Povežite se s nama

Međimurje

Zrinska garda Čakovec proslavila je 20. obljetnicu osnutka i djelovanja

Objavljeno:

- dana

Zrinska garda Čakovec prigodnom svečanošću proslavila je 20. obljetnicu osnutka i djelovanja.

Osnovana je kao udruga građana 30. travnja 2001. godine s ciljem očuvanja i promocije povijesne, kulturne i vojne ostavštine hrvatske plemićke obitelji Zrinski, koja je u Čakovcu stolovala od 1546. do 1670. godine, te promocije hrvatske povijesti i kulture kao i vrednota Domovinskog rata.

Sastavni dio udruge je povijesna postrojba u odorama iz doba Zrinskih koje su izradile kostimografkinje Hrvatskog narodnog kazališta Ika Škomrlj i Dijana Bourek. Uz povijesnu postrojbu od 30-ak gardista djeluju topnik, konjanik i bubnjarski orkestar.

– Pripadnikom povijesne postrojbe nakon jednogodišnjeg stažiranja i uvježbavanja na svečanosti prisege može postati muška osoba starija od 18 godina koja želi svjedočiti junaštvo i viteštvo vojskovođa Zrinskih, a članom istoimene Udruge može postati svaki punoljetni pošteni i moralni hrvatski državljanin. Udruga trenutačno broji više od 200 članova – poručuju iz Zrinske garde Čakovec.

Počasni članovi Zrinske garde su, među ostalima, generali Ante Gotovina i Mladen Markač, general zbora Mirko Šundov, kontraadmiral Ante Urlić, biskupi mons. Juraj Jezerinac, mons. Jure Bogdan, mons. Vlado Košić, mons. Josip Mrzljak, od 2016. predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, a od 2018. i hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić.

Posljednje dvije godine održavaju se radionice pod nazivom “Postani mali gardist Zrinske garde”, a namijenjene su djeci od 7 do 12 godina starosti. U okviru radionice polaznice se upoznaju s povijesnim značenjem Zrinskih za Međimurje i posebno grad Čakovec te o samom osnivanju Zrinske garde, njezinim aktivnostima. Djeca uče i kako se postaje gardist te koje su njihove zadaće, a zasigurno se među brojnim polaznicima kriju neki budući pripadnici Zrinske garde.

– Vodimo se geslom “Navik on živi ki izgine pošteno” koje vrijede za svakoga u svim životnim prilikama i neprilikama – poručuju članovi Garde.            

Prvi gardist i prvi zapovjednik Zrinske garde bio je Mladen Obadić, koji je, kao i više pripadnika postrojbe, sudjelovao u Domovinskom ratu.

Zrinska garda Čakovec ima nešto manje od dvije tisuće nastupa u Hrvatskoj i diljem Europe, a i zaslužna je za postavljanje više spomenika i bista u znak sjećanja na članove obitelji Zrinski.

– Također, 2022. godine otkriven je spomenik hrvatskim velikanima banu Petru Zrinskom i markizu Franu Krsti Frankopanu koji je u Bečkom Novigradu, na mjestu njihove junačke pogibije, Zrinska garda postavila 2021. godine u okviru 350. obljetnice ovog tragičnog događaja (30. travnja 1671. godine), 100. obljetnice prijenosa njihovih posmrtnih ostataka u kriptu Zagrebačke prvostolnice (30. travnja 1919. godine) i 20. obljetnice osnivanja i djelovanja Garde (2001. – 2021.) – napominju iz Zrinske garde.

Udruga je zajedno s više međimurskih i nacionalnih institucija bila organizator međunarodnih znanstvenih skupova na temu značaja i nasljeđa Zrinskih, a krajem 2021. godine je izdala i jednu od dosad najvrjednijih knjiga o povijesti Zrinskih, i to kao monografiju pod nazivom

”Utvrda Novi Zrin na Muri, 360. godina od izgradnje (1661.-2021.)”, čiji su autori po trojica mađarskih i hrvatskih povjesničara.

Udruga je dobitnik brojnih županijskih i nacionalnih nagrada i priznanja među kojima i Povelje Republike Hrvatske za očuvanje i promicanje baštine Zrinskih koju je uručila bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Jedna od inicijativa Zrinske garde Čakovec koja je glasno odjeknula u javnosti je i ona da se u državnu himnu “Lijepa naša domovino” uvrsti rijeka Mura pa bi stih “Teci Dravo, Savo teci” glasio “Muro, Dravo, Savo teci” čime bi se naznačila povijesna teritorijalna cjelovitost Hrvatske i rijeka Mura kao najsjevernija granična rijeka.

Okupljanje na obilježavanju 20. godišnjice, koja lani nije bila moguća zbog pandemijskih mjera, bila je prilika i za svečanu prisegu novih gardista i članova udruge. Program je upotpunjen nastupom klape Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”.

Međimurje

FOTO U Dječjem vrtiću „Cvrčak“ maske mudrih sova spremne su za početak fašničkog veselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DV "Cvrčak" Čakovec

Djeca starije vrtićke skupine Fijolice iz Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec sa svojim roditeljima i odgojiteljicama započela su s pripremama za nadolazeći fašnik.

Mališani su odabrali masku s likom sove, a zatim su svi zajedno zavrnuli rukave i u veseloj, kreativnoj i radnoj atmosferi spretno krenuli u realizaciju. Međusobno su ravnopravno raspodijelili poslove pa dok su jedni crtali perje na tkaninu, drugi su rezali oblike da bi na kraju zajedno lijepili. Uz druženje i rad vrijeme je brzo prošlo, a maske mudrih sova spremno čekaju Dječji fašnik u Čakovcu.

Nastavite čitati

Međimurje

Kolegij načelnika i gradonačelnika: svim školama osigurati uvjete za jednosmjensku nastavu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 6. sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika na kojoj je župan Matija Posavec pozvao je okupljene da prate otvaranje javnih poziva te da se na njih javljaju. Župan Posavec istaknuo je da cjelokupno društvo očekuje dinamična i turbulentni godina pa stoga svaku mogućnost vanjskog (su)financiranja programa i projekata treba iskoristiti.

– Pripremamo se za niz natječaja i nadamo se najboljemu. U cilju efikasnosti, radimo na objedinjavanju projekata naših općina i gradova, a ove godine ćemo pokušati doći do sredstava za obnovu preostalih škola da bismo svima stvorili preduvjete za jednosmjensku nastavu. Nastavljamo i s projektima u zdravstvu, a razvijanjem mreže Ekomuzeja „Međimurje malo“ težimo disperziji turističkih i kulturnih sadržaja diljem našega kraja i to uređenjem objekata poput Feštetićevog dvorca u Pribislavcu i Centra sv. Jeronima u Štrigovi, kao i niza drugih prezentacijskih centara – poručio je Posavec u svojem govori naglasivši da sve jedinice lokalne samouprave i dalje mogu računati na pomoć i podršku MENEA-e i REDEA-e.

Voditeljica Skloništa za životinje „Prijatelji“ Aleksandra Hampamer sudionicima Kolegija ponudila je opcije i alate iskoristive u prevenciji napuštanja životinja te kontrole njihova broja, dok je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač otvorila temu angažiranosti općina na stjecanju statusa „Općina – prijatelja djece“.

– Međimurska županija već godinama sudjeluje u projektu te smo i dalje spremni pomoći našim jedinicama lokalne samouprave koje su odlučile poći putem priznanja statusa – naglasila je pročelnica Tošić Grlač.

O detaljima koji mogu pomoći u dosezanju statusa „Općina – prijatelj djece“ govorila je liječnica Marija Hegeduš Jungvirth. Pedijatrica Hegeduš Jungvirth smatra da je šteta ne pokazati Hrvatskoj koliko je Međimurje ostvarilo potencijala kada je riječ o brizi za djecu i ostvarenju njihovih prava.

– Naša tri grada te općine Belica, Mala Subotica, Dekanovec i Strahoninec imaju status prijatelja djece, a odluku za ostvarivanje donijeli su u općinama Štrigova, Sveti Martin na Muri, Donja Dubrava, Gornji Mihaljevec, Orehovica i Selnica. I Općinsko vijeće Donjeg Vidovca pozitivno se izjasnilo o prijavi svoje kandidature – istaknula je Hegeduš Jungvirth.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini pozvala je kolege da se u razumnom roku od mjesec dana očituju o potencijalnom prenošenju vlasništva nad zgradom koju koristi Zajednica tehničke kulture na Grad Čakovec. Taj je korak preduvjet da bi Grad Čakovec mogao kandidirati projekt obnove zgrade putem europskih fondova. Vlasništvo nad zgradom u Ulici Aleksandra Schulteissa 2 B dijele Grad Čakovec i 17 općina.

Okupljenima se obratio i načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić, ujedno i predsjednik Udruge uzgajivača međimurskog konja „Međimurec“, govoreći pritom o financijskim aspektima i preduvjetima za očuvanje ove autohtone pasmine konja, dok ga je Đurđica Slamek, načelnica Općine Sveta Marija pozvala da program Udruge kandidira svim međimurskim općinama i gradovima te na taj način namakne veći dio potrebne svote za očuvanje pasmine.

U završnom dijelu Kolegija je Miodrag Novosel, pomoćnik pročelnika HGSS-a Stanice Čakovec, prezentirao dokle se došlo s uređenjem objekta Stanice na prostoru bivše vojarne.

– Na korak smo do važnog preduvjeta za rad, vlastitog prostora koji smo uspjeli zatvoriti i sada se u njemu obavljaju elektroinstalaterski radovi. Dosad je uloženo oko 270.000 eura i barem je još toliko potrebno da bi se objekt priveo svrsi. Nadamo se da ćemo to uspjeti do kraja 2024. godine.

Novosel je otkrio da su članovi Stanice lani odradili čak 7085 volonterskih sati i pritom iznio prijedlog budućeg financiranja. Predložio je otprilike 2000 eura sufinanciranja na godišnjoj razini po jedinici lokalne samouprave, uz daljnju podršku Međimurske županije.

– Mi se ne borimo samo s nedostatkom sredstava, borimo se i niskom zainteresiranošću mladih za ovakvu vrstu angažmana jer živimo u vremenu kada je sve manje ljudi spremno tuđi život i sigurnost staviti ispred sebe i vlastitih potreba – dodao je Miodrag Novosel.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje