Povežite se s nama

U fokusu

Liječnička komora: župan Štromar vrši pritisak na varaždinsku bolnicu i diskriminira mlade liječnike

Objavljeno:

- dana

PREPUCAVANJA OKO SPECIJALIZANATA

Varaždinski župan Predrag Štromar poslao je jučer Općoj bolnici Varažin dopis u kojemu nalaže da se u bolnici ne primjenjuje novi pravilnik o specijalističkom usavršavanju liječnika.

Županova gesta izazvala je veliko negodovanje predstavnika Hrvatske liječničke komore koji su u petak, 2. rujna održali radni sastanak s ravnateljicom bolnice Sanjom Zember.

Predsjednik HLK-a Trpimir Goluža kazao je kako je županov dopis skandalozan i diskriminatoran prema mladim liječnicima.

“Slični pritisci bolnicama dolaze od Udruge poslodavaca u zdravstvu te je istovjetni naputak poslao i Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na svome području dok su u nekim drugim županijama pritisci bili više neformalni”, kazao je Goluža.

Prepucavanja između bolnica i HLK-a traje od 8. srpnja kad je na snagu stupio novi Pravilnik prema kojemu mladi liječnici specijalizanti prilikom raskidanja radnog odnosa sa svojom zdravstvenom ustanovom više ne moraju vraćati trošak svojih bruto plaća nego su dužni podmiriti samo troškove specijalizacije.

U skladu s novim Pravilnikom, ravnatelji bolnica dužni su potpisati anekse ugovora o radu sa specijalizantima, ali su ih počeli bombardirati sa svih strana. Dok jedni vrše pritisak na njih da se aneksi ne potpisuju, iz Liječničke komore upozoravaju da to znači nepoštivanje zakona i najavljuju sankcije.

Pravilnik potiče na odlazak ili ostanak?

U Komori tvrde da su dotadašnja pravila bila diskriminatorna i da su liječnici bili primorani potpisivati „robovlasničke“ ugovore ukoliko su željeli dobiti specijalizaciju. Pritom ističu da su liječnici tijekom specijalističke edukacije uredno odrađivali posao u svojoj bolnici, a trošak njihove plaće bolnice su fakturirale HZZO-u. Liječnici su se ugovorima dosad obvezivali da će nakon specijalizacije odraditi još 10 do 15 godina u svojoj bolnici te u komori kažu da takva praksa ne postoji u drugim javnim službama, kao ni u drugim zemljama EU.

I dok jedni tvrde da će novi pravilnik olakšati odlijev mladih liječnika iz Hrvatske, u Komori tvrde da su u njihovim anketama liječnici kao jedan od razloga svog odlaska na rad u inozemstvo navodili upravo nepovoljne ugovore koji im se nude u hrvatskim bolnicama, pa smatraju da će ih nova pravila upravo potaknuti na ostanak.

Ravnateljica varaždinske bolnice Sanja Zember kazala je kako će nakon županovog dopisa sazvati Upravno vijeće, na koje će pozvati župana i pročelnika za zdravstvo Varaždinske županije te će vidjeti kakva će biti njihova konačna odluka.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Potpisan ugovor za izvođenje radova rekonstrukcije djela nogostupa u centru Lepoglave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Pokrenuli smo prvu fazu komunalnog uređenja samog centra Lepoglave – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić prigodom potpisivanja Ugovora o izvođenju radova rekonstrukcije djela nogostupa u Ulici hrvatskih pavlina i od Ulice Antuna Mihanovića do Ulice Alojzija Stepinca.

Ugovor je potpisan 21. siječnja na prigodnoj svečanosti organiziranoj u Gradskoj vijećnici.

Temeljem provedenog javnog natječaja izvođenje radova povjereno je tvrtki TTG iz Donje Višnjice čije je direktor Tomica Zgrebec, nakon potpisivanja Ugovora, istaknuo da će radovi, čija je ugovorena vrijednost 395.730 kuna, biti izvedeni kvalitetno i u roku.

U okviru tih radova bit će izvedena rekonstrukcija postojećeg nogostupa južnog dijela Ulice hrvatskih pavlina te dio nogostupa sa sjeverne strane kolnika županijske ceste, na potezu od Ulice A. Mihanovića do Ulice A. Stepinca, u ukupnoj dužini od 363,5 metara.

– Nakon ovih zahvata pokrenut ćemo uređenje dijela nogostupa na istočnoj strani Ulice hrvatskih pavlina kojim će biti obuhvaćeno saniranje cestovne odvodnje, kanalizacijskog sustava i samog nogostupa. Sve to radimo s ciljem uređenjem centra Lepoglave u kojem planiramo izgradnju tržnice za koju ćemo uskoro dobiti građevinsku dozvolu. Sredstva za izgradnju tržnice, a riječ je oko dva milijuna kuna, planiramo osigurati kroz mjeru 7.4.1 čije otvaranje očekujemo ove godine. Očekuje nas i uređenje kanalizacijskog sustava. U tom su smjeru pokrenuti i konkretni koraci. S tvrtkom Varkom potpisan je ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju sustava aglomeracije. Projektna dokumentacija trebala bi biti izrađena do lipnja, a iduće godine trebalo bi se krenuti s natječajem za izbor izvođača radova – pojasnio je gradonačelnik Škvarić.

Zadovoljstvo početkom radova na uređenju centra Lepoglave istaknula je predsjednica MO Lepoglava Marija Ribić naglasivši da će centar grada biti uređen na zadovoljstvo građana koji u njemu žive kao i turista koji često borave u Lepoglavi.

– Prisutan je još problem starih zgrada u državnom vlasništvu koje se nalaze u centru Lepoglave. Te je zgrade potrebno obnoviti na što upozoravamo nadležne na državnoj razini – rekla je Ribič.

Početak radova rekonstrukcije djela nogostupa u Ulici hrvatskih pavlina i od Ulice Antuna Mihanovića do Ulice Alojzija Stepinca planiran je za veljaču 2021., a trebali bi biti završeni u roku od 60 dana.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Šećete li centrom grada, uočit ćete novopostavljene plave metalne znakove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Ispred Kule stražarnice Staroga grada postavljen je plavi metalni znak koji označava ulazak sa Trga Miljenka Stančića u Šetalište Josipa Jurja Strossmayera.

Drugi identični znak nalazi se u njegovoj neposrednoj blizini, kod ulaza u prostor Staroga grada iz Uršulinske ulice.

Prolaznicima su postavljeni natpisi posebno zapeli za oko. Kako izgledaju novi ukrasi gradske jezgre, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati