Povežite se s nama

U fokusu

Žena čekala hitnu 6 sati, sutradan je umrla: medicinskoj sestri prijeti oduzimanje Odobrenja za samostalan rad

Objavljeno:

- dana

Hrvatska komora medicinskih sestara zaprimila je na postupanje nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva.

Inspekcija Ministarstva zdravstva je utvrdila moguće propuste u pružanju skrbi pacijentici u varaždinskom Zavodu za hitnu medicinu.

Zbog sumnje na stručne propuste, u ovom će se predmetu prvenstveno zatražiti nadopuna dokumentacije kako bi se mogla donijeti odluka o eventualnom pokretanju disciplinskog postupka protiv medicinske sestre.

U slučaju donošenja odluke o pokretanju disciplinskog postupka ovaj slučaj će doći pred nadležno Povjerenstvo Komore koje će, sukladno komorskim aktima, u prethodnom postupku provjeriti sve činjenice i dokaze navedene u zahtjevu za pokretanje postupka, zatražiti očitovanje medicinske sestre i dostavu potrebne dokumentacije od iste, a sve kako bi bilo u mogućnosti donijeti stručno mišljenje o opravdanosti ili neopravdanosti zahtjeva.

Sud Komore je neovisno tijelo koje u razmatranju svakog slučaja uzima u obzir sve dokaze i okolnosti slučaja.

– Izražavam sućut u svoje i u ime Hrvatske komore medicinskih sestara suprugu i obitelji preminule pacijentice. Nakon utvrđivanja svih potrebnih činjenica, odlučit će se o daljnjim koracima – rekao je predsjednik HKMS-a Mario Gazić, mag. med. techn.

Za teže povrede Sud Komore članu Komore može izreći različite mjere poput ukora, javnog ukora, novčane kazne, privremenog oduzimanja odobrenja za samostalan rad od mjesec dana do godine dana ili trajnog oduzimanja Odobrenja za samostalan rad.

Ako se u međuvremenu pokrene kazneni postupak protiv člana Komore, s postupkom pred Sudom Komore može se zastati sve do donošenja pravomoćne presude.

Komora apelira na javnost i medije da apriori ne donose zaključke o nečijoj krivnji prije nego što nadležna tijela utvrde sve relevantne činjenice.

Naime, kako je za emisiju Provjereno Nove TV u siječnju ispričao Drago Makaj iz Varaždinske županije, zbog supruge koja je teško disala i bila u neizdrživim bolovima usred noći je dva puta zvao hitnu. Kako tvrdi, dežurnoj dispečerki pokušao je ukazati na teške simptome koje je supruga imala. Nekoliko je puta, kaže, napomenuo i da je nedavno operirala kralježnicu, pa je on nije mogao sam odvesti u bolnicu. Međutim, tek šest sati kasnije hitna pomoć je stigla i odvezla je u bolnicu, u kojoj je idućeg dana i preminula.

U utorak, 28. veljače, objavljeni su rezultati zdravstveno-inspekcijskog nadzora u Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije, Općoj bolnici Varaždin i ordinacijama obiteljske medicine dr. Tamara Bosak i dr. Ana Nanovski, piše Index.hr.

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva utvrdila je propuste u varaždinskom Zavodu za hitnu medicinu te će u okviru svojih nadležnosti poduzeti daljnje mjere, javljaju iz Ministarstva zdravstva.

Medicinska sestra koja je zaprimila poziv odabrala je krivi stupanj hitnosti, zbog čega na teren nije bio poslan tim Hitne medicinske službe, piše u nalazu inspekcije.

Više o slučaju pročitajte ovdje.

U fokusu

Vlasnici međimurske “Vajde“ dobili milijune za stoku koje uopće nema na farmama?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Redakcija Telegrama tvrdi da je razotkrila veliki skandal s EU potporama – braća Pivac dobila su milijune eura, a na nekim prijavljenim farmama navodno uopće nemaju stoku!

Prema tvrdnjama Telegramovih izvora riječ je o međimurskoj Vajdi, tvrtki iz Grupe Pivac koji su najveći korisnici potpore za Mjeru 14  iz europske blagajne. Prošle im je godine za tu mjeru isplaćeno 3,8 milijuna eura.

Prihodi Vajde prošle su godine iznosili 89 milijuna eura, dobit je 3,46 milijuna eura, upravo nešto manje od iznosa potpora za Mjeru14.

– Na nekim se lokacijama svinje nikad nisu ni nalazile, niti su, prema izjavama zatečenih vlasnika, imali ugovore s podnositeljem zahtjeva o usluzi uzgoja svinja. Dakle, novac za Mjeru 14 je isplaćen, a da životinje nisu niti bile uzgajane na farmama niti je postajao ugovor s kooperantima – ističe se u članku kojeg u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Nastavite čitati

U fokusu

Afera covid testovi: Filip Mihalić bio je na razgovoru u policiji. U istragu se uključio i USKOK

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Filip Mihalić bio je nedavno na razgovoru u policiji, a u istragu se uključio i USKOK, neslužbeno doznaju 24 sata.

Također, Filip Mihalić u nedjelju je prvi put izravno pokušao komunicirati s novinarima 24sata.

Podsjetimo da je prošlo više od mjesec dana od kad je afera o krivotvorenim covid testovima izašla u javnost.

On je navodno u početku uvozio originalne kineske testove, ali se u drugoj polovici prošle godine prebacio na drugu vrstu biznisa. Sumnja se da je uvozio krivotvorine iz jedne turske tvornice, a zatim ih raspačavao po Hrvatskoj i Europskoj uniji. U slučaj je uključen i Interpol.

Prošlog tjedna i mi smo pitali policiju u kojoj je fazi istraga. Kratko su nam odgovorili da je istraga u tijeku.

Pitali smo policiju što je sa slučajem Mihalićevih krivotvorenih covid tekstova. Evo odgovora

-Nastavno na vaš upit obavještavamo vas kako se u sklopu istraživanja poduzimaju potrebne mjere i radnje iz nadležnosti policije, a o kojim detaljima, s obzirom na tajnost izvida, u ovom trenutku ne možemo javno iznositi podatke. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja o rezultatima istog, kao i svim poduzetnim mjerama i radnjama, policija će izvijestiti nadležno državno odvjetništvo, a kada se steknu uvjeti u koordinaciji s državnim odvjetništvom izvijestit će se javnost – odgovorili su nam iz policije.

Novinari 24 sata pak javljaju da je u međuvremenu prijava za silovanje i prijetnje odbačena na Odvjetništvu u Velikoj Gorici s obrazloženjem na dvadesetak stranica, uz uputu oštećenoj da u određenom roku može poduzeti progon nad Filipom.

Filip je pak kontaktirao 24 sata nakon što je saznao da novinari pokušavaju komunicirati s ljudima povezanim s njim. Nazvao je u nedjelju navečer, i pokušao dogovoriti sastanak s novinarima 24 sata s prijedlogom da će on odgovoriti na pitanja umjesto ljudi do kojih su pokušali doći. Međutim, odbio je prijedlog da se sastanu u redakciji.

Nadalje, prije objave prvog u seriji istraživačkih tekstova o Mihaliću, redakciji 24 sata javio se Anđelko Mihalić, Filipov otac, i otvoreno zatražio sastanak. Anđelko je prokurist u Filipovoj firmi. Sastali su se u jednom zagrebačkom hotelu, a on je nešto više od sat vremena pokušavao objasniti čime se točno bavi njegov sin. Filipa nije bilo, baš tog dana morao je otputovati u inozemstvo. Tada je obećao dogovoriti zajednički sastanak s Filipom i odgovore na sva pitanja. Sastanak s Filipom nikad se nije dogodio. Odgovori na poslana pitanja nikad nisu stigli.

Više o samom slučaju pročitajte u tekstu: Kako su Mihalići iz Kneginca stekli bogatstvo: Anđelko zarađivao na zemljištima, sin Filip krivotvorio novac, a potom i covid testove

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje