Povežite se s nama

Život i društvo

Život u kolibi bez vode i struje: iz kreveta, kroz rupe na zidovima gleda zvijezde

Objavljeno:

- dana

SUDBINA: JOSIP JUREN

Bijela kućica, ako bi se trula koliba u Kameničkom Podgorju uopće mogla tako nazvati, rodni je dom Josipa Jurena i njegovo četvero braće i sestara. Svi oni – osim najstarijeg brata koji, otkad se odselio u Njemačku nikada nije posjetio familiju – žive u krugu od nekoliko kilometara.

Braća i sestra su se snašli, ali Josip je ostao u kolibici, u kojoj, ma koliko se trudili, ne možemo zamisliti sedmeročlanu obitelj. Kvadratura to onemogućuje. O kupaonici je iluzorno govoriti. Jednako tako, Josip Juren živi u istim uvjetima kao dok je ondje boravila cijela obitelj – kao sredinom prošloga stoljeća. U kolibi bez vode i struje korača zemljanim podom.

Da nema sestre koja me hrani, bio bih gladan, tiho nam je rekao Josip

Juren trpi i šuti. Očigledno se naviknuo smrzavati, prati izvorskom vodom u lavoru i kad temperature padnu u minus, iz kreveta gledati vedro nebo kroz rupe na zidovima, prekapati po odjeći nabacanoj na hrpe u nedostatku namještaja.

Jednako kao kupaonica, i eventualna kuhinja je iluzorna stvar. Nema niti jedne naznake bilo čega što bi upućivalo na kuhinju ili bilo kakvi kuhinjski predmet. Do kreveta, koji je, uz vitrinu, jedini komad namještaja, Juren dolazi prolazeći kroz prostorijicu koja služi kao drvarnica. S obzirom na količinu drva, Juren se može samo nadati da će temperature nastaviti biti milostive.

Mjesečno prima nula kuna. Vjerojatno bi i imao pravo na socijalnu pomoć, a možda bi nešto dobio i od vojske, s obzirom na to da je šest godina odlazio i vraćao se na ratišta u Pakracu i Lipiku, ali paradoks.

– Nemam novac za autobusne karte i biljege kako bih izvadio osobnu iskaznicu koja mi je istekla. Bez nje ne mogu niti otići na socijalno, zdravstveno niti na vojni odsjek – priča čovjek koji je s 53 godine odustao od života.

Čemu se nadati?

– Čemu da se nadam? Ne znam niti što znači ta riječ. Da nema sestre koja me hrani, bio bih gladan – tihim glasom nam priča Josip s kojim razgovaramo u kući njegova brata Ivice, koji živi u istom dvorištu. Ivica je malo ljut na Josipa jer je, veli, “malo lijen kad treba obaviti nešto”.

Naš dojam je, pak drukčiji – Josip je čovjek kojemu je neugodno moliti. Radije će biti gladan nego reći da mu nešto nedostaje. Ionako ne zna kako bi to mogao promijeniti. A dovoljno bi bilo oko tisuću kuna za troškove vađenja dokumenata, zahtjev za socijalnu pomoć i odlazak na vojni odsjek u Varaždin. Tko je ikada bio u Kameničkom Podgorju jasno mu je da je obaviti bilo što bez automobila teško i skupo.

– Odakle mi za autobus? – pita više sebe nego nas Josip Juren kad smo mu rekli gdje bi sve mogao pokušati zatražiti pomoć i trebao bi ju, prema svim kriterijima, dobiti.

Kameničko Podgorje za jedne je raj, za druge pakao. Surovu divljinu podno Ivančice oni dubljeg džepa gledaju kao romantičnu oazu mira u apsolutno prirodnom okolišu. Drugi, pak, kao Josip Juren, siromašniji, ostali su zarobljeni ondje i za njih okoliš nije romantičan jer im je za život u Kameničkom Podgorju nužan novac. Kojeg nemaju. Novac za autobus da bi došli do civilizacije, novac za ogrjev kojega je podno planine potrebno mnogo više nego u drugim područjima…

Josip Juren kroz rupe na zidu svoje kolibe gleda zvijezde. Gleda, ali ih zapravo ne vidi. Zamišlja kako bi bilo da tih rupa – kroz koje vam vjetar propuše kosti – nema.

S obzirom na to da mu je brat samouki “sam svoj majstor”, od zvijezda kroz rupe do zvijezda koje bi imao u mirnim snovima, ne dijeli ga mnogo, ali za njega je nedohvatljivo. Materijal kojime bi požbukao i uredio svoju kolibu. Brat Ivica ponudio se odraditi mu taj posao ukoliko nabavi materijal.

S obzirom na veličinu kolibe, materijala ne treba puno. Ali treba donatora koji će Josipu Jurenu, nekoć hrvatskom branitelju, a danas 53-godišnjem “starcu”, pomoći da opet ima život. Za koji je već zaboravio kako uopće izgleda.

POMOZIMO

Josipu Jurenu potrebno je oko 1.000 kuna za troškove vađenja osobnih dokumenata, predaju zahtjeva za socijalnu pomoć i putne troškove.
Da bi mu brat uredio trošnu kućicu, potreban je građevinski materijal. Javiti se možete na broj 098 901-7848.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Život i društvo

Pred DVD-om Višnjica je nabavka kombija i energetska obnova vatrogasnog doma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica održalo je 72. redovnu Skupštinu.

Članove Skupštine, nazočne predstavnike vatrogasnih društava iz Hrvatske i Slovenije te druge goste, među kojima su bili državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec upoznao je s djelovanjem Društva u proteklom jednogodišnjem razdoblju te s planovima za nadolazeće razdoblje za koje je se, uz nabavku novog vozila, planira početak realizacije projekta energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici. Riječ je o projektima koje će DVD Višnjica provesti u suradnji i uz potporu Grada Lepoglave što je na Skupštini potvrdio i gradonačelnik Marijan Škvarić.

