Povežite se s nama

Novosti

Zgrade do 1. veljače moraju potpisati ugovore s Vartopom ili će ostati bez grijanja

Objavljeno:

- dana

VARTOP PREUZIMA KOTLOVNICE

Nova tvrtka Vartop počinje s radom 1. veljače, kada će u Varaždinu preuzeti grijanje putem kotlovnica.

Za 1.221 korisnika, stanara i vlasnika poslovnih prostora to znači da do ove subote moraju s tom tvrtkom, koju je osnovao Grad Varaždin, potpisati ugovore o potrošnji toplinske energije.

– Ugovore s Vartopom ne treba potpisati svaki pojedini korisnik, nego ovlašteni predstavnici suvlasnika. Prema zakonu, smatra se da je time ugovor sklopljen sa svim krajnjim kupcima u pojedinoj zgradi – pojasnio je direktor Zoran Svetec na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici.

Odluka o kupcu – većinom glasova

Prema Zakonu o tržištu toplinske energije, svaka zgrada sama odlučuje koga će izabrati za svojeg kupca toplinske energije, pri čemu se odluka donosi na temelju odluke većina glasova suvlasnika, ali ne po broju suvlasnika, nego po suvlasničkim dijelovima.

Izuzev nekoliko zgrada na Banfici, kojima je ponudu poslala tvrtka Univerzal Grijanje, preostale zgrade u sustavu toplinske energije nemaju mogućnost biranja, jer im nastavak isporuke toplinske energije i tople vode može jamčiti isključivo Vartop koji djelatnost preuzima od Grijanja u stečaju.

Svetec: Predstavnici i upravitelji sve znaju još od kolovoza

No nije li rok za potpisivanje ugovora do 1. veljače – a to su još samo dva dana – prekratak?

– Grijanje u stečaju je još u kolovozu prošle godine obavijestilo sve predstavnike stanara i suvlasnike zgrada da moraju izabrati kupca toplinske energije. Uz to, i mi smo razgovarali sa svim predstavnicima i upraviteljima. Dakle, nije to novina, a treba reći i to da su prema zakonu svi potrošači dužni do 1. veljače potpisati ugovore s kupcem toplinske energije za sljedeću ogrjevnu sezonu 2014./2015. – objasnio je Zoran Svetec.

Hoće li zgrade koje ne potpišu ugovore ostati bez grijanja i tople vode?

– Da, 1. veljače mogu ostati bez grijanja – odgovorio je direktor Vartopa.

Gradonačelnik Goran Habuš je napomenuo da je upitno kako će se grijati one zgrade koje ne žele potpisati ugovor. Kad je u pitanju budućnost Vartopa, smatra da će ta tvrtka raditi najduže dvije godine.

– Svi su zainteresirani za prelazak na etažno grijanje, jer je to zasad najisplativije u budućnosti – ustvrdio je Habuš.

 

Je li moguće opet uvesti akontacije?

Stanari u zgradama koje su u sustavu toplinske energije ostali su šokirani računima za prosinac prošle godine: unatoč toplijem vremenu, dobili su i po 30 posto veće račune nego u istome mjesecu 2012. godine.

Međutim, viši računi nemaju veze s vremenom, nego su posljedica povećanja cijena od 5. veljače prošle godine. Cijena za energiju je od tada 30 posto viša, a za snagu 6,95 posto.

Je li moguće uvesti ponovno plaćanje toplinske energije i tople vode putem akontacija, što bi rasteretilo kućne budžete tijekom zimskih mjeseci? Da će razmotriti to pitanje i inicirati potrebne izmjene zakona i pravilnika, varaždinsko Gradsko vijeće zaključilo je još 2011. godine.

Iako je u to vrijeme bio gradski vijećnik HNS-a koji se protivio tadašnjem poskupljenju grijanja putem kotlovnica, gradonačelnik Goran Habuš danas nije znao ništa reći o toj inicijativi. No upućeniji je direktor Vartopa, tvrtke koja je tek osnovana prošli mjesec.

– Građani bi htjeli plaćati toplinsku energiju putem akontacija, ali nisam siguran da je to moguće – rekao je Zoran Svetec.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje