Povežite se s nama

Život i društvo

Život na rubu kod Bednje: Kuće se nakrivile, ograde su popucale, a cesta i dalje – klizi

Objavljeno:

- dana

Kataklizma

– Ova cesta je puna klizišta. Umjesto da se napravi kvalitetna, sveobuhvatna sanacija, obavljaju se samo interventni, nekvalitetni popravci i nakon svake obilnije kiše pojavljuju  se nove rupe i klizišta. Najgore je to što je cesta zbog klizišta opasna, a njome vozi i autobus kojim djeca idu u školu.

Zar netko treba stradati prije nego što se ozbiljno počne rješavati ovaj problem? – ogorčeni su Adam Jug i Adam Ban, predsjednik i tajnik Mjesnog odbora iz Kameničkog Podgorja.

S kuće u kontejner 

Riječ je o županijskoj cesti koja vodi iz Kameničkog Podgorja prema Bednji. Mještani koji uz nju žive već godinama sa strahom čekaju svaku sljedeću kišu jer klizišta su, u zadnje 23 godine otkako su se pojavila prva, napravila puno štete njihovim kućama.

– Evo, dođite i pogledajte kako visi ova ograda. Samo pogledajte! Još prije tri godine klizište je za sobom potegnulo zemlju, nastala je rupa, ograda se nagnula i gospođa koja tu živi ne može uopće do svoje garaže. Tamo dolje možete vidjeti srušenu kuću. Klizište ju je jednostavno odnijelo niže dolje i ona se urušila. Ljudi u njoj više ne mogu živjeti. Zahvaljujući Gradu Lepoglavi osiguran im je kontejner u kojem sad žive – pokazali su nam predstavnici Mjesnog odbora s kojima smo obišli županijsku cestu uz koju smo naišli i na jednu nakrivljenu kuću.

– Eto, pogledajte što je klizište napravilo! Ova kuća nagnuta je gotovo metar udesno! Tko će u njoj sad živjeti? – ogorčeni su Jug i Ban. Tvrde da je sve to posljedica nebrige lokalnih vlasti za probleme tog naselja koje spada pod Grad Lepoglavu.

– Štete koje ovdje nastaju zbog klizišta i odrona su ogromne, a to traje još od 1993. godine! Stalno apeliramo na Grad Lepoglavu da kod ŽUC-a, koji brine o ovoj prometnici, ishodi kvalitetnu sanaciju kako bi se riješili problemi, no na naše molbe se oglušuju. Nedavno smo i od župana tražili da nas primi kako bismo ga zamolili da potakne rješavanje ovog problema, no bezuspješno, nismo uspjeli dogovoriti sastanak. Već nam je dosta nebrige na ovaj naš kraj. Najžalosnije je to što se svi žale da mladi odlaze iz ruralnih krajeva, a mi se pitamo kako i ne bi odlazili kad se ovakvi problemi ne rješavaju – ljute se Jug i Ban.

U Gradu Lepoglavu podsjećaju da se radi o županijskoj cesti koja je pod upravljanjem ŽUC-a, a prema Zakonu o cestama “ŽUC je ustanova za upravljanje, građenje, rekonstrukciju i održavanje županijskih i lokalnih cesta”. Ipak, ističu da kontinuirano surađuju sa ŽUC-om, i to ne samo po pitanju nastalih klizišta, već i na poboljšanju uvjeta sigurnosti prometovanja na županijskim i lokalnim cestama.

– Prošle godine Grad Lepoglava je sanirao dionice nerazvrstane ceste Golubi-Glažari I, II i III u ukupnom iznosu od 699.025,76 kuna, dok smo u suradnji s Mjesnim odborom pripremili projektnu dokumentaciju za sanaciju dionice nerazvrstane ceste Smontari I i II. Koliko je god u našoj moći radimo na poboljšanju komunalne infrastrukture u Kameničkom Podgorju. S obzirom na trošak jedne sanacije klizišta, realno je nemoguće u jednom zahvatu sanirati sva klizišta, ali kontinuitet sanacije koju Grad Lepoglava provodi na nerazvrstanim cestama svake godine i više je nego očit – poručuju iz Grada Lepoglave.  Iz ŽUC-a sličan odgovor. 

Nema novaca za sve

– S obzirom na smanjenje prihoda ŽUC-a, teško je govoriti o sveobuhvatnom rješenju jer bi ono zahtijevalo višemilijunsko ulaganje u relativno kratku dionicu ceste. U zadnjih nekoliko godina sanirano je nekoliko većih i manjih klizišta, dok je veće zadnje sanirano 2014. godine u iznosu od 330.000 kuna. Manji zahvati kontinuirano se provode iz sredstava redovnog održavanja – poručili su iz ŽUC-a, u kojem i dalje planiraju ulagati u spomenutu dionicu ceste u skladu sa svojim financijskim mogućnostima, a u cilju što sigurnijeg prometa. Navode da je spomenuta cesta podložna klizištima zbog nestabilnog terena te da ih ima desetak, što većih, što manjih, ali da je cesta – prohodna za promet. 

Ne prazne se, užasno smrdi!

Mještani Žarovnice žale se da se uz prometnicu koja vodi prema Ravnoj Gori ne čiste septičke jame, što uzrokuje, posebno u ovim ljetnim mjesecima, veliki smrad. U Gradu Lepoglavi ističu da je odredbom Odluke o odvodnji otpadnih voda na području Grada Lepoglave propisano da sabirne i septičke jame prazni javni isporučitelj ili druga pravna ili fizička osoba koja je registrirana za obavljanje navedene djelatnosti na teret vlasnika ili drugog zakonitog posjednika, a vlasnik ili drugi zakoniti posjednik odgovoran je za redovito pražnjenje septičke jame, dok nadzor nad tim provode nadležne inspekcijske službe. S obzirom na to da su jame pune i da  smrdi, gdje je zakazalo?

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje