Povežite se s nama

U fokusu

Zimska služba spremna za zimu, a guma glavu čuva

Objavljeno:

- dana

SPREMNO 30 EKIPA

Sve je spremno za zimu i zimske uvjete na prometnicama, istaknuto je danas u Županijskoj palači na sastanku Zimske službe.

– Spremno je oko 4.500 tona soli nabavljene putem Hrvatskih cesta, kao i 30 ekipa – istaknuo je Tomislav Osonjački, ravnatelj ŽUC-a.

Podsjetio je da se, kad pada snijeg, prioritetno čiste autoceste, potom prometnice oko bolnica i škola, a potom sve ostale prometnice.

– Pravilnikom je određeno da Zimska služba izlazi na teren kad zapadne 15 centimetara snijega, ali to je relativan podatak. Poznato je da ralice kreću već nekoliko sati nakon što počne padati snijeg – dodao je Osonjački.

Iz PZC Varaždin ističu da su za grad Varaždin spremne 24 ekipe. – U tijeku je nabava kamenog posipala. Kupujemo 12.000 tona soli, 15.000 tona agregata, a bude li potrebno, nabavit ćemo više – istaknuo je Mario Vdović, član Uprave PZC-a.

Iz PU varaždinske apeliraju na vozače da prilagode vožnju uvjetima na cesti, a na prijevoznike apeliraju da njihovi vozači u vrijeme trajanja zimskih ne voze.

– Poštujete prometne propise, nabavite zimsku opremu ako niste dosad. Guma glavu čuva, imat ćemo tako manje posla i manje prometnih nesreća – zaključio je Danijel Posavec iz PU varaždinske.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Od idućeg tjedna postupno otvaranje škola? Odluka će se donositi na lokalnoj razini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nastava

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na jučerašnjem sastanku ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima dogovoreno jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola.

U Ministarstvu su kazali da je dogovor da će županije, kao što je to bilo i dosad, donositi odluke na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja.

Stoga će župani tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s lokalnim stožerima i epidemiolozima, a nakon toga će donijeti odluke o daljnjim oblicima nastave.

Više župana za Jutarnji list potvrdilo je da smatraju da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, skloni otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan, za što se zalažu i ravnatelji škola.

Nastavite čitati

U fokusu

Zatvorenici u Lepoglavi godišnje pojedu tonu čokoladnog namaza i 82.000 jaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kaznionica u Lepoglavi jedan je od najstrožih zatvora u Hrvatskoj, a tamo boravi oko 500 zatvorenika.

Ovo je ogroman “pogon”, kojeg treba konstantno opskrbljivati namirnicama. Što se sve nabavlja i po kojoj cijeni može se vidjeti u podacima o javnoj nabavi.

Neki od tih podataka su vrlo zanimljivi.

Tako smo naišli na podatke za “Opskrbu čokoladom, kakaom, čajevima, voćnim sokovima u 2021.”, a ukupno se za ovaj mali dio prehrane planira potrošiti 87.500 kuna.

U planu je kupnja 1000 komada čokolade 80 do 100 grama, 100 komada čokolade bez šećera te još 1800 komada manjih čokoladnih dijetnih pločica s punjenjem.

U zatvoru u Lepoglavi se godišnje pojede jedna tona čokoladnog namaza.

Također, kupit će se i 3000 komada keksa s nugatom, u pakiranjima između 90 do 100 grama.

Naišli smo i na podatak da troškovnik za kupnju jaja za Kaznionicu i njihov komercijalni restoran. Tijekom tekuće godine trebalo bi na jaja biti potrošeno 55.000 kuna. A plan je da se kupi 82.000 jaja, od toga 32.000 iz njihove vlastite djelatnosti.

Nastavite čitati