Povežite se s nama

Život i društvo

“Želimo poslati poruku da u Varaždinskoj županiji imamo nultu stopu tolerancije prema bilo kakvom nasilju”

Objavljeno:

- dana

Za nasilje bilo koje vrste nema opravdanja, poručili su danas članovi Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Varaždinske županije na Franjevačkom trgu u Varaždinu.

Na sam Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji se u cijelom svijetu obilježava 25. studenoga, građanima su dijelili informativne brošure i letke kako bi javnost osvijestili o nužnosti nulte tolerancije na nasilje.

– Tamna brojka je, nažalost, još uvijek velika. Još uvijek imamo puno slučajeva u kojima se nasilje ne prijavljuje. Često se predugo čeka, sve dok „voda ne dođe do grla“, a u tom razdoblju pati cijela obitelj, posebno maloljetna djeca. Upravo smo zato danas ovdje jer na taj problem želimo javno ukazati i potaknuti naše sugrađane da nasilje prijavljuju, jer to nije kazna, nego pomoć žrtvi nasilja i samom nasilniku – rekao je Siniša Česi, predsjednik Županijskog tima.

I u Varaždinskoj županiji postoje sigurne, anonimne i besplatne telefonske linije koje su dostupne od 0 do 24 sata: žrtve nasilja pomoć mogu dobiti na broj 116-006 ili na broj 112.

Podršku u borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji dali su i predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić.

– Danas želimo poslati poruku da u Varaždinskoj županiji imamo nultu stopu tolerancije prema bilo kakvom nasilju, kako fizičkom, tako i psihičkom, ekonomskom i svim drugim oblicima nasilja. Imamo Županijski tim koji je formiran na temelju Sporazuma o međuresornoj suradnji koji su u studenome 2018. godine potpisali hrvatski ministri nadležni za poslove obitelji i socijalne skrbi, pravosuđa, zdravstva, obrazovanja, uprave, unutarnjih te vanjskih i europskih poslova. Da bi se što je moguće bolje postupalo u slučajevima nasilja, da bi se zaštitilo žrtve, posebno je važna suradnja među različitim resorima – policijom, centrima za socijalnu skrb, bolnicom, Općinskim i Županijskim sudom, Probacijskim uredom i udrugama koje pomažu žrtvama nasilja. Upravo su predstavnici tih institucija članovi našeg Županijskog tima – istaknuo je dr. sc. Križanić.

Varaždinska županija sufinancira rad utočišta za žene žrtve nasilja te pruža financijsku podršku Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima.
– Potrebno je dati dodatnu potporu ženama koje su se ohrabrile i rekle „ne“ nasilju, jer je to zasigurno najbolji poticaj onim ženama koje još uvijek trpe neki oblik nasilja da i same tako postupe – rekla je Ljubica Božić.

Siniša Česi, predsjednik Županijskog tima, zahvalio je na pomoći dr. sc. Robertu Gečeku koji je besplatno grafički oblikovao prigodni plakat, a prema ideji sutkinje Snježane Lukač Keretić. Ujedno je Gradskog tržnici zahvalio na donaciji štanda, što je sve pomoglo da javnosti pošalje poruka nulte tolerancije na nasilje.

Dodajmo da je u prvih deset mjeseci ove godine Policijska uprava varaždinska evidentirala 486 osoba oštećenih počinjenim prekršajima po Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji. To je 19 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Nažalost, istovremeno se, gledaju li se kaznena djela na štetu mladeži i obitelji, povećao broj nanesenih tjelesnih ozljeda, i to za pet posto.

U Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima – ured Varaždin bilježe sve više korisnika, a u ovoj godini, do kraja listopada imali su 434 savjetovanja. Njihov prosječan korisnik je žena u dobi od 35 do 45 godina, žrtva kaznenog djela obiteljskog nasilja ili kaznenog djela prijetnje, teške ili lake tjelesne ozljede povezanog s bliskim odnosom s počiniteljem.

Život i društvo

Grad Lepoglava s više od 100.000 eura financira obrazovne aktivnosti iznad školskog standarda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić sastao se s ravnateljima triju osnovnih škola s gradskog područja.

Raspravljali su o provedbi i realizaciji gradskog programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda, za čiju je provedbu Grad Lepoglava u 2023. godini u proračunu izdvojio 111.220 eura.

– Financirajući provedbu obrazovnih procesa i aktivnosti iznad školskog standarda, nastavljamo s višegodišnjim ulaganjem u obrazovanje. Velik dio ulaganja odnosi se na obrazovne procese iznad školskog standarda u osnovnim školama. Činimo to iako Grad nije osnivač osnovnih škola, no želimo svim učenicima s područja našeg grada osigurati viši obrazovni standard. Ulaganje u obrazovanje ulaganje je u budućnost našeg grada – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Najviše sredstava, 27.870 eura, izdvojeno je za stipendiranje studenata. 26.540 eura izdvojeno je za nabavku radnih bilježnica za sve učenike osnovnih škola s gradskog područja, dok je za sufinanciranje projekta cjelodnevnog boravka u školi osigurano 19.910 eura.

Za provedbu aktivnosti u okviru programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda u svim trima školama izdvojeno je 6640 eura.

I ove će godine najuspješniji učenici i njihovi mentori za svoj uspjeh biti nagrađeni od strane Grada Lepoglave.

Uz osnovnoškolce, za izvornost će biti nagrađeni i srednjoškolci i studenti.

Grad će poticati s 13.270 eura i provedbu programa „Grad prijatelj djece“, u okviru kojeg će se podupirati rad Dječjeg gradskog vijeća, održavanje zabavnih sportskih igara i ostalih aktivnosti.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Novi Marof dodjeljuje 79 studentskih stipendija, objavljen prijedlog liste kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja ulagati značajna sredstva u obrazovanje, pa će tako i ove akademske godine stipendirati svoje studente kako bi im olakšao obrazovanje.

Nakon provedenog javnog natječaja, Povjerenstvo za dodjelu stipendija razmotrilo je pristigle prijave i utvrdilo prijedlog liste kandidata koji je objavljen na službenim web stranicama Grada.

Prema prijedlogu liste kandidata, ove godine Grad će dodijeliti čak 79 studentskih stipendija u iznosu od 600, odnosno 800 kuna mjesečno. No, budući da je riječ o prijedlogu liste kandidata, svaki od njih ima pravo na podnošenje pisanog prigovora gradonačelniku, i to do petka, 10. veljače.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjetio je da je Grad Novi Marof, kada je u pitanju stipendiranje učenika i studenata, predvodnik u Varaždinskoj županiji.

– Ove godine, osim što smo povećali brojku za dodjelu stipendija za deficitarna učenička zanimanja na njih čak 95, dodijelit ćemo i značajan broj studentskih stipendija. Ovim financijskim potporama Grad Novi Marof nastoji svojim učenicima i studentima olakšati školovanje, ali i poticati izvrsnost. To je smjer kojeg smo zacrtali i kojeg se namjeravamo držati i u budućnosti – rekao je Jenkač.

Podsjetimo i da je uvjet za dodjelu studentske stipendije u iznosu od 600 kuna mjesečno za studente  koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije, odnosno 800 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Grada Zagreba, u drugim mjestima u Hrvatskoj ili u inozemstvu bila izvrsnost.

Tako su se na natječaj mogli prijaviti svi redovni studenti prve godine koji su zadnja dva razreda srednje škole završili s najmanjom prosječnom ocjenom 4,50 te druge i viših godina studija s jedinstvenom prosječnom ocjenom za prethodne godine studija od najmanje 3,50.

Uz uspjeh na studiju, uvjet za prijavu na natječaj bili su hrvatsko državljanstvo te prebivalište na području Grada Novog Marofa, i to najmanje dvije godine od podnošenja prijave, a kako bi ostvarili pravo na gradsku stipendiju, studenti ne smiju biti korisnici drugih stipendija, kao ni stariji od 26 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje