Povežite se s nama

Međimurje

Zimske gume obavezne, ali provjerite i kočnice!

Objavljeno:

- dana

PRIPREME ZA ZIMU

Da bi automobil lakše preživio hladne zimske mjesece, potrebno ga je za to pravodobno i pripremiti. Za početak, ističu u Tkalčec autodijelovima i servisu, treba promijeniti gume.

– Od 15. studenog do 15. travnja obavezno bi trebalo na automobilu imati sve četiri zimske gume zbog lakšeg kretanja po snijegu te kočenja. Bilo koje gume, a pri tome mislimo na nove gume ili one koje udovoljavaju zimskim uvjetima, bolje su od bilo kakvih ljetnih, jer ljetne nisu predviđene za tako niske temperature. Na temperaturi nižoj od 7 stupnjeva Celzijusovih, ljetna guma gubi svoja vozna svojstva i produljuje se zaustavni put kočenja – kaže Jurica Tkalčec. U Tkalčec autodijelovima i servisu imaju hotel za gume, no ako ih ljudi skladište kod kuće, odnosno ako su nepravilno skladištene (nisu na suhome mjestu i na potpuno ravnoj podlozi) preporuka je da se gume prije postavljanja izbalansiraju.

Zimske tekućine

Trebalo bi provjeriti i kočnice, koje moraju biti potpuno ispravne, jer kada je skliska cesta, a jedna strana automobila bolje koči od druge, dolazi do zanošenja.
Osim toga, napominje Željko Plantak, voditelj prodaje u toj tvrtki, u automobilu se nalaze i razne tekućine koje bi trebale biti zimskoga karaktera. Tu prije svega treba provjeriti antifriz, koji mora izdržati minimalno minus 25 stupnjeva. Antifriz bi se trebao kontrolirati i mijenjati svake dvije do tri godine. Novije generacije antifriza morale bi izdržati i minus 36 stupnjeva, a predviđene su i za duže korištenje. Ako se antifriz drži duže od tri ili četiri godine u automobilu, kemijska svojstva mu se mijenjaju, pa postaje agresivan prema određenim dijelovima unutar motora i onda znaju nastati problemi.

Dizelski motori

Tekućina za stakla također mora biti zimska, a brisači, prednji i zadnji, potpuno ispravni. Potrebno je provjeriti i akulumatore, koji zimi više trpe, naročito pri kratkim relacijama. Motor tada ne stigne napuniti akumulator, pa se iduće paljenje događa s polupraznim akumulatorom. Nakon nekoliko takvih paljenja, skraćuje se vijek akumulatora, pa se preporučuje da se jednom mjesečno ili jednom na dva mjeseca, ako je moguće, akumulator pripoji na kućni punjač za akumulatore. Vlasnici automobila s dizelskim motorom, pak, trebali bi pripaziti, jer pri niskim temperaturama zna doći do smrzavanja nafte.

Besplatan pregled automobila

Neki automobili imaju zimske gume na čeličnim felgama, a ljetne na aluminijskim, no mnogi vozači mijenjaju zimske i ljetne gume na postojećim felgama.
– Ako imaju aluminijske felge, preporučljivo je bar jednom tjedno automobil oprati kako bi se isprala sol, jer sol kojom posipaju ceste nagriza aluminij. Ako se automobil dugo ne opere, aluminijske felge u pravilu stradaju, odnosno oštete se. Trebalo bi prati i kompletno podvozje automobila, jer ispod ima mnogo komponenti koje su osjetljive na sol i to bi zimi trebalo češće prakticirati – kažu u Tkalčec autodijelovima i servisu, ističući kako vozači u njihov servis mogu doći na kompletan besplatan pregled automobila za zimu.

