Povežite se s nama

Školstvo

Zgrada Srednje škole N. Marof novcem iz europskih fondova

Objavljeno:

- dana

Srednja škola Novi Marof

Srednju školu Novi Marof, novu srednjoškolsku ustanovu na području Varaždinske županije koja je ove jeseni započela s radom, prigodnim otkrivanjem ploče otvorili su župan Varaždinske županije Predrag Štromar, gradonačelnik Novog Marofa Darko Hrenić i ravnateljica škole Jasminka Behin.

Zajedno s pedesetak učenika i njihovih roditelja, župan Štromar i gradonačelnik Hrenić prošetali su hodnicima novootvorene srednje škole koja je startala s 49 učenika u tri prva razredna odjeljenja u tri usmjerenja: opća gimnazija, ekonomist i prodavač, no tu su još prisutni i dislocirani odjeli viših razreda Gospodarske škole Varaždin i Prve gimnazije Varaždin.

– Veselim se danu kada će Varaždinska županija početi graditi zasebnu zgradu srednje škole Novi Marof kako postojeća srednja škola ne bi bila u prostorijama osnovne škole – istaknuo je župan Štromar koji očekuje da će se to ostvariti u naredne tri godine.

Inače, idejno rješenje za novu srednju školu je gotovo, a njegovu izradu je financirao Grad Novi Marof. Projekt izgradnje Srednje škole Novi Marof trenutno je u fazi stvaranja uvjeta za pripremu projekata koji bi omogućio prijavu na EU fondove.

Ukupna vrijednost investicije izgradnje i opremanja škole procijenjena je na 47,5 milijuna kuna

– Procijenjeni projektantski troškovi izgradnje škole iznose 30,6 milijuna kuna bez PDV-a, a ukupni troškovi do pune funkcionalnosti, gdje osim izgradnje imamo opremu, vanjsko uređenje i slično prema projektanstskoj procjeni iznose oko 38 milijuna kuna. Ako se tome pridoda 25 % PDV-a, iznos se penje na 47,5 milijuna kuna. Projekt će se aplicirati na EU fondove preko Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta najkasnije do 30. lipnja iduće godine. Dinamika realizacije odredit će se prilikom prijave na natječaj, a izgradnja takvih objekata obično traje dvije godine – izvijestili su iz Grada Novog Marofa.

Župan je zajedno s novomarofskim gradonačelnikom Hrenićem učenicima podijelio 49 prijenosnih računala koja su nabavljena u suradnji Varaždinske županije i Grada Novog Marofa, pri čemu je 55.000 kuna izdvojio Grad Novi Marof.

Bolje obrazovanje

S obzirom na to da su čelnici županije i Grada Novog Marofa istaknuli kako novomarofskim srednjoškolcima žele omogućiti kvalitetno obrazovanje, prijenosna računala su, ustvrdili su, sastavni dio toga.

– Zbog novih društvenih, kulturnih i obrazovnih izazova i potreba, obrazovno-nastavni program temeljen na konceptu cjeloživotnog učenja kakvog nudi ova škola trebaju pratiti i kvalitetna informatička pomagala i oprema u školi, a upravo ovim darivanjem notebooka želimo pridonijeti informatizaciji škole te modernizaciji školskih programa – istaknuo je gradonačelnik Darko Hrenić.

Kako će izgledati Srednja škola Novi Marof?

• Ukupno zemljište na kojem će se prostirati škola je površine od oko 22.760 m2
• Škola će imati dvije etaže – prizemlje i kat. Iskorišteni prostori škole bit će 3972,70 m2
• Raspored učionica, kabineta i ostalih sadržaja unutar školske zgrade napravljen je prema
programskim potrebama za prostorom
• Na prizemlju će se nalaziti nastavni prostori, zajednički prostori, gospodarsko-tehnički prostori, komunikacije/pomoćni prostori
• Na katu će, uz nastavne prostore, biti smještena uprava škole
• Srednja škola Novi Marof koristit će sportsku dvoranu OŠ Novi Marof

Izvor:
Foto:

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje