Povežite se s nama

Život i društvo

“Znanjem protiv mržnje”

Objavljeno:

- dana

DOGAĐANJE

“Znanjem protiv mržnje” naziv je 4. stručno-edukativnog skupa održanog u OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića u Varaždinskim Toplicama, kojemu je nazočilo stotinjak učenika i profesora.

Skup u organizaciji Udruge za edukaciju i promicanje ljudskih prava u suradnji s Veleposlanstvom Savezne Republike Njemačke, Varaždinskom županijom te OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića namijenjen je učenicima srednjih i 8. razreda osnovnih škola te nastavnicima i profesorima društvenih predmeta u Županiji. Jedan od ciljeva Udruge je edukacija tih skupina o povijesti i kršenju građanskih prava. Ove se godine većina tema bazirala na 70. godišnjici završetka Drugog svjetskog rata. Projekt se redovito održava u studenom, mjesecu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije.

Nejasne pouke

Da se o ksenofobiji u srednjim školama uči samo parcijalno istaknuo je autor projekta Milivoj Dretar. – Takav način učenja teško da će doprijeti do učenika. Stoga su nam pouke iz svjetskih sukoba i dalje nejasne, što možemo vidjeti i u ovoj izbjegličkoj krizi u Europi. Kao i prije 70-80 godina podižu se žičane ograde, ograničava se kretanje ljudi, u svakodnevicu je opet ušla riječ ‘logor’, istaknuo je Milivoj Dretar. Prvo izlaganje na skupu bilo je posvećeno Vukovaru, s obzirom na to da se istog dana obilježavao Dan sjećanja na vukovarske žrtve 1991. godine.

 

Mislav Mraz: “Poruka filma je da 
treba pomoći ljudima, unatoč riziku. Da damo sve od sebe da budemo humani prema 
drugima.”

Budući da je glavna tema ovogodišnjeg skupa bila 70. obljetnica završetka Drugog svjetskog rata, među govornicima se našla i Elke Tiedt iz njemačkog Veleposlanstva, ujedno i jednog od organizatora događanja u Varaždinskim Toplicama. Njemačka je diplomatkinja govorila o situaciji u Njemačkoj zadnjih dana najvećeg rata u povijesti čovječanstva kao i o danima koji su uslijedili. Uslijedilo je izlaganje “Pravda je dostižna” u kojemu je bilo riječi o najvećim ratnim zločincima koji nisu prošli nekažnjeno – Göringu, Rosenbergu, Mihailoviću, Artukoviću…

Višesatni je skup završio emitiranjem dokumentarnog filma ‘Djeca iz sjene’. Film mladog Mislava Mraza, učenika Prve gimnazije Varaždin govori o spašavanju židovske djece tijekom holokausta na ludbreškom području.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke: sreća u obitelji Slivar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Grad Lepoglava organizirao je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture prijam za roditelje novorođene djece na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić radosnim roditeljima uručio jednokratne gradske novčane potpore.

Za razliku od prve ovogodišnje dodjele potpora kada je uručeno njih osam, ovog su puta uručene potpore za 28 novorođenih beba među kojima su, nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke i dvoje blizanaca.

– Dodjela potpora za novorođene bebe obaveza je koja mi kao gradonačelniku predstavlja zadovoljstvo. Ovo je druga takva podjela potpora u ovoj godini i veseli me što je broj djece znatno veći i da su po prvi puta, nakon više od četiri desetljeća, u Lepoglavi rođene trojke. Zbog toga smo i dosadašnju odluku o isplati jednokratne novčane potpore u visini od 1.500, 2.000 i 2.500 kuna, ovisno radi li se o prvo, drugom ili trećem djetetu u obitelji, nadopunili odlukom da se za rođene trojke isplati potpora u visini od 10.000 kuna, a za blizance od 7.000 kuna. Znamo da to, s obzirom na troškove, nije puno no znak je pažnje i potpore našim najmlađim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Škvarić.

– Dobivena potpora puno nam znači i iskoristit ćemo je za nabavku hrane, kremica, maramica i svih najosnovnijih potrepština – otkrila je Kristina Slivar, majka trojki.

Grad Lepoglava, koji se kao i drugi gradovi i općine suočava s problemom smanjenja broja stanovnika, ove je godine u proračunu za potpore novorođenim bebama izdvojio 150.000 kuna. S nadom da će se taj iznos, zbog većeg broja novorođenih beba, morati povećati, Grad Lepoglava provodi i druge mjere koje imaju za cilj zaustaviti negativan trend pada broja stanovnika, a za što na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

– Izgradnjom i uređenjem novih vrtićkih prostora omogućili smo da svako dijete s gradskog područja pohađa vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno. Također, Grad Lepoglava financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce kao i održavanje izvanškolskih aktivnosti te nagrade za najuspješnije učenike. Pored toga, Grad sufinancira produženi boravak u školi. Pomažemo i studentima dajući im gradske stipendije. Mladim obiteljima omogućavamo gradnju odnosno kupnju kuće ili stana uz gradsku potporu, a dajemo i potpore malim gospodarstvenicima – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod igrališta u Salinovcu počeli pripremni radovi za postavljanje pet montažnih objekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Za potrebe Škole nogometa Nogometnog kluba Ivančica, Grad Ivanec je na pomoćnom nogometnom igralištu u Salinovcu počeo s pripremnim radovima za postavljanje pet montažnih (modularnih) objekata koji će igračima, upravi kluba i sucima omogućiti funkcionalne uvjete boravka i rada.

Dva objekta namijenjena su igračima, domaćima i gostima. U jednom će biti tuševi te sanitarni čvorovi za igrače i posjetitelje, jedan je namijenjen sucima, a jedan je predviđen kao radna soba.

Svi objekti raspolažu s nešto više od 60 m2 korisnog prostora, a bit će spojeni u cjelinu.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, ovaj posao izvode Iskopi MS iz Vuglovca. Radovi su vrijedni 117.000 kuna.

Nakon izvedbe temelja slijedi postavljanje montažnih objekata.

Dosad je za uređenje igrališta, ogradu, mreže i golove, hidrant, priključke vode i struje te za razne projekte iz proračuna Grada Ivanca izdvojeno oko 650.000 kuna, čemu treba pribrojiti još i troškove nabave i postavljanja montažnih objekata, čiji će iznos biti poznat nakon provedbe postupka javne nabave, koji je u završnoj fazi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje