Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinci u zgradama deratizaciju plaćaju, a oni iz privatnih kuća ne?

Objavljeno:

- dana

DVOJBE

– Zašto redovnu deratizaciju po privatnim kućama plaća Grad Varaždin, a po zgradama sami stanari? – pitaju se Dejan Žmuk, predstavnik suvlasnika stanara iz zgrade u Ulici hrvatskih branitelja 11 i 15, i Mato Stojanović, predstavnik suvlasnika stanara iz zgrade u Jalkovečkoj ulici 98 u Varaždinu.

To pitanje postavili su gradonačelniku, gradskim vijećnicima i Komunalnom odjelu u dopisima koje su im nedavno uputili.

I za Ustavni sud?

– Mi i svi stanari u zgradama moramo redovnu deratizaciju platiti iz svog džepa, dok, primjerice, u kući do naših zgrada to plaća Grad. Zašto se provodi takva diskriminacija među Varaždincima? – pitaju se Žmuk i Stojanović.

Gradovi i općine obveznu deratizaciju provode prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. U Varaždinu je deratizacija počela sredinom prošlog mjeseca, a poslove dezinsekcije, dezinfekcije i deratizacije Grad Varaždin je ponovno povjerio Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije, s kojim je i potpisao ugovor za razdoblje od 1. siječnja 2016. do kraja prosinca 2019. godine.

Programom zaštite okoliša za 2016. i projekcijom za 2017. i 2018. godinu Grad za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju izdvaja 291.625 kuna, pri čemu je samo za deratizaciju predviđeno 105.625 kuna. No, zašto troškove redovne deratizacije u zgradama plaćaju stanari, dok onima u privatnim kućama to plaća Grad?
U Gradu kažu da se deratizacija stambenih zgrada provodi u skladu sa Zakonom, odnosno pravnim propisima i Uredbom o održavanju zgrada.

Gradovi i općine dužni su osigurati sredstva za provođenje mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti

– Odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisano je da je upravitelj dužan brinuti se da se zajednički dijelovi nekretnine održavaju u graditeljskom i funkcionalnom stanju, nužnom za normalno korištenje. Uredbom o održavanju zgrada je određeno da se sredstva zajedničke pričuve koriste za održavanje zajedničkih dijelova i uređaja zgrade u graditeljskom i funkcionalnom stanju – poručuju iz Grada.
Za Žmuka i Stojanovića ovo je objašnjenje neprihvatljivo.

– Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti u članku 4. navodi se da su RH, odnosno Grad Zagreb, općine i gradovi obvezni osigurati provođenje mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti propisane ovim Zakonom te sredstva za njihovo provođenje, kao i stručni nadzor nad provođenjem tih mjera. Uredba, na koju se pozivaju iz Grada Varaždina, ne odnosi se na njih, već isključivo na predstavnike suvlasnika stanara i upravitelje zgrada, jer propisuje na što se sve smiju trošiti sredstva pričuve. Dakle, Grad Varaždin se treba držati gorenavedenog Zakona, koji se odnosi na jedinice lokalne samouprave, a ne pozivati se na Uredbu koja se ne odnosi na njih, nego na suvlasnike i upravitelje zgrada – upozoravaju Stojanović i Žmuk. Kao jedan od dobrih primjera navode Grad Ludbreg.

– U Ludbregu je bilo isto kao u Varaždinu, no nakon što su upoznati sa Zakonom, tu praksu su promijenili. I mi tražimo isto – poručuju Žmuk i Stojanović i zaključuju da će se obratiti višim instancama ako Grad Varaždin ne počne provoditi deratizaciju sukladno Zakonu. Prije svega Ustavnom sudu, jer je način na koji Grad Varaždin provodi deratizaciju, navode, protuustavan.

Podrška stanarima 

– Dajem potporu stanarima. Ne želimo nikakvu diskriminaciju među stanovnicima Varaždina. Ako Grad Varaždin redovnu deratizaciju plaća stanovnicima koji žive u kućama, ne vidim razloga zašto to isto ne plaća Varaždincima koji žive u zgradama. Zakon je po tom pitanju jasan – rekao je Igor Klopotan, predsjednik 4. mjesnog odbora. 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje