Povežite se s nama

Život i društvo

Žetva i stare navade

Objavljeno:

- dana

TRADICIJA

– Mještani Kučana i Zbelave ponosno su prije nekoliko godina na svoje stolove vratili autohtono jelo od hajdine, koščičjak. 

Osim toga, počelo se intenzivnije razgovarati o hajdini u kontekstu prošlosti, ali i budućnosti. Shvatili smo da imamo nešto svoje, poput zelja koje imaju Vidovčanci, a to je hajdina i kučanski koščičjak – istaknula je Ruža Levatić, predsjednica Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave “Hajdina” uoči četvrte po redu manifestacije Dan hajdine, koja je održana prošle subote, 12. rujna, u Kučan Marofu.

Izložba pa žetva

Cijela manifestacija počela je otvorenjem Prve memorijalne izložbe nedavno preminulih kipara iz Kučan Marofa, oca i sina Josipa i Ivana Cikača. Izložbu je otvorio predsjednik Likovnog udruženja Varaždina Dražen Pavlović, a događaj je upotpunio nastup zbora Kapela Paulina Warasdin.

Nakon otvorenja izložbe, članovi Udruge “Hajdina” brojnim su posjetiteljima na imanju OPG-a Pocedulić prikazali kako izgleda tradicijska žetva hajdine kosama s locnima. Dug je put od polja hajdine do koščičjaka na obiteljskom stolu, a izvorni recept ipak ostaje tajna. – Otkriti možemo samo okvirni recept. Treba zamijesiti hajdinsko tijesto, razvući tri lista i puniti ih gibalom, koje se sprema od luka, hajdine kaše i bučinih koštica. Sve se natopi crnim uljem, pikantno začini i poslužuje, najčešće na Badnjak – napominje Ruža Levatić te ističe da postoji još mnogo jela koja se spravljaju od hajdine.

– Od hajdine možete spraviti sve: kruh, prilog, gibanicu, žgance, prežganu juhu, tortu, kolačiće, možete je složiti na salatu, raditi široke rezance, njoke, kaj god hoćete, a možete je staviti i u vazu, jer je biljka prelijepa – zaključuje.

Na Danu hajdine posjetitelji su mogli uživati i u kajkakšnim starinskim spodelovanjima, od kašarskih radionica do zabavnih aktivnosti za najmlađe, koji su mogli i zaigrati nekadašnje pastirske igre koje su članovi Udruge “Hajdina” sačuvali od zaborava. Održana je i keramičarska radionica pod vodstvom tradicijskog lončara Jadranka Gjereka, a cijeli događaj upotpunili su nastupi KUD-a Željezničar, ženske vokalne skupine Allegre i KUD-a Mačkovec.

Pastirska igra Svinkanje

– Svinkanje je igra koju su igrala djeca kada su pazila životinje na paši. Rekonstruktor igre je Josip Rusman, a izvodi se ovako: djeca su napravila mali drveni komadić od grane i nazvali ga prasička. Prasička se je tirala nutri f kotec, a kotec je bila lukja skopana na trovi. Pet-šest igročuf je imelo saki svoj kotec i saki je paziv kaj prasička ne dojde f jengof kotec. Kotec se je broniv z drvenom palicom koja je bila kakti una za hokej na trovi. Dok je prasička došla f nečiji kotec, si su morali premeniti kotec, a ko neje uspev nojti novi kotec, postav je gonič – objašnjava Ružica Levatić.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Zamjenik Tuk: Svatko od nas ima obvezu dati doprinos da Hrvatska bude takva kakvu želimo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u srijedu je kod križa u Novom Marofu polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odana počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Vijenac su položili i svijeće zapalili izaslanstvo Grada Novog Marofa sa zamjenikom gradonačelnika Ivanom Tukom, članovi Gradskog vijeća, branitelji, članovi udruga iz Domovinskog rata, predstavnici policije i Hrvatske vojske.

Zamjenik Tuk je naglasio da se ispred križa obilježavaju svi događaji važni za novomarofski kraj, a da je sutrašnji praznik jedan od najvažnijih te da nosi možda najljepše ime.

– Prije 26 godina na današnji je dan počela akcija o kojoj pišu svjetske vojne literature, o kojoj uče na svjetskim vojnim akademijama, a koju je napravila jedna mala Hrvatska koja je nasuprot sebe imala jugočetničku silu. Kao što su naši vojnici bili hrabri, odlučni i ponosni u ratno vrijeme, tako i mi danas, suočeni s raznim izazovima, moramo biti odlučni i hrabri – poručio je Tuk.

Kazao je da je zadatak i odgovornost hrvatskih branitelja i svih nas prenositi istinu o Domovinskom svojim obiteljima, djeci i unucima.

– Još uvijek postoje oni koji tu povijest nastoje iskriviti, nametnuti nam nekakva razmišljanja da je na povijesnom teritoriju Republike Hrvatske bilo opravdano osnivati nekakve krajine, vojne države, nekakve svoje utvrde. Zahvaljujući braniteljima i prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, Hrvatska je uspjela vratiti svoj teritorij. Nažalost, bilo je i žrtava, a njima u čast danas smo upalili svijeće. Moramo biti ponosni na svoje branitelje, na svoju domovinu, moramo je čuvati i kao što je i predsjednik Tuđman rekao, graditi je, pa će biti onakva kakvu je sami želimo. Svatko od nas ima obvezu dati doprinos da Hrvatska bude upravo takva kakvu želimo i to mora biti naš zavjet za budućnost – zaključio je zamjenik novomarofskog gradonačelnika.

Zajedničku molitvu za poginule branitelje kojoj su se pridružili svi okupljeni ispred križa predvodio je fra Zlatko Vlahek.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Uoči sutrašnjeg praznika, svečano na gradskom groblju u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Križa branitelja na gradskome groblju u Varaždinu te prijmom pripadnika ratnih postrojbi i članova braniteljskih udruga u atriju Županijske palače obilježeni je jedan od najvažnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti – Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti te Dan branitelja.

Tako su zajednički vijenac položili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina, s kolegama načelnicima i gradonačelnicima s područja naše Županije, državnu vlast predstavljali su saborski zastupnici Nadica Dreven Budinski, Barbara Antolić Vupora, i Snježana Hunjet, iz Ministarstva hrvatskih branitelja- Područni odjel Varaždin, a počast su odali i članovi Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja domovinskog rata Varaždinske županije kao i članovi mnogobrojnih braniteljskih udruga.

Pozvavši na minutu šutnje sve prisutne župan Stričak je naglasio kako se ovih dana prisjećamo svih onih koji su svoje živote dali u obrani te oslobađanju Hrvatske, a velečasni Ivica Cujzek poveo je molitvu za sve ubijene, preminule i nestale hrvatske branitelje, kao i za civilne žrtve Domovinskog rata.

Obilježavanje je nakon odavanja počasti na groblju nastavljeno u atriju Županijske palače prijmom pripadnika ratnih postrojbi i članova braniteljskih udruga, pa su se tako svim nazočnima obratili i župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, kao i brigadni general Željko Dvekar, bivši zapovjednik Sedme gardijske brigade PUMA, brigadni general Mladen Mikolčević, posljednji ratni zapovjednik 104. brigade Hrvatske vojske te Siniša Vuk, pripadnik specijalne jedinice PU varaždinske “Roda” i sadašnji zapovjednik Interventne policije.

Prijmu je nzočila i zamjenica župana Silvija Zagorec kao i zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković te predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan.

Župan Anđelko Stričak je pozdravio sve prisutne te naglasio kako je ovo dan za koji s ponosom možemo reći da „nakon višestoljetnih težnji hrvatskog naroda za svojom Domovinom, upravo smo mi ta generacija koja je to ostvarila“.

– Sutra, kada će svi pogledi biti usmjereni prema Kninu, simbolu pobjede prilika je da se prisjetimo svih varaždinskih postrojbi, od policijskih jedinica posebne namjene do gardijskih brigada, od SJP, RODA, 5. bojne prve A brigade TIGROVA, 7. gardijske brigade PUMA, 104. br. HV, odnosno ponosa Hrvatske vojske i policije. Najgore što se jednom narodu može dogoditi je rat. Tada do izražaja dolazi  ljudska ćud, a ljude dijelimo na dobre i loše. Na one koji pod cijenu vlastitog života poduzimaju sve da zaštite slabe i na one kojima ništa nije sveto, koji uništavaju sve pred sobom. Drage Varaždinke i Varaždinci budite sigurni da su pripadnici varaždinskih ratnih postrojbi, uvijek i svugdje, davali sve od sebe da pomognu, bili su prevaga na bojištu i zato ih se toliko cijeni – rekao je župan.

I dodao: – Ali, isto tako treba cijeniti, a i radovati se uspjehu drugih. Ovih dana osmjeh na licima daruju nam naši sportaši koji u dalekom Japanu brane boje naše Domovine. Do sada su osvojili osam medalja i na tome im čestitam – zaključio je župan Stričak.

Gradonačelnik Varaždina dr.sc. Neven Bosilj također je pozdravio prisutne te izrazio ponos činjenicom da su mnogi Varaždinci branili našu Domovinu.

Brigadni general Željko Dvekar u svom je obraćanju istaknuo ulogu Puma u oslobađanju Knina, naznačio je važnost oslobađanja tog grada te je istaknuo veliku hrabrost svih pripadnika ove postrojbe, ali i naznačio kako nikada ne smijemo zaboraviti sve poginule  i nestale hrvatske branitelje, dok je brigadni general Mladen Mikolčević pohvalio organizaciju današnjeg obilježavanja Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti te je pritom istaknuo zadovoljstvo što može evocirati ratne uspomene sa svojim suborcima iz Varaždina i Varaždinske županije.

Prisutnima je također prezentirao sve akcije i ratne operacije u kojima su kao brigada sudjelovali. Siniša Vuk, nekadašnji pripadnik specijalne jedinice PU varaždinske “Roda” se zahvalio županu na prijemu te je spomenuo veliku ulogu naših hrabrih branitelja u oslobađanju cijele Domovine te je izrazio nadu kako će ovakvo obilježavanje ovog velikog blagdana postati tradicija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje