Povežite se s nama

Međimurje

Na najveći aeromiting stižu najbolji piloti, ove godine bit će moguće razgledati sve avione

Objavljeno:

- dana

Aeromiting 23. i 24. srpnja

Atraktivni preleti nadzvučnih borbenih zrakoplova iz Hrvatske i Mađarske, nastupi međunarodnih zračnih aseva, vratolomije akrobatske grupe Krila oluje, padobranski desant –  ovo su samo neka od događanja na varaždinskom aeromitingu – CIAV 2016., najvećoj zrakoplovnoj priredbi u ovom dijelu Eurupe, koja će se u organizaciji Aerokluba Varaždin 23. i 24. srpnja održati na varaždinskom aerodromu.  

Letjet će i jedan od najboljih akrobatskih pilota na svijetu – Peter Podlunšek, europski viceprvak u akrobatskom letenju 

Za razliku prijašnjih godina, ovaj put će građani moći razgledati sve avione već od 10 sati ujutro, fotografirati se i razgovarati s pilotima.

Organizatori su u razgovoru s novinarima najavili nastup više od 30 letjelica.

– I ove smo godine uz podršku Grada Varaždina, Varaždinske županije i naših sponzora uspjeli organizirati međunarodni program koji će, vjerujem, oduševiti posjetitelje ove zrakoplovne priredbe.  Zainteresiran ćemo će upoznati s dugom i bogatom poviješću zrakoplovstva u našem gradu – naglasio je predsjednik Aerokluba Varaždin Josip Novak.

Na međunarodnoj zrakoplovnoj priredbi  – koja će i ove godine biti održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović – na nebu iznad Varaždina ponovno će letjeti i jedan od najboljih akrobatskih pilota na svijetu, Peter Podlunšek. Ovaj europski viceprvak u akrobatskom letenju sa svojim novim zrakoplovom Edge 540v2, uspješno nastupa na najprestižnijem natjecanju zrakoplovaca, Svjetskom prvenstvu Red Bull Air Race.

Nastupit će i MIG 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, borbeni zrakoplov mađarskog ratnog zrakoplovstva – JAS 39 Gripen, Pilatus PC9 i Soko Galeb G-2, koji će doletjeti iz Slovenije.

Svoje će pilotske vještine demonstrirati i hrvatski pilotski as Branimir Ambreković, koji nastupa na zrakoplovnim egzibicijama širom svijeta.

Nastupit će i MIG 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, borbeni zrakoplov mađarskog ratnog zrakoplovstva JAS 39 Gripen, Pilatus PC9 i Soko Galeb G-2, koji će doletjeti iz Slovenije.

Zaljubljenici u letjelice imat će prigodu vidjeti i helikoptere hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova, Augusta Bell 212 i Eurocopter EC -135, zrakoplove generalne i poslovne avijacije, te zračne jedrilice.

Organizatori najavljuju i dolet još jednog atraktivnog oldtimera, zrakoplova sovjetske proizvodnje, Jakovljeva JAK -11, koji će poletjeti iz Italije.

Nastup Luce Bertossia, osvajača zlatne medalje na Svjetskim zračnim igrama koje su prošle godine održane u Dubaiju, na mitingu vrijednom šest milijuna dolara

Atraktivnosti priredbe sigurno će pridonijeti i nastup Luce Bertossia, osvajača zlatne medalje na Svjetskim zračnim igrama koje su prošle godine održane u Dubaiju, na mitingu vrijednom šest milijuna dolara.

Ovaj talijanski akrobatski pilot i profesionalni pilot Red Bulla, svjetski je prvak u glidingu, akrobatskom letenju u jedrilici, koji od pilota zahtijeva izuzetnu letačku vještinu.

– Uz atraktivni program u zraku, ove smo godine pripremili i niz atrakcija za posjetitelje na samom aerodromu, pa ćemo tako, u suradnji s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske, zainteresiranim zaljubljenicima u zrakoplove i letenje omogućiti simulaciju letenja u MIG-u 21 i akrobatskom zrakoplovu Extra EA 300.

– Posjetitelji će moći vidjeti i nove helikoptere Ministarstva unutarnjih poslova, nekoliko zanimljivih izložbi i prezentacija – istaknuo je Robert Mišak, nositelj projekta CIAV 2016. i tajnik Aerokluba Varaždin, te pozvao sve zaljubljenike u zrakoplove da 23. i 24. srpnja na varaždinskom aerodromu uživaju u atraktivnom programu.

Cijena jednodnevne ulaznice za ovu vrhunsku zrakoplovnu priredbu je samo 30 kuna.

U sklopu ovogodišnjeg aeromitinga bit će organiziran i veliki koncert Ivana Zaka te modna revija brenda Varteks Di Caprio.

Predsjednik Novak je je napomenuo da iduće godine mitinga neće bit,i jer je Klub pozvan na suorganizaciju velikog međunarodnog mitinga u Zadru.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Rotary club Čakovec ističe se donacijama i humanitarnim djelovanjem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Naslovna fotografija: Damir Šafarić. Mladen Letina, Tomislav Novinščak, Franjo Kiš

Godina koju su obilježile opća ugroza pandemijom koronavirusa i katastrofalni potresi, dosad je najizdašnija donacijama i humanitarnim djelovanjem Rotary kluba Čakovec.

Za rasplamsavanja epidemije u prvom valu na proljeće rotarijanci su donirali veće količine zaštitnih sredstava Županijskoj bolnici i Domu zdravlja Čakovec te organizaciji Crvenoga križa Čakovec. Vlastitim sredstvima i prilozima svojih prijatelja nabavili su različita pomagala, koja su kod nas bila deficitarna. Ponajprije se radi o maskama različitih tipova, zaštitnim vizirima, jednokratnim rukavicama i dezinficijensima, u vrijednosti većoj od 50.000 kuna.

Uz sufinanciranje hrvatskoga rotarijanskog Distrikta, Županijskoj bolnici Čakovec donirali su termografsku kameru vrijednu 40.000 kuna, koja je instalirana na ulazu u bolnički krug. Ove zime odazvali su se i pozivu Županijske bolnice za prikupljanje dodatne financijske pomoći za nabavku potrebne antivirusne zaštite i opreme za novoformirani bolnički respiracijski centar te uplatili 10.000 kuna. Dosad je Rotary klub Čakovec u novcu i opremi Županijskoj bolnici Čakovec donirao više od 120.000 kuna. Povrh pomoći u borbi protiv koronavirusa, Rotary klub Čakovec je za Županijsku bolnicu nabavio i uređaj za liječenje djece s respiratornim smetnjama za bolnički Odjel pedijatrije u vrijednosti od 37.000 kuna, a dio donacija prikupljen i uz pomoć međimurskih vinara iz Udruge “Hortus Croatiae”.

Rotary klub Čakovec provodi akciju prikupljanja novčanih priloga za pomoć stradalima u katastrofalnom potresu na Banovini. Članovi i njihovi prijatelji dosad su skupili 60.000 kuna. Dio tog novca udružen je sa ostalim hrvatskim rotarijanskim klubovima na razini Distrikta 1913. S tako prikupljenih ukupno 1,5 milijuna kuna, stipendirat će se 300 srednjoškolaca s potresom pogođenog područja. Sam čakovečki klub novčano je pomogao nekoliko sisačkih i petrinjskih obitelji, a ostatak novca usmjeriti će za nabavku opreme dječjim ustanovama iz Petrinje.

Rotarijanci su se uključili i u humanitarnu akciju pomoći obitelji Pilić, koju je pokrenula Općina Orehovica. Mlada obitelj započela je s gradnjom kuće, koja je zastala kad je smrtno stradao suprug i otac Martin, a supruga Arijana ostala sama s dvije male kćerkice. Rotary klub Čakovec odlučio je donirati namještaj i opremu za dječju sobu. Pritom mu se pridružila i tvrtka Hespo iz Preloga i donirala madrace. Čakovečki rotarijanci pomogli su i mladoj Luciji Fleten iz Preloga, koja je nesretnim slučajem ostala bez jedne noge. Da ponovo stane na obje noge, za medicinske zahvate i specijalnu protezu bilo je potrebno skupiti 70.000 eura. Akcija je u potpunosti uspjela. Rotary klub Čakovec pridružio se brojnim dobročiniteljima iznosom od 8.000 kuna. U svome iznimno raznovrsnom humanitarnom djelovanju, čakovečki rotarijanci su Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec nabavili instrumente za dijagnostiku i procjenu poremećaja iz spektra autizma u djece.

Donacija je sufinancirana potporom hrvatskog rotarijanskog Distrikta, a vrijedna je 38.800 kuna.

Bez obzira na izazove, prioritete, uz niz akcija koje provode u Međimurju, ovo je još jedna od potvrda da članovi Rotary kluba Čakovec razmišljaju globalno, a djeluju lokalno, što je i misija Rotary klubova u svijetu.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO „Srce je ispunjeno radošću i veseljem jer je duh Vincekova pohoda uspješno održan!“

Objavljeno:

- dana

Facebook/23. Vincekov (virtualni) pohod

Od 15. do 24. siječnja uspješno je održan 23. Vincekov pohod, ovoga puta u virtualnom izdanju.

Uključili su se brojni ljubitelji rekreacije i prirode, zainteresirani pojedinci, udruge, klubovi i društva iz Međimurja i drugih županija, ali i iz drugih država, a pješačke rute sudionici su mogli birati sami te pritom zabilježiti GPS trag, fotografirati svoj pohod te podijeliti fotografiju u Facebook grupi Vincekova pohoda.

Naravno, pripremljena je bila i standardna staza Vincekova pohoda.

„Hvala svima!“

Zadovoljstvo zbog velike zainteresiranosti za neobično izdanje ovog pohoda izrazili su i organizatori iz Planinarskoga društva „Bundek“ na svojim internetskim stranicama.

– Dragi prijatelji, srce je veliko kao kuća, ispunjeno radošću i veseljem, jer je naša želja da održimo duh Vincekova pohoda uspjela u najvećoj mogućoj mjeri. Potaknuli smo stotine i stotine ljudi, trkača, šetača, hodača, sportaša, biciklista, veseljaka i drugih da nam se pridruže u vašim i našim Vincekovim pohodima te da se družimo, razmjenjujemo fotografije i pozitivne vibracije i zato vam od svega srca hvala! Hvala svima koji su se odazvali na hodanje, svima koji su slali fotografije, lijepe riječi podrške i dobre vibracije… – stoji u objavi PD-a „Bundek“, uz nadu da će idući, 24. Vincekov pohod 2022. godine zablistati u punom sjaju te da će biti najbolji, najmasovniji i najveseliji dosad.

– Do onda nemojte stati: hodajte, šetajte, planinarite, trčite, biciklirajte i dalje, čuvajte sebe i druge i šaljite dobre vibracije svuda oko sebe! – poručuju iz „Bundeka“.

Naime, na jedinstveni događaj službeno se prijavilo 400-tinjak sudionika.

Bilo je onih koji su se svojim fotografijama uključili u FB grupu, ali i onih koji se nisu prijavili, ali su hodali.

Vincekova staza bila je posjećena svakim danom te je njome prolazilo puno entuzijastičnih grupa, naravno, držeći se epidemioloških mjera, rekla je Sonja Vršić, predsjednica PD-a „Bundek“.

Dodajmo da će autori najzanimljivijih i najkreativnijih fotografija s temom 23. Vincekova pohoda biti nagrađeni.

Nastavite čitati