Povežite se s nama

Međimurje

Komemoracija članova židovske zajednice u nedjelju, 27. svibnja, u Čakovcu i Prelogu

Objavljeno:

- dana

Svake posljednje nedjelje u mjesecu svibnju Židovska općina Čakovec se prisjeća nevinih žrtava predaka, koji su odvedeni u logore smrti tijekom nacističke vladavine.

Ove godine Dan sjećanja obilježit će posljednje nedjelje ovoga mjeseca, 27. svibnja, s nešto drukčijim programom. Članovi zajednice i oni koji su bili, posredno ili neposredno, pogođeni pogromima, okupit će se na Židovskom groblju u Čakovcu u 11 sati da odaju počast najmilijima. Nakon toga, odlaze u Prelog, gdje će se na Gradskom groblju u 12 sati svečano otkriti spomen-obilježje na mjestu gdje je stajalo židovsko groblje i mrtvačnica.
Za sve će zainteresirane biti organiziran prijevoz: groblje Čakovec – Prelog – Čakovec.

U 12:30, u Muzeju Croata Insulanus Grada Preloga otvorit će se izložba na temu povijesti i razvoja neonacizma, autorice Ive Kožnjak, mag. povijesti umjetnosti. Uz ostale uzvanike i goste, očekuje se dolazak Glavnog Rabina u Republici Hrvatskoj, Luciana Moše Prelevića, kao i predsjednika Koordinacije Židovskih općina Hrvatske, prof. dr. Ognjena Krausa.

Općina poziva na iskazivanje sućuti i poštovanja nevinim žrtvama bezumnog progona. Nakon otvorenja izložbe, održat će se i tradicionalno druženje u prostorijama Muzeja.

Međimurje

Kros za vrtićarce te učenike u Perivoju Zrinskih okupio stotine trkača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Jedna od najmasovnijih sportskih aktivnosti u Međimurju svakako je kros za vrtićarce te učenike osnovnih i srednjih škola koji se održava dva puta godišnje u Čakovcu, u organizaciji Atletskog kluba Međimurje.

U subotu, 1. travnja, je održano novo izdanje proljetnog krosa koji je okupio velik broj mališana i učenika, a trčalo se na poznatoj lokaciji u jezeru podno zidina Starog grada te Perivojem Zrinski.

Snage su odmjerili brojni osnovnoškolci, svaki razred zasebno te dječji vrtići s područja Međimurja, u dvije kategorije- posebno predškolci i posebno mlađi.

Najuspješnijima u pojedinačnim uzrasnim kategorijama podijeljene su medalje, kao i pehari školama najboljih trkačica i trkača.

Proljetni i jesenski krosevi za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurja te polaznike vrtića održavaju se u čakovečkom parku od 2005. godine, a kontinuitet je prekinut samo tijekom pandemije.

Međimurska županija u duhu Europske regije sporta, odnosno regije koja sustavno pomaže te podržava sport i rekreaciju i ove je godine pomogla u organizaciji i pripremi masovnog natjecanja koje je odavno preraslo u veliko obiteljsko druženje brojnih žitelja našega kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Zbog kvara ne radi hitni broj službe 194 u Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od Međimurske županije došla je važna obavijest, danas, 1. travnja.

– Zbog kvara u radu fiksne i mobilne mreže ne radi hitni broj službe 194. Građani na području Međimurske županije hitnu službe mogu dobiti na jedinstven broj 112 – stoji u obavijesti Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje