Povežite se s nama

Međimurje

Izgradnjom zone Brezje kreće investicijski ciklus u mihovljansku komunalnu infrastrukturu

Objavljeno:

- dana

U srijedu navečer u Društvenom domu u Mihovljanu, u organizaciji tamošnjeg Vijeća Mjesnog odbora održan je Zbor građana.

Okupilo se 40-ak mještana ovog čakovečkog naselja, a na njihova pitanja odgovarali su gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, zamjenici gradonačelnika Mario Medved i Zoran Vidović, direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak, i pročelnici Upravnih odjela Grada Čakovca.

Povod za održavanje Zbora bila je stambena zona Brezje, za koju je preko europskih fondova osigurano preko 4 i pol milijuna kuna, a čija izgradnja počinje ove godine. U sklopu projekta za budućih 107 gradilišta, u tom dijelu Mihovljana u potpunosti će se urediti komunalna infrastruktura. Riječ o području mješovite gradnje, gdje se mogu graditi i stambeno-poslovne građevine u svrhu zadržavanja i privlačenja stanovništva.

Naravno, takve eventualne gospodarske aktivnosti ne smiju ometati stanovanje. Građevinska dozvola za ovu investiciju izdana je prije dvije i pol godine, a radovi uskoro započinju. Kako je tom prilikom naglasio gradonačelnik Kovač, riječ je o jedinom projektu te veličine u Hrvatskoj, gdje se komunalno u potpunosti unaprijed uređuje buduće naselje.

Gradonačelnik je u uvodnom dijelu predstavio i ulaganja u Mihovljan u proteklom razdoblju, kao i ona planirana za ovu. Od 2013. do 2017. godine u građevinske radove i projektnu dokumentaciju na području Mihovljana uloženo je 2,765.537,64 kuna. Za udruge koje djeluju na mihovljanskom području izdvajano je otprilike 160 tisuća kuna godišnje, dok je za ovu predviđeno preko 200 tisuća.

Osim navedene zone Brezje u ovoj će se godini u Mihovljanu rekonstruirati dio Ulice Vladimira Nazora u Mihovljanu, uključujući i križanje sa Športskom ulicom, ukupne dužine 400 metara. Vrijednost ove investicije je 1.113.628,25 kuna.

 

Okupljene građane Mihovljana najviše je zanimalo kad će se obnoviti prometnice po naselju, jer se po njihovim riječima u njih u proteklih nekoliko godina vrlo malo ulagalo, a njihovo stanje je loše. Također, dio upita odnosio se i na uređenje odvodnje oborinskih voda, jer za svake jače kiše voda s cesta ulazi u neka dvorišta.

Gradonačelnik je odgovorio da će se u narednom razdoblju ulice u Mihovljanu obnoviti i rekonstruirati i to prema redoslijedu koje dobiju od Mjesnog odbora. Naime, namjera je da se u svim naseljima u sastavu Grada isto ulaže, no u pojedinim godinama u nekima je građeno više, a u nekima manje.

– Do kraja ovog mandata – rekao je Kovač – uredit će se i prometnice u Mihovljanu.

Građane je zanimao što se radi vezano uz prometovanje teških traktora poljskim putevima, koji ih iza sebe ostavljaju uništene. Riječ je uglavnom o poljoprivrednicima iz susjedne općine. Pitali su i što se poduzima na sanaciji ilegalnih odlagališta otpada, je li potrebno graditi novu trafo-stanicu u novom dijelu mjesta te zašto se projektira električna mreža u samo dijelu naselja Brezje.

Što se tiče teške poljoprivredne mehanizacije, sličan problem je i u susjednom Novom Selu Rok, no grad može samo apelirati na vozače da smanje brzinu, što i čini. Zabraniti nekome da prolazi poljskim putem do svoje njive, nije moguće. Grad će sanirati sva ilegalna odlagališta, što i svake godine čini. Nova trafo-stanica je potrebna zbog novih kuća koje će se graditi na Brezju, a nije točna informacija da će se električna mreža izvoditi samo u polovici naselja – kažu u Gradu.

Naime, ovaj projekt u potpunosti je financiran europskim sredstvima, a njime je predviđeno potpuno komunalno opremanje cijelog područja, dakle svih 107 budućih gradilišta.

Međimurje

U Prelogu obilježen prvi Nacionalni dan udomiteljstva: „Jako nedostaje smještaja za djecu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski Sabor proglasio je 31. svibnja Nacionalnim danom udomiteljstva, a po prvi puta obilježava se ove, 2023. godine.

Kao i u drugim mjestima i gradovima u Republici Hrvatskoj, prvi Nacionalni dan udomiteljstva obilježen je i u Prelogu, i to u subotu, 3. lipnja 2023. godine.

Veselo druženje

Okupljanje, veselo druženje i promocija udomiteljstva odvijalo se u zelenom okruženju Marine Prelog. Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Prelog, kao organizator i provoditelj aktivnosti, zahvaljuje svima koji su sudjelovali, pomogli i prisustovali ovoj posebnoj prilici.

Na pomoći, susretljivosti i razumijevanju te darovima za djecu koja su sudjelovala u programu, zahvalili su Gradu Prelogu i  gradonačelniku Ljubomiru Kolareku.

– Grad Prelog je i do sada pomagao i sudjelovao u mnogim aktivnostima sustava socijalne skrbi na području cijelog Donjeg Međimurja, a ovaj za nas veliki korak prema osiguravanju alternativne skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, posebno je važan s obzirom na činjenicu da nam jako nedostaje smještajnih kapaciteta za djecu na području cijelog donjeg Međimurja. Zato vas i ovim putem pozivamo da otvorite svoja srca i svoj dom za barem jedno dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi – istaknula je v.d. voditeljice Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područnog ureda Prelog Melita Novak-Ban.

Nastavite čitati

Međimurje

Počinju radovi na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovaj tjedan su u Područnoj školi Sivica u općini Podturen potpisani ugovori o izvođenju radova na statičkoj sanaciji i jačanju konstrukcija na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu, ukupne vrijednosti 204.704,51 euro.

– Nakon detekcije oštećenja na objektima nekih naših školskih ustanova u potresu, u ovom vremenu prilika prijavili smo i uspjeli doći do sredstava za statičku sanaciju. Želimo iskoristiti svaku šansu na nacionalnim i natječajima iz Eu fondova, zato smo intenzivirali pripremu projektne dokumentacije. Težimo sve naše osnovne škole dovesti do uvjeta za jednosmjensku nastavu te u svim sredinama izgraditi sportske dvorane i ovog trenutka smo pripremljeni za natječaje – naglasio je međimurski župan Matija Posavec te dodao da je projektna dokumentacija za prijavu na NPOO pripremljena za 15 osnovnih škola, tri srednje škole te četiri sportske dvorane.

Dobrodošlicu, uz osobitu zahvalu Međimurskoj županiji na kontinuiranoj i ravnomjernoj podršci području obrazovanja, izrazile su predsjednica MO-a Sivica Željka Kovač te ravnateljica OŠ Podturen Marijana Cerovec.

Građevinsko-obrtnički radovi u područnom školskom odjelu OŠ Podturen u Sivici iznosit će 77.257,50 eura, na zgradi područne škole OŠ Hodošan u Palinovcu 69.033,75 eura, a na objektu Osnovne škole Goričan 58.413,25 eura.

Tijekom školskih praznika Međimurska županija kreće u još jedan veliki investicijski ciklus u obrazovnim ustanovama, tako će se u PŠ Zasadbreg izvesti rekonstrukcija prostora kako bi se školi omogućiti uvjeti za jednosmjensku nastavu, u PŠ Gornji Hrašćan uredit će se učionice, u OŠ Vratišinec slijedi rekonstrukcija i opremanje školske kuhinje, a u OŠ Draškovec uređenje kuhinje. U  OŠ Donja Dubrava uredit će se dvorište, u OŠ Mursko Središće postavit će se videonadzor, dok će se u PŠ Gardinovec obnoviti fasada zgrade, a u učeničkom domu  Graditeljske škole Čakovec sljedeći zahvat bit će rekonstrukcija kuhinje.

Ravnatelj OŠ Hodošan Damir Kovačić zahvalio je Međimurskoj županiji, istaknuvši da mu je drago što će se sredstva uložiti i u područni odjel u Palinovcu koji pohađaju 22 đaka.

– Područna škola srce je svakog malog mjesta i zato ulaganja imaju još veću vrijednost– rekao je Kovačić.

Ravnatelj osnovne škole Goričan Zlatko Varošanec nije krio oduševljenje recentnim ulaganjima u školstvo Goričana, kojem je sada pridodana i statička sanacija.

Novinarima i uzvanicima obratio se u ime izvođača radova direktor Igor Tekeli.

– Rok za izvedbu je kratak,  riječ je o zahtjevnim građevinskim postupcima. No, dorasli smo zadatku pa ćemo školske prostore ne samo osigurati, već i uljepšati – istaknuo je.

Načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat pohvalio je Međimursku županiju u kojoj sve škole imaju snažnog i pouzdanog partnera, a domaćin – načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović – uz zahvalu svima je uputio poziv i na skore Dane općine.

Potpisivanju ugovora prisustvovale su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport MŽ Nives Kolarić Strah te pročelnica za međunarodnu suradnju, investicije i projekte Anita Perešin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje