Povežite se s nama

Život i društvo

Zlatko Novak i Marin Pozder ukrstit će kuhače s europskim kuharima na elitnom natjecanju u Torinu

Objavljeno:

- dana

Varaždinski kuhar Zlatko Novak i njegov pomoćnik Marin Pozder uskoro putuju u Torino na prestižno kulinarsko natjecanje!

Naime, dvadeset kuhara iz svih dijelova Europe, 11. i 12. lipnja ove godine u Torinu u Italiji, u sklopu gastro sajma, ukrstit će kuhače i pokazati svoje kuharsko umijeće na najvećoj kuharskoj pozornici – natjecanju Bocuse d’Or.

U tom elitnom društvu našli su se i hrvatski predstavnici, varaždinski kuhar Zlatko Novak i njegov pomoćnik Marin Pozder.

Dobar rezultat na ovom kuharskom spektaklu vodi ih u veliko finale Bocuse d’Or-a koje će se održati sljedeće godine u francuskom Lyonu, gdje će se deset najboljih europskih kuhara sučeliti s najboljim kuharima iz ostatka svijeta.

Sam plasman na natjecanje je već ogroman kulinarski uspjeh pojedine zemlje jer se za natjecanje u Torinu prijavljuju gotovo sve europske države, dok povjerenstvo na temelju opširnih prijava, radova, dosadašnjih rezultata i ostalih kriterija odabire samo njih 20, navode iz Hrvatskog kuharskog saveza.

Dodaju da je u to elitno društvo, svojim radom i nastupima na hrvatskim državnim prvenstvima u kuharstvu te međunarodnim natjecanjima poput Svjetskog kulinarskog kupa, Kulinarske olimpijade i Global Chefs Challenge natjecanja te posljednjem nastupu na CRO TOP 10 natjecanju zasluženo je ušao i Zlatko Novak pred kojim je vrlo težak zadatak.

U žiriju elita današnje svjetske kuhinje

Teme natjecanja su poznate tek nekoliko mjeseci koje je Novak iskoristio kako bi se maksimalno pripremio. Osim vještih protivnika, očekuje ga i zahtjevan ocjenjivački žiri koji čini elita današnje svjetske kuhinje.

Suci će pratiti i nadgledati svaku sitnicu, od pripreme radne površine, osobne prezentacije kuhara, organizacijskih sposobnosti, higijenskih navika, iskoristivosti namirnica do načina pripreme i tehničkih vještina.

Tek tada slijedi prezentacija gotovog tanjura i pripremljenog jela. Ocjenjivat će se vizualna privlačnost jela, kompozicija, koloristika, čistoća rada, ujednačenost svih tanjura kao i sklad okusa, temperatura, tekstura, nutricionizam jela i slično.

Na nekoliko Novakovih treninga bili su pozvani članovi Hrvatske kulinarske reprezentacije i Sekcije ocjenjivača HKS-a te izbornik Marinko Jurešić i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni, koji su svojim sugestijama i opaskama pokušali minimizirati greške te tako izbjeći sakupljanje negativnih bodova na samom natjecanju.

Ova četvorka sljedeće subote putuje za Torino i dok će se Novak i Pozder natjecati, Damir Crleni će sudjelovati u ocjenjivanju jela u drugoj skupini natjecatelja a Marinko Jurešić bit će sudac koji prati rad natjecatelja u kuhinji.

S njima putuje i Aleksandar Aki Vucković, kao logistička podrška i promotor Bocuse d’Or-a u Hrvatskoj.

20 kandidata na mitskom putu

Novak će s ostalim kandidatima pripremiti dva glavna jela. Za temu na tanjuru, morat će pripremiti 15 identičnih tanjura, a za temu na plati, svaki kandidat će pripremiti 15 porcija na platu prije posluživanja na tanjur. Za oba jela, imaju vremensko ograničenje od pet i pol sati.

Zadane namirnice dolaze iz regije Pijemonta u Italiji, a to su goveđi file Fassona Piemontese, riža Baraggia Biellese, Sant’Andrea, teleća brizla, kokošja jaja i Castelmagno sir.

Od svih kandidata očekuje se izvrsna obrada zadanih namirnica u nekoliko kuharskih tehnika, a svaki kandidat u temi na plati ima zadatak ukomponirati i dio svoje nacionalne kulinarske baštine.

Zlatko Novak koristit će Poljički soparnik, kojeg je za ovu priliku modernizirao i oplemenio u skladu sa svjetskim trendovima u kulinarstvu.

Život i društvo

Provjerili smo kakvo će biti vrijeme tijekom uskrsnog vikenda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pred sjeverom Hrvatske je hladniji tjedan nego onaj za nama.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a za Varaždin od ponedjeljka, 3. travnja, do petka, 7. travnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci. Navedenih dana najviša dnevna temperatura bit će 9 °C. Prema vikendu noćna pada ispod nule, pa se sa srijede na četvrtak očekuje i -3 °C.

Tijekom Velike subote uglavnom će padati kiša, na Uskrs će biti oblačno s malo kiše u večernji satima, a najkišovitiji bi trebao biti Uskrsni ponedjeljak. Ipak, tijekom uskrsnog vikenda trebalo bi biti koji stupanj više nego tijekom tjedna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na Uskrs u varaždinskoj katedrali će se slavit sveta misa na engleskom jeziku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedjeljom Muke Gospodnje, Cvjetnicom, kršćani ulaze u Veliki ili Sveti tjedan, kada Crkva slavi središnja otajstva svoje vjere – Kristovo djelo otkupljenja u njegovoj smrti i uskrsnuću.

Na Veliki ponedjeljak, utorak i srijedu svete mise su u varaždinskoj katedrali po redovitom rasporedu, u 7.30, 9.00 i 18.00 sati, objavila je Varaždinska biskupija.

Na Veliki četvrtak 6. travnja, dan ustanove Euharistije i Svetog reda, u varaždinskoj će se katedrali okupiti svećenici Varaždinske biskupije koji će sa svojim biskupom Božom Radošem slaviti Misu posvete ulja s početkom u 10 sati. U tom slavlju svećenici će obnoviti svoja svećenička obećanja, a biskup će blagosloviti bolesničko ulje i posvetiti krizmu.
U četvrtak navečer slavit će se Misa Večere Gospodnje s početkom u 18 sati. Nakon prijenosa Presvetog Oltarskog Otajstva biti će bdijenje, tzv. Getsemanska ura. Katedrala će do ponoći biti otvorena za molitvu u šutnji i sabranosti.

Na Veliki petak, 7. travnja spominjemo se Kristove muke i smrti na križu. Toga dana ne slavi se euharistijska žrtva. Služba Muke Gospodnje, obredi Velikog petka, započet će u 17 sati.

Na Veliku subotu 8. travnja dolazimo pokloniti se Kristovom tijelu u grobu, Crkva čitav dan razmatra muku i smrt našega Otkupitelja. Isusov grob moći ćete pohoditi tijekom čitavog dana od 7.30 sati.
Navečer u 20 sati započet će slavlje Vazmenog bdijenja.

Na Nedjelju Uskrsnuća Gospodinova 9. travnja misna slavlja u katedrali bit će po redovitom nedjeljom rasporedu: u 7.30, 9.00, 11.00 i 18.00 sati. Središnjim misnim slavljem u 11 sati predsjedat će varaždinski biskup Bože Radoš.
Uskrsni blagoslov jela bit će nakon vazmenoga bdijenja i na kraju uskršnjih svetih misa u 7.30 i 9.00 sati.

Tijekom Velikog tjedna u varaždinskoj katedrali prilika za slavlje sakramenta pomirenja (ispovijedi).
Prilika za uskrsnu svetu ispovijed u varaždinskoj stolnici kroz Veliki tjedan je po sljedećem rasporedu:

od Cvjetnice do Velike srijede
7.30 – 12 sati i 16 – 19 sati

Veliki četvrtak
7.30 – 9 sati i 16 – 19 sati

Veliki petak i Velika subota
7.30 – 12 sati

Na Uskrs, 9. travnja, u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM na nebo slavit će se sveta misa na engleskom jeziku u 16 sati.
Prilika za svetu ispovijed na engleskom jeziku bit će u varaždinskoj katedrali na Veliku subotu, 8. travnja, u 11 sati.

– Pozivamo sve ljude iz dalekih zemalja koji rade i žive u Varaždinu i okolici da zajedno proslave Uskrs. Poznajete li u svojoj sredini vjernike iz Filipina, Indije ili drugih zemalja koji se žele ispovijedi i slaviti na Uskrs svetu misu na engleskom jeziku – istaknuli su u Varaždinskoj biskupiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje