Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar, direktor Centra kompetencije za obnovljive izvore energije Alen Kišić i voditeljica projekata Zelene energetske zadruge Sanela Mikulčić održali su 13. kolovoza, konferenciju za medije povodom predstavljanja projekta „Mikrosolari za kućanstva“.

Riječ je o projektu pripreme prijave vlasnika obiteljskih kućanstava s područja Grada Varaždina na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske za subvencioniranje ugradnje malih solarnih elektrana na krovove obiteljskih kuća.

– Unaprijedili smo način funkcioniranja, CKOIE više ne čeka i nije nebitan, već je proaktivan. Centar kompetencije će biti spreman da u onom trenutku kad Fond raspiše natječaj u vrijednosti 30 milijuna kuna, ima spremnu aplikaciju i da probamo uzeti što više novaca iz tog fonda za naše građane. Građani neće imati trošak do same aplikacije. Prijavit će se na jednom mjestu, a sve će odraditi CKOIE. Trošak građana nastaje u onom trenutku kada im se odobri projekt i kada ulaze u dio izvedbe. Procjena dobivena konzervativnom metodom, poučeni iskustvom s drugih projekata, jest da će sufinanciranje biti oko 40%. Nadam se da će Fond sufinancirati i više i da će trošak za naše građane biti još manji. Građani će uskoro na svoje adrese dobiti pismo iskaza namjere, zajedno s računom Varkoma. Apeliram na građane da iskoriste ovu priliku i apliciraju prema CKOIE kako bi svu dokumentaciju pripremili na vrijeme – rekao je Avar i dodao da su prijave otvorene do 20. rujna.

– Sredstva su već osigurana, Grad i CKOIE aktivno prate cijelu situaciju, a surađujemo i sa ZEZ-om, organizacijom koja ima najviše iskustva u tom području. Preferiramo varaždinsku odnosno hrvatsku pamet, pa je strateški partner CKOIE-a varaždinski Solvis, što smo vidjeli i na dječjim vrtićima za koje su imali donaciju solarne elektrane. Uvjerili smo se koliko to dodatno smanjuje troškove za kućanstva, a krajem ovog mjeseca ćemo takvu situaciju vidjeti i završetkom kotlovnice u Ulici Miroslava Krleže gdje imamo solare za dodatno smanjenje troškova – rekao je zamjenik gradonačelnika.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za jesen ove godine najavio je objavu natječaja za sufinanciranje malih sunčanih elektrana na obiteljskim kućama.

– Želimo pomoći našim zainteresiranim građanima da imaju sve spremno za prijavu na natječaj, a isto tako i ispitati kakav je uopće interes među našim građanima kako bi mogli prema tome usmjeriti svoje gradske energetske politike – naglasio je Zlatan Avar.

Grad Varaždin u suradnji s Centrom kompetencija za obnovljive izvore energije (CKOIE) i Zelenom energetskom zadrugom (ZEZ) pokrenuo je danas, 13. kolovoza, Javni poziv za iskaz interesa građana za korištenjem tehnologija obnovljivih izvora energije u kućanstvima.

Pomaganjem građanima u razvoju, investiranju i korištenju obnovljivih izvora energije, Grad Varaždin sa svojim partnerima želi omogućiti svima koji su zainteresirani da koriste lokalno dostupne izvore uz koje će uštedjeti i postati energetski neovisniji.

Cilj je istražiti interes građana grada Varaždina za korištenjem tehnologija obnovljivih izvora energije u njihovim kućanstvima te ih potaknuti na korištenje zelene energije. Kako bi to bilo moguće, potrebno je uspostaviti bazu podataka kojom bi se provjerila isplativost postavljanja takvih tehnologija i napravila priprema za prijavu na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Link za iskaz interesa je dostupan na stranicama Grada Varaždina i partnera u projektu.

Ispunjavanjem upitnika građani ostvaruju pravo na besplatnu pomoć u prijavi na natječaj Fonda, koja je financirana od strane Grada, dok će CKOIE i ZEZ pomoći u prijavi. Rok za prijavu je 20. rujna.

Ideja projekta je mapirati i okrupniti kućanstva na području grada Varaždina za nadolazeći natječaj Fonda za zaštitu okoliša, te ponuditi uslugu „ključ u ruke“ za nabavu malih sunčanih elektrana koje građani mogu instalirati na svoje krovove, po modelu kupca s vlastitom proizvodnjom.

– Pripremom sve potrebne dokumentacije, građanima nudimo uslugu “ključ u ruke”. Na jednom mjestu, kod nas u Centru, zajedno sa ZEZ-om, dobit će procjenu isplativosti postavljanja sunčane elektrane, prijavu na Fond te, prema dobivenim sredstvima, mogućnost izgradnje elektrane kroz povoljniju cijenu grupne nabave – ističe Alen Kišić, direktor CKOIE.

Zelena energetska zadruga osmislila je online upitnik za iskaz interesa kojim se prikupljaju potrebni podaci na temelju kojih će CKOIE projektirati sustav i procijeniti isplativost investicije. Cilj je okupiti što više kućanstava i zajednički im nabaviti opremu kako bi ona bila što isplativija za građane.

– Želimo potaknuti šire korištenje obnovljivih izvora energije, prvenstveno sunčanih elektrana, te pojačati suradnju građana i lokalnih vlasti. Ovakvim se inicijativama smanjuju emisije stakleničkih plinova te istodobno pospješuje cjenovno učinkovita tranzicija prema niskougljičnom razvoju – istaknula je Sanela Mikulčić, voditeljica projekta ispred ZEZ-a.

Komentari

Komentara