Povežite se s nama

Život i društvo

Zeljarijada: megasarmu od četvrtka do subote spremat će 40-ak kuhara

Objavljeno:

- dana

Čak 40-ak kuhara od četvrtka do subote bit će upregnuto u spravljanje megasarme koja će u konačnici biti dugačka oko 1333 metra, naglasio je predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni na današnjoj konferenciji za medije.

Na njoj su se, u atriju Županijske palače okupili svi zaslužni za organizaciju ovogodišnje Zeljarijade, jedne od najzabavnijih i najzdravijih manifestacija u varaždinskoj županiji.

Potpredsjednica Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Marija Cafuk pozvala je sve zainteresirane da u petak, 20. rujna, u 10 sati dođu do parcele OPG-a Cafuk na kojoj će se održati Dani polja.

– Svim posjetiteljima pokazat ćemo kako se štiti zelje, jer ga je teško uzgojiti zbog klimatskih promjena. Potom će se od 16 sati održati i „zeljarske igre“, a večernji sati su rezervirani za feštu pod šatorom – rekla je Cafuk.

Subota počinje gospodarskim sajmom i sajmom starih zanata, a gurmani svo to vrijeme mogu kušati domaće delicije poput mesa z tiblice i zagorske mlince.

Tomo Svačko, predsjednik KUD-a Vidovec poručio je da će na Zeljarijadu stići 11 folklornih skupina koje posjetitelji mogu najbolje upoznati u nedjelju tijekom jutarnjeg mimohoda u kojem sudjeluju i konjske zaprege.

– Na ovogodišnjoj dječjoj smotri folklora u petak će u dvorani OŠ nastupiti 300-tinjak mališana, dok je Međunarodna smotra folklora na rasporedu u nedjelju u 15 sati. Najavit će je bučno maruševečki kuburaši – naglasio je Svačko.

Na njega se nadovezao predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni, rekavši da kuhare očekuje težak posao.

– Nije lako spremiti namirnice za kuhanje megasarme. U Hutelu Turist pripreme će trajati tri dana, a uz učenike Gospodarske škole i Srednje škole Arboretum Opeka, prvi put će se u taj posao uključiti i srednjoškolci iz Preloga – napominje Crleni.

Vidovečki načelnik Bruno hranić zahvalio je varaždinskom županu Radimiru Čačiću i njegovoj savjetnici Nataliji Martinčević, na pomoći oko organizacije manifestacije.

– Vidovec se zahvaljujući Zeljarijadi etablirao kao europska prijestolnica zelja i s godinama ima sve više popratnih sadržaja poput „Vidovečke špajze“ te odličnih koncerta – ističe Hranić.

Varaždinski župan osvrnuo se na program manifestacije napomenuvši da su čelnici županijske vlasti itekako svjesni  svega što pruža ovakav spoj gastronomije i turizma.

– Kad imate prvorazredno i zaštićeno na europskoj razini, to je sjajno i zavređuje maksimalnu podršku. Zeljarijada i Varaždinsko zelje već imaju nacionalnu i međunarodnu prepoznatljivost,  a činimo sve da na razini EU uskoro zaštitimo i naše bučino ulje premium kvalitete – zaključio je Radimir Čačić.

Život i društvo

Mali Bukovec: ulaganje od 630 milijuna kuna za energetski neovisnu općinu i županiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz godine u godinu se razvijaju, ulažu u infrastrukturne projekte, uređuju ulice i okoliš, a pred njima je povijesni projekt vrijedan nevjerojatnih 630 milijuna kuna.

U zadnjih desetak godina u prosjeku ulažu više od milijun kuna godišnje iz vanjskih izvora, a primarni cilj im je podići kvalitetu života svih mještana.

Općina Mali Bukovec na samom je rubu Varaždinske županije, ne može se pohvaliti velikim izvornim proračunom, ali je baš zato dokaz da se može.

Spomenimo i da je načelnik Darko Marković, koji tu dužnost obavlja već tri mandata, volonter, te da je u ta tri mandata iz EU fondova i natječaja ministarstava kroz osmišljene projekte povukao više od 18,5 milijuna kuna.

Obnovili su društvene domove, pomagali udrugama, uredili igrališta i izgradili Dječji vrtić. Upravo je vrtić projekt na koji je Marković posebno ponosan.

– Većinom su vrtići u manjim općinama podružnice najbližih većih gradskih vrtića. Međutim, mi smo sami izgradili vrtić i osnovali vlastitu ustanovu – rekao je Darko Marković.

Samo u prošloj godini realizirani su brojni projekti. Od značajnijih tu je svakako rekonstrukcija Društvenog doma u Svetom Petru. Vrijednost tog projekta iznosi 3,5 milijuna kuna.

Energetski neovisni

Najavio je i veliki projekt zbog kojeg je, kako kaže, 2005. i ušao u politiku, prvo kao općinski vijećnik, a zatim od 2009. godine kao načelnik. Radi se o projektu kojim će Općina Mali Bukovec, pa čak i Varaždinska županija, postati energetski neovisna.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja sredinom listopada prošle godine donijelo je odluku o izdavanju dozvola za istraživanje geotermalnih voda u energetske svrhe za četiri istražna prostora na području Slavonije, Podravine i Međimurja.

