Povežite se s nama

Život i društvo

Žene i mladi HDZ-a Varaždincima uljepšali Dan zaljubljenih

HDZ Damir Habijan

Objavljeno:

- dana

Članovi HDZ-a sa sugrađanima su u Varaždinu slavili Valentinovo.

O svemu su poslali priopćenje za medije koje prenosimo u nastavku.

Lijepo je iznenađenje danas dočekalo građane na ulazu u Varaždinsku tržnicu. Naime, članice Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski” kojima su se pridružili mladi članovi stranke, odlučili su na poseban način obilježiti Valentinovo – Dan zaljubljenih.

– Ovo je doista lijep blagdan kojeg naša Zajednica žena i mladi članovi naše stranke zajedno obilježavaju već niz godina. Nekad građanima dijelimo srčeka, ponekad cvijeće, a ovoga smo se puta odlučili omogućiti im da uživaju u torti, budući da uz Valentinovo, odnosno Dan zaljubljenih, dobro „paše” nešto slatko – rekla nam je Nadica Dreven Budinski, predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski Varaždinske županije.

Riječ je o torti koja je već postala zaštitni znak Zajednice žena.

– Nudimo ju kad obilježavamo Dane Katarine Zrinski, ali i u drugim prilikama, tako da građani mogu okusiti, odnosno doznati u kakvoj se slastici nekad uživalo na dvoru Katarine Zrinski. Naime, recept za tortu je originalan, star više od 400 godina – otkrila nam je Dreven Budinski i dodala: “Jučer su u ovoj slastici mogli uživati Ivančani za koje smo organizirali predvalentinovsko druženje, a danas smo ovdje s našim Varaždinkama i Varaždincima kojima uz balone i tortu, darujemo i recepte za ovu ukusnu, nesvakidašnju slasticu”.

Uz članice županijske i gradske organizacije Zajednice žena te mlade stranačke članove, s posjetiteljima tržnice družio se i predsjednik varaždinske Gradske organizacije HDZ-a Damir Habijan, predsjednica Zajednice žena HDZ-a Katarine Zrinski Grada Varaždina Otilija Cvetko, a osim njih, balone i tortu građanima je dijelio predsjednik Mladeži HDZ-a Varaždinske županije, Tin Jurak.

– Jako nam je drago što nas je Zajednica žena pozvala da im se pridružimo, da im budemo potpora i u ovoj akciji, što nama puno znači. Poruka koju želimo poslati jest da na ovaj dan mislimo na one koji su u romantičnim vezama, dakle na zaljubljene, ali želimo pokazati da mislimo i na naše obitelji, majke, očeve, bake i djedove. I za njih želimo učiniti nešto lijepo, kako bi im uljepšali ovaj dan – naglasio je Jurak.

Predsjednica MHDZ-a Ivanec Monika Petrinjak naglasila je da je ponosna jer je i Ivanec uključen u obilježavanje Valentinova.

– Izuzetno mi je drago da je i mladež HDZ-a Grada Ivanca sudjelovala i bila potpora Zajednici žena Katarina Zrinski te mogla razveseliti naše sugrađanke i sugrađane povodom Dana zaljubljenih. No, osim dijeljenja torte, ruža, balona i pića najvažnije je podijeliti ljubav kako dečkima/curama u romantičnim vezama, tako i našim najmilijima – zaključila je Monika Petrinjak.

Život i društvo

FOTO Hrvatske vatrogasne časnice nastavljaju posao Tivarove samaritanke Anke Drvarek, započet još 1936. godine u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Muzej hrvatskog vatrogastva je nizom događanja ostvario uspješno sudjelovanje u ovogodišnjoj manifestaciji „Noć muzeja“, održanoj u petak 27. siječnja. Od 18 do 23 sata, muzejski postav je obišlo oko 450 građana svih uzrasta.

Ovogodišnja manifestacije je bila u znaku vatrogaskinja, a počela je ‘predavanjem i razgovorom na temu “Žene u vatrogastvu”. Nakon kratkog povijesnog uvoda koji je prezentirao voditelj Muzeja Vedran Runjić, tajnik kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović upoznao je slušatelje s današnjom statistikom i percepcijama uloge žena u vatrogastvu kroz rezultate istraživanja koje su početkom godine proveli glasnogovornica HVZ-a Nina Francetić i psiholog Zoran Šimić.

Svoje djelovanje u vatrogastvu su okupljenima predstavile profesionalna vatrogaskinja JVP Grada Varaždina Višnja Bardić, zapovjednica DVD-a Varaždinske Toplice Marinela Belavić i predsjednica DVD-a Strmec Podravski i VZO Petrijanec Nataša Šincek.

Središnje događanje manifestacije bilo je otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida  – Žene u vatrogastvu”, realizirane u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Otvorenju izložbe su prisustvovali u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića tajnik kabineta GVZ-a Hrvoje Ostović, zamjenik predsjednika i zapovjednik VZŽ Varaždinske Saša Lenček i Željko Nagy, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac, predsjednik VZ Grada Varaždina Tomislav Bogović, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, predsjednik i zamjenik predsjednika DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec i Radovan Martinec, autorski dvojac izložbe Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT) i Vedran Runjić (HVZ/MHV), autorica postava Barbara Blasin te brojni vatrogasci i posjetitelji.

Autori izložbe Klemar i Runjić su pozdravili prisutne i predstavili nastanak ideja za ovu izložbu, nakon uspješne suradnje na izložbi “Žene i tehnika” 2021., gdje je predstavljena priča o prvoj vatrogasnoj časnici u Kraljevini Jugoslaviji, Anki Drvarek.

Bila je članica Industrijske dobrovoljne vatrogasne čete Tivar (poslije DVD Varteks) u Varaždinu od njezina osnutka 1936. U spomenici Industrijske vatrogasne čete Tivar Anka Drvarek spominje se 1936. kao “vodnik odjela” samaritanki, a 9. studenog iste godine zabilježeno je da je Anka Drvarek unaprijeđena u „prvog tehničkog vatrogasnog časnika u Jugoslaviji“. Iz čete je istupila u kolovozu 1938. godine…

Također su se zahvalili na pomoći vatrogaskinjama i organizacijama koje su kroz predmete i priče omogučili postavljanje izložbe.

Tajnik kabineta GVZ-a Ostović je pozdravio ideju predstavljanja ove zanimljive teme kroz izložbu te se zahvalio Tehničkom muzeju na suradnji.

– Zahvaljujući entuzijazmu i ustrajnosti prvih žena u vatrogastvu koje su se izborile za mjesto u do tada muškom svijetu, stvoreni su temelji koji su doveli do brojke od preko 26 000 članica u vatrogasnoj organizaciji. Naše vatrogaskinje su osposobljene, opremljene i spremne na izvršavanje svih vatrogasnih zadataka, rame uz rame s muškim kolegama – rekao je Ostović i otvorio izložbu.

Ona daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj, preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz tekstove i fotografije, predstavljeni su i predmeti vezani uz vatrogaskinje i njihove uspjehe u radu. Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do svibnja.

Građani su također mogli vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Meteorolozi za varaždinsko područje najavili promjenjivo vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Meteorolozi DHMZ-a najavljuju raznoliko vrijeme narednih sedam dana za šire varaždinsko područje.

U ponedjeljak, 30. siječnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci, a najviša temperatura bit će 3 °C.

Utorak i srijeda bit će uglavnom sunčane s najvišom temperaturom od 9 °C.

U četvrtak, 2. veljače, mogla bi pasti i pokoja snježna pahulja, ali živa u termometrima neće pasti.

U petak bi trebalo biti oblačno i kišovito, a oblaci bez kiše zadržat će se nad Varaždinom i u dane sljedećeg vikenda. Za subotu je najavljeno 11 °C, a za nedjelju najviše 5 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje