Povežite se s nama

U fokusu

Žestoka svađa lokalnog HDZ-a i HNS-a: posvadili ih kmet, krmača i lula- slučaj dospio na nacionalnu TV

Objavljeno:

- dana

Umjetnost ili glupost?

Spomenik u Sračincu žestoko je posvadio HNS i HDZ. Toliko da su nacionali portali i Zoran Šprajc u RTL Direktu objavili priču o maštovitim Srakarima.

U Sračincu je prije četiri dana, za Dane Miholja, otkriven spomenik njihovom mještaninu, Jakovu Vrčeku,  koji je 1776. godine zapalio Varaždin, tada glavni grad Hrvatske. Zbog tog je požara Varaždinu oduzet status i Zagreb postaje glavni grad Hrvatske.

HDZ je kreativnost Srakara dočekao na nož.

-Umjesto da se podiže spomenik hrvatskim braniteljima, mi podižemo spomenik piromanu – glasno negoduju iz HDZ-a. Idu toliko daleko da su na svojoj facebook stranici objavili da bi „po toj logici“ na svakom požarištu u Dalmaciji trebalo podignuti spomenik piromanu“.

Božidar Novoselec se ne da omesti i za RTL Direkt smireno odgovara da je to spomenik događaju koji je promijenio povijest. On je pozvao Damira Habijana da dođe u Sračinec gdje će ga poučiti povijesti.

-Požar je nehotice izazvao Jakov Vrček , srakarski kmet. On je zbog zubobolje zapalio duhan iza stoga sijena, no potjerala ga je krmača kojoj je uzeo škaf da donese vodu za gašenje vapna. Žar sa duhana pao je na slamu i izazvao požar koji je trajao tri dana i tri noći. Potom je banska uprava s vlastelom preselila u Zagreb i tijek povijesti Varaždina i cijelog ovog kraja u potpunosti je promijenjen – pojašnjava se gledatelju na ploči pokraj spomenika. 

Boje HDZ-a za RTL zastupa predsjednik Gradskog vijeća Varaždina, Damir Habijan. On podizanje spomenika naziva prelaskom tanke linije između umjetničke slobode i ljudske gluposti.

Uz HDZ su stali i njihovi partneri u Županijskoj skupštini, Reformisti.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Gradonačelnik Neven Bosilj poručio je da živi za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti proizvodne hale

Svečanom sjednicom danas je proslavljen Dan Grada Varaždina. Svečanoj su sjednici prisustvovali premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković, ministar Davor Filipović, župan Anđelko Stričak kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, direktor Fonda Luka Balen, izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, saborski zastupnici i zastupnice te brojni drugi.

Sve okupljene uvodno je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je na bogatu povijest Varaždina, ali i na projekte koji su realizirani u proteklih godinu dana.

-Skoro osam i pol stoljeća prošlo je od spomena imena Varaždina i s ponosom baštinimo tu povijest. Generacije Varaždinaca izgradile su naš poseban varaždinski duh, a osjećaj vezanosti za povijest i tradiciju samo je prva polovica priče – rekao je Bosilj i istaknuo da je posebno važno budućim generacijama stvoriti bolje prilike.

Spomenuo je i značajne događaje koji  su obilježili ovu godinu, poput primjerice obnove Gradske vijećnice koja slavi 500-ti rođendan.

Ponovio je da je Varaždin iznad svih te se osvrnuo i na problematiku baliranog otpada.

 -Živim za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti nove proizvodne hale i nova radna mjesta. Stvaramo temelje za novi razvojni ciklus našega grada – rekao je Bosilj i zahvalio svima koji su pomogli u rješavanju problema s balama, od stručnog tima, Fonda i na kraju hrvatske Vlade.

U ime svih načelnika i gradonačelnika sve okupljene pozdravio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Župan Anđelko Stričak, kao izaslanik predsjednika Sabora, čestitao je Dan grada svim Varaždinkama i Varaždincima.

-Da Vlada nije donijela odluku o financiranju sanacije bala vjerojatno bi na ovoj sjednici sve bilo tmurno, ali sada ovdje vlada optimizam – rekao je među ostalim Stričak.

Na kraju se obratio i premijer Andrej Plenković.

-Ovo je moj drugi boravak u Varaždinu u zadnjih desetak dana. Cilj je da zajednički emancipiramo sve što zajedno činom za razvoj grada i cijelog sjevera Hrvatske – rekao je Plenković i podsjetio da je nedavno bio na otvaranju Centra kompetentosti Medicinske škole.

-U osmoj godini mandata gotovo da nema institucije koje nisam obišao, ali ovakvu srednju školu nisam vidio – pohvalio je Plenković. Osvrnuo se i na rješenje bala.

Podsjetio je da je gradonačelnik Bosilj na svečanoj sjednici županijske Skupštine uputio apel da se riješe bale. Potom je zahvalio gradonačelniku i saborskim zastupnicima Damiru Habijanu i Predragu Štromaru jer su dali doprinos u rješavanju bala.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade i priznanja.

Ivan Vujec i Denis Peričić primili su nagrade za životno djelo. Medalje idu Branku Spevecu posthumno, Hani Hegedušić i Marijanu Sertiću.

Plakete se dodjeljuju, OPG-u Pocedulić, TZ-u Grada Varaždina, ŠRD Varaždin, Udruzi za klasični balet Vindija, Metalskoj industriji Varaždin d.d.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinu obuka komunalnih redara, raspravljat će i o komunikaciji s “teškim strankama“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ilustracija

Varaždin će u četvrtak, 7. prosinca, od jutarnjih sati biti domaćin obuke komunalnih redara.

Obuka komunalnih redara, namijenjena je i drugim službenicima i/ili pročelnicima u čijem je “opisu posla” problematika komunalnog gospodarstva.

Stoga će sudionici skupa u Park Boutique hotelu raspravljati između ostalog o zakonskoj regulativi za postupanje komunalnog redarstva s naglaskom na gospodarenje otpadom, o Odluci o komunalnom redu i drugim aktima JLS važnima za postupanje komunalnog redarstva.

Programom je prije pauze za kavu Predviđena još jedna zanimljiva točka. Riječ je  o profesionalnoj komunikaciji s „teškim strankama“, što god to značilo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje