Povežite se s nama

U fokusu

Liječnička komora: župan Štromar vrši pritisak na varaždinsku bolnicu i diskriminira mlade liječnike

Objavljeno:

- dana

PREPUCAVANJA OKO SPECIJALIZANATA

Varaždinski župan Predrag Štromar poslao je jučer Općoj bolnici Varažin dopis u kojemu nalaže da se u bolnici ne primjenjuje novi pravilnik o specijalističkom usavršavanju liječnika.

Županova gesta izazvala je veliko negodovanje predstavnika Hrvatske liječničke komore koji su u petak, 2. rujna održali radni sastanak s ravnateljicom bolnice Sanjom Zember.

Predsjednik HLK-a Trpimir Goluža kazao je kako je županov dopis skandalozan i diskriminatoran prema mladim liječnicima.

“Slični pritisci bolnicama dolaze od Udruge poslodavaca u zdravstvu te je istovjetni naputak poslao i Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na svome području dok su u nekim drugim županijama pritisci bili više neformalni”, kazao je Goluža.

Prepucavanja između bolnica i HLK-a traje od 8. srpnja kad je na snagu stupio novi Pravilnik prema kojemu mladi liječnici specijalizanti prilikom raskidanja radnog odnosa sa svojom zdravstvenom ustanovom više ne moraju vraćati trošak svojih bruto plaća nego su dužni podmiriti samo troškove specijalizacije.

U skladu s novim Pravilnikom, ravnatelji bolnica dužni su potpisati anekse ugovora o radu sa specijalizantima, ali su ih počeli bombardirati sa svih strana. Dok jedni vrše pritisak na njih da se aneksi ne potpisuju, iz Liječničke komore upozoravaju da to znači nepoštivanje zakona i najavljuju sankcije.

Pravilnik potiče na odlazak ili ostanak?

U Komori tvrde da su dotadašnja pravila bila diskriminatorna i da su liječnici bili primorani potpisivati „robovlasničke“ ugovore ukoliko su željeli dobiti specijalizaciju. Pritom ističu da su liječnici tijekom specijalističke edukacije uredno odrađivali posao u svojoj bolnici, a trošak njihove plaće bolnice su fakturirale HZZO-u. Liječnici su se ugovorima dosad obvezivali da će nakon specijalizacije odraditi još 10 do 15 godina u svojoj bolnici te u komori kažu da takva praksa ne postoji u drugim javnim službama, kao ni u drugim zemljama EU.

I dok jedni tvrde da će novi pravilnik olakšati odlijev mladih liječnika iz Hrvatske, u Komori tvrde da su u njihovim anketama liječnici kao jedan od razloga svog odlaska na rad u inozemstvo navodili upravo nepovoljne ugovore koji im se nude u hrvatskim bolnicama, pa smatraju da će ih nova pravila upravo potaknuti na ostanak.

Ravnateljica varaždinske bolnice Sanja Zember kazala je kako će nakon županovog dopisa sazvati Upravno vijeće, na koje će pozvati župana i pročelnika za zdravstvo Varaždinske županije te će vidjeti kakva će biti njihova konačna odluka.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

HZZO više neće plaćati bolovanja?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: ilustracija

U Ministarstvu zdravstva radi se na dugo najavljivanoj reformi zdravstva, a jedan od prijedloga reforme je da izdaci za bolovanja i porodiljne dopuste više ne budu na teret HZZO-a, iako se ne navodi kamo bi se ti troškovi prelili. To je izazvalo negodovanje kod udruga pacijenata, koje navode da će se tako oštetiti pacijenti, piše Index.

– Svakim danom se ukida sve više mogućnosti oko liječenja i dijagnostike na teret HZZO-a – rekla je Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, za Index koja je komentirala da je ovaj prijedlog “autoritaran način ophođenja osiguranja prema bolesti, koji je vrlo diskriminirajuć”.

– Ova situacija samo potvrđuje da HZZO ne radi ništa u korist svojih osiguranika. A imamo i realne pokazatelje jer se najviše pritužbi pacijenata odnosi na prava iz osiguranja, odnosno prava osiguranika. Svakim danom se ukida sve više mogućnosti oko liječenja i dijagnostike na teret HZZO-a. Sada se ukidaju i osnovne stvari koje su značile sigurnost pacijenata, kao što su bolovanje i porodiljni dopust – dodala je Karačić.

Navodi da je potpuno nevjerojatno da se informira javnost da naknade neće biti na teret HZZO-a, bez da se jasno utvrdi tko će snositi taj trošak. Te stavke su, ističe, nedorečene te nadodaje da uvode nemire za pacijente i poslodavce. To, kaže, sigurno nije praksa u drugim EU zemljama na koje se pozivaju.

Izvor: Index.hr

Nastavite čitati

U fokusu

Kaos u HNK: Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio ostavku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio je neopozivu ostavku, i to ubrzo nakon što je isto učinila njegova zamjenica Snježana Tramburovski.

Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Politički pokrovitelji intendantice HNK u Varaždinu Jasne Jakovljević, i to svih političkih boja, dosjetili su se već otrcanog načina; umjesto da se govori o nezakonitostima, pogodovanjima (hrvatska riječ za korupciju), neredu i neradu koji godinama vladaju u Kazalištu, META JE KAZALIŠNO VIJEĆE koje je, zajedno sa gradskim revizorom, započelo otkrivati rabote dotične gospođe. U farsi koja se pred nama odigrava ističe se lik stanovite M., redikulozne pojave u političkom životu Varaždina, koju je izmislio bivši gradonačelnik. U tom “teatru” ne želim više sudjelovati niti kao promatrač. Dajem (neka i na veselje politikantsko-interesne bulumente čiji je eksponent J. J.) neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Kazališnog vijeća HNK u Varaždinu, sa danom 25. listopada 2021.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje