Povežite se s nama

Događanja

Žene i dalje podzastupljene u politici i tvrtkama

Objavljeno:

- dana

PREDSTAVLJEN BILTEN

U upravnim odjelima Varaždinske županije i dalje prevladavaju muškarci. Upravo oni čine 55 posto zaposlenih. Zabrinjava i mali broj vijećnica – njih je svega 27 posto. To su neki od podataka Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije. Oni su predstavljeni u novom biltenu “Analiza rodne, obrazovne i kronološke dobi članova predstavničkih, izvršnih i upravnih tijela županija”.

Bilten je prdstavljen danas, a rezultat je istraživanja koje je provedeno u pet županija Sjeverozapadne Hrvatske. Njime je obuhvaćeno 376 ispitanika iz Međimurske,  Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije.

Prezentaciji ovog biltena u Županijskoj palači prisustvovale su i predsjednica Saborskog odbora za ravnopravnost spolova Nansi Tireli i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Kako je istakla, ovi podaci koji jasno ističu rodnu nejednakost ju nimalo ne iznenađuju te samo potvrđuju pojavu “staklenog stropa” (podzastupljenosti žena na visokim pozicijama u tvrtkama ili na političkim funkcijama).

Osim predstavljanja Biltena, dodijeljene su i nagrade za sudjelovanje u Foto-natječaju, koji je raspisalo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, za najbolju fotografiju za naslovnicu Biltena, za koju je izabrana fotografija „Vaga“ autorice Tee Kiđemet, dok su za Likovno-literarni natječaj „Nasilje nad ženama“, kojeg je povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (25. studeni 2011. godine) raspisalo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova u suradnji s Obiteljskim centrom Varaždinske županije, za likovni rad nagrađeni učenici 8a i 8b razreda OŠ Ivana Rangera Kamenica te za literarni rad Lucija-Tina Filip.

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje