Policijski službenici Policijske postaje Ivanec zaprimili su prijavu prevarene 55-godišnjakinje s ivanečkog područja.

Ona je tijekom kolovoza ove godine putem elektroničke pošte „Asociacion Ayuda“ zaprimila ponudu o kreditu banke „Bank Atlantigue“ kojoj je sjedište u Francuskoj za novčani iznos od 150.000 kuna s rokom otplate na 20 godina.

Kako je prihvatila ponudu ponovno je putem elektroničke pošte zaprimila ugovor o zajmu prvostupanjskog suda u Togu kojeg je potpisala i vratila putem elektroničke pošte pošiljatelju ugovora.  Od 14. kolovoza do 26. rujna 2019. godine u nekoliko je navrata uplaćivala novac putem svjetske organizacije za prijenos novca za razne troškove realizacije kredita. Materijalna šteta se procjenjuje na više tisuća kuna.

– Upozoravamo građane da ne nasjedaju na takve internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve kaznenog djela ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela. Najbolji način zaštite od ovakvih vrsta prijevara je neodgovaranje, odnosno ignoriranje te brisanje sumnjivih poruka. Uz to, savjetujemo pridržavanje općih uputa o čuvanju osobnih podataka i redovito mijenjanje šifre te redovito ažuriranje antivirusnih alata – ističe PU varaždinska.

Komentari

Komentara