HOTEL ZA GUME

U Tkalčec autodijelovima i servisu imaju hotel za gume. Ako se gume skladište kod kuće, odnosno ako su nepravilno skladištene, preporuka je da se gume prije postavljanja izbalansiraju.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Međimurske vode: izdane su uporabne dozvole za rad Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracija M. Središće i D. Dubrava

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Međimurske vode d.o.o. obavještavaju cijenjene korisnike vodnih usluga s područja naselja koja pripadaju u Aglomeraciju Mursko Središće te Aglomeraciju Donja Dubrava, da su izdane  uporabne dozvole za redovan rad Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Mursko Središće (dana 24. rujna 2024.) i Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Donja Dubrava (dana 12. rujna 2024.)

Redovan rad Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda znači sigurnu i kvalitetnu uslugu pročišćavanja otpadnih voda za sve korisnike vodne usluge javne odvodnje, čime se štiti zdravlje ljudi, okoliš i sprječava zagađenje podzemnih voda.

Ovakvo unaprjeđenje usluge javne odvodnje dobrobit je za sve korisnike s područja naselja Aglomeracije Mursko Središće i Aglomeracije Donja Dubrava u kojima je izgrađen javni sustav odvodnje te u naseljima gdje je odvodnja i pročišćavanje organizirana pražnjenjem septičkih i sabirnih jama fekalnim vozilima jer će se sada sve otpadne vode pročišćavati na navedenim Uređajima za pročišćavanje otpadnih voda.

S danom 1. listopada 2024. započeti će naplata usluge pročišćavanja otpadnih voda, putem računa za vodne usluge. Korisnici će račune za listopad 2024. primiti sredinom studenoga 2024.

Obzirom na završnu fazu projekata Aglomeracije Mursko Središće i Aglomeracije Donja Dubrava, Međimurske vode će provoditi kontrolne preglede priključenja te za objekte koji i nadalje nisu priključeni, vodni redar će postupiti u skladu sa svojim ovlastima.

– Stoga ponovo pozivamo korisnike koji nisu priključili svoje objekte na javni sustav odvodnje da isto izvrše. Također, pozivamo korisnike s područja gdje je odvodnja i pročišćavanje organizirana pražnjenjem septičkih i sabirnih jama fekalnim vozilima, da vrše redovno pražnjenje septičkih jama radi pravilnog zbrinjavanja otpadnih voda – pojasnili su iz Međimurskih voda.

Cjenik vodnih usluga sa iznosima koji će se obračunavati kada se uz odvodnju počne naplaćivati pročišćavanje otpadnih voda, nalazi se OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić posjetio Mursko Središće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 25. rujna, ministar Šime Erlić sa suradnicima po prvi puta je posjetio Grad Mursko Središće.

Gradonačelnik Dražen Srpak upoznao ga je sa svim gradskim projektima, a ujedno i zahvalio na potporama koje stižu putem javnih poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Sastanku su uz gradonačelnika prisustvovali još i njegov zamjenik Kristijan Antolović, potpredsjednici Gradskog vijeća Dragutin Stojko i Renata Kovačić te gradski djelatnici.

Grad Mursko Središće prijavljuje sve projekte za sufinanciranje kroz nacionalna sredstva, ne samo u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije već i u sva ostala ministarstva. Obzirom što uredno ispunjavaju obveze propisane kroz javne pozive, a odnose se na namjensko trošenje novca te pravovremena izvješća Grad Mursko Središće prepoznat je kao dobar partner te je tako i ministar Šime Erlić gradonačelniku uručio ugovor vrijedan 104.000 eura, a koji se odnosi na gradski udio u rekonstrukciji Sokolskog doma.

Uz to što je gradonačelnik predstavio sve gradske projekte, s ministrom i suradnicima obišao je i obnovljeni Sokolski dom te Šetnicu sv. Barbare za koju je Grad još 2012. godine dobio prva sredstva za opločavanje upravo od njegovog ministarstva.

Ministar je izrazio zadovoljstvo sastankom i posjetom, pohvalio sve projekte Grada, a posebno mu se dojmila čistoća i uređenost grada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje