Povežite se s nama

Život i društvo

“Želimo poslati poruku da u Varaždinskoj županiji imamo nultu stopu tolerancije prema bilo kakvom nasilju”

Objavljeno:

- dana

Za nasilje bilo koje vrste nema opravdanja, poručili su danas članovi Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Varaždinske županije na Franjevačkom trgu u Varaždinu.

Na sam Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji se u cijelom svijetu obilježava 25. studenoga, građanima su dijelili informativne brošure i letke kako bi javnost osvijestili o nužnosti nulte tolerancije na nasilje.

– Tamna brojka je, nažalost, još uvijek velika. Još uvijek imamo puno slučajeva u kojima se nasilje ne prijavljuje. Često se predugo čeka, sve dok „voda ne dođe do grla“, a u tom razdoblju pati cijela obitelj, posebno maloljetna djeca. Upravo smo zato danas ovdje jer na taj problem želimo javno ukazati i potaknuti naše sugrađane da nasilje prijavljuju, jer to nije kazna, nego pomoć žrtvi nasilja i samom nasilniku – rekao je Siniša Česi, predsjednik Županijskog tima.

I u Varaždinskoj županiji postoje sigurne, anonimne i besplatne telefonske linije koje su dostupne od 0 do 24 sata: žrtve nasilja pomoć mogu dobiti na broj 116-006 ili na broj 112.

Podršku u borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji dali su i predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić.

– Danas želimo poslati poruku da u Varaždinskoj županiji imamo nultu stopu tolerancije prema bilo kakvom nasilju, kako fizičkom, tako i psihičkom, ekonomskom i svim drugim oblicima nasilja. Imamo Županijski tim koji je formiran na temelju Sporazuma o međuresornoj suradnji koji su u studenome 2018. godine potpisali hrvatski ministri nadležni za poslove obitelji i socijalne skrbi, pravosuđa, zdravstva, obrazovanja, uprave, unutarnjih te vanjskih i europskih poslova. Da bi se što je moguće bolje postupalo u slučajevima nasilja, da bi se zaštitilo žrtve, posebno je važna suradnja među različitim resorima – policijom, centrima za socijalnu skrb, bolnicom, Općinskim i Županijskim sudom, Probacijskim uredom i udrugama koje pomažu žrtvama nasilja. Upravo su predstavnici tih institucija članovi našeg Županijskog tima – istaknuo je dr. sc. Križanić.

Varaždinska županija sufinancira rad utočišta za žene žrtve nasilja te pruža financijsku podršku Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima.
– Potrebno je dati dodatnu potporu ženama koje su se ohrabrile i rekle „ne“ nasilju, jer je to zasigurno najbolji poticaj onim ženama koje još uvijek trpe neki oblik nasilja da i same tako postupe – rekla je Ljubica Božić.

Siniša Česi, predsjednik Županijskog tima, zahvalio je na pomoći dr. sc. Robertu Gečeku koji je besplatno grafički oblikovao prigodni plakat, a prema ideji sutkinje Snježane Lukač Keretić. Ujedno je Gradskog tržnici zahvalio na donaciji štanda, što je sve pomoglo da javnosti pošalje poruka nulte tolerancije na nasilje.

Dodajmo da je u prvih deset mjeseci ove godine Policijska uprava varaždinska evidentirala 486 osoba oštećenih počinjenim prekršajima po Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji. To je 19 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Nažalost, istovremeno se, gledaju li se kaznena djela na štetu mladeži i obitelji, povećao broj nanesenih tjelesnih ozljeda, i to za pet posto.

U Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima – ured Varaždin bilježe sve više korisnika, a u ovoj godini, do kraja listopada imali su 434 savjetovanja. Njihov prosječan korisnik je žena u dobi od 35 do 45 godina, žrtva kaznenog djela obiteljskog nasilja ili kaznenog djela prijetnje, teške ili lake tjelesne ozljede povezanog s bliskim odnosom s počiniteljem.

Život i društvo

FOTO Proslavljen 15. rođendan Zaštitne radionice Srednje strukovne škole Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca, Zaštitna radionica Strukovne škole Varaždin proslavila je 15 godina rada.

S ciljem da se osobama s invaliditetom i smanjenim radnim sposobnostima osigura mogućnost zapošljavanja, Zaštitnu radionicu su 2006. godine zajednički osnovali Varaždinska županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Strukovna škola. Bio je to prvi takav projekt u Hrvatskoj.

Danas je u Radionici zaposleno 25 radnika, od kojih je 13 osoba s invaliditetom. Proizvode različitu radnu i zaštitnu odjeću, navlake za stolce, posteljinu i kućansko rublje, torbe, ruksake i drugu tekstilnu i kožnu galanteriju, zatim namještaj te građevnu stolariju.

– Počeli smo s desetak zaposlenih, od čega je bilo šest osoba s invaliditetom, a od tada stalno rastemo. Isprva nije bilo nimalo lako naći poslove, jer smo bili nepoznati. Međutim, danas imamo dovoljno posla, dobro radimo i naši kupci su većinom tvrtke iz Varaždinske županije, no surađujemo i s onima iz Zagreba i drugih krajeva. Većina stalno zaposlenih su bivši učenici naše škole. Najstarija smo strukovna škola u Hrvatskoj koja je obrazovanje djece s teškoćama u razvoju uvrstila u redovni program. Bilo je to još 1968. godine. U te 53 godine obrazovali smo više od 3.000 djece s teškoćama u razvoju – rekao je ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin Dražen Košćak.

Čestitke na 15 godina uspješnog rada uputila je zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević. – Impresivno je što ste postigli. Ova škola još od 1968. godine ima ono što u Hrvatskoj tek razvijamo posljednjih 20-ak godina, a to je inkluzija. U pravom smislu riječi ste još 60-ih godina prošlog stoljeća prepoznali koje sve sposobnosti imaju djeca s teškoćama u razvoju. Već tada ste imali viziju da su obrazovanje, a potom zapošljavanje jedini i najbolji način da osobe s invaliditetom postanu punopravni članovi zajednice – istaknula je Mira Pekeč Knežević.

Dodajmo da je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr. sc. Miroslav Huđek napomenuo da je donijeta odluka o osnivanju strukovnog centra izvrsnosti u sektoru kože i obuće. Riječ je ulaganju od 30 milijuna kuna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija na cestama: i ovoga vikenda pojačano se nadzire promet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije, pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Tijekom vikenda policijski službenici će na području Postaje prometne policije Varaždin ciljano pojačano nadzirati promet i kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj županiji – ističu iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje