Povežite se s nama

Život i društvo

Marija, Korina, Dora, Paula i Alisa rješavaju zadatke i pokuse kao od šale i tvrde: Kemija je super!

Objavljeno:

- dana

ČAK PET UČENICA NA DRŽAVNO IZ KEMIJE

Od ukupno devet osnovnoškolaca koji će Varaždinsku županiju ove godine predstavljati na državnom natjecanju iz kemije, koje će se od 25. do 28. travnja održati u Svetom Martinu na Muri, čak pet učenica dolazi iz VI. OŠ Varaždin: sestre Marija i Korina Klampfl, Dora Težak, Paula Jukić i Alisa Pevec.  

Zanimljivo je da je to već druga godina kako VI. OŠ ima čak petero svojih predstavnika na državnom natjecanju iz kemije.

Pripreme za državno natjecanje traju

– Svake godine imamo predstavnike naše škole na državnim natjecanjima iz kemije, a prošle godine imali smo isto pet, tako da nama to i nije neka novost – navode Mihaela Vrbnjak Grđan i Karmen Holenda, profesorice kemije i biologije sa VI. OŠ Varaždin u kojoj pripreme za državno natjecanje iz kemije već naveliko traju.
– Vježbamo svakodnevno u školi, a onda i kod kuće. Pripremamo se tako da rješavamo zadatke i pokuse koji su bili na državnim natjecanjima iz prethodnih godina – otkrile su Marija, Pula i Dora, čija je mentorica Vrbnjak Grđan.

Kemija je teška, ali (ni)je bauk!

One će se natjecati u kategoriji sedmih razreda, a Korina i Alisa, kojima je mentorica Holenda, u kategoriji osmih razreda.
– Mi se zapravo za natjecanje pripremamo kroz cijelu godinu tako što rješavamo testove na dodatnoj nastavi – otkrile su osmašice.
Iako kemija slovi kao težak predmet, mladim kemičarkama sa VI. OŠ ova prirodna znanost prirasla je srcu. Nije im teško svoje slobodne vrijeme potrošiti na zadatke i pokuse, a često i svoje profesorice znaju iznenaditi svojim nezadovoljstvom zbog broja zadataka ili pokusa koje su im pripremile za vježbanje.
– Kad vas pitaju “To je sve, samo to ste nam pripremili?” ne znate što biste rekli. Kemija je težak predmet, a kad vidite kad su učenici ovako zainteresirani kao ove djevojke, nije problem dodatno raditi s njima i davati im zadatke i smišljati sve više pokusa – istaknula je Holenda.
To što VI. OŠ ima brojne predstavnike na državnom natjecanju iz kemije rezultat je i toga što se na toj varaždinskoj školi puno radi na popularizaciji ove prirodne znanosti.
Iako se kemija dobiva tek u sedmom razredu, profesorice Vrbnjak Grđan i Holenda kemiju nastoje približiti i učenicima nižih razreda.
– Imamo izvannastavnu aktivnost “Mali znanstvenici” za učenike nižih razreda, a jednom godišnje organiziramo i zabavni show “Kemija za zmrznut” gdje kroz efektne pokuse iz kemije učenicima pokušavamo približiti ovaj predmet. Također, na našoj školi organiziramo radionicu e-škola kemije za učenike i učitelje, a VI. OŠ sudjeluje na svim važnijim događajima vezanim uz kemiju, pa tako redovito odlazimo s našim učenicima koji polaze dodatnu nastavu iz kemije na Dane otvorenih vrata PMF-a – objasnila je Vrbnjak Grđan, inače voditeljica Centra izvrsnosti iz kemije Varaždinske županije.

Sestrama Mariji i Korini Klampfl kemija je “u krvi”

Sestrama Mariji i Korini Klampfl kemija je “u krvi”: njihova majka je Lidija Klampfl, profesorica kemije na Prvoj gimnaziji Varaždin.
– To što nam je mama profesorica kemije pomaže nam u smislu da kad nešto ne razumijemo iz kemije, mama je uvijek tu da nam objasni. No, kad imamo slobodnog vremena, često ga potrošimo na kemiju – otkrile su sestre. Profesorica Lidija Klampfl mentorica je četvero gimnazijalaca koji također ove godine odlaze na državno natjecanje. To su Andrea Križanić i Maja Špoljarić, učenice prvih razreda, te Ilija Srpak i Aleksandra-Saša Brozović iz trećih razreda. Od srednjoškolaca, na državno natjecanje ide još maturant Vedran Dubravec s Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole čija je mentorica Vesna Vrček.
Uz učenice iz VI. OŠ, na državno natjecanje odlazi i učenik sedmog razreda Filip Premužić iz OŠ Petar Zrinski Jalžabet, čija je mentorica Vesna Jeremić Premec, te učenice osmih razreda Edita Lukić iz II. OŠ Varaždin, čija je mentorica Ksenija Pintarić i Jurica Radović iz OŠ Kneginec Gornji, čija je mentorica Silvana Čubrić te Robert Bačani, čija je mentorica Nataša Vađon iz OŠ Ludbreg.

I drugi učenici VI. OŠ Varaždin uspješni na državnim natjecanjima

Osim mladih kemičarki, VI. OŠ ima još predstavnika na državnim natjecanjima. Na državnom natjecanju iz matematike sudjelovali su Barbara Kelava s osvojenim 1. mjestom i Mislav Putarek s osvojenim 14. mjestom (mentorica Vedrana Herman) te Nika Vrček s osvojenim 14. mjestom (mentorica Nina Prašnjak). Na državnom natjecanju iz informatike sudjelovala je Barbara Kelava s osvojenim 5. mjestom (mentor Danijel Lukić). Na državnom natjecanju iz TZK – plivanje s osvojenim 8. mjestom nastupili su: Matej Čok, Niko Balenta, Erik Hunjek, Teo Putarek, Noa Cingula, Hrvoje Đurman, Danijel Gašparić, Ferdinand Hižak i Luka Vusić (mentor Tomica Kanoti). Na državna natjecanja koja još nisu održana pozvani su: na natjecanje iz likovnog Edi Jupić (mentor Ivan Duić), njemačkog Lana Derner, Alisa Pevec (mentorica Dajan Leich), Lara Vrček iz biologije (mentorica Mihaela Vrbnjak Grđan), Dora Težak iz geografije (mentorica Alenka Bađun), Leonarda Kiš iz engleskog jezika (mentorica Tina Čerpinko). 

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

Život i društvo

Uginuo Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec: Sigurno nas i sad čuvaš. Spavaj mirno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uginuo je belgijski ovčar Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec. Od Jazzyja su se HGSS-ovci oprostili i putem Facebooka.

-Nakon skoro 12 godina prijateljstva, danas nas je napustio naš Jazzy. Sa svojim je vodičem Nevenom Putarom život posvetio traganju i spašavanju unesrećenih. Nakon nebrojeno domaćih i međunarodnih treninga te uspješnih potraga, bolest je odlučila da je vrijeme da se odmori – stoji u objavi HGSS-a Čakovec.

Jazzy je, između ostalog, uz svog vodiča i HGSS, 2019. godine primio “Certificate of Commendation”, visoko priznanje Velike Britanije za izniman trud i zahvalu za iscrpljujuću petodnevnu uspješnu akciju traganja i spašavanja nestalog britanskog državljana na Mljetu.

-Dragi Jazzy, iako tužni, zahvalni smo što si odabrao baš nas. Naš je gubitak velik, ali smo sigurni da nas i sad čuvaš veselo trčkarajući nekim novim prostranstvima. Spavaj mirno Jazzy! – napisali su HGSS-ovci.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznike i blagdane do kraja 2024. gradonačelnik Varaždina proglasio javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Svih 50 nedjelja, praznika i blagdana do kraja 2024. godine u Varaždinu se Zaključkom gradonačelnika Nevena Bosilja proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima, objavio je Grad Varaždin na svojoj službenoj internetskoj stranici.

Grad Varaždin je u suradnji s Turističkom zajednicom u zaključku koji će se početi primjenjivati od 1. travnja 2024. detaljno razložio da će  u cilju povećanja  kulturno-turističku ponude organizirati  niz javnih manifestacija koje će trajati punih devet mjeseci.

Tako je u zaključku detaljno  navedeno: od 1.4. do 31.5. će biti održana manifestacija Proljeće u Varaždinu, u sklopu koje će biti održano 90 programa, nakon toga, od 1.6. do 22.8.2024.godine bit će održana manifestacija Ljeto u Varaždinu, u sklopu koje će biti održano oko 80 programa, 15.08.2024.godine, blagdan Velike gospe, od 23.8. do 1.9.2024. godine bit će organizirana  manifestacija Špancirfest u sklopu koje će biti održano 500 programa, od 2.9. do 28.11.2024. godine bit će organizirana manifestacija Jesen u Varaždinu s planiranih 50 događanja, a od 29.11.2024. godine do 31.12.2024. godine manifestacija Advent u Varaždinu s planiranih 100 različitih programa.

Pored nedjelja u vrijeme navedenih manifestacija, navedeno je i 11 neradnih dana do kraja godine:

01.04.2024.      Uskršnji ponedjeljak – Ponedjeljak

17.04.2024.      Dan izbora – Srijeda

01.05.2024.      Praznik rada – Srijeda

30.05.2024.      Dan državnosti i Tijelovo – Četvrtak

22.06.2024.      Dan antifašističke borbe – Subota

05.08.2024.      Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – Ponedjeljak

15.08.2024.      Velika Gospa – Četvrtak

01.11.2024.      Dan svih svetih – Petak

18.11.2024.       Dan sjećanja na žrtve Dom.  rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje –  Ponedjeljak

25.12.2024.      Božić – Srijeda

26.12.2024.      Sveti Stjepan – Četvrtak

Navedenim zaključkom tih dana u vremenu od 6:00 do 22:00 sata omogućuje  se prigodna prodaja na kioscima i štandovima koji su dio javnih  i sajamskih manifestacija,  a u vrijeme blagdana Velike Gospe te manifestacija Špancirfest i Advent  vrijeme prigodne prodaje produžuje se do  24:00 sata.

U zaključku se obrazlaže kako u  cilju produženja turističke sezone i povećanja obujma turističke ponude Grad Varaždin i Turistička zajednica grada Varaždina provode različite aktivnosti na proširenju njegove kulturno-turističke ponude. Na temelju dosadašnjih vrlo uspješnih manifestacija Špancirfest  i  Advent u Varaždinu, koje su u bitnome doprinijele rastu dolazaka turista cijele 2023. godine od čak 21% u odnosu na 2022.godinu,  finaliziraju se pripreme  programa i projekta koji će ove godine  još više povećati kulturno-turističku ponudu grada, a time i broj gostiju te ukupnu potrošnju u trgovini i ugostiteljstvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje