Povežite se s nama

Život i društvo

Žetva i stare navade

Objavljeno:

- dana

TRADICIJA

– Mještani Kučana i Zbelave ponosno su prije nekoliko godina na svoje stolove vratili autohtono jelo od hajdine, koščičjak. 

Osim toga, počelo se intenzivnije razgovarati o hajdini u kontekstu prošlosti, ali i budućnosti. Shvatili smo da imamo nešto svoje, poput zelja koje imaju Vidovčanci, a to je hajdina i kučanski koščičjak – istaknula je Ruža Levatić, predsjednica Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave “Hajdina” uoči četvrte po redu manifestacije Dan hajdine, koja je održana prošle subote, 12. rujna, u Kučan Marofu.

Izložba pa žetva

Cijela manifestacija počela je otvorenjem Prve memorijalne izložbe nedavno preminulih kipara iz Kučan Marofa, oca i sina Josipa i Ivana Cikača. Izložbu je otvorio predsjednik Likovnog udruženja Varaždina Dražen Pavlović, a događaj je upotpunio nastup zbora Kapela Paulina Warasdin.

Nakon otvorenja izložbe, članovi Udruge “Hajdina” brojnim su posjetiteljima na imanju OPG-a Pocedulić prikazali kako izgleda tradicijska žetva hajdine kosama s locnima. Dug je put od polja hajdine do koščičjaka na obiteljskom stolu, a izvorni recept ipak ostaje tajna. – Otkriti možemo samo okvirni recept. Treba zamijesiti hajdinsko tijesto, razvući tri lista i puniti ih gibalom, koje se sprema od luka, hajdine kaše i bučinih koštica. Sve se natopi crnim uljem, pikantno začini i poslužuje, najčešće na Badnjak – napominje Ruža Levatić te ističe da postoji još mnogo jela koja se spravljaju od hajdine.

– Od hajdine možete spraviti sve: kruh, prilog, gibanicu, žgance, prežganu juhu, tortu, kolačiće, možete je složiti na salatu, raditi široke rezance, njoke, kaj god hoćete, a možete je staviti i u vazu, jer je biljka prelijepa – zaključuje.

Na Danu hajdine posjetitelji su mogli uživati i u kajkakšnim starinskim spodelovanjima, od kašarskih radionica do zabavnih aktivnosti za najmlađe, koji su mogli i zaigrati nekadašnje pastirske igre koje su članovi Udruge “Hajdina” sačuvali od zaborava. Održana je i keramičarska radionica pod vodstvom tradicijskog lončara Jadranka Gjereka, a cijeli događaj upotpunili su nastupi KUD-a Željezničar, ženske vokalne skupine Allegre i KUD-a Mačkovec.

Pastirska igra Svinkanje

– Svinkanje je igra koju su igrala djeca kada su pazila životinje na paši. Rekonstruktor igre je Josip Rusman, a izvodi se ovako: djeca su napravila mali drveni komadić od grane i nazvali ga prasička. Prasička se je tirala nutri f kotec, a kotec je bila lukja skopana na trovi. Pet-šest igročuf je imelo saki svoj kotec i saki je paziv kaj prasička ne dojde f jengof kotec. Kotec se je broniv z drvenom palicom koja je bila kakti una za hokej na trovi. Dok je prasička došla f nečiji kotec, si su morali premeniti kotec, a ko neje uspev nojti novi kotec, postav je gonič – objašnjava Ružica Levatić.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Idući tjedan promjenjivo i niže temperature, u četvrtak obilna kiša popraćena grmljavinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon današnjeg promjenjivog vremena s razdobljima sunca, oblaka, kiše i grmljavine, i u ponedjeljak, 2. kolovoza, će na sjeveru Hrvatske biti promjenjivo, ali s manje kiše, iščitava se sa stranica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Uglavnom će biti sunčano uz promjenjivu naoblaku. Malo kiše bi moglo pasti prije podneva, a onda je ne bi trebalo biti do četvrtka, kada meteorolozi najavljuju obilniju kišu s mogućim grmljavinskim nevremenom.

Velikih vrućina zasad nema na vidiku – temperatura zraka u idućem tjednu bit će osjetno niža nego što je bila ovaj tjedan, pa će tako već sutra najniža temperatura iznositi od 13 do 18 stupnjeva, a najviša dnevna bit će oko 24 Celzijeva stupnja.

U srijedu će temperatura opet malo porasti, ali neće se približavati brojki od 30 – zadržavat će se oko 26 Celzijevih stupnjeva.

Vjetar će biti slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje