Povežite se s nama

U fokusu

„Želim još bolji standard za sve mještane naše općine“

Objavljeno:

- dana

Općina Cestica

Punih je 15 godina prošlo otkad je Mirko Korotaj prvi put postao načelnik Općine Cestica. Tijekom njegovog desetljeće i pol dugoga mandata u Cestici su odrađeni brojni projekti, a Cestica je i prva u Varaždinskoj županiji realizirala projekt financiran iz EU fondova.

Mirka Korotaja 20. ožujka očekuje novi izazov – izvanredni izbori Općinskog vijeća, na koje će izaći kao zajednički kandidat HNS-a i SDP-a za načelnika Općine. Izvanredni se izbori održavaju zbog nedonošenja proračuna za 2016. godinu. Na pitanje zbog čega je uopće došlo do takve situacije, Mirko Korotaj će odgovoriti: – Za izvanredne izbore u Cestici isključivo su odgovorni HDZ, Tomislav Lazar i Stjepan Bistrović. Smeta im dosadašnji uspješan razvoj Općine, provođenje projekata kojima smo poboljšali standard naših mještana. Svojim neodgovornim ponašanjem i vođeni osobnim interesima ne samo da su zaustavili funkcioniranje Općine na šest mjeseci, nego su stvorili i nepotreban trošak izbora u iznosu od 300 tisuća kuna. Svojim su ponašanjem i izazivanjem izvanrednih izbora oduzeli vatrogascima jedno novo vozilo koje smo mogli kupiti za taj novac. Očigledno su im bili važniji njihovi interesi i ambicije, a koje nisu mogli utišati na godinu dana do redovnih izbora. Njima na dušu.

Vi spominjete nepotreban trošak, dok čujemo od vaše konkurencije da je razlog taj što niste prihvatili njihove amandmane koje su predložili u sklopu proračuna. Tko je tu u pravu?
HDZ i nezavisni vijećnici predložili su amandane na proračun koji su bili potpuno nerealni i neshvatljivi. Tražili su da smanjimo sufinanciranja smještaja djece u Dječji vrtić, smanjenje pomoći našim udrugama, prvenstveno vatrogasnim društvima i nogometnim klubovima, željeli su ukinuti subvencioniranje plaćanja komunalnog doprinosa kod legalizacije objekata i brojne druge neodržive stvari. Svi znaju kako se naša općina razvila se u posljednjih 15 godina. Nisam mogao prihvatiti to politikanstvo kojim bi smanjili standard mještana. A sve to zbog interesa vrlo uskog broja pojedinaca. Njima su važniji osobni interesi od interesa svih mještana naše općine. I zato će na ovim izborima i biti kažnjeni od birača kojima su htjeli zavući ruke u džepove.

Koalicija i projekti

Potpisali ste koalicijski sporazum sa SDP-om, gdje ste nominirani za zajedničkog kandidata za načelnika. Imate li neki zajednički program i projekte koje ćete prezentirati svojim mještanima?
S koalicijskim partnerima iz SDP-a odlično smo surađivali protekle tri godine. Zajednički smo ostvarili odličnu suradnju s nizom ministarstava i državnih firmi. To nam je pomoglo da puno projekata realiziramo kroz sufinanciranje te smo time uštedjeli proračunski novac Općine. Mnogo je takvih primjera – od uređenja i asfaltiranja cesta, izgradnje vodovodne mreže, pa do rekonstrukcije niskonaponske mreže. Posebno mi je drago da smo uz pomoć Ministarstva kulture uredili naše crkve, kapelice i druge spomenike kulture koji su dugo vremena bili zapostavljeni.

“Izazivanjem izvanrednih izbora vatrogascima je oduzeto jedno novo vozilo koje smo mogli kupiti za taj novac. Očigledno su bili važniji interesi i ambicije HDZ-a, Tomislava Lazara i Stjepana Bistrovića, koje nisu mogli utišati na godinu dana do redovnih izbora. Njima na dušu.” – Mirko Korotaj, dosadašnji načelnik Cestice

Kad govorimo o projektima, imate li kakve konkretne prijedloge koje vaši mještani mogu očekivati u narednom razdoblju?
Naravno da imamo. A po tome se i značajno razlikujemo od naše konkurencije koji se isključivo bave prošlošću, podmetanjima i izmišljanjima. Odmah nakon izbora, do kraja ove godine, ostvarit ćemo tri projekta koji će podignuti standard naših mještana na viši nivo. Nema preče uloge lokalne vlasti od podizanja standarda života u svojoj sredini, a to smo radili od početka mog mandata. Prvi projekt je pomoć osobama starije životne dobi i umirovljenicima kroz isplatu pomoći prije Božića, drugi projekt je sufinanciranje nabavke udžbenika i radnih bilježnica za sve učenike naše osnovne škole, a treće je stipendiranje svih studenata na području Općine Cestica. Time ćemo obuhvatiti više od 90 % naših građana i na taj način direktno podići standard života na području naše općine. Time pokazujemo našu odgovornost prema mještanima, ali i socijalnu osjetljivost u vremenima kad se teško živi.

Imate li kakve planove za veće infrastrukturne projekte, budući da se u Cestici uvijek naveliko gradilo i ulagalo u infrastrukturu?
Stvarno ne bih želio nikoga uvrijediti, ali dovoljno je samo pogledati naše okruženje i odmah će biti vidljivo kakav je razvoja naša općina postigla u proteklih 15-tak godina. Ali mi ne želimo gledati u tuđa dvorišta, već smo se koncentrirali na naše mještane i našu budućnost. Zato ću odmah nakon izbora kandidirati projekt dogradnje Dječjeg vrtića, čiju smo dokumentaciju već pripremili. Kreće i gradnja Kulturno-informativno-poslovnog centra, kako bismo nizu naših udruga osigurali prostor za njihove aktivnosti i rad. Oba ta projekta kandidirat ćemo na fondove Europske unije i uvjeren sam da ćemo ih i uspješno realizirati.

Sad kad ste spomenuli fondove Europske unije, poznato je da je u Cestici bio realiziran prvi takav projekt uopće u Varaždinskoj županiji. Koji je to bio projekt i jeste li još koje projekte financirali iz fondova EU?
Prvi projekt je bila Turistička zona „Haloze-Zagorje“, i otad smo realizirali desetak raznih projekata. Nedavno smo završili i posljednji, pod nazivom „DE-PARK“, a uplatu sredstava u proračun očekujemo uskoro. Imamo puno projekata koji su ovim izvanrednim izborima zaustavljeni, ali ćemo ih nastaviti već 21. ožujka, dan nakon završetka izbora koje su izazvali neodgovorni pojedinci zbog osobnih interesa. U tome jest razlika između odgovorne i neodgovorne politike: meni kao odgovornom načelniku interesi Cestice su na prvom mjestu, a onima koji su izbore izazvali su na pameti bili neki drugi planovi.

Tri nova projekta – viši standard

• Pomoć osobama starije životne dobi i umirovljenicima kroz isplatu pomoći prije Božića
• Sufinanciranje nabavke udžbenika i radnih bilježnica za sve učenike naše osnovne škole
 • Stipendiranje svih studenata na području Općine Cestica

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin, tri grada i 11 općina potpisali sporazum o Strategiji razvoja urbanog područja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina u ponedjeljak, 25. listopada, održano je potpisivanje Sporazuma o suradnji na izradi i provedbi Strategije razvoja urbanog područja Varaždin za financijsko razdoblje 2021. – 2027.

Potpisivanju su uz gradonačelnika Grada Varaždina Nevena Bosilja nazočili predstavnici tri grada i 11 općina s područja Varaždinske županije koji su ušli u sastav urbanog područja Varaždin temeljem Odluke o sastavu urbanog područja koju je prošli tjedan potvrdilo Gradsko vijeće: za Grad Novi Marof gradonačelnik Siniša Jenkač, za Grad Ludbreg gradonačelnik Dubravko Bilić, za Grad Varaždinske Toplice gradonačelnica Dragica Ratković, za Općinu Beretinec načelnik Nikola Žganec, za Općinu Gornji Kneginec načelnik Goran Kaniški, za Općinu Jalžabet načelnik Rajko Solar, za Općinu Martijanec načelnik Branimir Nađ, za Općinu Maruševec načelnik Mario Klapša, za Općinu Petrijanec načelnik Željko Posavec, za Općinu Sračinec načelnik Božidar Novoselec, za Općinu Sveti Ilija načelnik Marin Bosilj, za Općinu Trnovec Bartolovečki načelnica Verica Vitković, za Općinu Vidovec načelnik Bruno Hranić i za Općinu Vinica načelnik Branimir Štimec.

Strategija razvoja urbanog područja definirat će zajednički smjer razvoja urbanog područja Varaždin čime će se olakšati provedba zajedničkih projekata kroz ITU mehanizam. – Naše ITU područje u jedinstvenom slučaju u Hrvatskoj ima najveći broj mogućih jedinica koje su se smjele uključiti i smatramo da je to najkorektnije. Gotovo 90 posto ITU središta uzelo je samo onaj broj sudionika da zadovolje uvjete da budu ITU područje, no mi smatramo da brojem migracija sve ove općine i gradovi, svi oni gravitiraju prema gradu Varaždinu i da imamo jako puno zajedničkih interesa i potencijalnih projekata koje ćemo moći iskoristiti – rekao je gradonačelnik.

Najavio je kako se sada kreće u izradu Strategije razvoja urbanog područja koja treba biti gotova u roku od četiri mjeseca.

– Nakon toga imamo još neko usuglašavanje s Ministarstvom regionalnog razvoja i očekujemo da će se iznos od 200 milijuna kuna spustiti početkom ljeta sljedeće godine kada će se moći krenuti s projektima. Grad Varaždin je ovim postao provedbeno tijelo razine 1 EU projekata. Ono što su dosad bili Ministarstvo regionalnog razvoja ili za Aglomeraciju Hrvatske vode to je u ovom slučaju Grad Varaždin – kazao je.

Ministarstvo regionalnog razvoja još nije izdalo smjernice te bi one prema riječima gradonačelnika trebale biti gotove u iduća dva ili tri tjedna. Bit će ograničenja oko toga kakvi projekti će se moći realizirati u sklopu ITU mehanizma, no gradonačelnik naglašava da će se sigurno moći realizirati kulturna baština, energetske učinkovitosti, biciklističke staze, neka međusobna povezivanja između više jedinica lokalne samouprave. Grad Varaždin ima već nekoliko projekata koje ćemo, ako ih nećemo moći realizirati prema Nacionalnom planu otpornosti i oporavka, prijaviti na ITU mehanizam.

Objasnio je i na koji način će se raspodijeliti novac između sudionika: „Novac će se raspodijeliti u omjeru 70 posto prema središtu, a 30 posto prema ostalima, a riječ je o 60-ak milijuna kuna za ostale jedinice lokalne samouprave. Sufinanciranje će, prema podacima s kojima raspolažemo, biti 70 do 85 posto. To znači, ako neka jedinica lokalne samouprave misli provoditi projekt od 10 milijuna kuna, onda mora za to imati osiguranih 3 milijuna kuna u svom proračunu, što za pojedine općine nije mali iznos.“

Nastavite čitati

U fokusu

Ukida se 50% bankomata u Hrvatskoj!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uskoro nas u Hrvatskoj čeka smanjenje bankomata za čak 50 posto, piše Novi list.

Drastično rezanje bankomatske mreže najavili su nedavno iz Hrvatske udruge banaka, a ukidanje bankomata pogotovo se očekuje u ruralnim područjima, gdje je i promet na bankomatima manji. Bankomati se ukidaju zbog povećanih troškova sigurnosti, odnosno zahtjeva za uvođenjem tzv. aktivne elektrokemijske zaštite.

Međutim, nameće se pitanje ako banke bitno smanje broj bankomata, je li pošteno potrošačima zaračunavati naknadu za podizanje gotovine na šalterima? Naime, kad ih se pita zašto zaračunavaju tu naknadu na šalterima ljudima koji podižu svoj novac, kažu da to klijenti uvijek mogu činiti na bankomatima, navodeći da je bankomata puno te druge slične argumente. 

No, ako ih uskoro baš i ne bude tako puno i ne budu svima dostupni, gdje da onda ljudi podižu novac bez naknade i hoće li, ako budu prisiljeni dizati novac na šalterima banka te za to platiti naknadu, to postati još jedan od bankarskih nameta?

Banke su u smislu karike koja osigurava protok novca svojevrsni monopolisti jer ljudi plaće i mirovine uglavnom podižu s tekućeg ili žiroračuna. Treba reći da ne naplaćuju sve banke naknadu za podizanje novca na šalteru, a vjerojatno ni nemaju sve isti plan koliko će ukinuti bankomata. Teza koja se neslužbeno može čuti je da, ako se pokoji bankomat i ukine, u poslovnici bankomat uvijek postoji, pa ako netko i bude morao potegnuti do poslovnice, tamo uvijek može novac dignuti besplatno – na bankomatu, piše Novi list.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje