Povežite se s nama

Međimurje

Zimske gume obavezne, ali provjerite i kočnice!

Objavljeno:

- dana

PRIPREME ZA ZIMU

Da bi automobil lakše preživio hladne zimske mjesece, potrebno ga je za to pravodobno i pripremiti. Za početak, ističu u Tkalčec autodijelovima i servisu, treba promijeniti gume.

– Od 15. studenog do 15. travnja obavezno bi trebalo na automobilu imati sve četiri zimske gume zbog lakšeg kretanja po snijegu te kočenja. Bilo koje gume, a pri tome mislimo na nove gume ili one koje udovoljavaju zimskim uvjetima, bolje su od bilo kakvih ljetnih, jer ljetne nisu predviđene za tako niske temperature. Na temperaturi nižoj od 7 stupnjeva Celzijusovih, ljetna guma gubi svoja vozna svojstva i produljuje se zaustavni put kočenja – kaže Jurica Tkalčec. U Tkalčec autodijelovima i servisu imaju hotel za gume, no ako ih ljudi skladište kod kuće, odnosno ako su nepravilno skladištene (nisu na suhome mjestu i na potpuno ravnoj podlozi) preporuka je da se gume prije postavljanja izbalansiraju.

Zimske tekućine

Trebalo bi provjeriti i kočnice, koje moraju biti potpuno ispravne, jer kada je skliska cesta, a jedna strana automobila bolje koči od druge, dolazi do zanošenja.
Osim toga, napominje Željko Plantak, voditelj prodaje u toj tvrtki, u automobilu se nalaze i razne tekućine koje bi trebale biti zimskoga karaktera. Tu prije svega treba provjeriti antifriz, koji mora izdržati minimalno minus 25 stupnjeva. Antifriz bi se trebao kontrolirati i mijenjati svake dvije do tri godine. Novije generacije antifriza morale bi izdržati i minus 36 stupnjeva, a predviđene su i za duže korištenje. Ako se antifriz drži duže od tri ili četiri godine u automobilu, kemijska svojstva mu se mijenjaju, pa postaje agresivan prema određenim dijelovima unutar motora i onda znaju nastati problemi.

Dizelski motori

Tekućina za stakla također mora biti zimska, a brisači, prednji i zadnji, potpuno ispravni. Potrebno je provjeriti i akulumatore, koji zimi više trpe, naročito pri kratkim relacijama. Motor tada ne stigne napuniti akumulator, pa se iduće paljenje događa s polupraznim akumulatorom. Nakon nekoliko takvih paljenja, skraćuje se vijek akumulatora, pa se preporučuje da se jednom mjesečno ili jednom na dva mjeseca, ako je moguće, akumulator pripoji na kućni punjač za akumulatore. Vlasnici automobila s dizelskim motorom, pak, trebali bi pripaziti, jer pri niskim temperaturama zna doći do smrzavanja nafte.

Besplatan pregled automobila

Neki automobili imaju zimske gume na čeličnim felgama, a ljetne na aluminijskim, no mnogi vozači mijenjaju zimske i ljetne gume na postojećim felgama.
– Ako imaju aluminijske felge, preporučljivo je bar jednom tjedno automobil oprati kako bi se isprala sol, jer sol kojom posipaju ceste nagriza aluminij. Ako se automobil dugo ne opere, aluminijske felge u pravilu stradaju, odnosno oštete se. Trebalo bi prati i kompletno podvozje automobila, jer ispod ima mnogo komponenti koje su osjetljive na sol i to bi zimi trebalo češće prakticirati – kažu u Tkalčec autodijelovima i servisu, ističući kako vozači u njihov servis mogu doći na kompletan besplatan pregled automobila za zimu.

HOTEL ZA GUME

U Tkalčec autodijelovima i servisu imaju hotel za gume. Ako se gume skladište kod kuće, odnosno ako su nepravilno skladištene, preporuka je da se gume prije postavljanja izbalansiraju.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Mala Subotica: trkači i rekreativci pozvani su na utrku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Povodom Dana općine Mala Subotica, Općina Mala Subotica u suradnji s tamošnjom udrugom sportske rekreacije „Sport za sve“ i atletskim klubom Međimurje, organizira 4. utrku Općine Mala Subotica, koja će se održati 10. srpnja s početkom u 18:30 kod Osnovne škole Tomaša Goričanca u Maloj Subotici.

Trkači mogu sudjelovati na stazama od 3,4 i 7,3 kilometra. Utrka je namijenjena građanstvu, bilo da je riječ o sportašima ili rekreativcima, a medalje za prva tri natjecatelja osigurane su u svim dobnim kategorijama. Startne brojeve osigurava organizator, a preuzimaju se od 16:30 kod škole.

Podjela nagrada bit će poslije završetka glavne utrke, nakon što se obrade svi podatci.

Nastavite čitati

Međimurje

Dani Općine Goričan slavit će se uz dobru zabavu: sport, izložbe, vol s ražnja…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dani Općine Goričan ove će se godine održati od četvrtka, 24. lipnja, do nedjelje, 27. lipnja.

U četvrtak s početkom u 19 sati održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća u Multimedijalnoj dvorani, a dok će petak obilježiti likovna radionica Emanuela Varovića, otvorenje izložbe pokojne Ivane Šavora, foto-safari Petra Sabola i nastup grupe “Meteori”, a za djecu je organiziran i zabavni park.

U subotu će, uz dječji zabavni park, biti održano i kuhanje udruga, prijateljska utakmica Prijatelji – Palonovec, sportske igre te nastup grupe “Čarobnjaci”, dok će se u nedjelju slaviti sveta misa, a u tamošnjem društvenom domu KUD je pripremio izložbu starina. Svima u slast bit će i vol s ražnja, a potom slijedi mini turnir u nogometu, nastup mažoretkinja i puhačkog orkestra.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!