Povežite se s nama

Život i društvo

Zimska služba u Lepoglavi čistit će 101 kilometar nerazvrstanih cesta

Objavljeno:

- dana

Potvrdom ugovora o održavanju nerazvrstanih cesta u zimskom uvjetima, sklopljenog između Grada Lepoglave i obrta Maček Transporti iz Žarovnice, započele su pripreme za nadolazeće zimsko razdoblje, u kojem će zimska služba brinuti o održavanju 101 kilometra nerazvrstanih cesta te o oko 33 četvornih metara javnih površina na području Grada Lepoglave.

S obzirom na veličinu cestovne mreže kao i raznolikost važnosti pojedinih cestovnih i uličnih pravaca, Izvedbenim programom zimske službe utvrđeno je da se na cestama ne intervenira istovremeno već po određenom prioritetu čišćenja. Razine cestovnih pravaca određene su prema gustoći naseljenosti prolaska dionice, odnosno prema broju korisnika.

Cestovni pravci podijeljeni su u tri razine prednosti. Za cestovne pravce I. razine prednosti, čija ukupna dužina iznosi nešto manje od 48 kilometara, intervenciji se pristupa u momentu kada na kolniku ima više od 5 cm snijega. Za kompletno osposobljavanje za promet ovih cesta može proći najviše 8 sati nakon prestanka padalina.
Za cestovne pravce II. razine prednosti, čija ukupna dužina iznosi nešto više od 37 kilometara, intervenciji se pristupa u momentu kada na kolniku ima više od 5 cm snijega. Za kompletno osposobljavanje za promet ovih cesta može proći najviše 16 sati nakon prestanka padalina.
Cestovni pravci III. razine prednosti, riječ je o cestama manjeg prometnog značaja, a čija ukupna dužina iznosi oko 15.5 kilometara, očistit će se na potrebnu prohodnost u roku 30 sati nakon prestanka padalina.

I za nadolazeće zimsko razdoblje po naseljima će biti organizirani punktovi na kojima će se nalaziti agregati za posipavanje cesta, a koje će moći koristiti građani. Bit će organizirano i dežurstvo zimske službe koju će građani moći kontaktirati pozivom na brojeve: 098 471 091 ili 042 410 984.

– Budući da nam se bliži zimsko razdoblje dovršavamo posljednje pripreme kako bismo što spremniji dočekali početak zimskog održavanja cesta i javnih površina. Najveći dio posla odradit će zimska služba no pozivam građane na suradnju i strpljenje, ali ih i podsjećam na obaveze koje imaju kada je u pitanju zimsko održavanje privatnih i javnih površina – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić koji je s Predragom Mačekom, predstavnikom Maček Transporta potpisao ugovor o održavanju nerazvrstanih cesta i javnih površina u zimskom uvjetima.

Život i društvo

Veleposlanik Države Izrael posjetio i razgledao Prvu gimnaziju Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ilan Mor danas je, 26. siječnja, posjetio i razgledao Prvu gimnaziju Varaždin.

Učenicima je održao predavanje o tragičnom stradavanju šest milijuna Židova od 1933. godine do kraja Drugog svjetskog rata.

– Drago mi što sam ponovno ovdje u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, koji su doista posebni među hrvatskim gradovima i županijama. Zadovoljstvo je bilo razgledati Prvu gimnaziju Varaždin, školu koja spaja znanost i kulturu, a raspolaže opremom koja je impresivna te vjerujem da ćemo pokrenuti suradnju izraelskih škola s vašom i drugim školama iz Varaždinske županije. Za židovsku zajednicu je 27. siječnja poseban dan, koji su Ujedinjeni narodi donošenjem rezolucije proglasili Međunarodnim danom sjećanja na sve žrtve holokausta. Toga dana je Crvena armija oslobodila logor smrti Auschwitz. U povijesti su, nažalost, postojali genocidi, no ono što se dogodilo židovskom narodu je jedinstveno. „Šoa“ je hebrejski izraz za holokaust i označava katastrofu, a to je riječ koja najbolje opisuje što je zadesilo šest milijuna Židova – rekao je Nj. E. g. Ilan Mor na početku svojega predavanja.

Pripadnici židovskog naroda pretrpjeli su strašno nasilje, nažalost i ovdje u Varaždinu, podsjetila je zamjenica župana Silvija Zagorec.

– U srpnju 1941. godine iz Varaždina su u svega nekoliko dana odvedeni gotovo svi Židovi. Taj tragičan događaj nam je podsjetnik da se moramo suprotstaviti svakom obliku diskriminacije i isključivosti. Posebno je važno obrazovati mlade i govoriti im o Holokaustu i svim drugim tragičnim povijesnim događajima. Zato je ovo predavanje koje je Nj. E.  Ilan Mor održao gimnazijalcima važan doprinos u prenošenju znanja mladima i podizanju svijesti koliko je važno poštovati različitosti i živjeti u međusobnom razumijevanju. Tolerancija, jednakost i sloboda nemaju i ne smiju imati alternativu – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Nj.E. Ilan Mor razgledao je suvremene kabinete Prve gimnazije, laboratorij za molekularnu biologiju i Hololab – laboratorij za izradu holograma. Riječ je o najmodernijim kabinetima  kakve nema nijedna škola u Hrvatskoj, a u koje je Varaždinska županija kao osnivač škole prošle godine uložila 1,2 milijuna kuna.

Veleposlanik je ujedno imao priliku čuti sve što Prva gimnazija Varaždin, ali i Centri izvrsnosti Varaždinske županije poduzimaju za kvalitetno obrazovanje učenika budući da je Izrael poznat po svojem programu prepoznavanja i razvoja rada s darovitim učenicima.

– Čast nam je bila ugostiti uglednog gosta, a osobito uoči Dana sjećanja na žrtve holokausta, velike tragedije. Također nam je drago što su naši učenici imali priliku čuti njegovo predavanje i tako se dodatno educirati o svemu što se događalo u to vrijeme. Naša škola je uz podršku Varaždinske županije ove godine prvi put organizirala Festival ljudskih prava, za koji želimo da postane tradicija i doprinos građanskom odgoju i obrazovanju učenika, s čim smo također upoznali Veleposlanika. U svemu tome vidim priliku za suradnju na obrazovnom planu, tim više što Izrael veliku pažnju posvećuje darovitim učenicima – rekla je ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić.

Uz učenike i djelatnike Prve gimnazije Varaždin, predavanju je prisustvovao i Milivoj Dretar, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Udruga žena Preslica u Sračincu uči heklanju žene i muškarce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga žena Preslica iz Sračinca aktivna je cijelu godinu, od organizacije mnogobrojnih događanja, do rada s djecom i mladima na očuvanju tradicije.

Svoje aktivnosti provode u Općini Sračinec, ali i putuju kao gosti diljem naše zemlje.

– U našim prostorijama u podrumu općinske zgrade nedavno smo održali radionicu heklanja. Cilj radionice bio je omogućiti našim mještanima da savladaju ovu tradicijsku vještinu koja se generacijama prenosi od baka i majki na unuke i djecu. Za ovu godinu planiramo više sličnih aktivnosti koje ćemo najaviti, pa unaprijed pozivam sve zainteresirane da nam se pridruže – rekla je predsjednica Udruge žena Preslica Stanka Miko.

Iako je heklanje tradicionalno ženska aktivnost, radionici se pridružilo i nekoliko muškaraca, među kojima je bio i načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje