Povežite se s nama

U fokusu

Žestoka svađa lokalnog HDZ-a i HNS-a: posvadili ih kmet, krmača i lula- slučaj dospio na nacionalnu TV

Objavljeno:

- dana

Umjetnost ili glupost?

Spomenik u Sračincu žestoko je posvadio HNS i HDZ. Toliko da su nacionali portali i Zoran Šprajc u RTL Direktu objavili priču o maštovitim Srakarima.

U Sračincu je prije četiri dana, za Dane Miholja, otkriven spomenik njihovom mještaninu, Jakovu Vrčeku,  koji je 1776. godine zapalio Varaždin, tada glavni grad Hrvatske. Zbog tog je požara Varaždinu oduzet status i Zagreb postaje glavni grad Hrvatske.

HDZ je kreativnost Srakara dočekao na nož.

-Umjesto da se podiže spomenik hrvatskim braniteljima, mi podižemo spomenik piromanu – glasno negoduju iz HDZ-a. Idu toliko daleko da su na svojoj facebook stranici objavili da bi „po toj logici“ na svakom požarištu u Dalmaciji trebalo podignuti spomenik piromanu“.

Božidar Novoselec se ne da omesti i za RTL Direkt smireno odgovara da je to spomenik događaju koji je promijenio povijest. On je pozvao Damira Habijana da dođe u Sračinec gdje će ga poučiti povijesti.

-Požar je nehotice izazvao Jakov Vrček , srakarski kmet. On je zbog zubobolje zapalio duhan iza stoga sijena, no potjerala ga je krmača kojoj je uzeo škaf da donese vodu za gašenje vapna. Žar sa duhana pao je na slamu i izazvao požar koji je trajao tri dana i tri noći. Potom je banska uprava s vlastelom preselila u Zagreb i tijek povijesti Varaždina i cijelog ovog kraja u potpunosti je promijenjen – pojašnjava se gledatelju na ploči pokraj spomenika. 

Boje HDZ-a za RTL zastupa predsjednik Gradskog vijeća Varaždina, Damir Habijan. On podizanje spomenika naziva prelaskom tanke linije između umjetničke slobode i ljudske gluposti.

Uz HDZ su stali i njihovi partneri u Županijskoj skupštini, Reformisti.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Od rujna će socijalno ugroženi dobivati vaučere za gorivo?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska Vlada u rujnu bi mogla proširiti energetski paket pomoći koji je na snazi od 1. travnja, a na razmatra se opcija izdavanja vaučera za gorivo socijalno najugroženijima, piše Jutarnji list.

O toj temi danas je govorio i premijer Andrej Plenković u HRT-ovoj emisiji “A sada Vlada”. Rekao je kako je Vlada i dosad intervenirala prema ugroženim skupinama te da će takav obrazac i dalje nastaviti koristiti, moguće i kroz vaučere za gorivo.

Mjera vaučera za gorivo vjerojatno bi funkcionirala kao i ona za ugrožene kupce energenata. Vlada je od 1. travnja povećala postojeći mjesečni vaučer za struju s 200 na 400 kuna, koji se može koristiti i za plin, a obuhvat korisnika povećao se za više od 20.000, na preko 82.000.

Većina država članica EU nije se odlučila za vaučere za gorivo, uz iznimku Portugala koji je svim građanima dijelio “autovaučere” od 20 eura, ali je ta mjera ukinuta i okrenuli su se mjerama kojima su i drugi pribjegli.

To je snižavanje trošarina, a u nekim državama i privremeno snižavanje PDV-a. Njemačka je tako od 1. lipnja odlučila smanjiti poreze za 35,2 centi za litru benzina i 16,7 centi za litru dizela. Mjera će biti na snazi tri mjeseca, a istodobno subvencioniraju i cijenu javnog prijevoza, pa se Nijemci za devet eura mogu voziti svim javno dostupnim prijevoznim sredstvima. Austrija će od listopada svim punoljetnim građanima dati 500 eura kroz “klimatski bonus”, ne uvjetujući socijalne kriterije, a novac služi za podmirenje troškova života, među ostalim i visokih cijena goriva.

Nastavite čitati

U fokusu

Bosilj o novom prijedlogu spajanja gradskih tvrtki: Želimo građanima smanjiti račune, a Vartopom upravlja Čehok

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 7. srpnja, na rasporedu je 11. sjednica varaždinskog Gradskog vijeća. Sjednicu su danas najavili gradonačelnik Neven Bosilj i predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan.

Pred vijećnicima će se ovaj put naći čak 23 točke dnevnog reda, a među ostalim, raspravljat će se o izmjenama Prostornog plana, izmjenama Urbanističkog plana uređenja, a na rasporedu su i izvješća te izbori i imenovanja. Također, ponovo su u planu promjene vezane za ustrojstvo gradske uprave.

Podsjetimo, Gradsko vijeće prihvatilo je prošle godine prijedlog odluke kojom se broj upravnih odjela u Gradu Varaždinu smanjuje na četiri. Sad se broj povećava na pet. Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća tad su se pripojili svi poslovi koji su potpadali pod zasebni Upravni odjel za proračun i javnu nabavu. Po novom bi se opet oformio Upravni odjel za proračun i javnu nabavu

Vijećnici će opet odlučivati i o spajanju gradskih tvrtki.

Sličan prijedlog gradska je vlast predstavila ovog proljeća, ali odluka nije prošla na Gradskom vijeću.

Ovaj put u prijedlogu nema Gradske tržnice, već se planiraju pripojiti Aquacity i Vartop tvrtki Parkovi.

Bosilj je ukratko obrazložio razloge za takvu odluku.

– Tvrtki Aquacity sanirali smo dugove, ali ima vrijedne nekretnine. Kad bi tvrtku gasili više od dva milijuna kuna otišlo bi na porez – objasnio je Bosilj.

Što se Vartopa tiče, Bosilj kaže kako je primarni cilj smanjiti račune građanima. Pritom je napomenuo i kako trenutno nema utjecaj na upravu Vartopa.

Poskupili plin i struja pa Vartop već Varaždincima poslao veće račune za travanj

– Vartopom i dalje upravlja bivši gradonačelnik Čehok – rekao je Bosilj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje