Povežite se s nama

Kultura

Zombiji u kinu nadgledali dodjelu nagrada

Objavljeno:

- dana

ZAVRŠEN TRASH FILM FESTIVAL

Dodjelom festivalskih nagrada Zlatnih motorki završen je 9. Trash film festival. U Kinu Galerija u Varaždinu sinoć su nagrade primili najbolji akcijski, borilački, SF i horror film ovogodišnjeg festivala, a jednu Zlatnu motorku dodijelila je tradicionalno festivalska publika. Završni koncert 9. Trash film festivala odsvirali su beogradski Električni orgazam.

Svečana dodjela Zlatnih motorki bila je ponovno spektakl koji će trasheri dugo pamtiti. Kino Galerija bilo je ispunjeno do posljednjeg mjesta, a u publici su bili i mnogobrojni zombiji koje je od posjetitelja festivala stvorio majstor filmske maske Miroslav Lakobrija. Trasheri su u sklopu svečane dodjele mogli eksluzivno vidjeti i isječke iz novog blocbustera Udruge Trash pod radnim nazivom “My Camp” koji će svoju premijeru doživjeti uskoro.

Dvije motorke u španjolske ruke

Na svečanoj dodjeli festivalskih nagrada, otkriveni su dobitnici Zlatnih motorki na 9. Trash film festivalu. O dobitnicima je ove godine odlučivao stručni žiri u kojem su bili filmski snimatelj Mirko Pivčević, glumac Frane Perišin i glazbenik Saša Antić, a jednu Zlatnu motorku dodijelila je tradicionalno festivalska publika.
Zlatna motorka za najbolji SF film dodijeljena je nizozemskom filmašu Kurtu Platvoetu za film “Een Verre Reis”, nagrada za najbolji akcijski film otišla je u ruke španjolskog filmaša Angela Gomeza Hernandeza za film “Y La Muerte Lo Seguia”, nagrada za borilački film pripala je španjolskom filmašu Miguelu Angelu Fontu Bisieru za film “Sinnside”, a nagrada za najbolji horror film u Argentinu, filmašu Aleju Rebori za film “Trash two: Ana L.’s tits”. Festivalska publika najveće je ocjene dala filmu “Dring of the dead” pa je jedna Zlatna motorka otišla i francuskim filmašima Pouvreau Gaelu i Mathieu Auvrayu. Nagrade su im dodijelili redatelji Kristijan Milić i Milan Todorović te glumci Alen Liverić i Jan Kerekeš.

Električni orgazam za kraj

Završni koncert 9. Trash film festivala donio je nastup festivalskog benda The Fakin Lajsne i kultnog beogradskog benda Električni orgazam, a trasheri su se zatim do ranih jutarnjih sati zabavljali na završnom afteru u Lavri gdje su ih zabavljali varaždinski DJ dvojac Bad habit i njujorški DJ i producent Adaledge aka Ron Wilde.

ovo je bio glazbeno najjači trash do sad

Ovogodišnji Trash film festival tako je završio. Ove godine prikazano je čak 75 filmova amaterskih filmaša iz cijelog svijeta, a po prvi puta festival je ugostio filmove stvorene u Australiji, Argentini i Ujedinjenim arapskim emiratima. Nikad “jači” koncertni program festivala donio je pak nastupe kultnog riječkog benda Let 3, velike cro-dance zvijezde Elle, zagrebačkog D’Elvisa i beogradskog Električnog orgazma kojima je podršku pružao festivalski bend The Fakin Lajsne.
Bilo je tu i brojnih popratnih programa poput zombie walka kojeg je vodio poznati majstor filmske maske Miroslav Lakobrija, javne tribine o trashu u glazbi koju je vodio publicist, novinar i glazbenik Anđelo Jurkas te premijera filma “Mamula” redatelja Milana Todorovića.
 

Izvor: Press TFF
Foto:

Kultura

Balaševićeva Olivera gostuje u varaždinskom kazalištu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Olivera Balašević, supruga neprežaljenog Đorđa Balaševića dolazi 11. svibnja sa svojom monobajkom Prezime ruže na Veliku scenu HNK Varaždin. Predstava počinje u 19,30 sati.

Prezime ruže je autentična drama teatra ispovijesti, koja vodi publiku kroz uspomene autorice knjige Planeta Dvorište.

Očima djevojčice koja je odrastala uz obalu Begeja, put sjećanja vodi od djetinjstva punog ljubavi, ali lišenog privilegija svojih vršnjaka, do studentskih dana u Novom Sadu i ljubavi, poezije, obitelji. Prezime ruže je emotivna priča o najvažnijim vrijednostima života, o vremenu koje očekuje da ga ispunimo uspomenama, o borbama i odlukama koje nisu lake. I najviše o neminovnostima koje su indiferentne i neumoljive spram krhkosti dječjih godina…

Nastavite čitati

Kultura

Noć knjige ove godine u parkovima, dvorcima, čak i zatvorima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najmasovnija domaća kulturna manifestacija Noć knjige održat će se 23. travnja diljem Hrvatske u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige s čak više od 1150 prijavljenih programa i akcija širom Hrvatske.

Ovogodišnja je tema Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena, a zaštitni znak dinosaur Gjuro Nachitanovicz.

Trinaesto izdanje manifestacije predstavili su u četvrtak 11. travnja na konferenciji za medije održanoj u Galeriji Kupola Gradske Knjižnice Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Ivana Radenović i Vanja Štalec Obradović iz Knjižnica grada Zagreba, Mišo Nejašmić i Slavko Kozina iz Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore te popularni meteorolog i autor niza slikovnica za djecu Zoran Vakula.

U Noći knjige sudjelovat će čak 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 240 narodnih knjižnica i brojne knjižare, antikvarijati, nakladnici, fakulteti, učenički domovi, domovi za starije, muzeji, bolnice, pa čak i jedan zatvor. Programi će se održavati i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima te u tramvajima i autobusima.

Noć knjige i ove godine ima humanitarni karakter – nastavlja se akcija pomoći ukrajinskim nakladnicima otkupom knjiga koje se distribuiraju narodnim knjižnicama. Prihod od kupnje specijalnih majica i torbi s motivima Noći knjige u Lumer shopu bit će doniran splitskoj Udruzi MoSt, dok donacijom knjiga Dnevnoj bolnici za ovisnost o kockanju i Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež organizatori žele skrenuti pozornost na sve veći društveni problem – ovisnost o kockanju.

Dodajmo da će na svečanome otvorenju Noći knjige u utorak 23. travnja u 12 sati u NSK biti predstavljeni rezultati najnovijeg istraživanja čitalačkih navika u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje