Povežite se s nama

Ljeto

Znanje i talent u jednom

Objavljeno:

- dana

Sudjelovalo preko 200 osnovnoškolaca iz Varaždinske županije

Već treću godinu domaćin županijske smotre LiDraNa za osnovnoškolce bila je OŠ Vidovec

Završen je ovogodišnji LiDraNo za učenike osnovnih škola. Županijska smotra literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva osnovnoškolaca ove je godine okupila preko 200 učenika koji su sudjelovali s ukupno 35 literarnih radova, 27 samostalnih novinarskih radova, 8 školskih listova i četiri radijske emisije, dok se u dramskom stvaralaštu predstavilo 18 pojedinaca i isto toliko dramskih družina.

Već treću godinu zaredom domaćin županijske smotre LiDraNa bila je OŠ Vidovec, dok je suorganizator ovog okupljanja bila Varaždinska županija. Službeno otvaranje održano je u srijedu u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu, gdje je prvi put održana i smotra dramskog stvaralaštva, a ujedno su objavljeni i predloženi literarni i novinarski radovi za državnu smotru.

Na županijsku smotru pristiglo je 35 literarnih radova, 27 novinarskih, osam listova i četiri radijske emisije

Ove godine od literarnih radova za državni LiDraNo predloženi su “Mjesec u Luninim očima” Stele Košić, učenice 8. razreda V. OŠ Varaždin (mentorica Nataša Grubješić), “Vrtnja” Ane Kokot iz OŠ Petrijanec (mentorica Željka Rabuzin), “Kmica” Katarine Plantak, učenice 7. razreda OŠ “Vladimir Nazor” Sveti Ilija (mentorica Maja Priher), “Razgovor s vjetrom” Danijele Mujanović, učenice 8. razreda OŠ Novi Marof (mentorica Anamarija Rupe), “Dečke” Natalije Bistrović, učenice 8. razreda OŠ Franje Serta u Bednji (mentorica Emilija Zagrajski-Maligec), “Žerafka” Ivone Jug, učenice 7. razreda OŠ “Ivana Rangera” u Kamenici (mentorica Mirjana Posavec), te “Klupuotec” Ane Habulan, učenice 5. razreda OŠ Sračinec (mentorica Mirela Briševac).

Samostalni novinarski radovi predloženi za državnu smotru su “Osmašica drugi put!” autorice Ane Kokot, 8. razreda OŠ Petrijanec (mentorica Željka Rabuzin), “Zbogom zaključivanju ocjena na polugodištu” autorice Ivone Hrastić iz 7. razreda OŠ Vladimir Nazor Sveti Ilija (mentorica Martina Barulek), “Obiteljski dom u staroj Sinagogi” Tare Majstorović, učenice 7. razreda OŠ “Petar Zrinski” iz Jalžabeta (mentor Milivoj Dretar), “Ludi provod u etnoparku” Borne Bregovića, učenika 7. razreda II. OŠ Varaždin (mentorica Mirjana Halusek) te “Tragom majke bijednih sirota” Ane Milak, učenice 7. razreda OŠ Novi Marof (mentorica Sunčica Križan-Kadi). Od novinarskih listova za državni LiDraNo predloženi su list OŠ Vidovec “Budilica”, “Sunce” OŠ Bisag, “Klen” OŠ grofa Janka Draškovića iz Klenovnika, “Koraci” OŠ Ante Starčevića iz Lepoglave te “Zlatna jabuka” OŠ Martijanec. Od četiri pristigle radijske emisije, za državnu smotru predložene su tri: “Šalabahteri svuda oko nas” OŠ Vidovec, “Preko trnja do zvijezda” OŠ Vladimir Nazor Sveti Ilija, te “Ljepota u različitosti” VII. OŠ Varaždin.

