Povežite se s nama

Život i društvo

Zelenim autobusima s Vincekom do najudaljenih kutaka Europe

Objavljeno:

- dana

PUTOVANJA

FlixBus ne nudi samo prijevoz od točke A do točke B, nego doživljaj putovanja. Tako je u jednoj rečenici opisana bit poslovanja njemačkog autobusnog operatera FlixBus, koji od će od 21. srpnja Varaždin povezati s 800 destinacija u 20 zemalja Europe. Rezultat je to partnerstva FlixBusa i varaždinskog autobusnog prijevoznika Vincek d.o.o.

U razgovoru s novinarima na originalnoj lokaciji – u tipičnom, zelenom autobusu FlixBusa – direktor razvoja poslovanja, Dean Čebohin i direktor Vinceka, Krešimir Čumbrek, predstavili su ovaj novi poslovni model start upa, čiji je najveći partner u Hrvatskoj, sa deset autobusa, upravo Vincek.
– Flixbus je svojim poslovnim modelom uspio privući milijune putnika diljem Europe – već oko 35 milijuna. Cilj nam je pružiti najvišu uslugu po najboljoj cijeni. Varaždin postaje dio zelenog tima, čime stanovnicima regije omogućujemo putovanja i do najudaljenijih mjesta u Europi ali jednako tako olakšavamo pristup turista Hrvatskoj pa tako i Varaždinu – istaknuo je Čebohin. Kad kaže „najvišeg standarda“, direktor misli na sve ono što će putovanje autobusom učiniti maksimalno opuštenim i što komfornijim.

Tako svi – zbog intenzivne boje odmah uočljivi i prepoznatljivi – FlixBusovi autobusi imaju više prostora između sjedala, utičnice, besplatni internet i dva komada prtljage, mogućnost kupovanja napitaka i grickalica u autobusu. Jednako tako putnicima je omogućena velika fleksibilnost u planiranju putovanja. Konkretno, rezervacije se mogu otkazati i promijeniti do 15 minuta prije polaska i to bez naplate. O fleksiblnosti ovisi i koliko će putnik platiti kartu. Jer, cijena ovisi o tome koliko se dana prije putovanja karta kupi. I potom, kud god dalje se ide i koliko se god puta presjeda u FlixBusove autobuse, sve se obavlja s tom, jednom kartom.

– Jednom se kartom i jednim prijevoznikom može obići Europa. Jer, krene li se iz Varaždina, presjeda se na drugi Flixbusov autobus i tako sve do konačne destinacije – ispričao je Čebohin. Karte se mogu kupiti on line, u turističkim agencijama i na kioscima Tiska.

Sigurnost

Tvrtka se bavi logistikom, marketingom i prodajom dok su partneri – regionalni prijevoznici – odgovorni za svakodnevno obavljanje prijevoza i vozni park. FlixBus za partnere, naglašeno je, bira isključivo provjerene prijevoznike, najčešće mala obiteljska poduzeća. – Vincek prema svemu odgovara našim visokim kriterijima – rekao je Čebohin.

Osobita pažnja se posvećuje vozačima. Tako i vozači s najdužim stažom prolaze dodatne, vrlo stroge obuke sigurne vožnje. – Naši su kriteriji čak i stroži nego što su zakonski – naglašava Čebohin. I dodaje: – FlixBus nije tvrtka koja kopira, nego koja inovira. Čini tržište većim i boljim i donosi investicije. S gospodarskog stajališta potiče lokalni razvoj. FlixBus je počeo sa desetak autobusa, danas ih je preko 1000 sa preko 100 tisuća dnevnih veza.

Krene li se iz Varaždina, presjeda se na drugi Flixbusov autobus i tako sve do konačne destinacije

Vincek je u mrežu uključio i Varaždin sa čak deset autobusa. Direktor Vinceka, Krešimir Čumbrek, istaknuo je kako je tvrtka zbog partnerstva s FlixBusom već zaposlila novih 30 ljudi. – Želimo i dalje rasti, a model FlixBusa prepoznali smo kao dio naših budućih planova. Jer to je jedini uspješan sistem poslovanja – rekao je Čumbrek. Vincek ove godine slavi četvrt stoljeća poslovanja, u voznom parku ima 110-ak  autobusa i tvrtka zapošljava preko 170 ljudi. U vlasništvu ima i turističku agenciju Galileo.

FlixBus će zahvaljujući svom najvećem hrvatskom partneru, varaždinskom Vinceku, povezivati Vukovar i Osijek, Viroviticu i Koprivnicu te grad Varaždin direktno sa Slovenijom i Njemačkom. Iz glavnih prometnih raskrižja ovih država, putnik se lako, presjedanjem u drugi FlixBus, povezuje s udaljenijim europskim gradovima. Tako se osim direktnih veza s Mariborom, Munchenom, Ulmom ili Sttutgartom putovanje može nastaviti dalje do Berlina, Dusseldorfa, Dortmunda, Zuricha, Basela, Amsterdama i drugih europskih gradova i zemalja.

– Ulaskom u FlixBus mrežu, ne samo da smo pokrenuli nove investicije, nego smo i zaposlili nove ljude pa nam je zadovoljstvo na ovaj način pridonijeti razvoju regije – rekao je Krešimir Čumbrek.

Kvaliteta

Uz kvalitetu i sigurnost, još je jedna odlika koja se ostvaruje ovim sistemom autobusnog prijevoza – jednostavnost. Jednostavno je kupiti kartu doma iz fotelje i jedna je karta za cijelo putovanje, neovisno o presjedanjima. Također se može i promijeniti ili otkazati bez troška. 

Svi koji putuju autobusom, osobito na udaljenije destinacije znaju koliko jednostavnost „skraćuje“ dugu vožnju autobusom. 
Troši se manje novca, ali što je još važnije – manje živaca.

Karte

Karta se može kupiti na www.flixbus.hr. Jedna je karta za cijelo putovanje, neovisno o presjedanjima. 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Novi Marof: gradi se autobusno stajalište u Strmcu Remetinečkom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof

Na području Grada Novog Marofa nastavljaju se ulaganja u podizanje komunalnog standarda.

Sporazumom Grada Novog Marofa i Županijske uprave za ceste Varaždinske županije zajedničkim financiranjem u Strmcu Remetinečkom bit će izgrađeno autobusno stajalište s nadstrešnicom.

Vrijednost zajedničkog financiranja radova izvanrednog održavanja odnosno izgradnje autobusnog stajališta u Strmcu Remetinečkom na županijskoj cesti ŽC 2050 je 232.957 kuna s PDV-om. Udio ŽUC-a je 75 posto, odnosno 174.717,75 kuna, a Grada Novog Marofa preostalih 58.239,25 kuna.

Izabran je najpovoljniji ponuditelj za izvođenje radova, Galdi Čurilovec d.o.o., a radovi bi trebali biti gotovi do 30. lipnja 2021. Radovi obuhvaćaju izgradnju autobusnog stajališta s nogostupom i oborinskom odvodnjom.

– Izgradnja autobusnog stajališta izvest će se uz zapadnu stranu postojećeg kolnika županijske ceste ŽC 2050, na postojećem platou. Bit će uređeno autobusno stajalište za oba smjera vožnje autobusa te će se postići sigurnost putnika koji će čekati autobus na pješačkim otocima i tako će biti odvojeni od čekanja autobusa uz rub ceste – pojašnjava gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Predviđena širina kolnika autobusnog stajališta je 5 metara, a peroni za putnike predviđeni su s obje strane autobusnog stajališta, kako bi se putnici mogli ukrcati u autobus ovisno o smjeru vožnje.

Uz istočnu stranu perona, uz ŽC 2050, predviđena je izvedba zaštitne ograde visine 1 metar.

– Ovo je samo nastavak ulaganja u podizanje komunalnog standarda svih naših naselja. Izgradnjom autobusnog stajališta, mještanima ćemo, uz bolju sigurnost na županijskoj cesti, omogućiti i bolju prometnu povezanost – dodaje gradonačelnik Jenkač.

Osim toga, u tijeku su i radovi na osvjetljenju pristupne ceste tzv. Janušice.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mali sudionici Biciklističkog kampa i četvrti dan uspješno savladali zadanu rutu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici osnovnih škola, sudionici Biciklističkog kampa u sklopu projekta „Želim voziti bicikl“, koji se organizira tijekom proljetnih praznika, u petak su dio aktivnosti imali i u Varaždinu.

Kao i prošle godine, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina financijski podupire projekt, kojeg provodi BASK VINICA, a čiji je cilj uvrštavanje aktivnosti usmjerenih na stjecanje znanja iz prometne kulture i prometnih propisa u školski kurikulum te animacija učenika za stjecanjem znanja o pravilnom sudjelovanju u prometu.

U kampu ove godine sudjeluje 20 učenika varaždinske 7. osnovne škole i osnovnih škola iz Vinice, Cestice i Petrijanca te profesori Dubravko Banek, Nikola Sedlar, Predrag Dobrotić te autor i voditelj projekta, dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Male je bicikliste u Varaždinu dočekao predsjednik ZSUGV-a, Alen Runac.

– Zajednica sportskih udruga s razlogom se uključila u projekt „Želim voziti bicikl” i podupire ga već drugu godinu zaredom. Riječ je o doista hvalevrijednom projektu, a Zajednica se uključila jer je naš cilj edukacija djece i mladih. Vrlo smo zadovoljni smjerom u kojem to sve ide i razvija se, a bitno je naglasiti da su uključeni i kineziolozi, što znači da se sve odvija pod stručnim nadzorom – rekao je Runac.

Biciklistički kamp „Želim voziti bicikl“, organizira u sklopu priprema za županijsko natjecanje „Sigurno u prometu“, prometno-edukativne akcije koju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom unutarnjih poslova, odnosno Postajom prometne policije Varaždin.

Mali su biciklisti prvog dana projekta bili u Vinici i odvozili pravu „smrznutu” dionicu, a put, odnosno kotači potom su ih odveli u Cesticu, gdje su vježbali vožnju kružnim tokom i raskrižjem sa semaforima.

Trećeg dana kroz općinu Petrijanec okušali su se u offroad biciklizmu kroz poljske puteve. Najzahtjevniji i najopasniji dio puta bio je četvrti dan, onaj od Vinice do Varaždina, odnosno vožnja prometnicama do grada i u gradu, ali su mali biciklisti i tu rutu uspješno svladali.

– Projekt „Želim voziti bicikl“ razvija se punih 15 godina, a nakon svih tih godina došli smo do razine da su sve škole partneri, da učitelji i nastavnici, ali i roditelji prepoznaju vrijednosti projekta i daju nam podršku – rekao je Branimir Štimec, podsjetivši da je Varaždin „grad bicikala” te da na bicikliste, posebice one najmlađe, moramo svi paziti.

Nastavite čitati