Povežite se s nama

Život i društvo

Josip Kelava i Marin Kišić ne mogu bez računala: traju praznici, no rješavaju zadatke!

Objavljeno:

- dana

Varaždinski genijalci

Na Državnom prvenstvu iz informatike vodeća mjesta već tradicionalno osvajaju učenici zagrebačke Prirodoslovno-matematičke gimnazije (MIOC).

No ove su godine na Infokupu u skupini učenika trećih razreda srednje škole čak dva prva mjesta osvojili učenici varaždinske Prve gimnazije: Josip Kelava i Marin Kišić. Da stvar bude zanimljivija, obojica idu u isti razred.

Na Olimpijadu

Josip je pod mentorstvom profesora Vladimira Mikaca uvjerljivo pobijedio u kategoriji “algoritmi” za učenike trećih razreda srednjih škola, dok je Marin zauzeo drugo mjesto. Nakon toga obojica su bila pozvana na izborne pripreme za Informatičku olimpijadu. Marin je svojim rezultatom izborio ulazak u četveročlanu reprezentaciju Hrvatske, dok je Josip završio na 5. mjestu kao prva rezerva. 

S obzirom na to da jedan od reprezentativaca nije mogao sudjelovati u natjecanju, Josip ga je zamijenio, tako da su obojica varaždinskih gimnazijalaca sudjelovala na 23. Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi (CEOI), koja se održavala od 18. do 23. srpnja u Rumunjskoj, u gradu Piatra Neamt. Iako nisu osvojili medalje, putovanje u Rumunjsku i druženje s pedesetak mladih iz Europe za njih je bilo nezaboravno iskustvo. Za Josipa sad konačno počinje ljetni odmor, a za Marina i dalje traju pripreme, jer sredinom kolovoza putuje u ruski grad Kazan, gdje će od 12. do 19. kolovoza sudjelovati na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (IOI).

Svakodnevno dobiva zadatke i predavanja preko interneta, a prije toga su obojica sudjelovala na kampu Hrvatskog saveza informatičara na Krku.
– Kamp je spoj učenja i druženja. Pripreme vodi Hrvatski savez informatičara, išli smo i na predavanja u Zagreb, mi smo jedini reprezentativci izvan Zagreba. Na predavanja dolaze bivši natjecatelji koji su sve to prošli, pa nam drže predavanja i objašnjavaju zadatke – opisali su kako će im izgledati ovo radno ljeto. Kad je riječ o natjecanjima, obojica već imaju dosta “utakmica u nogama” jer od nižih razreda odlaze na prvenstva iz matematike, informatike, fizike, kemije i logike, na kojima osvajaju vodeća mjesta.

– Tata me još prije osnovne škole učio matematiku. Mislim da je to ključno, ako se nešto na početku nauči, onda je poslije puno lakše – govori nam Josip kako je počela njegova ljubav prema brojkama. U slobodno vrijeme rado igra šah i računalne igrice, a u budućnosti se planira baviti programiranjem.
Iako su mu igrice hobi, objašnjava nam kako su za njihovo programiranje potrebni puno jači alati od onih koji su mu trenutačno na raspolaganju. Nakon Gimnazije planira upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

– Što se tiče informatike, puno su bitniji algoritmi, možda me i ne zanimaju toliko, ali su puno korisniji – kaže Josip.

Čarobne brojke

Njegov kolega iz školskih klupa Marin Kišić živi u Svetom Đurđu kod Ludbrega i matematičkim je zagonetkama također opčinjen od malih nogu.
– Zanimaju me algoritmi kao način razmišljanja i općenito rješavanje kompleksnih problema. Volim rješavati takve zagonetke – kazuje Marin, koji ipak svoje slobodno vrijeme ne provodi samo za računalom, nego voli i sport. U osnovnoj je školi trenirao rukomet. Kao državni prvaci, nakon mature imaju izravan upis na fakultet, no Marin ima ambicioznije planove, pa će svoju šansu pokušati pronaći izvan granica Hrvatske. Njegov je prvi izbor, ni manje ni više, nego Cambridge u Engleskoj, a ako ne uspijem upisat će zagrebački FER.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Prijemom roditelja i novorođenih beba započelo ovogodišnje obilježavanje Dana Općine Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uoči blagdana svetog Jurja, zaštitnika Općine Maruševec u prostorijama Općine Maruševec načelnik Mario Klapša ugostio je roditelje i bebe koje su se rodile u posljednjih nekoliko mjeseci od zadnjeg primanja krajem prošle godine.

Općina Maruševec bogatija je za deset stanovnika čijim je roditeljima u ovoj slatkoj prigodi načelnik Klapša čestitao na prinovama u nadi da će oni svoje djetinjstvo, odrastanje i život pun zdravlja i uspjeha ostvariti na području Općine.

– Maruševec je danas sredina koja aktivno o svojim stanovnicima vodi brigu od njihovog rođenja. Demografska slika Hrvatske je nažalost sumorna, zato su od posebne važnosti upravo mlade obitelji kojima Općina Maruševec izlazi u susret kroz čitav niz potpora. Naknade za novorođene bebe, sufinanciranje cijene dječjih vrtića, autobusnog prijevoza učenika, produženog boravka u školi, škole plivanja, nagrade za darovite učenike, stipendije i druga ulaganja u školstvo samo su neke od mjera kojima nastojimo privući i zadržati mlade ljude u našoj zajednici – istaknuo je prigodom druženja s mladima načelnik Mario Klapša.

Uoči prijema, Općina Maruševec je svojim mladim obiteljima uputila prigodne financijske potpore za novorođenčad u iznosu od 275 eura za prvo, 350 eura za drugo i 500 eura za svako sljedeće dijete.

Uz ranije spomenute mjere, Općina Maruševec je i ove godine osigurala proračunska sredstva za mlade koje na ovom području žele nastaviti ili krenuti u obiteljski život kroz potpore za kupnju ili adaptaciju nekretnina.

Također, kroz dosad značajna ulaganja u novu Stambenu zonu u Donjem Ladanju, u narednom periodu pružit će se svim zainteresiranima infrastrukturno opremljeni prostor za formiranje novih stambenih jedinica, budući da interes za ostanak i doseljavanje na područje Općine Maruševec ne jenjava.

Nastavite čitati

Život i društvo

Iva Olivari i Tomislav Pacak dolaze u Sveti Petar, govorit će o uspjehu nogometne reprezentacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iva Olivari, team menadžerica Hrvatske nogometne reprezentacije, i Tomislav Pacak, glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza, povodom proslave Dana Općine Mali Bukovec dolaze u Društveni dom Sveti Petar.

Dvojac je to koji godinama prati Hrvatsku nogometnu reprezentaciju na svim njezinim velikim podvizima i osigurava da sve ono izvan terena, nama navijačima često nevidljivo, teče besprijekorno. Nakon osvajanja tri velike medalje u samo nekoliko godina – srebra i bronce na Svjetskim prvenstvima 2018. i 2022. te srebrne medalje u Ligi nacija 2023. godine – pod vodstvom Zlatka Dalića Hrvatska je prošli tjedan osvojila i ACUD CUP.

Dok smo mi navijači stvarali atmosferu na tribinama, slavili pred TV prijemnicima kod prijatelja ili kod kuće, Iva Olivari i Tomislav Pacak bili su dio zbivanja u samom njegovom centru. Oni znaju što znači da je HNS #obitelj, koliko se naporan rad na kraju isplati i kako svatko u timu ima svoje mjesto. Sada nam nude jedinstvenu priliku da sve to i još više saznamo i mi. Predavanje pod nazivom “Tajne uspjeha Hrvatske nogometne reprezentacije” održat će u petak,26.4.2024. u 18 sati u Društvenom domu Sveti Petar.

-Pozivamo sve mještane Općine Mali Bukovec da dođu čuti priču o Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji izbliza i da Ivi Olivari i Tomislavu Pacaku pokažu koliko nam Reprezentacija znači! – stoji u pozivu Općine Mali Bukovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje