planiranju putovanja. Konkretno, rezervacije se mogu otkazati i promijeniti do 15 minuta prije polaska i to bez naplate. O fleksiblnosti ovisi i koliko će putnik platiti kartu. Jer, cijena ovisi o tome koliko se dana prije putovanja karta kupi. I potom, kud god dalje se ide i koliko se god puta presjeda u FlixBusove autobuse, sve se obavlja s tom, jednom kartom.

– Jednom se kartom i jednim prijevoznikom može obići Europa. Jer, krene li se iz Varaždina, presjeda se na drugi Flixbusov autobus i tako sve do konačne destinacije – ispričao je Čebohin. Karte se mogu kupiti on line, u turističkim agencijama i na kioscima Tiska.

Sigurnost

Tvrtka se bavi logistikom, marketingom i prodajom dok su partneri – regionalni prijevoznici – odgovorni za svakodnevno obavljanje prijevoza i vozni park. FlixBus za partnere, naglašeno je, bira isključivo provjerene prijevoznike, najčešće mala obiteljska poduzeća. – Vincek prema svemu odgovara našim visokim kriterijima – rekao je Čebohin.

Osobita pažnja se posvećuje vozačima. Tako i vozači s najdužim stažom prolaze dodatne, vrlo stroge obuke sigurne vožnje. – Naši su kriteriji čak i stroži nego što su zakonski – naglašava Čebohin. I dodaje: – FlixBus nije tvrtka koja kopira, nego koja inovira. Čini tržište većim i boljim i donosi investicije. S gospodarskog stajališta potiče lokalni razvoj. FlixBus je počeo sa desetak autobusa, danas ih je preko 1000 sa preko 100 tisuća dnevnih veza.

Krene li se iz Varaždina, presjeda se na drugi Flixbusov autobus i tako sve do konačne destinacije

Vincek je u mrežu uključio i Varaždin sa čak deset autobusa. Direktor Vinceka, Krešimir Čumbrek, istaknuo je kako je tvrtka zbog partnerstva s FlixBusom već zaposlila novih 30 ljudi. – Želimo i dalje rasti, a model FlixBusa prepoznali smo kao dio naših budućih planova. Jer to je jedini uspješan sistem poslovanja – rekao je Čumbrek. Vincek ove godine slavi četvrt stoljeća poslovanja, u voznom parku ima 110-ak  autobusa i tvrtka zapošljava preko 170 ljudi. U vlasništvu ima i turističku agenciju Galileo.

FlixBus će zahvaljujući svom najvećem hrvatskom partneru, varaždinskom Vinceku, povezivati Vukovar i Osijek, Viroviticu i Koprivnicu te grad Varaždin direktno sa Slovenijom i Njemačkom. Iz glavnih prometnih raskrižja ovih država, putnik se lako, presjedanjem u drugi FlixBus, povezuje s udaljenijim europskim gradovima. Tako se osim direktnih veza s Mariborom, Munchenom, Ulmom ili Sttutgartom putovanje može nastaviti dalje do Berlina, Dusseldorfa, Dortmunda, Zuricha, Basela, Amsterdama i drugih europskih gradova i zemalja.

– Ulaskom u FlixBus mrežu, ne samo da smo pokrenuli nove investicije, nego smo i zaposlili nove ljude pa nam je zadovoljstvo na ovaj način pridonijeti razvoju regije – rekao je Krešimir Čumbrek.

Kvaliteta

Uz kvalitetu i sigurnost, još je jedna odlika koja se ostvaruje ovim sistemom autobusnog prijevoza – jednostavnost. Jednostavno je kupiti kartu doma iz fotelje i jedna je karta za cijelo putovanje, neovisno o presjedanjima. Također se može i promijeniti ili otkazati bez troška. 

Svi koji putuju autobusom, osobito na udaljenije destinacije znaju koliko jednostavnost „skraćuje“ dugu vožnju autobusom. 
Troši se manje novca, ali što je još važnije – manje živaca.

Karte

Karta se može kupiti na www.flixbus.hr. Jedna je karta za cijelo putovanje, neovisno o presjedanjima. 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Varaždinskim gimnazijalcima nagrada na eko natječaju Fonda za zaštitu okoliša – Modna lasta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 150 radova učenika osnovnih i srednjih škola na Dan planeta Zemlje poslalo snažnu poruku o važnosti borbe protiv brze mode i negativnih utjecaja na okoliš.

Radovi pristigli na adresu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu natječaja Modna lasta, čiji su pobjednici objavljeni povodom Dana planeta Zemlje.

Upravo su učenički radovi inspiracija i izvor kreativnih ideja kojima svatko od nas može doprinijeti zaštiti i raznolikosti našeg okoliša, a koji je svakim danom u sve većoj opasnosti od uništenja, prvenstveno zbog konzumerizma i brze mode koja je bila fokus ovogodišnjeg kreativnog natječaja. Kroz tri zadatka, niži i viši razredi osnovnih škola, srednje škole te đaci kreativci pokazali su kako možemo usporiti brzu modu i pomoći Planetu.

Stručni žiri, u kojem su sjedili predstavnici najvećih hrvatskih medijskih kuća, influencerica Mateja Frajsberger poznatija kao Click4chic te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odabrao je tri najkreativnija rada u svakoj od kategorija.

Prvo mjesto u kategoriji nižih razreda odnijeli su Petra Atelj, Rut Fekeža, Paula Majstorović, Iris Tomljenović i Korina Židak iz Osnovne škole Vjenceslava Novaka Zagreb, pod mentorstvom razrednice Bojane Habjanec, dok je u kategoriji viših razreda pobjednica Viktorija Huljina iz Osnovne škole Banija koju je mentorirala Ankica Veseljić.

Prvo mjesto u kategoriji srednjih škola pripalo je Dori Modrić, Jakovu Grabaru, Elizabeti Kasun, Viti Breški i Karli Kolenko iz Prve gimnazije Varaždin, koje je u kreativnom procesu podupirala prof. Ivana Žnidarić Kajić.

– Iznimno smo sretni zbog velikog odaziva učenika na ovogodišnji natječaj „Modna lasta“. Više od 150 prijava svjedoči o strasti i predanosti učenika, kad je riječ o očuvanju okoliša. To nas inspirira i potiče da svake godine ponovno pružimo priliku djeci i mladima da pokažu svoju kreativnost i brigu za naš planet, te ih nagradimo za njihov trud. Ovogodišnji pobjednici su pravi pokazatelji ekološke osviještenosti mlađih generacija te čvrsto vjerujemo kako ih je potrebno motivirati da se nastave razvijati u tom smjeru – izjavila je Sunčana Matić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj ovog obrazovno-ekološkog natječaja bio je educirati i inspirirati djecu i mlade na usvajanje održivih navika za očuvanje Zemlje te je još jednom potvrdio koliko je važno motivirati ih da aktivno djeluju u zaštiti okoliša.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Knegincu održana Zelena čistka povodom Dana planeta Zemlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje i ove je godine organizirano čišćenje šumskih predjela Mostečka (Kolnjak), Cukavec i Krč na području Općine Gornji Kneginec.

Na poziv Općine Gornji Kneginec u subotu, 20. travnja, čišćenju su se odazvali članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava Kneginec Gornji, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki, članovi udruge branitelja Sinovi Domovine i Off road kluba Kneginec te djelatnici KNEKOM-a i Općine.

Ovakve akcije čišćenja šuma godinama se održavaju na gotovo istim mjestima. Ovom prigodom organizatori ponovno poručuju nesavjesnim pojedincima da se otpad ne smije odlagati u prirodu već se može besplatno predati u Reciklažnom dvorištu Kneginec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje