Povežite se s nama

U fokusu

Zmajlović: Odvoz otpada sigurno ne bi smio poskupjeti u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Ministar zaštite okoliša i prirode u Ivancu

-Nije točno da Grad Varaždin nije o svemu obaviješten jer intenzivno razgovaramo najmanje zadnjih godinu dana koliko sam ministar. Grad Varaždin je upoznat sa svime, štoviše prije godinu dana su date preporuke kako bi se balirani otpad trebao riješiti  na zakonom prihvatljiv način, a da ne izazovemo probleme u ostalim dijelovima Hrvatske koje će onda opet morati rješavati Ministarstvo, naglasio je Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode, govoreći o problematici varaždinskog otpada tijekom boravka u Ivancu.

Usprkos preporukama kako to ubrzati rješavanje problematike baliranog otpada u Brezju, Zmajlović je upozorio da ih Grad Varaždin nije poštivao, pa se MZOIP nezadovoljan dinamikom odlučilo sve presjeći te se odlučilo za prisilno izvršenje inspekcijskog rješenja iz 2007. godine.

-To govori da je bilo dovoljno vremena da se nađe rješenje, ali nije. Stoga balirani otpad sada preuzima inspekcija koja će ga riješiti transparentno, putem natječaja, a nakon što se analizom utvrdi sastav otpada. Ponuditelji će, po svemu sudeći, biti sigurno izvan zemlje jer u Hrvatskoj, ma što se pričalo, ne postoje kapaciteti za obradu ove količine otpada u prihvatljivim rokovima. Dakle, i najkraći rokovi, kada se krene u sanaciju, neće biti kraći od godine dana jer se radi o ogromnoj količini od 120 tisuća tona, upozorio je Zmajlović.

Upitan o ponudi C.I.O.S.-a da se bale zbrinu u roku od tri godine  u tvornici za MBO, što je povoljnije od spaljivanja u inozemstvu zbog troškova prijevoza, ministar je rekao da je tvornica u ovom trenutku u probnom radu za ishođenje uporabne dozvole koje još nema.

-Ako i kada ishode uporabnu dozvolu, godišnji kapacitet tvornice je maksimalno 25 tisuća tona. To znači da za 120 tisuća tona treba četiri do pet godina, a toliko ne možemo čekati. A cijena i tehnologija zbrinjavanja bit će predmet natječaja o kojem će svi biti informirani, ustvrdio je Zmajlović dodavši da cijena nije presudna, ali će se težiti da bude cjenovno i ekološki prihvatljivo.

Procjenjuje se da će zbrinjavanje bala stajati oko 100 milijuna kuna.

-Zbog ovoga odvoz otpada sigurno ne bi smio poskupjeti u Varaždinu jer su građani u proteklih sedam ili osam godina kroz cijenu usluge prikupljanja otpada platili i njegovo zbrinjavanje. Stoga će  dio troškova, između 50 i 60 posto, morati podnijeti Grad Varaždin, odnosno Varkom, a dio novca će dati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ne sumnjam da će Grad Varaždin naći rješenje jer to je odgovorno ponašanje. Dakle, građani se ne moraju ničega bojati jer ovo radimo upravo zbog njih. Brezje je ekološka bomba koja predstavlja potencijalnu opasnost za građane i okoliš, naglasio ja Zmajlović dodavši da je pitanje koncesije pravna stvar Grada Varaždina koje će morati riješiti.

Cijena ne bi trebala biti bitno drugačija koja je utvrđena u prethodnom postupku, naglasio je Sven Müller, vd direktor Fonda, koji je prvo najavio natječaj za analizu bala.
-Nećemo dopustiti da se nudi nešto bez da se zna tehnologija koja je najbolja. S Gradom Varaždinskom smo stalno u kontaktu. Zadnji sastanak je bio 15. listopada u mom uredu s varaždinskom gradonačelnikom i županom. nismo se mogli dogovoriti oko detalja. Ne možemo odlagati neobrađeni otad, dok je Varaždin tvrdio da se u zadnje vrijeme počelo obrađivati. Međutim, to nije u skladu sa zakonom. Ne može se odlagati otpad koji nije pravilno obrađen, upozorio je  Müller. Müller je najavio i analizu tla ispod bala. – S pravom se građani boje da je tlo zagađeno. To je već vizualno jasno da je zagađeno tlo i vjerojatno podzemne vode, ako ništa drugo procjedne vode su napravile svoje jer bale tamo stoje godinama. Od smrada na dalje sve je evidentno. Nakon bala, ići ćemo na tlo, Vjerojatno ćemo napraviti zamjenu dijela zemlje da bi se sve moglo dovesti u prihvatljivo stanje, ustvrdio je Müller.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje