Povežite se s nama

Međimurje

„Zero Waste“ strategija: Prelog i 11 općina nastavljaju graditi društvo bez otpada

Objavljeno:

- dana

Krajem veljače 2016. godine komunalna tvrtka Pre-kom i njezini vlasnici, Grad Prelog te općine Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Sveta Marija, Goričan, Donji Kraljevec, Belica, Dekanovec, Domašinec, Martijanec i Podturen, donijeli su odluku o pristupanju strategiji „Zero Waste“. Riječ je o konceptu gospodarenja otpadom koji za konačni cilj ima stvaranje društva bez otpada.

Partneri su usvojili vrlo ambiciozne ciljeve koji su se odnosili na čak 70 posto odvojeno prikupljenog i obrađenog korisnog otpada do 2020. godine, kao i smanjenje miješanog komunalnog otpada na 50 kilograma po stanovniku.

– Odvojeno smo skupili i obradili 65 posto otpada, dok je količina miješanog komunalnog otpada 2020. godine smanjena na 70 kilograma po stanovniku. Rezultati se odnose na srednje vrijednosti svih 12 jedinica lokalne samouprave s time da neke imaju nešto bolje rezultate, a neke nešto slabije od prosjeka. Iako zacrtani ciljevi nisu realizirani treba istaknuti da su ostvareni rezultati ponajbolji u Hrvatskoj, ali i na razini zemalja Europske unije – istaknuli su u komunalnoj tvrtki Pre-kom.

Grad Prelog i 11 općina u kojima Pre-kom obavlja uslugu odvojenog prikupljanja, odvoza i obrade otpada redovito se nalaze u vrhu po uspješnosti. U 2019. godini među deset najuspješnijih hrvatskih gradova i općina našlo se čak sedam Pre-komovih partnera: Prelog (1. mjesto), Belica (2.), Goričan (4.), Domašinec (5.), Donja Dubrava (6.), Sveta Marija (8.) i Martijanec (9.).

Budući da su u 2020. godini i Prelog i svih 11 općina ostvarili rast odvojenog prikupljanja i obrade korisnog otpada, za očekivati je da će i na novoj listi deset najuspješnijih jedinica lokalne samouprave prevladavati Pre-komovi korisnici. Podatke će objaviti Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Agencija za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Upravo kontinuitet rasta pozitivnih trendova motivirao je vodstvo Pre-koma da usvoji nove ciljeve „Zero Waste“ strategije do 2025. godine.

– Njome se obvezujemo da ćemo odvojenim prikupljanjem otpada izdvojiti do 75 posto korisnog otpada koji će se obraditi i oporabiti recikliranjem, kompostiranjem, anaerobnom obradom ili drugim prihvatljiv načinom oporabe korisnog otpada. Također, cilj je smanjenje količine odloženog miješanog komunalnog otpada sa sadašnjih 70 kilograma po stanovniku godišnje na 60 kilograma do 2025. godine. Jedan od ciljeva je i izgradnja reciklažnog dvorišta za prihvat i obradu građevinskog otpada, a taj je projekt u punom zamahu – potvrđuju iz Pre-koma.

Usvojena strategija za cilj ima i u najvećoj mogućoj mjeri ojačati prioritete na području gospodarenja otpadom koji podrazumijevaju sprečavanje nastanka otpada, ponovnu upotrebu i recikliranje, kao i izbjegavanje spaljivanja otpada u spalionicama, dok će se količine deponiranog otpada na odlagalište nastojati smanjiti na najnižu moguću razinu. Također, jednom godišnje radit će se analiza nekorisnog otpada te na osnovi rezultata definirati operativna strategija i kampanja za postizanje dodatnih poboljšanja na području gospodarenja otpadom.

Nova strategija podrazumijeva i nastavak brojnih dosadašnjih praksi poput organiziranja edukacija povezanih s održivim razvojem, pravilnim gospodarenjem otpadom i promicanjem „Zero waste“ strategije. Želja je raditi na projektima kojima će se promicati ponovno korištenje prikupljenog te recikliranog ili uređenog otpada, poput namještaja, odjeće ili obuće. Radit će se i na edukaciji lokalnog stanovništva o važnosti odvojenog prikupljanja biorazgradivog otpada, njegovog kompostiranja i korištenja komposta u klasičnoj i ekološkoj poljoprivredi.

Kultura

Otvorenje izložbe “Plave i crvena” Ruse Trajkove u Muzeju Međimurja 21. svibnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U atriju Staroga grada kod Muzeja Međimurja Čakovec u petak, 21. svibnja, bit će otvorena osma samostalna izložba čakovečke likovne umjetnice Ruse Trajkove.

Boja u fokusu

Diplomirala je na Odsjeku grafičkoga dizajna Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu 2009. godine.
Izlagala je na tridesetak skupnih izložbi te primila nekoliko nagrada i priznanja za svoje radove u području grafičkoga dizajna i vizualnih umjetnosti. U domicilnom okruženju eksponirana je ponajprije kao slikarica i umjetnica multimedijskoga izričaja, što uključuje i njezine realizirane scenografije, kostimografije i kazališne lutke.

Samostalnim izložbama predstavila se dosad u Čakovcu (2010., 2013., 2016., 2019.), Sarajevu (2012.) i Vukovaru (2020.) Članica je HDLU-a. Predaje strukovne predmete u nekoliko čakovečkih srednjih škola i radi kao vanjska suradnica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek u Čakovcu).

Publici se ovoga puta predstavlja najnovijim slikama iz ciklusa nazvanog “Plave i crvena”. Ciklus sadrži šest djela većega formata u tehnici akrila na platnu. Naslov novog ciklusa sugerira da je u središtu slikaričine profesionalne pozornosti bila boja i to isključivo plava. Autorica na slikama propituje mogućnosti ultramarina, kobalta te u manjoj mjeri azurno plave boje, poput slikara koji su koncem 19. stoljeća koristili plavu kako bi dočarali raspoloženja i emocije. Ove slike u sebi neizbježno nose i nešto od iskonske simbolike povezane s plavom bojom kao što su duhovnost, udaljenost, beskonačnost, hladnoća, sjeta, harmonija i povjerenje.

Smirenje tenzija

Rezultat je to osobnoga i stvaralačkoga sazrijevanja Ruse Trajkove. Plava boja govori u prilog smirivanju nekih unutarnjih tenzija doskora prisutnih na slikama ove autorice. Upravo izložena djela, za razliku od slikaričinih ranijih radova, sadrže tek sporadične tragove apstraktnoga ekspresionizma, a figuracija rastočena u plavetnilu sekundarnog je značenja, isključivo kao polazište za daljnju gradnju slike. Prozaične tekstualne opaske u tkivu slike markeri su stresnih trenutaka povezanih poglavito s prekidima kreativnoga procesa prouzročenih svakodnevnom životnom rutinom umjetnice. Jedno platno novoga ciklusa autorica je naslikala tonovima crvene boje kako bi ga simbolički utopila u plavetnilu preostalih slika, označivši time prekretnicu u svojem slikarstvu.

Otvorenje će se zbog epidemioloških mjera održati za ograničen broj pozvanih. Izložba će biti postavljena u Izložbenome salonu Muzeja Međimurja, a publika je može razgledati svakoga dana tijekom radnog vremena Muzeja do 27. lipnja.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Čakovec: maturanti slave kraj svog srednjoškolskog obrazovanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Maturanti iz Međimurske županije opraštaju se od srednjoškolskih dana.

Polako odbrojavaju dane otkako će zadnji put sjesti u školske klupe. Dobro su raspoloženi te se zabavljaju uz pjesmu i ples.

Koga smo sreli u Čakovcu, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!