Povežite se s nama

Život i društvo

Žene i mladi HDZ-a Varaždincima uljepšali Dan zaljubljenih

HDZ Damir Habijan

Objavljeno:

- dana

Članovi HDZ-a sa sugrađanima su u Varaždinu slavili Valentinovo.

O svemu su poslali priopćenje za medije koje prenosimo u nastavku.

Lijepo je iznenađenje danas dočekalo građane na ulazu u Varaždinsku tržnicu. Naime, članice Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski” kojima su se pridružili mladi članovi stranke, odlučili su na poseban način obilježiti Valentinovo – Dan zaljubljenih.

– Ovo je doista lijep blagdan kojeg naša Zajednica žena i mladi članovi naše stranke zajedno obilježavaju već niz godina. Nekad građanima dijelimo srčeka, ponekad cvijeće, a ovoga smo se puta odlučili omogućiti im da uživaju u torti, budući da uz Valentinovo, odnosno Dan zaljubljenih, dobro „paše” nešto slatko – rekla nam je Nadica Dreven Budinski, predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski Varaždinske županije.

Riječ je o torti koja je već postala zaštitni znak Zajednice žena.

– Nudimo ju kad obilježavamo Dane Katarine Zrinski, ali i u drugim prilikama, tako da građani mogu okusiti, odnosno doznati u kakvoj se slastici nekad uživalo na dvoru Katarine Zrinski. Naime, recept za tortu je originalan, star više od 400 godina – otkrila nam je Dreven Budinski i dodala: “Jučer su u ovoj slastici mogli uživati Ivančani za koje smo organizirali predvalentinovsko druženje, a danas smo ovdje s našim Varaždinkama i Varaždincima kojima uz balone i tortu, darujemo i recepte za ovu ukusnu, nesvakidašnju slasticu”.

Uz članice županijske i gradske organizacije Zajednice žena te mlade stranačke članove, s posjetiteljima tržnice družio se i predsjednik varaždinske Gradske organizacije HDZ-a Damir Habijan, predsjednica Zajednice žena HDZ-a Katarine Zrinski Grada Varaždina Otilija Cvetko, a osim njih, balone i tortu građanima je dijelio predsjednik Mladeži HDZ-a Varaždinske županije, Tin Jurak.

– Jako nam je drago što nas je Zajednica žena pozvala da im se pridružimo, da im budemo potpora i u ovoj akciji, što nama puno znači. Poruka koju želimo poslati jest da na ovaj dan mislimo na one koji su u romantičnim vezama, dakle na zaljubljene, ali želimo pokazati da mislimo i na naše obitelji, majke, očeve, bake i djedove. I za njih želimo učiniti nešto lijepo, kako bi im uljepšali ovaj dan – naglasio je Jurak.

Predsjednica MHDZ-a Ivanec Monika Petrinjak naglasila je da je ponosna jer je i Ivanec uključen u obilježavanje Valentinova.

– Izuzetno mi je drago da je i mladež HDZ-a Grada Ivanca sudjelovala i bila potpora Zajednici žena Katarina Zrinski te mogla razveseliti naše sugrađanke i sugrađane povodom Dana zaljubljenih. No, osim dijeljenja torte, ruža, balona i pića najvažnije je podijeliti ljubav kako dečkima/curama u romantičnim vezama, tako i našim najmilijima – zaključila je Monika Petrinjak.

Život i društvo

Pušenje trave može naštetiti sposobnosti dugoročnog razmišljanja i planiranja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istraživanja su odavno pokazala da napušenost može naštetiti kognitivnim funkcijama.

Novo istraživanje, objavljeno u četvrtak u časopisu Addiction, otkriva da posljedice mogu biti i trajnije od inicijalne omamljenosti, posebno kod adolescenata.

– Naša studija omogućila je da istaknemo nekoliko kognitivnih područja narušenih upotrebom kanabisa, uključujući probleme s koncentracijom i poteškoće pri pamćenju i učenju, što može imati značajan utjecaj na svakodnevni život korisnika – rekao je koautor dr. Alexandre Dumais, izvanredni klinički profesor psihijatrije na Sveučilištu u Montrealu, piše index.hr.

– Korištenje kanabisa u mladosti može posljedično dovesti do smanjenog obrazovnog postignuća, a kod odraslih do lošeg radnog učinka i opasne vožnje. Te posljedice mogu biti gore kod redovitih i teških korisnika – rekao je Dumais.

Nedavno objavljena analiza proučavala je studije na više od 43.000 ljudi i otkrila negativan utjecaj tetrahidrokanabinola ili THC-a, glavne psihoaktivne komponente u kanabisu, na višu razinu razmišljanja u mozgu. Te izvršne funkcije uključuju sposobnost donošenja odluka, pamćenja važnih podataka, planiranja, organiziranja i rješavanja problema, kao i kontrole emocija i ponašanja.

Postoji li mogućnost oporavka od ovih nedostataka? Znanstvenici nisu sigurni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Odobreno 75.000 kuna za uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU odobrilo je 75.000 kuna kroz Program za poboljšanje infrastrukture za 2021. godinu za projekt „Parterno uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu.“

Dvorište ambulante je u cijelosti površinski ozelenjeno travom i s nekolicinom ukrasnog drveća, grmlja, raslinja. Kolni prilazi se trenutno koriste u vrlo maloj mjeri za pristup vozila na parcelu (parking za vozila zaposlenika zdravstvene ambulante i pristup vozila Hitne medicinske pomoći). Ovim projektom planirano je da se oploče postojeći ulazi (izlazi na parcelu), urede pješačke površine za komunikaciju unutar parcele te izgradi opločeni plato koji će prvenstveno služiti za parkiranje osobnih vozila s 10 parkirališnih mjesta.

Raspisan je postupak jednostavne nabave za ovaj projekt te ćemo uskoro imati potpisivanje ugovora s najpovoljnijim ponuditeljem. Procijenjena vrijednost ove investicije iznosi 308.656,25 kuna.

Ovim projektom omogućiti će se sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama siguran parking za vozila zaposlenika, ali i za korisnike ambulante te će biti uređen i prilaz za vozila sanitetskog prijevoza ili pak hitne pomoći.

– Naša je ambulanta bogatija za još jedan uređaj koji nam je doniralo Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, a radi se o AVD uređaju – prenosivi defibrilator za kojeg su u tijeku edukacije kako i na koji način pomoći unesrećenoj osobi i koristiti sam uređaj. Nakon energetske obnove ambulante i obnove unutrašnjosti sanitarnog čvora slijedi nam nastavak ulaganja u prostor oko ambulante i Trga – navodi načelnik Željko Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje