TRADICIJA

– Mještani Kučana i Zbelave ponosno su prije nekoliko godina na svoje stolove vratili autohtono jelo od hajdine, koščičjak. 

Osim toga, počelo se intenzivnije razgovarati o hajdini u kontekstu prošlosti, ali i budućnosti. Shvatili smo da imamo nešto svoje, poput zelja koje imaju Vidovčanci, a to je hajdina i kučanski koščičjak – istaknula je Ruža Levatić, predsjednica Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave “Hajdina” uoči četvrte po redu manifestacije Dan hajdine, koja je održana prošle subote, 12. rujna, u Kučan Marofu.

Izložba pa žetva

Cijela manifestacija počela je otvorenjem Prve memorijalne izložbe nedavno preminulih kipara iz Kučan Marofa, oca i sina Josipa i Ivana Cikača. Izložbu je otvorio predsjednik Likovnog udruženja Varaždina Dražen Pavlović, a događaj je upotpunio nastup zbora Kapela Paulina Warasdin.

Nakon otvorenja izložbe, članovi Udruge “Hajdina” brojnim su posjetiteljima na imanju OPG-a Pocedulić prikazali kako izgleda tradicijska žetva hajdine kosama s locnima. Dug je put od polja hajdine do koščičjaka na obiteljskom stolu, a izvorni recept ipak ostaje tajna. – Otkriti možemo samo okvirni recept. Treba zamijesiti hajdinsko tijesto, razvući tri lista i puniti ih gibalom, koje se sprema od luka, hajdine kaše i bučinih koštica. Sve se natopi crnim uljem, pikantno začini i poslužuje, najčešće na Badnjak – napominje Ruža Levatić te ističe da postoji još mnogo jela koja se spravljaju od hajdine.

– Od hajdine možete spraviti sve: kruh, prilog, gibanicu, žgance, prežganu juhu, tortu, kolačiće, možete je složiti na salatu, raditi široke rezance, njoke, kaj god hoćete, a možete je staviti i u vazu, jer je biljka prelijepa – zaključuje.

Na Danu hajdine posjetitelji su mogli uživati i u kajkakšnim starinskim spodelovanjima, od kašarskih radionica do zabavnih aktivnosti za najmlađe, koji su mogli i zaigrati nekadašnje pastirske igre koje su članovi Udruge “Hajdina” sačuvali od zaborava. Održana je i keramičarska radionica pod vodstvom tradicijskog lončara Jadranka Gjereka, a cijeli događaj upotpunili su nastupi KUD-a Željezničar, ženske vokalne skupine Allegre i KUD-a Mačkovec.

Pastirska igra Svinkanje

– Svinkanje je igra koju su igrala djeca kada su pazila životinje na paši. Rekonstruktor igre je Josip Rusman, a izvodi se ovako: djeca su napravila mali drveni komadić od grane i nazvali ga prasička. Prasička se je tirala nutri f kotec, a kotec je bila lukja skopana na trovi. Pet-šest igročuf je imelo saki svoj kotec i saki je paziv kaj prasička ne dojde f jengof kotec. Kotec se je broniv z drvenom palicom koja je bila kakti una za hokej na trovi. Dok je prasička došla f nečiji kotec, si su morali premeniti kotec, a ko neje uspev nojti novi kotec, postav je gonič – objašnjava Ružica Levatić.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Komentari

Komentara