Tatjana Šardi vjerojatno je najosebujnija pčelarica. tj. medarica koju ćete ikad upoznati. Odmalena je zaražena ljubavlju prema pčelama, tj. čmelama, kako ona kaže, i čini se da se toliko stopila s tim malim stvorenjima da je poprimila njihovu energiju, pa je sjedenje na miru za nju nepoznat pojam.

Tijekom jednosatnog razgovora u njezinu „Medenom vrtu“, u slikovitome naselju starih kuća u Črečanu, ni sekunde nije zastala, a kamoli sjela. Neprestano je hodala, premještala stvari, brzo govorila skačući s teme na temu, pokazivala, objašnjavala, pa ne čudi što joj i suprug Miroslav često kaže da „zuji k’o njezine pčele“.

Mi smo, s druge strane, strpljivo pratili njezinu zanimljivu priču zasipajući je hrpom pitanja i ne vjerujući pomalo svojim očima kako smo se odjednom zatekli u pravoj seoskoj bajci u ambijentu nalik nekoj čarobnoj ilustraciji „Priča iz davnina“: stara seoska kuća obojena u vedru, žutu boju, štagalj od stare cigle pretvoren u dnevni boravak na otvorenom, puno cvijeća, panjeva, slika, fotografija, starih stvari i ukrasnih detalja iz nekih minulih vremena.

Tradicija

– „Medeni vrt“ je moja bajka – kaže nam Tatjana Šardi, koja zajedno s mnogočlanom obitelji svoje medeno carstvo gradi i stvara zadnjih 15 godina. Svoje je djetinjstvo, kako nam govori, provela na sličnom seoskom imanju kod „japice i mamice“ u Prelogu. Baka i djed bavili su se pčelarstvom i tu su obiteljsku tradiciju nastavili ona i brat Vitomir Mlinarec, preuzevši za svoje pčelarske proizvode naziv Pčelarstvo Kanaan.

To je ime osmislio njihov djed, „vjerojatno kao aluziju na Obećanu zemlju, kojom teče med i mlijeko“, objašnjava naša sugovornica. Brat se nastavio brinuti za košnice na imanju u Prelogu, a ona je s obitelji kupila prekrasan grunt sa stoljetnom kućom i gospodarskim zgradama na samom rubu Črečana, gdje se stara seoska imanja stapaju s okolnim livadama i šumama, tako da je mjesto idealno za uzgoj pčela.

U kuću su se zaljubili na prvi pogled, „izgledala je kao da je baš njih čekala“, to je bilo njihovo „mjesto za dušu“ koje su obnavljali korak po korak uz puno vlastitog truda i rada. Zapravo, cijela obitelj, osim ljubavi prema baštini i prirodi, gaji i umjetničku, vizualnu crtu, što se ogleda u svakom kutku obiteljskog imanja. Tatjana Šardi je svoj radni vijek provela kreativno radeći kao dizajner tekstila u čakovečkoj tvornici rublja MTČ. Sad svoju kreativnost izražava uređujući kućicu u cvijeću, koja predstavlja njezino životno ispunjenje.

Kušaonica meda

Za uređenje ruševne stoljetne kuće u Črečanu, koja je, kaže Tatjana Šardi, „izgledala kao Trnoružica“, trebala su znatna financijska sredstva. Dio sredstava potrebnih za obnovu dodijeljen im je iz nacionalnih i lokalnih fondova kojima se potiču obnova tradicijske gradnje i razvoj turističkih sadržaja u ruralnim sredinama. Tako je 2015. godine u kući opremljena i otvorena Kušaonica meda „Medeni vrt“ te je za posjetitelje osmišljena turističko-edukativna ponuda u vidu svojevrsne škole u prirodi.

Imanje su otad posjetili mnogi “razdragani vrtićarci i školarci” te odrasli, koji su imali priliku vidjeti rad u pčelinjaku, upoznati se sa životom pčelinjih zajednica i saznati nešto novo o pčelinjim proizvodima, ali i razgledati mini-muzej s brojnim lokalnim starinama poput cekera, korpi od šibe, tepiha krpara, starozanatske kovačije i svetomarske čipke. Surađuje i s lokalnim udrugama i pojedincima koji se bave očuvanjem tradicijskih zanata, pa su u „Medenom vrtu“ održane razne kreativne radionice izrade voštanih svijeća, pletenih cekera i sličnog.

Na imanju se u svibnju redovito obilježava Svjetski dan pčela, što je prilika za okupljanje lokalnih pčelara i njihovih prijatelja. Svake godine 20. svibnja organiziraju se događanja s ciljem promoviranja pčelarstva i edukacije o važnosti očuvanja pčelinjih zajednica. Također se “na kućnom pragu” mogu kupiti pčelinji proizvodi; med, vosak za izradu krema, voštane svijeće i cvjetni prah u eko-ambalaži koju su sami dizajnirali. Iako je odnedavno službeno u mirovini, Tatjana Šardi i dalje je aktivna u pčelarstvu te se njihovi pčelarski proizvodi s etiketom „Kanaan“ mogu kupiti u Črečanu svakog petka, uz razgledavanje imanja.

Komentari

Komentara

loading...