Povežite se s nama

Međimurje

Velečasni Tihomir Kosec želio biti pilot, bio je vojnik, a na kraju ostao – neženja

Objavljeno:

- dana

POSEBAN GOST

Prvo je htio biti pilot, pa rukometaš. Svirao je harmoniku, bio je vojnik, skoro se i oženio, a na kraju svega postao je ono što je danas – svećenik. 

Riječ je o vlč. Tihomiru Kosecu, povjereniku za pastoral mladih Varaždinske biskupije, koji je bio poseban gost na satu vjeronauka u OŠ Domašinec. 

Neobičan put

Povod zbog kojega ga je vjeroučiteljica Kristina Kobal pozvala bio je razgovor s učenicima o temi braka ili celibata, tj. duhovnog poziva. Već sam susret s novom osobom na satu stvorio je novu atmosferu u učionici i poboljšao komunikaciju između učenika i predavača.

Mladi su ovim susretom bili oduševljeni zbog njegovih priča o sebi, njegovu životu, usponima i padovima.

– Sviđala mi se njegova prisutnost zato što nas je pokušao zbližiti s Bogom i detaljnije nas upoznao s vlastitim usponima i padovima. Saznali smo da mi uistinu nismo sretni kad nešto dobijemo ili ako se tako osjećamo već je naša sreća duboko ukopana u nama – naveli su neki od učenika nakon susreta.

Učenici OŠ Domašinec su priznali da nakon susreta s vlč. Kosecom iz drugačije perspektive gledaju na neke stvari u životu.  

Prijave za susret mladih u Vukovaru

Početkom studenoga započele su prijave za Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM), koji će se održati u Vukovaru 29. i 30. travnja 2017. godine pod geslom “Krist, naša nada”. Mladi se prijavljuju svojim župnicima, koji će te prijave proslijediti Uredu za Pastoral mladih Varaždinske biskupije. Cijena kotizacije iznosi 30 kuna za sve sudionike, a važno je da svi sudionici prođu katehetsku pripravu kroz 12 kateheza da bi bili spremni za sam susret.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Međimurju nema novih pozitivnih nalaza na koronavirus

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 72 uzorka, od čega nema evidentiranih pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 1. kolovoza županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 3 osobe. Ukupan broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 8.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 64.202 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 1 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nema hospitaliziranih kao ni otpuštenih pacijenata, na invazivnoj respiraciji nema pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Oba pobjednika 17. natjecanja u oranju iz Preloga: to su Bernard Matijević i Luka Perko!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Udruga orača Međimurske županije

Županijsko natjecanje u oranju održano je jučer, zadnjega dana srpnja, na polju poznatom kao “Pijavišče” uz čakovečku južnu obilaznicu. Bilo je to već 17. izdanje natjecanja, a u konkurenciji od deset natjecatelja prva mjesta osvojili su Bernard Matijević (plug premetnjak) i Luka Perko (plug ravnjak). Zanimljivo je da oba šampiona dolaze iz Preloga.

Natjecanje su zajednički organizirali Međimurska županija, Grad Čakovec te općine Strahoninec i Mala Subotica, kao i Udruga orača Međimurske županije.

Prilikom otvorenja prisutnima su se obratili predsjednik Udruge orača Stjepan Pokrivač, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, dožupan Josip Grivec, kao i viša stručna savjetnica u Podružnici Međimurske županije Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Suzana Pajić.

Drugo mjesto u kategoriji premetnjaka osvojio je Bruno Čerjavić iz Strahoninca, dok je treće pripalo Juri Jalušiću iz Ivanovca. Srebrni u kategoriji ravnjaka bio je pak David Hajdinjak iz Čakovca, a brončani Ivan Novak iz Preloga.

I ove je godine organizirano kuhanje finoga graha, što je majstorski “riješio” Dalibor Tkalčec-Kuki uz sina Svena i partnericu Mirjanu Kučinu.

Elemente poput naora i razora prikazali su, zanimljivo, ponajprije mladi orači, u rasponu od 23 do 30 godina.

– Izrazito smo ponosni na tu činjenicu, jer ona znači da dobro radimo svoj posao, promičemo naše zanimanje i potičemo mlade da rade nešto dobro te da nauče ovaj primarni dio obrade zemlje, bez kojeg nema žita, pa ni kruha ni druge hrane – istaknula je tajnica Udruge orača Katarina Pokrivač iz Svetog Križa. Tijekom 2021. došlo je do promjena u vodstvu Udruge; od pozicije predsjednika oprostio se Josip Kolarić. On je tu dužnost obavljao čak 16 godina, a sposobnog nasljednika dobio je u liku Stjepana Pokrivača.

Gosti i orači stigli su iz čak pet županija, dok su suci bili iz susjedne, Koprivničko-križevačke. Državna smotra ove se godine, nažalost, neće održati, no kako napominje novi predsjednik Udruge, u planu im je organizirati regionalnu smotru na kojoj bi se okupili najbolji orači sa sjevera Hrvatske.

Za kraj dodajmo da je Međimurska županija bila jednom od samo triju u kojima se natjecanje održalo u ovim pandemijskim okolnostima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje