Povežite se s nama

U fokusu

„Želim još bolji standard za sve mještane naše općine“

Objavljeno:

- dana

Općina Cestica

Punih je 15 godina prošlo otkad je Mirko Korotaj prvi put postao načelnik Općine Cestica. Tijekom njegovog desetljeće i pol dugoga mandata u Cestici su odrađeni brojni projekti, a Cestica je i prva u Varaždinskoj županiji realizirala projekt financiran iz EU fondova.

Mirka Korotaja 20. ožujka očekuje novi izazov – izvanredni izbori Općinskog vijeća, na koje će izaći kao zajednički kandidat HNS-a i SDP-a za načelnika Općine. Izvanredni se izbori održavaju zbog nedonošenja proračuna za 2016. godinu. Na pitanje zbog čega je uopće došlo do takve situacije, Mirko Korotaj će odgovoriti: – Za izvanredne izbore u Cestici isključivo su odgovorni HDZ, Tomislav Lazar i Stjepan Bistrović. Smeta im dosadašnji uspješan razvoj Općine, provođenje projekata kojima smo poboljšali standard naših mještana. Svojim neodgovornim ponašanjem i vođeni osobnim interesima ne samo da su zaustavili funkcioniranje Općine na šest mjeseci, nego su stvorili i nepotreban trošak izbora u iznosu od 300 tisuća kuna. Svojim su ponašanjem i izazivanjem izvanrednih izbora oduzeli vatrogascima jedno novo vozilo koje smo mogli kupiti za taj novac. Očigledno su im bili važniji njihovi interesi i ambicije, a koje nisu mogli utišati na godinu dana do redovnih izbora. Njima na dušu.

Vi spominjete nepotreban trošak, dok čujemo od vaše konkurencije da je razlog taj što niste prihvatili njihove amandmane koje su predložili u sklopu proračuna. Tko je tu u pravu?
HDZ i nezavisni vijećnici predložili su amandane na proračun koji su bili potpuno nerealni i neshvatljivi. Tražili su da smanjimo sufinanciranja smještaja djece u Dječji vrtić, smanjenje pomoći našim udrugama, prvenstveno vatrogasnim društvima i nogometnim klubovima, željeli su ukinuti subvencioniranje plaćanja komunalnog doprinosa kod legalizacije objekata i brojne druge neodržive stvari. Svi znaju kako se naša općina razvila se u posljednjih 15 godina. Nisam mogao prihvatiti to politikanstvo kojim bi smanjili standard mještana. A sve to zbog interesa vrlo uskog broja pojedinaca. Njima su važniji osobni interesi od interesa svih mještana naše općine. I zato će na ovim izborima i biti kažnjeni od birača kojima su htjeli zavući ruke u džepove.

Koalicija i projekti

Potpisali ste koalicijski sporazum sa SDP-om, gdje ste nominirani za zajedničkog kandidata za načelnika. Imate li neki zajednički program i projekte koje ćete prezentirati svojim mještanima?
S koalicijskim partnerima iz SDP-a odlično smo surađivali protekle tri godine. Zajednički smo ostvarili odličnu suradnju s nizom ministarstava i državnih firmi. To nam je pomoglo da puno projekata realiziramo kroz sufinanciranje te smo time uštedjeli proračunski novac Općine. Mnogo je takvih primjera – od uređenja i asfaltiranja cesta, izgradnje vodovodne mreže, pa do rekonstrukcije niskonaponske mreže. Posebno mi je drago da smo uz pomoć Ministarstva kulture uredili naše crkve, kapelice i druge spomenike kulture koji su dugo vremena bili zapostavljeni.

“Izazivanjem izvanrednih izbora vatrogascima je oduzeto jedno novo vozilo koje smo mogli kupiti za taj novac. Očigledno su bili važniji interesi i ambicije HDZ-a, Tomislava Lazara i Stjepana Bistrovića, koje nisu mogli utišati na godinu dana do redovnih izbora. Njima na dušu.” – Mirko Korotaj, dosadašnji načelnik Cestice

Kad govorimo o projektima, imate li kakve konkretne prijedloge koje vaši mještani mogu očekivati u narednom razdoblju?
Naravno da imamo. A po tome se i značajno razlikujemo od naše konkurencije koji se isključivo bave prošlošću, podmetanjima i izmišljanjima. Odmah nakon izbora, do kraja ove godine, ostvarit ćemo tri projekta koji će podignuti standard naših mještana na viši nivo. Nema preče uloge lokalne vlasti od podizanja standarda života u svojoj sredini, a to smo radili od početka mog mandata. Prvi projekt je pomoć osobama starije životne dobi i umirovljenicima kroz isplatu pomoći prije Božića, drugi projekt je sufinanciranje nabavke udžbenika i radnih bilježnica za sve učenike naše osnovne škole, a treće je stipendiranje svih studenata na području Općine Cestica. Time ćemo obuhvatiti više od 90 % naših građana i na taj način direktno podići standard života na području naše općine. Time pokazujemo našu odgovornost prema mještanima, ali i socijalnu osjetljivost u vremenima kad se teško živi.

Imate li kakve planove za veće infrastrukturne projekte, budući da se u Cestici uvijek naveliko gradilo i ulagalo u infrastrukturu?
Stvarno ne bih želio nikoga uvrijediti, ali dovoljno je samo pogledati naše okruženje i odmah će biti vidljivo kakav je razvoja naša općina postigla u proteklih 15-tak godina. Ali mi ne želimo gledati u tuđa dvorišta, već smo se koncentrirali na naše mještane i našu budućnost. Zato ću odmah nakon izbora kandidirati projekt dogradnje Dječjeg vrtića, čiju smo dokumentaciju već pripremili. Kreće i gradnja Kulturno-informativno-poslovnog centra, kako bismo nizu naših udruga osigurali prostor za njihove aktivnosti i rad. Oba ta projekta kandidirat ćemo na fondove Europske unije i uvjeren sam da ćemo ih i uspješno realizirati.

Sad kad ste spomenuli fondove Europske unije, poznato je da je u Cestici bio realiziran prvi takav projekt uopće u Varaždinskoj županiji. Koji je to bio projekt i jeste li još koje projekte financirali iz fondova EU?
Prvi projekt je bila Turistička zona „Haloze-Zagorje“, i otad smo realizirali desetak raznih projekata. Nedavno smo završili i posljednji, pod nazivom „DE-PARK“, a uplatu sredstava u proračun očekujemo uskoro. Imamo puno projekata koji su ovim izvanrednim izborima zaustavljeni, ali ćemo ih nastaviti već 21. ožujka, dan nakon završetka izbora koje su izazvali neodgovorni pojedinci zbog osobnih interesa. U tome jest razlika između odgovorne i neodgovorne politike: meni kao odgovornom načelniku interesi Cestice su na prvom mjestu, a onima koji su izbore izazvali su na pameti bili neki drugi planovi.

Tri nova projekta – viši standard

• Pomoć osobama starije životne dobi i umirovljenicima kroz isplatu pomoći prije Božića
• Sufinanciranje nabavke udžbenika i radnih bilježnica za sve učenike naše osnovne škole
 • Stipendiranje svih studenata na području Općine Cestica

Izvor:
Foto:

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje