Ništa toliko snažno na društvena, zabavna, sportska i gospodarska kretanja ove godine nije utjecalo kao koronavirus.

Živimo svakodnevni život kakav je do jučer bio nezamisliv. Zbog straha od zaraze i širenja virusa u Hrvatskoj je otkazano na stotine zabavnih, kulturnih i sportskih manifestacija.

Blagotvorna namirnica

Nažalost, među njima je i Zeljarijada, koju ove godine nećemo doživjeti u izdanju na kakvo smo dosad bili navikli. Koronavirus je učinio svoje, ali organizatori nisu odustali od svoje velike i nadaleko poznate manifestacije. Naime, iskoristili su ono što je u ovom trenutku jedino moguće, a to je Zeljarijadu održati online. To podrazumijeva korištenje svih kanala društvene i medijske komunikacije s ciljem promoviranja Zeljarijade kao gospodarske, kulturne i zabavne manifestacije posvećene varaždinskom zelju, autohtonom proizvodu vidovečkoga kraja.

– Organiziranjem online Zeljarijade želimo javnosti i svim ljubiteljima i štovateljima tradicije stvorene na varaždinskom zelju poručiti da unatoč svemu od Zeljarijade ne odustajemo. Nažalost, ove godine nećemo imati prigodu ugostiti tisuće naših prijatelja iz zemlje i inozemstva, ali svima želimo jasno reći da su naši proizvođači bili vrijedni. Naime, posadili su dovoljne količine zelja, koje je ove godine, uvjeravaju me, vrhunske kvalitete – ističe općinski načelnik Bruno Hranić.

Bruno Hranić

Zeljarijada je jedan od stupova razvoja turizma na području Općine Vidovec, ali i Varaždinske županije

Štoviše, s obzirom na to da se zelje u raznim oblicima može pripremati tijekom cijele godine, organizatori su odlučili održavanjem tzv. online Zeljarijade podsjetiti svoje vjerne goste i prijatelje da su tu i da od zelja ne odustaju.

– Mnogi, još od antičkih vremena pa sve do danas, kažu da je zelje najbolji lijek protiv svih virusnih oboljenja, da ono ublažava ili sprečava pojavu mnogih bolesti. Uvjereni smo da naše vidovečko zelje može i ove jeseni i zime biti dobra prevencija protiv prehlada i drugih virusnih oboljenja – rekao je Hranić.

Iako se o Zeljarijadi, toj velikoj vidovečkoj svečanosti posvećenoj varaždinskom zelju, svake godine napiše i objavi na desetke priloga i snime brojne televizijske reportaže, valja podsjetiti da je Zeljarijada svojim programom i brojnošću posjetitelja već odavno prerasla okvire lokalne i regionalne manifestacije. Ona je već duže vrijeme jedan od stupova razvoja turizma na području Općine Vidovec, ali i Varaždinske županije. Stoga je posve razumljivo da organizatori imaju veliku potporu Vlade i Županije, tim više što se ona održava u kraju koji obiluje brojnim prirodnim i kulturnopovijesnim spomenicima.

Zaštićeni proizvodi

– Vidovečka gastronomija ne iscrpljuje se samo u jelima pripremljenima od varaždinskog zelja. Velik potencijal imaju i vidovečki gibanik te jela pripremljena od varaždinskoga bučinog ulja. To su tri naša vidovečka zaštićena proizvoda i ponos naše općine. Puno ulažemo u njihovu promociju i zaštitu. Nastojimo na kvalitetan i sustavan način turistički vrednovati našu tradiciju. O tome lijepu priču govori vidovečka etnokuća, koja je postala mjesto kulturnih i turističkih događanja – rekla je Silvija Zagorec, predsjednica Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Općine Vidovec.

Silvija Zagorec

Zelje je još od antičkih vremena dokazano najbolji lijek protiv svih virusnih oboljenja

Naglašava da je temeljni cilj svake Zeljarijade, pa tako i ovogodišnje u online izdanju, promocija zelja, izvornog proizvoda vidovečkoga kraja. Međutim, Zeljarijada je puno više od toga. Budući da je zelje u genetskom kodu Vidovčana, posve je razumljivo da ona ima status čuvara i promotora tradicijskih vrijednosti vidovečkoga kraja, kulture, narodnih običaja i nošnji. Zeljarijada je vrijednost koja Općinu Vidovec čini jedinstvenom u Hrvatskoj. Ona je već odavno postala vidovečka online veza s Hrvatskom i Europom. Zahvaljujući Zeljarijadi, Općina Vidovec surađuje ili ima prijateljske veze s mnogim općinama u Hrvatskoj i Europi, a KUD Vidovec više od 20 godina uspješno surađuje s brojnim kulturno-umjetničkim društvima iz zemlje i inozemstva.

KUD Vidovec – “majka” Zeljarijade

Podsjećamo, ideja o organiziranju Zeljarijade rođena je u okviru vidovečkih folkloraša 1997. godine. Naime, KUD Vidovec od samog početka, uz Općinu Vidovec i potporu više vidovečkih udruga, jedan je od organizacijskih temelja Zeljarijade. Zahvaljujući njemu neizostavni dio velike vidovečke svečanosti je Smotra folklora. Na zeljarskoj pozornici, na ulicama i središnjem trgu svake godine plesalo je i pjevalo više stotina folkloraša iz Hrvatske i inozemstva.

– To su naši prijatelji i jako nam je žao da ih i ove godine ne možemo ugostiti u Vidovcu. Najljepša su druženja kroz pjesmu i ples. Vjerujem da ćemo već sljedeće godine opet biti zajedno u još većem broju nego lani. Unatoč posebnim uvjetima koji su došli s koronavirusom, vidovečki folkloraši žele nastaviti s promicanjem tradicijskih vrijednosti našega kraja, naših proizvoda, a posebno varaždinskog zelja. Želimo nastaviti s organizacijskim pripremama naših tradicionalnih manifestacija kako bismo spremni dočekali postkoronavirusno vrijeme. Kao što smo godinama strpljivo gradili i širili vidike Zeljarijade, tako i sada moramo biti strpljivi, marljivo radeći kako bismo sačuvali KUD i vidovečki folklor te njegovo tradicijsko naslijeđe – rekao je Tomo Svačko, predsjednik KUD-a Vidovec.

Zahvaljujući članovima Društva sačuvani su izvorni primjerci vidovečke narodne nošnje, neki stari i više od 150 godina. Vidovečki folkloraši nastupali su na mnogim pozornicama diljem Hrvatske i inozemstva. Kvaliteta njihovih izvedbi uvijek je bila na ponos kraju iz kojeg dolaze, a ljepota njihove narodne nošnje te pjesme i plesa nerijetko je mnoge ostavljala bez daha. KUD Vidovec najveći je promotor Zeljarijade i bogate tradicije vidovečkoga kraja.

Sarma je “duša” Zeljarijade

Vidovečka Zeljarijada nezamisliva je bez sarme. Radost pripreme sarme duže od dva kilometra i svečani čin rezanja prvih komada ove godine nažalost neće biti realiziran. No, to nikako nije razlog da svatko tko ga voli ne napravi ovo tradicionalno jelo doma i uživa u vrhunskim i nezaboravnim gastronomskim trenucima.

Ne zaboravite, najbolja je sarma od varaždinskog zelja! I u ovoj, po mnogo čemu posebnoj prigodi valja podsjetiti da vidovečka sarma nije samo gastronomska delicija: ona je mnogo više od jela. U njoj je tradicija kraja koji stoljećima živi i razvija se zahvaljujući zelju. Sarma je utjelovljenje vidovečkog htijenja i ponosa da se bude poseban i najbolji. Imati najbogatiju i najdužu sarmu na svijetu i najviše ljudi za gozbenim stolom nije lako, ali u Vidovcu – to je način života. Vidovčani su uspjeli ono što nikomu nije, da gastronomsku deliciju međunarodnog predznaka učine svojom, jedinstvenom, neponovljivom i nadaleko prepoznatljivom. Naime, megasarmu ima samo Vidovec!

Tajna vrhunske gastronomske vrijednosti vidovečke megasarme je u kvaliteti namirnica od kojih se priprema, dobro uravnoteženom odnosu začina te vrhunskom kiselom varaždinskom zelju proizvedenom na vidovečkim njivama. Od samog početka za pripremu vidovečke megasarme koristi se isključivo zelje obitelji Jurice Cafuka iz Domitrovca, službenih čuvara sjemena varaždinskog zelja, koji su ujedno i najveći donatori Zeljarijade.

Komentari

Komentara