Povežite se s nama

U fokusu

Zgroženi smo ponašanjem laburista

Objavljeno:

- dana

Priopćenje gradonaćelnice Štefanić

Laburisti Varaždinskih Toplica raskinuli su gradsku koaliciju s HNS-om i SDP-om. To je ponukalo gradonaćelnicu, Goranku Štefanić da na sjednici Gradskog vijeća povuće prijedlog proračuna za 2014. godinu. Budući da bi neizglasavanje proračuna dovelo do rušenja gradske vlasti i gradonaćelnice, u cijelosti prenosimo priopćenje gradonaćelnice Štefanić.  

Priopćenje za javnost

Sjednici Gradskog vijeća, što je održana 10. prosinca ove godine, prethodio je odlazak laburista u oporbu, odnosno raskid koalicijskog Sporazuma s HNS-om i SDP-om. Njihove razloge ne možemo uvažiti i shvatiti, jer su tijekom proteklih šest mjeseci bili upoznati i informirani o svim odlukama i projektima koje je gradska vlast provodila. Također, nisu imali nikakav prigovor, a ni prijedlog za neku od aktivnosti, osim za pronalaženje prostorija za rad njihove stranke i izgradnju vodovoda i cvjetnjaka u Cvjetnoj ulici, što je prihvaćeno i izvršeno. Materijale za Proračun Grada Varaždinskih Toplica za 2014. godinu dobili su nakon 20. studenoga. 

Laburist na sastanku koalicije pohvalio proračun

Na sastanku što je održan 30. studenoga s koalicijskim partnerima HNS-om i SDP-om, laburisti nisu imali nikakve primjedbe na proračun. Ne samo da na Komisiji za financije i proračun njihov predstavnik nije imao nikakvih primjedbi, nego je pohvalio ovakav razvojni proračun. Odgovorno tvrdim da nije bilo razloga za raskid koalicijskog sporazuma, jer ni jedna točka potpisanog Sporazuma nije prekršena. Dan prije održavanja sjednice Gradskog vijeća, dostavljena nam je Odluka topličkih laburista o izlasku iz koalicije uz usmene navode da neće podržati prijedlog proračuna. Iz svega navedenog proizlazi kako je jedini razlog izlaska topličkih laburista iz koalicije, izazivanje prijevremenih izbora za Gradsko vijeće i gradonačelnicu, koje su građani Varaždinskih Toplica i pripadajućih mjesta odabrali prije šest mjeseci i povjerili im vođenje grada. Ova vlast je u nepunih šest mjeseci pokrenula projekte u vrijednosti od oko tri milijuna kuna, a raspisivanje novih izbora zaustavilo bi njihovu provedbu te bi nametnulo dodatan pogubni trošak za Grad Varaždinske Toplice od 400 tisuća kuna. Zgroženi smo ponašanjem vijećnika laburista, koji svoje mišljenje mijenjaju preko noći, jer su sudjelovali u pripremi proračuna te nisu imali nikakvih primjedbi na njega. Iako su izašli iz koalicije, smatramo da su se kao moralni i odgovorni vijećnici mogli izjasniti da će podržati proračun.

Neodgovorno ponašanje

Ovakvim neodgovornim ponašanjem u pitanje dovode razvoj Grada te ga vraćaju ne samo tri mjeseca ili tri godine unatrag već vraćaju Varaždinske Toplice trideset godina unatrag. Na sjednici Gradskog vijeća 10. prosinca ove godine, nakon saslušane rasprave i uvažavajući prijedloge svih vijećnika, kao gradonačelnica povukla sam privremeno prijedlog proračuna. Pažljivo ćemo razmotriti sve prijedloge vijećnika i one najkvalitetnije ugraditi u novi prijedlog proračuna koji ćemo im do kraja godine i predstaviti. Napravit ćemo najbolji mogući prijedlog proračuna koji će prvenstveno biti razvojni, u interesu i na dobrobit svih građana našeg grada, a istovremeno biti podržan od svih vijećnika.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje