Povežite se s nama

Međimurje

Ženski nogometni klub NŠ Međimurje-Čakovec u europskom projektu s partnerima iz Španjolske

Objavljeno:

- dana

U Ženskom nogometnom klubu Nogometna škola Međimurje-Čakovec nastavljaju s aktivnostima edukacije i profesionalnog usavršavanja trenera i klupskih djelatnika. Naime, Klub je postao partner na „SPRING“ projektu koji se financira iz programa Erasmus+ Sport Europske unije. Nositelj projekta je sportsko-društvena organizaciju iz Španjolske pod nazivom „Fútbol Más Spain“.

U godinu dana koliko traje projekt, partneri za cilj imaju osmišljavanje teorijske sportske obuke koristeći pritom inovativnu socio-sportsku metodologiju Fútbol Mása, koja djeci i tinejdžerima omogućuje usvajanje životnih vrijednosti i vještina kroz igru i sport. Voditelj projekta je menadžer španjolske organizacije Alfonso Cevallos-Zuniga, dok je koordinator čakovečke priče voditelje Nogometne škole Međimurje-Čakovec Hrvoje Goričanec.

Cevallos-Zuniga boravio je u višednevnom posjetu u Čakovcu te se tom prilikom kroz razgovore upoznao s organizacijom i načinom rada Nogometne škole, ali i s trenerima, igračima te njihovim roditeljima.

– Sve to je našem gostu iz Španjolske pomoglo da bolje upozna Klub, kao i atmosferu u kojoj funkcioniramo. S tim informacijama lakše ćemo napraviti okvir unutra kojeg ćemo uspješno provesti ovaj međunarodni projekt – prokomentirao je Hrvoje Goričanec.

Projekt punog naziva „SPRING Project: Sport4Development to Promote Resilience and Inclusion of New Generation“ prezentiran je tijekom odigravanja međunarodnog nogometnog turnira za djevojčice „Volim nogomet 2022“, koji je održan u organizaciji ŽNK NŠ Međimurje-Čakovec. S obzirom na sudjelovanje velikog broja igračica i trenera iz raznih zemalja, turnir se pokazao kao savršena prilika za promociju projekta kao i ideja koje promovira organizacija Fútbol Más.

– U idućih nekoliko mjeseci treneri iz našeg Nogometnog kluba proći će teorijsku i praktičnu obuku da bi od proljeća 2023. godine mogli provoditi projektne aktivnosti s više od 200 djece koliko ih trenira u Klubu. Također, krajem ove godine nekoliko predstavnika Kluba posjetit će Španjolsku s ciljem nastavka usavršavanja, boljeg upoznavanja društvene organizacije Fútbol Más i njezine metodologije, ali i lakšeg praćenja smjernica ovog zanimljivog, inovativnog i uzbudljivog „SPRING“ projekta – naglasio je Goričanec.

Međimurje

U „Riznici Međimurja“ predstavljena monografija „Nematerijalna baština Međimurja“ i kalendar MMČ-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Potaknuti prošlogodišnjim velikim interesom za kalendarom koji na svojim listovima predstavlja bogatu nematerijalnu baštinu Međimurja, i ove godine Muzej Međimurja Čakovec odlučio je predstaviti zidni kalendar za 2023. godinu.

Promocija je održana u božićnom ambijentu i atmosferi multimedijalne dvorane, novootvorenoj Muzeja nematerijalne baštine – „Riznica Međimurja“, gdje je, osim predstavljanja kalendara za 2023. godinu, bila održana promocija monografije „Nematerijalna baština Međimurja“ autorice Janje Kovač, više kustosice i voditeljice Etnografskog odjela.

Monografija predstavlja višegodišnji istraživački rad na razotkrivanju zakulisnih kutaka bogate međimurske nematerijalne baštine, pa se tako u ovoj knjizi može puno saznati o umijeću izrade tradicijskog božićnog nakita, vađenju zlata, umijeću izrade cekera i uporabnih predmeta od komušine koje je od ove godine upisano na listu nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske, o međimurskoj popevki koja se od 2018. godine nalazi na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine te mnogim drugim „blagima“ Međimurja.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula naglasio je vrijednost ljudskih potencijala u procesu oživljavanja tradicijske kulture.

– U istu ravan trebamo staviti svjedočenje živućih ljudi, svjedoka vremena u kojem je baština nastala i postala dio svakodnevice, da bi na koncu usahla pod teretom nesmiljenog napretka tehnologije i nagle promjene načina života te mladih naraštaja, stručnjaka i amatera, koji su prepoznali vrijednost te baštine i nastoje ju oživjeti i prilagoditi kulturno-turističkoj ponudi – rekao je Grula.

Knjiga prati i opširnije opisuje tematiku stalnog postava Muzeja nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“, koji je ove godine Hrvatsko muzejsko društvo proglasio najboljim stalnim postavom, rekla je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan te pohvalila rad neumorne istraživačice međimurske etno baštine Janje Kovač čini je entuzijazam rezultirao muzejskim postavom „Minijature“ i knjigom „Nematerijalna baština Međimurja.“

Svoje dojmove i impresije prilikom stvaranja ove monografije iznijela je autorica Janja Kovač, spomenuvši poimence ljude s kojima je surađivala te im zahvalila na doprinosu u stvaranju ove vrijedne monografije.

– Međimurje je poznato po svom bogatstvu nematerijalne kulturne baštine, a osim popevki, ponosimo se našim starim običajima, usmenim predajama, vjerovanjima i narodnim mudrostima. Blaga su to koja uz kulturna i materijalna dobra nastojimo očuvati od zaborava i njihov značaj prenijeti na mlađe generacije, a koja je prepoznao i UNESCO koji je tri kulturna dobra s područja Međimurja upisao na svoju Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Važnu ulogu u očuvanju naše baštine imaju stotine kulturnih amatera, brojne kulturno-umjetničke udruge i društva, pojedinci i ustanove, među kojima važno i neizostavno mjesto zauzima Muzej Međimurja Čakovec, stoga mi je drago što još jedna vrijedna monografija izlazi iz njihove biblioteke te nas vodi na zanimljivo putovanje i upoznavanje s međimurskim običajima i nematerijalnom kulturnom baštinom – napisao je župan Međimurske županije Matija Posavec u predgovoru ove monografije, vrijedne za čitavo Međimurje.

Knjiga „Nematerijalna baština Međimurja“ izlazi u izdanju Muzeja Međimurja Čakovec, a na 124 stranice donosi rezultate rada na istraživanju nematerijalne baštine Međimurja koji su se odvijali zadnjih pet godina.

Predstavljanju monografije prisustvovali su brojni zaljubljenici i štovatelji kulturne baštine Međimurja, dok je u glazbenom dijelu nastupila Lea Šprajc s prekrasnim izvedbama međimurskih tradicionalnih pjesama.

Nastavite čitati

Međimurje

Ljubomir Kolarek novi je predsjednik HDZ-a Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijska organizacija HDZ-a Međimurske županije u nedjelju, 4. prosinca, birala je svog novog predsjednika.

Ipak, imali su samo jednog kandidata za navedenu poziciju i to je bio Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga. Županijsko izborno povjerenstvo HDZ-a Međimurske županije 20. studenoga povrdilo je Kolareka kao jedinog kandidata.

– Na danas održanim izvanrednim izborima za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Međimurske županije, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Preloga, izabran je za predsjednika s 576 glasova od ukupno izašlih 578 članova. Iskrene čestitke novom predsjedniku! – objavio je međimurski HDZ na svom Facebooku u nedjelju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje