POU

Peto izdanje Ženijalnih dana, filmske manifestacije u povodu 8. marta ‒ Međunarodnog dana žena počinje u četvrtak, 7. ožujka i održava se do nedjelje, 10. ožujka, u 30 kina u 27 gradova, mjesta i otoka diljem zemlje.

Filmska fešta posvećena ženama održava se u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača – Kino mreže, a u četiri filmska dana očekuje nas pet filmova različitih žanrova koji na različite načine tematiziraju mogućnost promjene iz ženske i/ili feminističke perspektive.

Članovi ove mreže su i Centar za kulturu Čakovec, Kino Ivanec, Dom kulture Grada Preloga te varaždinsko Kino Gaj.

Supernova

Detalje o rasporedu projekcija 5. Ženijalnih dana možete pronaći na internetskim ili Facebook stranicama svakog kina koje sudjeluje u programu.

Svjetski festivalski hit “Halla ide u rat” (2018.), novi film ekscentričnog islandskog redatelja Benedikta Erlingssona, otkačena je ekološko-feministička akcijska komedija s neustrašivom eko-ratnicom u misiji spašavanja svijeta, ali i posvojenja djeteta iz Ukrajine. U dvije priče, one o svojoj majci Srbijanki, inače sveučilišnoj profesorici i aktivistkinji s važnom ulogom u rušenju režima Slobodana Miloševića, i druge o njezinu beogradskom stanu podijeljenom za vrijeme nacionalizacije vratima koja se više nikad nisu otvorila, nagrađivana dokumentaristica Mila Turajlić u filmu “Druga strana svega” (2017.), donosi kroniku jedne građanske obitelji raspada jedne zemlje, a ponajviše preispituje odgovornost svake generacije da se bori za vlastitu budućnost.

Judita Franković ostvarila je iznimnu ulogu u filmu “Dom” (2018.) domaćeg redatelja Darija Pleića portretirajući mladu majku koja se mora izboriti za opstanak svoje obitelji, kojoj prijeti deložacija i izbacivanje na ulicu zbog dugova investitora i prevare banaka. Prvi hrvatski film po mjeri svjetskog pokreta time’s up, “Lada Kamenski” (2018.) Sare Hribar i Marka Šantića, sofisticirana komedija prepuna (auto)ironije i sarkazma, preispituje opće mjesto ženskog roda – borbu za opstanak, kako na tržištu rada, tako i u svijetu skrojenom po muškim pravilima.

Samo nekoliko dana nakon dugoočekivane američke premijere, na 5. Ženijalnim danima u Kino mreži bit će prikazan i znanstveno-fantastični blockbuster “Kapetanica Marvel” (2019.), novi u nizu filmova iz omiljenog Marvelova serijala u kojem po prvi puta jedna superjunakinja spašava svijet! Zemlja se nalazi usred intergalaktičkog rata, a Carol Danvers (Brie Larson) moćna je heroina koja će presuditi u sukobu između dvije rase izvanzemaljaca!

Komentari

Komentara