Dozvolu za istraživanje geotermalnih voda na istražnom prostoru Lunjkovec-Kutnjak dobila je tvrtka Bukotermal d.o.o., koja je u vlasništvu Varaždinske županije i Općine Mali Bukovec. Projekt bi se trebao razvijati u više faza. Prvo je u planu izgraditi manju elektranu snage do 2 MW, a nakon toga u drugoj fazi geotermalnu elektranu snage veće od 10 MW. Nakon toga u planu je iskoristiti višak topline od geotermalnih elektrana tako da se preusmjeri u kompleks plastenika za uzgoj cvijeća, odnosno u planu je osnovati Distributivni centar za cvijeće, koji bi bio ne samo središnji logistički centar za cvjećarstvo Varaždinske županije nego i proizvodni centar.

Veliki planovi

– Osim toga, kroz Varaždinsku županiju, Javnu ustanovu za regionalni razvoj Varaždinske županije i Hrvatsku poljoprivrednu komoru lobiramo i borimo se da u buduće programsko razdoblje 2021. – 2027. u naš nacionalni Program ruralnog razvoja uđe i mogućnost da jedinice lokalne samouprave, kao što je Općina Mali Bukovec, iz EU fondova mogu graditi toplovodnu infrastrukturu kojom bi viškove topline iz obnovljivih izvora energije (geotermalni izvori, kogeneracija, bioplinske elektrane itd.) mogli dovesti do proizvođača cvijeća i povrća, poslovnih zona i postojeće industrije kao što su pilane te na kraju i do samih kućanstava. Ako se Vlada RH za to izbori kod Europske komisije, Općina Mali Bukovec, kao ni mnoge druge manje ruralne općine, više neće biti ruralna općina na rubu Županije, nego jedna od najrazvijenijih općina u EU-u u kakvoj će mnoge mlade obitelji poželjeti raditi i živjeti – rekao je načelnik Marković.

Projekti za podizanje kvalitete života realizirani samo u prošloj godini

Samo u prošloj godini realizirani su brojni projekti. Od značajnijih tu je svakako rekonstrukcija Društvenog doma u Svetom Petru. Vrijednost tog projekta iznosi 3,5 milijuna kuna. Projekt je prijavljen na mjeru 7.4.1. te je iz EU fonda sufinanciran s 3,1 milijun kuna.

U prošloj godini završen je i projekt rekonstrukcije nerazvrstane ceste u Novom Selu Podravskom, kojom je to naselje spojeno s naseljem Sveti Petar, a vrijednost radova iznosi 3,7 milijuna kuna. Projekt je također prijavljen na EU fond i iz mjere 7.2.2. sufinanciran s 3,2 milijuna kuna.

Također, realiziran je i projekt rekonstrukcije traktorskog puta u šumsku cestu u šumi Križančiji, a vrijednost radova iznosi 740.000 kuna, od kojih je iz EU fonda sufinancirano 650.000 kuna.

Osim toga, prošle godine završen je i projekt rekonstrukcije centra naselja Mali Bukovec, kojim je u potpunosti uređen centar Općine s pripadnim raskršćem, za čija se sredstva u iznosu od 2,7 milijuna kuna Općina uspjela izboriti na nacionalnim natječajima.

Trenutno je u tijeku rekonstrukcija Trga svete Katarine u Malom Bukovcu, na kojem će se urediti zelena površina, uspostaviti nova regulacija prometa, izgraditi nekoliko desetaka parkirališnih mjesta te urediti dječje igralište u centru naselja

Od većih projekata trenutno je u tijeku rekonstrukcija Trga svete Katarine u Malom Bukovcu, na kojem će se urediti zelena površina, uspostaviti nova regulacija prometa, izgraditi nekoliko desetaka parkirališnih mjesta te urediti dječje igralište u centru naselja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: divovska skulptura Nikole Tesle osovljena ispred Tehnološkog parka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svečano otkrivanje skulpture „Tesla Powerline“ varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga bit će upriličeno u srijedu, 21. travnja, u 12 sati ispred Tehnološkog parka Varaždin (Zagrebačka ulica 89).

Riječ je o najvećoj skulpturi na svijetu koja je posvećena Nikoli Tesli jer je visoka čak 12,5 metara.  Konstruirana je 2017. godine za izložbu „Tesla mind from the future“ u Zagrebu u obliku modela za visoki dalekovod.

>>U Varaždinu je umjetnost “puštena s lanca” na 60.000 metara četvornih

Skulptura je bila izložena u Zagrebu, Budimpešti i Berlinu, a sada je našla dom u Varaždinu.

Nikola Vudrag, rođen je u Varaždinu 1989. godine, jedan je od trenutno najcjenjenijih hrvatskih umjetnika u inozemstvu.

Nastavite čitati