Povežite se s nama

Život i društvo

Žetva i stare navade

Objavljeno:

- dana

TRADICIJA

– Mještani Kučana i Zbelave ponosno su prije nekoliko godina na svoje stolove vratili autohtono jelo od hajdine, koščičjak. 

Osim toga, počelo se intenzivnije razgovarati o hajdini u kontekstu prošlosti, ali i budućnosti. Shvatili smo da imamo nešto svoje, poput zelja koje imaju Vidovčanci, a to je hajdina i kučanski koščičjak – istaknula je Ruža Levatić, predsjednica Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave “Hajdina” uoči četvrte po redu manifestacije Dan hajdine, koja je održana prošle subote, 12. rujna, u Kučan Marofu.

Izložba pa žetva

Cijela manifestacija počela je otvorenjem Prve memorijalne izložbe nedavno preminulih kipara iz Kučan Marofa, oca i sina Josipa i Ivana Cikača. Izložbu je otvorio predsjednik Likovnog udruženja Varaždina Dražen Pavlović, a događaj je upotpunio nastup zbora Kapela Paulina Warasdin.

Nakon otvorenja izložbe, članovi Udruge “Hajdina” brojnim su posjetiteljima na imanju OPG-a Pocedulić prikazali kako izgleda tradicijska žetva hajdine kosama s locnima. Dug je put od polja hajdine do koščičjaka na obiteljskom stolu, a izvorni recept ipak ostaje tajna. – Otkriti možemo samo okvirni recept. Treba zamijesiti hajdinsko tijesto, razvući tri lista i puniti ih gibalom, koje se sprema od luka, hajdine kaše i bučinih koštica. Sve se natopi crnim uljem, pikantno začini i poslužuje, najčešće na Badnjak – napominje Ruža Levatić te ističe da postoji još mnogo jela koja se spravljaju od hajdine.

– Od hajdine možete spraviti sve: kruh, prilog, gibanicu, žgance, prežganu juhu, tortu, kolačiće, možete je složiti na salatu, raditi široke rezance, njoke, kaj god hoćete, a možete je staviti i u vazu, jer je biljka prelijepa – zaključuje.

Na Danu hajdine posjetitelji su mogli uživati i u kajkakšnim starinskim spodelovanjima, od kašarskih radionica do zabavnih aktivnosti za najmlađe, koji su mogli i zaigrati nekadašnje pastirske igre koje su članovi Udruge “Hajdina” sačuvali od zaborava. Održana je i keramičarska radionica pod vodstvom tradicijskog lončara Jadranka Gjereka, a cijeli događaj upotpunili su nastupi KUD-a Željezničar, ženske vokalne skupine Allegre i KUD-a Mačkovec.

Pastirska igra Svinkanje

– Svinkanje je igra koju su igrala djeca kada su pazila životinje na paši. Rekonstruktor igre je Josip Rusman, a izvodi se ovako: djeca su napravila mali drveni komadić od grane i nazvali ga prasička. Prasička se je tirala nutri f kotec, a kotec je bila lukja skopana na trovi. Pet-šest igročuf je imelo saki svoj kotec i saki je paziv kaj prasička ne dojde f jengof kotec. Kotec se je broniv z drvenom palicom koja je bila kakti una za hokej na trovi. Dok je prasička došla f nečiji kotec, si su morali premeniti kotec, a ko neje uspev nojti novi kotec, postav je gonič – objašnjava Ružica Levatić.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Ishođene su građevinske dozvole za školske dvorane na području Općine Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je školska godina netom završila, Općina Maruševec i matična Osnovna škola Gustav Krklec Maruševec pripremaju se za početak nove školske godine 2024./2025. kako učenicima u sve tri škole ne bi nečega nedostajalo.

U OŠ Gustav Krklec i područne škole u Druškovcu i Gredi-Jurketincu početkom rujna krenut će oko 410 učenica i učenika, čijim će roditeljima Općina Maruševec i ove godine pomoći da lakše prebrode početak nove školske godine svojih đaka.

Uz sufinanciranje autobusnog prijevoza, programa produženog boravka, škole plivanja, javno-privatnog partnerstva za dogradnju škola, Općina Maruševec financirati će osnovnoškolcima nabavu radnih bilježnica, mape za likovnu te kutije s priborom za tehničku kulturu.

– Početak školske godine uz ostalo donosi sa sobom i značajne izdatke roditeljima, naročito ako je u obitelji više školaraca. Socijalna osjetljivost odlika je Općine Maruševec te će, imajući u vidu aktualno povećanje troškova života, školaracima za novu školsku godinu osigurati obrazovne materijale potrebne za praćenje nastave, razvoj njihovih interesa, mašte i kreativnosti – istaknuo je načelnik Mario Klapša te dodao da je u ovogodišnjem općinskom Proračunu za potrebe u predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju osigurano 623.000 eura.

Osim nabave obrazovnog materijala, Općina Maruševec i OŠ Gustav Krklec u suradnji s osnivačem Varaždinskom županijom ogroman trud ulažu u osiguravanje infrastrukturnih i materijalnih kapaciteta svojih škola kao ključnih faktora za razvoj vještina djece i mladih za zanimanja u budućnosti. Naime, u nabavu projekata, rasvjete za igrališta, solarne elektrane i uređenje objekata uloženo je oko 120.000 eura.

Također, pribavljena je građevinska dozvola za školsko-sportsku dvoranu u sklopu Područne škole Greda-Jurketinec uz ranije ishođenu građevinsku dozvolu za dvoranu u sklopu Područne škole Druškovec koje su osnivaču potrebne za prijavu za sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti ne bi li se njihovom izgradnjom iduće godine osigurali bolji uvjeti za učenje i poučavanje.

Za učenike koji polaze škole izvan područja Općine Maruševec, financiranje obrazovnog materijala izvršit će se na račun roditelja koji će Općini Maruševec podnijeti pojedinačni pisani zahtjev uz priloženi račun o kupnji radnih bilježnica i školskog pribora.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo koga je Vlada imenovala u upravna vijeća bolnica u Varaždinu i Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na zatvorenome dijelu 12. sjednice Vlade, održane 11. srpnja, donesen je niz kadrovskih pitanja, a među kojima su se našla imenovanja u upravna vijeća bolnica.

Damir Habijan i Bernardica Rubčić razriješeni su dužnosti članova Upravnog vijeća Hrvatskih voda zbog kadrovskih promjena i isteka mandata. Novim članovima imenovani su Marija Vučković i Bernardica Rubčić.

Sukladno Zakonu o Zdravstvenoj zaštiti kojim su osnivačka prava općih bolnica prenesena na Republiku Hrvatsku razriješeni su dosadašnji članovi upravnih vijeća imenovani kao predstavnici Republike Hrvatske te su imenovani novi predsjednici i članovi upravnih vijeća.

Alen Leverić imenovan je predsjednikom, a Ivan Herman, Maja Gusić Božikov i Rikardo Protrka novim članovima Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin.

Antonia Marodi Medvedec imenovana je predsjednicom, a Marko Jurković, Ivana Batisweiler i Anita Milas Anzić članovima Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec.

Upravna vijeća bolnica u pravilu imaju sedam članova, a nakon onih imenovanih od Vlade još svoja dva predstavnika trebaju izabrati radnici bolnica i jednog Ministarstva zdravstva. Ova vijeća donose niz odluka, a između ostalog biraju i ravnatelja bolnice. Ovo će svakako biti zanimljivo jer su do sada osnivači bolnica u dvije županije na sjeveru bile baš Županije, a sada su osnivačka prva prenesena na državu. To će zasigurno utjecati na izbor novih ravnatelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje