Povežite se s nama

Život i društvo

Zeljarijada u Vidovcu uz megasarmu od 850 kg mesa i 1300 glavica zelja te nastupe Vigora i Kavalira

Objavljeno:

- dana

Zeljarijada će se ove godine u Vidovcu održati od 23. do 25. rujna, a naglasak će biti na tradiciji vidovečkog kraja.

Od zabavnog programa izdvajamo Zeljarsku noć, u petak, kada će od 20 sati nastupiti tamburaški sastav “Skandali”, a nakon njih popularni “Vigor”.

Megasarma se počinje kuhati u subotu, 24. rujna, u 9 sati, a svečano otvorenje Zeljarijade je u 14 sati. Istog dana održat će se natjecanje Zeljarski kotlić, a pripremat će se i Vidovečki gibanik. Večer, od 19 sati, rezervirana je za “Makedonsko- zeljarsku noć” uz nastup Orkestra “Miško Krstevski trio”. Na pozornicu zatim izlazi Aktiv band.

Mimohod KUD-ova i konjskih zapreka na rasporedu je u nedjelju od 9:30 sati, u 15 je Međunarodna smotra folklora, a u 19 sati nastupaju Kavaliri.

Zamjenica župana Silvija Zagorec rekla je da je Zeljarijada odavno prerasla Vidovec te Varaždinsku županiju.

– Kao Varaždinska županija iznimno smo ponosni na ovu manifestaciju koja je prvenstveno posvećena autohtonom zelju. Ovo je 24. Zeljarijada, a prošlo je pet godina od zaštite Varaždinskog zelja na razini Europske unije pa će to biti mali jubilej. Želim pohvaliti organizatore i vjerujem da će se posjetitelji rado odazvati i kušati najpoznatiju sarmu. Naše zelje vole mladi, cijene ga stari i iznimno ga poštuju gurmani. U toj jednoj maloj glavici zelja krije se cijela povijest Općine Vidovec te koristim prigodu da zahvalim svim poljoprivrednim gospodarstvima koji tradicijski prenose svoje znanje na mlađe generacije da bi nastavili kontinuitet proizvodnje Varaždinskog zelja – završila je Zagorec te pozvala sve u Vidovec.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić nije krio zadovoljstvo što će se Zeljarijada održati nakon dvije godine pauze zbog koronavirusa.

– Uvodimo neke promjene. Puno ćemo uložiti u uređenje prostora oko općinske zgrade. Tu je velika zasluga naše čuvarice sjemena Varaždinskog zelja Marije Cafuk, našeg KUD-a, ali i Varaždinske županije koja je suorganizator. Ministarstvo poljoprivrede prihvatilo je našu zamolbu da bude glavni pokrovitelj. Zeljarijada traje tri dana, program je bogat te su uključeni svi naši mještani i udruge. Fokus je na najvećoj sarmi na svijetu, ali i prezentaciji Varaždinskog zelja, odnosno naših starih običaja. Zelje je odškolovalo generacije zeljara i poljoprivreda je najvažnija u razvoju Općine Vidovec. Manifestacija će sigurno doživjeti “bum” ove godine i želim svim posjetiteljima da se osjećaju ugodno u našoj općini – rekao je načelnik i pojasnio da iz 18. stoljeća postoje zapisi da se na području Vidovca sadilo zelje.

Ines Pavleković, predsjednica KUD Vidovec, koji je glavni organizator, detaljnije je predstavila program.

– Za megasarmu ove je godine pripremljeno oko 850 kilograma mljevenog mesa, 250 kilograma suhog mesa, 700 jaja i 1300 komada glavica Varaždinskog zelja koje je donirala obitelj Marije Cafuk – završila je Pavleković.

Život i društvo

FOTO Dojave o bombi stigle u Vladu RH, ali i u sud u Varaždinu koji je evakuiran

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Dojave o bombi u obliku prijetećeg maila stigle su jutros na sudove i većinu državnih institucija, a prva na popisu onih kojima je dojavljeno o prijetećoj bombi je Vlada RH, javlja jutarnji.hr.

Nešto prije 10 sati zbog dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi ispražnjena je i zgrada varaždinskog suda. U zgradi su smješteni županijski, općinski, trgovački i prekršajni sud i u ovo je vrijeme bila puna. U jednoj od sudnica u tijeku je bila rasprava za ubojstvo i četiri pokušaja ubojstva u romskom naselju Parag u Međimurju za koje su optuženi Nino i Mario Balog.

U tijeku je pretraživanje zgrade i ne zna se hoće li sud danas nastaviti s radom.

Policija ispred Županijskog suda u Varaždinu nakon dojave o bombi

Anonimne dojave se odnose na navodno postavljene eksplozivne naprave u većem broju objektima/zgradama pravosudnih tijela na područjima 18 od 20 policijskih uprava sa sjedištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Bjelovaru, Sisku, Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Karlovcu, Gospiću, Puli, Virovitici, Čakovcu i Koprivnici, javila je međimurska policija.

Iz PU varaždinske potvrdili su za Regionalni tjednik je danas u 9.35 došla dojava o postavljenoj bombi u zgradi u Varaždinu u kojoj se nalazi Županijski sud, Općinski sud, Državno odvjetništvo i još neki sudovi. Dojava je došla emailom. Zgrada je evakuirana.

Iz varaždinske policije kažu da su na teren poslali protueksplozijsku jednicu koja već sa psima pretražuje zgradu suda u varaždinskoj Radićevoj ulici.

Pitali smo i PU međimursku jesu li dobili dojavu o bombi na Općinskom sudu u Čakovcu te je i tamošnji sud nešto prije 11 sati mailom primo dojavi o bombi te je odmah počela evakuacija zaposlenika. U zgradu je odmah poslana policija, koja će ju pretražiti.

Nastavite čitati

Život i društvo

Film Ljubomira Kerekeša pogledalo 40 tisuća gledatelja, od Hrvatskog audiovizualnog centra nisu dobili ni lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Film koji nije rađen za festivale i nagrade, nije dobio ni kunu od Hrvatskog audiovizualnog centra ali je dobio neviđenu podršku publike. „Marginalce“ je diljem Hrvatske pogledalo više od 40. 000 gledatelja, a kao niskobudžetni film na Box Office-u zaradio je više od milijun i 500 tisuća kuna. To je presedan, kažu u Kerekesh Teatru. Marginalci još uvijek igraju u kinima u Varaždinu, Zagrebu, Čakovcu, Prelogu i Pitomači.

Dugometražni film Ljubomira Kerekeša “Marginalci” u hrvatskim se kinima počeo prikazivati 27. listopada ove godine. Film je do sada u kinima diljem Hrvatske pogledalo više od 40.000 gledatelja što je ujedno i najbolji pokazatelj interesa publike za domaćom hrvatskom komedijom. Osim što su osvojili simpatije mnogobrojne publike, Marginalci su osvojili i titulu najgledanijeg hrvatskog filma ove godine.

Sa turnejom “Marginalci osvajaju Hrvatsku” interes publike je samo rastao, pa je tako velik broj projekcija diljem Hrvatske unaprijed rasprodan i traži se termin više. Na turneji, glumci iz filma druže se sa publikom, fotkaju i trgaju karte. Do sada su posjetili 22 kina, no druženje sa publikom nastavlja se i dalje.

– Ako se želite nasmijati kao nikada do sada, najbolje je vrijeme da posjetite najbliže kino i pogledate Marginalce. U kinima nisu zauvijek, no zato ih već danas možete pogledati u obližnjem kinu. Ulaznice su u prodaji u CineStaru u Zagrebu (Avenue Mall, Branimir Mingle Mall, Z – Centar i Arena Centar) i Varaždinu (Lumini Centar) te mnogim nezavisnim kinima diljem Lijepe Naše – poručili su iz Kerekesh Teatra.

Znate gdje je selo Črevo? Ni desno, ni levo. Samo Črevo. Tamo je Bog rekao laku noć i upravo tamo dolazi NNHTV (“Naša najnovija hrvatska televizija”) snimiti prilog o hrvatskom seljaku u Europi. Precednik, animator kulture, blagajnica i predstavnik nacionalne manjine spremaju se za najvažniji dan u godini – skupštinu sela Črevo. Nakon smrdljivih razgovora o odvodnim jarcima i uvijek aktualne akcije “Zbogom oružje”, na red dolazi priredba za Črevare uz lošu recitaciju, dobru narodnu glazbu, puno gemišti i kobasica sa senfom.

WC je blizu i svi su dobro došli. Živjeli!

#marginalci

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje