Povežite se s nama

Glazba

“Želimo proširiti publiku i pridobiti nove ljubitelje jazza”

Objavljeno:

- dana

BIG BAND ČAKOVEC

Big Band Čakovec okuplja dvadesetak entuzijasta koji su se primili zadatka da promoviraju jazz. Gdje god svirali spremni su napraviti odličnu atmosferu. Pošlo im je za rukom i u Čakovcu.

Atmosfera u publici pokazala je kako je Big Band Čakovec spreman napraviti odličan koncert. U to smo se uvjerili proteklog tjedna u Centru za kulturu Čakovec gdje je nekolicina entuzijasta uživala u njihovom koncertu. Od 20 sati svojim su izvedbama zabavljali goste, a svi se nadamo kako će ovakvih prilika biti još i više.

Ništa manje zadovoljni koncertom nisu bili ni dečki iz Big Banda. – Mislim da je koncert Big Banda Čakovec bio dosta dobro prihvaćen. Na koncertu je bilo što starih prijatelja, što mladih entuzijasta, no po pljesku i atmosferi mogu zaključiti da su svi bili zadovoljni – dojmovi su voditelja Big Banda , Filipa Horvata. S njim se moramo i sami složiti – svaki put kada stanu na pozornicu uspiju ugodno iznenaditi.

Publiku su iznenadili i gosti iz susjedne Slovenije. Samo za ovu priliku iz Maribora je doputovala skupina The Swing Brats čiji su članovi uz Glen Miller standarde na pozornici zaplesali autentične korake Big Band ere. Uz jazz izvedbe glavnih izvođača uspjeli su napraviti koncert za pamćenje.

Velika glazbena obitelj

Odlično funkcioniraju na sceni, pokazalo se, a s time problema nemaju ni iza scene. – Mislim da je Big Band stvarno jedna prava velika obitelj. Bez takvog odnosa bilo bi gotovo ne moguće okupiti sastav te veličine, koji iziskuje visoku kvalitetu svirke, a bez da su članovi plaćeni – pohvalio ih je i Horvat. U pozadini njihove uspješnosti krije se naravno i velika ljubav prema glazbi te međusobno dobro slaganje koje je neophodno kako bi se toliki broj glazbenika držao na okupu. U sastavu je čak dvadesetak aktivnih članova, što nije mali broj.

“Na koncertima se trudimo svirati šarenu paletu stilova”

Inspiracije im također ne nedostaje. Za svoje prave male jazz spektakle, što njihovi koncerti uistinu jesu, uvijek su spremni i uvijek imaju nešto novo za pokazati. – Ideje uglavnom crpimo od drugih većih profesionalnih sastava. Ipak činjenica je da moramo u sve to uvrstiti dozu originalnosti pošto je Hrvatska publika specifična, a i trendovi u modernoj zabavnoj glazbi se mijenjaju jako brzo – rekao je Horvat te dodao – Na koncertima se trudimo svirati šarenu paletu stilova. No, jedna od najvećih inspiracija trenutno im je Glen Miller, a na njega će biti usredotočeni i u sljedećem periodu. No, osim obrada u njihovom opusu krije se i dosta autorskih pjesama. Za njihov su nastanak zaslužni Ladislav Varga i Mario Jagec.

Vole ih i vani

Koncerte održavaju i ovdje i u inozemstvu. Gdje god dođu dobro su prihvaćeni. -Prošle smo sezone uspjeli ostvariti 6 koncerata – tri smo održali u Čakovcu a ostatak u Varaždinu, Zagrebu i Nagykanizsi – rekao je Horvat. Najbolje su prihvaćeni ipak u gradovima koji imaju razvijenu jazz kulturu, kaže. O tome jesu li naši gradovi među njima moglo bi se raspravljati, no sigurno je da bi bolja mogla biti, a interes veći. No, na tome treba intenzivno raditi, slaže se Horvat. – Mislim da nas sluša više zrelija publika tj. Oni koji imaju razvijeniju ljubav za takvu vrstu glazbe – rekao je te dodao – Jedan od ciljeva za sljedeću sezonu nam je upravo taj da proširimo publiku. Nadamo se da će se među njima naći novi i mladi ljubitelji jazza.

Uskoro će prirediti i jazz plesnjak

Big Band Čakovec na glazbenoj sceni postoji od 1995. godine, a nastao je zbog težnje domaćih glazbenika da upotpune kulturnu ponudu grada. U vrlo kratkom vremenu uspjeli su se svrstati među vodeće orkestre u regiji. Koncerte su održavali na brojnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, a priliku za uživanjem u njihovim jazz izvedbama imali su i Varaždinci gdje su svaki put uspjeli napraviti odličnu atmosferu.

Njihovu kvalitetu prepoznala su i mnoga domaća glazbena imena, a među njima su i Vlatko Stefanovski, Zdenka Kovačićek, Jimmy Stanić. Orkestar se sastoji od profesionalnih glazbenika, ali i studenata, učenika, ekonomista, pravnika… Svi zajedno uspjeli su se probiti na glazbenoj sceni, a iza njih stoje i tri snimljena CD-a.

Surađivali su čak i sa Stefanovskim, Zdenkom Kovačićek

Planova imaju mnogo i za dalje. Već ovog vikenda gostovat će ponovo u Mađarskoj, a 1. lipnja otvorit će glazbeni vikend u Čakovcu. Osim toga, u planu su im i neki veći projekti. – Jedan od većih projekata koji planiramo za jesen ove godine je jazz plesnjak. Vjerojatno u suradnji s već spomenutom plesnom skupinom The Swing Brats. Također smo u proscesu snimanja novog albuma s autorskim skladbama Maria Jageca – bivešeg voditelja – najavio je Horvat.

 

 

Izvor:
Foto: Andrej Švoger

Glazba

Jazz/fusion kvintet Buzzers na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu 28. veljače

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

buzzers

U sklopu jazz srijede na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu će 28. veljače s početkom u 20 sati nastupiti jazz kvintet Buzzers.

Sastav je osnovan 2017. godine kako bi promovirao autorske skladbe u izvedbi svojih članova. Stilski, radi se o fusionu, grooveu, odnosno jazzu. Osim autorskih stvari, bend izvodi i fusion/jazz standarde i covere skladatelja i jazz izvođača kao što su Chick Corea, Herbie Hancock, Grover Washington, Roy Hargrove i drugi. Dosad su snimili tri promotivna video spota za svoje pjesme.

Članovi su Gordan Perši (saksofon), Marko Prepelić (truba, gitara), Petar Prepelić (bas), Miodrag Paravinja (klavijature) te Goran Vidović (bubnjevi). Cijena ulaznica je 30 kuna.

Nastavite čitati

Glazba

Čakovečki Big Band: Stvaramo gustu muzikalnu atmosferu i tjeramo na pokret!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Big Band

Priča čakovečkog Big Banda počinje sad već daleke 1995. godine. Veoma brzo su se afirmirali kvalitetom te su postali jedan od vodećih orkestara te vrste u Međimurju i okolici.

Prvi voditelj Big Banda bio je Ladislav Varga, inače ravnatelj Centra za kulturu Čakovec, na čiji poticaj je orkestar i formiran. Osim njega, dirigentskom palicom upravljali su i Antun Horvat, Filip Horvat te Mario Jagec koji ovaj glazbeni sastav vodi i danas.

Nastupali su na mnogim prominentnim festivalima na domaćem i inozemnom terenu. Neki od njih su Proljetni jazz-fair u Zagrebu, Tradicionalni jazz u Varaždinu, Expo-Virovitica i Lent-Maribor. Surađivali su s Boškom Petrovićem, Vlatkom Stefanovskim, Sašom Nestorovićem, Zdenkom Kovačiček, Primožom Grašičem, Stjepanom Jimmyjem Stanićom, Ratkom Divjakom i drugima. Orkestar se sastoji od profesionalnih glazbenika, ali i amatera drugih struka, studenata i učenika.

Dosad su snimili 3 nosača zvuka, a o sastavu je snimljeno i nekoliko emisija, odnosno priloga HRT-a. Neki od sadašnjih i bivših članova već su se potvrdili kao vrhunski glazbenici, dok su neki na dobrom putu da to učine. Spomenimo Roberta Polgara, Roberta Jambrošića te Abela i Maaseja Kovačevića, imena dobro poznata ljubiteljima jazza na ovim prostorima.

Članica i tajnica Big Banda, Melani Počekaj, na slici sa bratom Markom

Članica i tajnica orkestra Melani Počekaj u njemu svira bass gitaru i odnedavno kontrabas.

-Konačno se ostvarujem kao glazbenik u žanru koji sam dugo žudjela svirati ozbiljnije i javno. Izrazito sam sretna, jer se u Big Bandu okuplja ekipa koja se stalno međusobno podučava, tako da nema razloga za „strah“ od dolaska zainteresiranih koji možda osjećaju da nisu „na razini“.

Na pitanje o omiljenoj skladbi koju izvodi Big Band, Melani spremno odgovara.

-Omiljena stvar mi je „Midnight Walk“ našeg gitarista Vedrana Peharde u aranžmanu voditelja orkestra Marija Jageca.

Big Band

Orkestar probe održava u čakovečkom Pastoralnom centru (Srednja škola Čakovec)

Big Band probe održava svakog utorka u Pastoralnom centru u Čakovcu (Srednja škola Čakovec) od 20 sati. Pozivaju zainteresirane da se im pridruže i daju svoj doprinos tkanju glazbenih niti. Možete im se javiti osobno u navedenom terminu proba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje