Povežite se s nama

Kultura

Otvorenje Zrinski Art i 3FF festivala sutra u čakovečkom Starom gradu

Objavljeno:

- dana

Krajem tjedna u čakovečkom Starom gradu održat će se dva festivala, Zrinski Art festival i 3FF, čije programe su na prigodnoj konferenciji predstavili i najavili njihovi organizatori.

Zrinski Art festival

Zrinski Art trajat će do nedjelje, 2. rujna na četiri lokacije u gradu Čakovcu – u Perivoju Zrinskih, Scheierovoj zgradi, Domu sindikata i na Trgu Republike, na kojima će se održati radionice, performansi, koncerti i izložbe. Umjetnički direktor i idejni začetnik ovog festivala inovativnih umjetničkih praksi, Damir Klaić – Ključ, istaknuo je da će sudjelovati 35 autora iz sedam država.

Službeno otvorenje održat će se u četvrtak, 30. kolovoza, kad će se održati plesni performans „Jecajuća dolina“ u izvedbi plesača Studija suvremenog plesa Teuta pod vodstvom Nikoline Mekovec, koja je uz Bojana Miljančića suorganizator festivala.

Umjetničke prakse

Zrinski Art festival (ZAF) je međunarodna godišnja manifestacija koja kombinira inovativne umjetničke prakse na osnovi multimedijalnih i eksperimentalnih umjetničkih izričaja, istraživanja i eksperimentiranja u domeni novih medija, dizajna i vizualne umjetnosti.

Dosad je manifestacija održana dva puta i na njoj su sudjelovali umjetnici iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Velike Britanije, Amerike i Srbije u disciplinama od klasičnog slikarstva i kiparstva do multimedije u kombinaciji IT tehnologije, videa, fotografije, hologramskih prikaza, plesa, glazbe i sličnih suvremenih umjetničkih izričaja.

Festival će 30. kolovoza otvoriti Branka Hlevnjak, likovna kritičarka. Izdvajamo i glazbenu atrakciju “Obradovic – Tixier Duo” koji će u petak, 31. kolovoza u 20:30 gostovati u dvorani Zrinski Scheierove zgrade.

Autori koji sudjeluju na Zrinski Art festivalu 2018.:

Arpad Slancik (SRB), Beno Artnak (SLO), Bojan Miljančić (CRO), Boris Lisjak (CRO), Damir Klaić-Ključ (CRO), David Tixier (FRA), Dj Kontra (CRO), Dušan Vugrinec Vugi (CRO), Edo Skender (UK), Ela Vujnović (CRO), Ena Bajuk Hampamer (CRO), Fadil Abdulov Fafa (MK), Filip Šovagović (CRO), Helena Klakočar (CRO), Ivana Mrčela (CRO), Kristina Pongrac (CRO), Krunoslav Večenaj (CRO), Lada Obradović (CRO), Linda Golik Horvat (CRO), Lucija Berdin (CRO), Manuela Drk (CRO), Matija Bajc (CRO), Matija Filo (CRO), Megan Skender (UK), Michael Branthwaite (SAD), Nedim Hadzi Ahmetovic Mafa (SRB), Nenad Opačić (CRO), Nikolina Mekovec (CRO) i Studio suvremenog plesa “Teuta”, Petar Ujević (CRO), Robert Jurak (SLO), Rusa Trajkova (CRO), Sandra Požun (SLO), Smiljana Šafarić (CRO), Vid Vugrinec (CRO) i Vilim Poljanec (CRO).

3FF

U petak, 31. kolovoza započinje 3FF, festival alternative koji su predstavili Ivan Latin i Neven Levačić iz Centra za mlade i Udruge 3FF. Treću godinu u nizu posjetitelji će moći uživati u dvodnevnom glazbenom programu uz goste iz drugih gradova i inozemstva, a svaki dan predstavit će se i jedan domaći bend. Osim glazbenog sadržaja, u planu je i košarkaški turnir, a održat će se i Festival dječjeg filma u suradnji s međimurskim školama, s ciljem da se prikupe filmovi koje djeca rade izvan nastavnih aktivnosti. Otvorenje događaja započet će kulinarskom inicijativom „Hrana, a ne oružje“, tijekom koje će Matija Bogdan, Marko Palfi i Mate Janković pripremiti besplatan obrok za posjetitelje.

Konferenciji za medije prisustvovali su zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman i pročelnik Upravnog odbora za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca David Vugrinec koji su naglasili značaj održavanja dvaju festivala te im dali podršku u svim daljnjim aktivnostima.

– Tijekom ova tri dana očekuju nas vrijedni sadržaji i aktivnosti koje su besplatne za sve građane. Velika pohvala organizatorima koji se tijekom cijele godine marljivo pripremaju za ove događaje. Oni itekako doprinose kulturnoj i turističkoj promociji naše županije – zaključila je zamjenica Sandra Herman.

Kultura

Noć knjige 23. travnja i u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. travnja, održat će se jubilarna, deseta Noć knjige.

Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (na isti dan) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade RH. U nastojanju da odgovore na aktualni trenutak, organizatori Noći knjige odlučili su je ove godine tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga u razdobljima društvenih i intimnih kriza.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine organizira manifestaciju Noć knjige. S posebnim veseljem predstavljaju ovogodišnji program koji realiziraju s ICARUS-om Hrvatska. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u proslavi, a zauzvrat možete pronaći teme i aktivnosti koji bi mogle biti korisne za sve ustanove i zanimanja.

Program, koji će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, započet će u 18 sati. Izložbu “Priče iz arhiva” otvorit će predsjednica ICARUS-a Hrvatska, dr. sc. Vlatka Lemić. Članica ICARUS-a dr. sc. Tamara Štefanac predstavit će priručnik za razvoj publike u projektu CHEARCH, a glazbena gošća večeri je Lea Šprajc.

S obzirom na epidemiološke mjere, broj gostiju u dvorani je ograničen, a potvrda dolaska je obavezna. Prijaviti se možete putem poveznice na obrazac.

Nastavite čitati

Kultura

Ne propustite izložbu “Veliki Tabor u 20. stoljeću” u Dvoru Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Galeriji Dvora Trakošćan u četvrtak, 15. travnja, otvorena je izložba „Veliki Tabor u 20. stoljeću“ autorice Renate Dečman.

Riječ je gostujućoj izložbi Dvora Veliki Tabor koja će se u Dvoru Trakošćan moći razgledati do 15. lipnja ove godine.

Okupljenim uzvanicima par su prigodnih riječi uputili ravnatelj Dvora Trakošćan, Adam Pintarić, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, Jurica Sabol, te voditeljica Dvora Veliki Tabor, Nadica Jagarčec.

Potom se posjetiteljima obratila autorica izložbe, kustosica Renata Dečman koja je predstavila izložbu i objasnila što joj je bila motivacija da 2018. godine, kada je izložba bila priređena u Velikom Taboru, kao temu odabere upravo razdoblje 20. stoljeća. Dečman je prisutne upoznala s poviješću Velikog Tabora, njegovom raznolikom namjenom i vlasnicima te brojnim događanjima koja su se u dvorcu odvijala tijekom 20. stoljeća.

Gostima je predstavila muzejske eksponate koji se mogu razgledati, a posebno je istaknula neke od najzanimljivijih: maketu Velikog Tabora iz 1915. izrađenu u dvorcu u vrijeme kada je služio kao zatvor, te razglednice s prikazom časnih sestara ispred Velikog Tabora i djecom na galerijama dvora kojima je dokumentirao razdoblje Drugoga svjetskog rata kada je u Taboru bila smještena ratna siročad. Svakako su vrlo posebne i fotografije s partizanima u podnožju Velikog Tabora, te fotografije Josipa Broza Tita i Jovanke koji su posjetili dvorac 1968. godine.

Posjetitelji izložbe imali su priliku razgledati sveukupno 88 eksponata – brojne fotografije i razglednice, slike Otona Ivekovića, knjige, časopise, predmete iz Etnografske zbirke Dvora Veliki Tabor koje je prikupio Josip Štimac, kao i druge predmete koji svjedoče o životu u Velikom Taboru u tome razdoblju. Prikazan je i insert filma Seljačka buna 1573. poznatog redatelja i scenarista Vatroslava Mimice, snimljen u Velikom Taboru 1975. godine.

Nastavite čitati