– Ove godine će godine za djelovanje vatrogasaca Grad Lepoglava u cjelini izdvojiti više od 230.000 eura. Što se DVD-a Višnjica tiče, u planu je nabavka kombi vozila te, nakon što je najavljeno otvaranje natječaja za energetsku obnovu javnih zgrada što spremni čekamo nekoliko godina, krećemo s projektom energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici za što su osigurana sredstva u gradskom proračunu – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalivši i ovom prigodom vatrogascima na svemu što čine na zaštiti života i imovine građana.

– Sve što radite ne radite zato što morate ili za plaću već zato što želite pomoći građanima. Bez obzira na sve, uvijek ste spremni pomoći. U trenutku ugroze vi ste ti kojima se prvima obraćamo za pomoć – istaknuo je gradonačelnik.

Član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec iskoristio je prigodu zahvaliti Hrvatskoj i hrvatskim vatrogascima na pomoći kod gašenja velikog prošlogodišnjeg požara u Sloveniji. Istaknuo je i da je vatrogascima, koji često pomažući drugima ugrožavaju svoje živote, često dovoljno zahvaliti, a što se sve rjeđe događa.

– Vi ste ponos Višnjice spremni u svakom trenutku pomoći ljudima i to ne samo na području Višnjice već i drugdje gdje je vaša pomoć potrebna – poručio je državni tajnik Zdravko Jakop čestitajući višnjičkim vatrogascima na svemu što su dosad postigli.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave, ovom prigodom i izaslanik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Marijo Canjuga izrazio je uvjerenje da će se svi zacrtani planovi ostvariti, a što garantira i velika podrška i potpora vatrogastvu od strane Grada Lepoglave. Na Skupštini su članovima DVD-a Višnjica dodijeljena priznanja za ostvarene rezultate kao i ona dodijeljena im za stečena zvanja. Među ostalima, Andriji Hudinu i Ivanu Visinskom dodijeljena su priznanja za 40 godina rada u vatrogastvu. Brončanim vatrogasnim plamenicama za uspjehe postignute u vatrogastvu nagrađeni su: Željko Pajtak, Josip Pajtak, Toni Zagoranski, Kruno Komes, Martin Galinec, Matija Bosilj, Matija Lončarek, Ivan Flegarić, Davor Prašnički, Stjepan Križanec, Stjepan Galinec, Matija Lončarek i Danijel Mežnarić. Na sjednici Skupštine je za novog zapovjednika izabran Matija Lončarek, a u Društvo je primljeno i devet novih članova.

Nastavite čitati

Život i društvo

Forum Toplice i u 2023. godini obavljat će komunalne djelatnosti na području Grada V. Toplica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak je, 6. veljače, održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica gdje su sve točke dnevnog reda usvojene jednoglasno.

Na samom početku sjednice gradonačelnica Dragica Ratković izvjestila je o provedenim aktivnostima od protekle sjednice među kojima se posebno izdvaja veliki projekt „Grad na termalnoj vodi” vrijedan više od 6 milijuna kuna za koji je spremna sva potrebna dokumentacija, a prijava slijedi vrlo skoro. Također, izdvojila je potpisivanje ugovora s Elektrom o priključenju nove stanice u budućem samoodrživom kvartu, poznatijem kao „smart kvart” koji će se protezati na 44.056 kvadratnih metara.

Vijećnici su odlučili da će komunalne djelatnosti na području Grada obavljati trgovačko društvo Forum Toplice d.o.o. Riječ je o trgovačkom društvu čiji je osnivač i jedni član sa stopostotnim poslovnim udjelom Grad, a koje će naredne četiri godine održavati nerazvrstane ceste, javne površine na kojima nije dopušten promet motornim vozilima, građevine javne odvodnje oborinskih voda, javne zelene površine, građevine, uređaje i predmete javne namjene i groblja. Uz to, Forum Toplice održavat će čistoću javnih površina, pružati usluge javnih tržnica na malo te usluge ukopa.

-Održavanje nerazvrstanih cesta održava se tijekom cijele godine s ciljem održavanja njihove prohodnosti i prometne sigurnosti. Kao Grad nastojimo uvijek biti na usluzi svim našim građanima, a cilj je da svi imaju jednake uvjete za život, bez obzira radi li se o centru ili prigradskim naseljima. Upravo je zato važno da se nerazvrstane ceste redovito održavaju kako bi svi građani imali normalan pristup do svojih domova, vikendica ili zemljišta te kako bi svi, posebno naši najmlađi bili sigurni u prometu – rekla je gradonačelnica.

Također, Forum Toplice u iduće četiri godine bit će zadužen za održavanje javnih zelenih površina što uključuje košnju, obrezivanje i sakupljanje biološkog otpada s javnih zelenih površina, obnovu, održavanje i njegu drveća, ukrasnog grmlja i bilja, popločenih i nasipanih površina u parkovima, te opreme na dječjim igralištima.

-Ovo je itekako važna stavka za naš Grad koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna turistička točka. Naime, ako želimo privući sve više posjetitelja kojima itekako imamo što za ponuditi, čitavo područje Varaždinskih Toplica mora biti uređeno i ugodno, kako za boravak naših građana, tako i za turiste – poručila je Ratković.

Spomenimo i kako je, između ostalog, na sjednici Gradskog vijeća donesena i odluka o ustrojstvu prema kojoj je za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada kao i povjerenih poslova državne uprave zadužen Jedinstveni upravni odjel te pravilnici o ocjenjivanju službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Grada, ostvarivanju prava na pristup informacijama i provedbi postupaka jedinstvene javne nabave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje