Povežite se s nama

Sport

Zgodna žena koja ovu subotu navečer provodi ludo se zabavljajući – trčeći 172 kilometara po Mont Blancu

Objavljeno:

- dana

 

Od jučer navečer jedna hrabra i avanturama sklona Varaždinka savladava Mont Blanc. I to trčanjem.

Jelena Sekelj jedina je Hrvatica koja se uspjela plasirati na ultramaratonsku utrku surovom planinom.

Ultramaratonci, njih 2300, startali su sinoć iz francuskog Chamonixa, a 172 kilometra izuzetno teškog terena utrke, sa 10 kilometara uspona, treba završiti u roku 46,5 sati.

– Staza je teška, s dugi spustovima i dugim usponima s tek nekoliko blažih dijelova. Teren je svakakav, od kamenja, zemlje, makadama, blata, prašine do snijega Pred kraj će biti sve teže, zbog umora i jer ćemo drugu noć zaredom biti budni – javila nam se Jelena s puta, a i sljedećih će nas dana izvještavati o svom napretku u ovoj velikoj avanturi.

Kuda se zapravo trči?

– Ruta utrke radi krug oko Mont Blanca i uglavnom prati planinarsku rutu Tour du Mont Blanc, koju planinari obično prijeđu između 7 do 9 dana. Start je u Chamonixu na 1.035m nadmorske visine, a trkači prolaze kroz tri države – Francusku, Italiju i Švicarsku – ispričala nam je Jelena, koja u svojem 16 kilograma teškom ruksaku između ostaloga nosi čvarke i kosanu mast za energiju.

Takva je prehrana, uz pohance, energetske pločice i suho voće, jedan od Jeleninih aduta za savladavanje teških napora.

S trčanja po Ivanšćici do trčanja po Mont Blancu

Da bi se uopće ušlo u uži izbor za UTMB, trkači moraju tijekom cijele godine sakupljati kvalifikacijske bodove na nekoj od 4,5 tisuća utrkka u 105 zemalja svijeta.

I u brojakam to izgleda impresivno: prošlogodišnju je utrku na Internetu pratilo 800.000 ljudi, o utrci je izvještavalo 180 akreditiranih medija, 487 km markiranih staza prolaze kroz 7 dolina, 71 glečer i 400 vrhova, a svi prošlogodišnji „finišeri“ zajedno su pretrčali 260.000km Ultra trail du Mont Blanca.

Pripreme su teške kao i utrka.

– Prošlo ljeto sam u teretani zaradila ozljedu koljena i pauzirala pa sam prvih 10km priprema istrčala  tek u ožujku ove godine. Skromne kilometraže nadopunjavala sam vožnjom  bicikla, plivanjem i treninzima snage, a kilometraža i sakupljena visinska su rasli do ukupno 1300 km i 68.000m uspona ove godine – govori Jelena o svojim pripremama, neusporedivo slabijima od drugih trkača, a čemu je kumovala ozljeda.

Žena koja danas trči tamo negdje po Mont Blancu i inače trči samo vikendom. Ostale dane to ne stigne.

Kolega u hrvatskom timu, Ludbrežanin Igor Varga još je i gore prošao.

– Igor je 20.siječnja imao nesreću na skijalištu. Od naleta bordera završio je sa duplim prijelomom gležnja. Nakon operacije dugo je trebalo da se uopće skine sa štaka, a kamoli potrči. Prva trčanja bila su bolna, dosta je vozio bicikl i vježbao. No, i on je polako dizao kilometražu i pripreme završio s utrkom od 50km – fascinirana je Jelena.

Za Mont Blanc treniralo se skromno, na Ivanšćici. Tek pred kraj treninga odlazili bi na Učku ili Kamniško-Savinjske Alpe.

– Tek za usporedbu, na tim treninzima smo u jednom komadu mogli sakupiti oko 1500 m uspona, dok na Ivančici samo 600 m. Isto tako, teren Ivančice ne da se usporediti s onim što je na masivu Mont Blanc. Osim trčanja dosta se i planinarilo, vozilo bicikl, vježbalo, a s treninzima smo prestali zadnja tri tjedna prije utrke i odmorili tijelo za napor koji nas čeka. Formula je to koja se do sada pokazala učinkovitom – ispričala nam je još uoči puta Jelena, a je li se ova formula pokazala uspješnom reći će nam sutra kad će, bude li sve u redu, stići na cilj, natrag u Chamonix.

Sport

Dario Jertec: Pobjeda nad Lokomotivom rješava nas muka oko opstanka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometaši Varaždina u srijedu, 21. travnja, gostuju u Zagrebu protiv momčadi Lokomotive. Varaždinci su itekako svjesni važnosti susreta protiv posljednje momčadi Prve HNL.

– Znamo da pobjedom u Zagrebu radimo možda i ključni korak prema očuvanju prvoligaškog statusa. Tri boda protiv Lokomotive rješavaju nas gotovo svih muka – rekao je u najavi susreta pomoćni trener Varaždina Dario Jertec.

Varaždin se nalazi na 8. mjestu s 25 bodova, Lokomotiva je posljednja s pet bodova manje. Varaždinci na gostovanje odlaze nakon serije od tri uzastopna remija, dok je iza zagrebačke momčadi niz od čak šest poraza.

– Veseli činjenica da u zadnje tri utakmice ne znamo za poraz, ali ne možemo biti zadovoljni načinom na koji smo prosuli bodove u nekim od tih utakmica. No, ovo je novi susret, u potpunosti smo spremni i vjerujem da ofenzivnom igrom možemo do pobjede – dodaje Jertec.

Momčad Lokomotive vodi bivši strateg Varaždina Samir Toplak.

– Utakmicu igraju igrači, ne treneri. Veseli da nemamo ozlijeđenih, da svi igrači spremni dočekuju važno gostovanje u Zagrebu – zaključio je Dario Jertec.

Utakmica 30. kola protiv Lokomotive igra se s početkom u 16 sati.

Nastavite čitati

Sport

Odlični nastupi Katje i Roka Bengerija u Sloveniji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi Kajak kanu kluba Varteks nastupili su u sastavu reprezentacije Republike Hrvatske na utrci Europskog kupa u slalomu za seniore, održanoj na stazi Tacen na rijeci Savi u Ljubljani u Sloveniji.

U konkurenciji više od 200 natjecatelja iz 15 zemalja ostvareni su odlični rezultati.

Katja Bengeri nastupila je u disciplini kanu jednosjed (C-1) gdje se plasirala na 9. mjesto i disciplini kajak jednosjed (K-1) gdje je bila 14.

Roko Bengeri nastupio je u kanu jednosjed (C-1) i kajaku jednosjedu (K-1), te se u obje discipline plasirao na 21. mjesto, a Nikola Novosel u kajaku jednosjedu plasirao se na 76. mjesto.

Natjecanje u Ljubljani je i jedna od izbornih utrka za sastav reprezentacije Hrvatske koja će nastupiti na seniorskom Europskom prvenstvu u slalomu na divljim vodama koje će se od 6. do 9. svibnja održati u Ivrei u Italiji na kojem će najvjerojatnije nastupiti braća Katja i Roko Bengeri.

Nastavite čitati