Ove godine smotra dramskog stvaralaštva održana je u Kulturnom centru Ivan Rabuzin
 

“Prolaz” na ovogodišnju državnu smotru LiDraNa među samostalnim nastupima izborili su Davor Kušić, učenik 7. razreda OŠ Ljubešćica (voditeljica Sanja Horžić) s “Kako je tata osvojio mamu” te Paula Mesek, učenica 8. razreda OŠ Cestica (voditeljica Katica Obadić) s “Naše rieči”.
Među skupnim nastupima za državni LiDraNo predloženo je pet, a to su učenici dramske družine OŠ Sveti Đurđ (voditeljica Elena Kovačić) koji su izveli “Dobro stablo” Sheley Silversteina, zatim učenici dramske družine I. OŠ Varaždin (voditeljica Ana Ilić) s “Riječi iz iskoni” Maka Dizdara, učenici dramske družine OŠ Šemovec (voditeljica Maja Vitković) s izvedbom učeničkog rada “Šemovec-Hawaii-Šemovec”, učenici dramske družine OŠ Novi Marof (voditeljica Katarina Martinez) s izvedbom također učeničkog rada “Jedan protiv drugoga” te učenici dramske družine IV. OŠ Varaždin (voditeljica Natalija Lovreković) s izvedbom “Djece velegrada” Tee Odobašić.

Izvor:
Foto:

Ljeto

Maštoviti selfiji uz spojene obrve, vrpce u kosi i – kockice!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Imate li svi svoj selfi? – pitala je Iva Kožnjak, ravnateljica Muzeja Croata insulanus Grada Preloga sudionike radionice “Selfi na meksički način”, koja je prošli četvrtak održana u Muzeju.

U prošlotjednoj radionici 30-ero djece imalo je priliku doznati sve o meksičkoj umjetnici Fridi Kahlo, poznatoj po slikanju autoportreta. Prepoznatljivi motivi na njezinim slikama su spojene obrve i cvijeće u kosi, koje su polaznici radionice morali uklopiti u svoj selfi. No, obvezan detalj u srijedu, nakon veličanstvene pobjede Hrvatske protiv Engleske, bila je i hrvatska šahovnica.

– Nakon ulaska Hrvatske u finale Svjetskoga nogometnog prvenstva jednostavno nismo mogli izostaviti taj detalj – rekla je ravnateljica preloškog Muzeja.

Šest ljetnih radionica

Riječ je o trećoj od ukupno šest radionica koje se ovog ljeta održavaju u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga.

– Radionice su počele krajem lipnja, nakon završetka nastave. Teme radionica povezane su s umjetnošću i izložbama u Muzeju. Tako smo počeli s etnoradionicom, koja je povezana s Festivalom LegenDra, koji je prošle godine održan prvi puta, a nastavio se i ove godine te je održan u lipnju u organizaciji Udruge mladih „Efekt“ iz Preloga te Knjižnice i čitaonice Grada Preloga. Polaznici su na zabavan način učili o etnografskoj baštini Međimurja. Vezano uz izložbu u Muzeju „Rimskim putovima kroz donje Međimurje“ održali smo radionicu „Rimski nalazi“, u kojoj smo pokušali spajati improvizirane rimske vaze te ih oslikali na način kakav je bio u vrijeme Rimskog carstva. Sada je na rasporedu radionica „Selfi na meksički način“, kroz koju su djeca upoznali poznatu meksičku umjetnicu, a radionice će se održavati svakog četvrtka sve do sredine kolovoza – istaknula je Kožnjak.

Iva Kožnjak, ravnateljica Muzeja Croata insulanus Grada Preloga

Otkriva da su djeca jako zainteresirana za radionice, koje se ove godine provode već petu godinu.

– Svake godine imamo sve više polaznika. Povratne reakcije koje dobivamo su vrlo pozitivne i s nestrpljenjem se iščekuje četvrtak – otkrila je ravnateljica preloškog Muzeja.

Brkovi i kockice

Među polaznicima radionice bio je Šimun, koji je bio zaokupljen stavljanjem prepoznatljivih crveno-bijelih kvadratića na svoje selfi.

– Jako smo navijali i sretan sam što je Hrvatska pobijedila Engleze. Sad stavljam kockice na obraze, a malo ću ih staviti i na čelo – otkrio je Šimun, kojem je u radionici zabavno, kao i njegovu prijatelju Adrianu.

– Već sam bio na radionici. Super je, lijepo se družimo – priznao je Adrian.

U radu radionica sudjeluju i volonteri Društva „Naša djeca“ Prelog, koje također održava radionice za djecu tijekom ljetnih školskih praznika.

– Ove godine se uključilo doista jako puno djece i volontera, tako da tijekom cijelog ljeta provodimo radionice. Sve će završiti projektom medijske pismenosti „Frooom”“ krajem kolovoza, odnosno početkom rujna, a koji se ostvaruje u suradnji s neprofitnom organizacijom “Bacači sjenki”.  Mislim da su ovakvi zabavni sadržaji za djecu jako važni jer praznici su dugi. Važno je da djeca imaju svrsishodno iskorišteno vrijeme i da rade nešto kreativno, međusobno se druže i pritom nauče nešto novo – zaključila je Kristina Najman, predsjednica Društva „Naša djeca“ Prelog.

Besplatne radionice do 9. kolovoza

Ljetne radionice Muzeja Croata insulanus Grada Preloga namijenjene su djeci od 6 do 15 godina i besplatne su. Potrebno je samo prijaviti se na broj telefona 042/645-404, putem e-maila [email protected] ili putem Facebooka. Ovog četvrtka, 19. srpnja, na rasporedu je radionica „Kad plastična boca postane umjetničko djelo“, u četvrtak, 2. kolovoza, „Maketa kule“, a 9. kolovoza „(Živi) čovječe ne ljuti se“.

Nastavite čitati

Ljeto

Kvalitetne autosjedalice u Kidioz trgovini u Luminiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sve za vaše najmlađe od prvog dana života

Rođenje djeteta velik je događaj za novopečene mame i tate, ali i sve ostale ukućane. Stoga, ako s nestrpljenjem očekujete dolazak prinove, pripremite na vrijeme sve što će vam trebati te navratite u trgovinu Kidioz u Shopping centru Lumini.

U ovoj trgovini dječjom opremom i odjećom, kao i odjećom za trudnice britanskog brenda broj 1 Mamas & Papas, pronađite sve na jednome mjestu: dječja kolica, autosjedalice, ljuljačke, nosiljke, odjeću, krevetiće, posteljinu, dekice, vrtiće…

Nabavite već sada grijač za bočice, toplomjer ili monitor

Nastali iz želje vlasnika Mamas & Papas marke da svojoj vlastitoj djeci osiguraju samo najbolje, već više od 30 godina Mamas & Papas proizvodi svojim dizajnom, bojama i iznimnom kvalitetom korištenih materijala osvajaju tržišta diljem svijeta. Kidioz vam tako nudi i opremu koja će vama i vašoj bebi olakšati prve mjesece zajedničkog suživota koji su za mnoge roditelje posebno stresni i naporni. Već sada mislite na sve i nabavite grijač za bočice koji će obrok za vašu bebu dugo održavati toplim, toplomjer za jednostavno i neinvazivno mjerenje temperature te monitor za praćenje vaše bebe dok spava. Brojne mame potvrdile su da im je upravo ova oprema pomogla da “prežive” naporne prve mjesece.

Za sigurnost u vožnji najvažnija je kvalitetna autosjedalica. Dok je beba mala, pokušajte izbjeći duža putovanja, ali već u dobi od tri mjeseca bezbrižno krenite na put jer vaša će beba u kvalitetnoj autosjedalici biti potpuno sigurna, a upravo ih u Kidioz trgovini možete pronaći.

Autosjedalica Toring sport Brevi za djecu od 9 do 36 kg. Pravi izbor za bebe kad malo porastu. U njoj će dijete biti sigurno i zaštićeno tijekom vožnje automobilom.

Autosjedalica Graco Booster za djecu nakon 4. godine života. U ovoj povišenoj autosjedalici vaše dijete će se osjećati udobno i sigurno za vrijeme vožnje automobilom.

Prenosive autosjedalice za bebe težine od 0 do 18 kg koje ujedno služe i kao nosiljke. U Kidiozu pronađite i modele koji se montiraju na stražnje sjedalo te lako mijenjaju položaj iz sjedećeg u ležeći.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje