Povežite se s nama

U fokusu

ŽUC 2017. sanirao 11 klizišta i obavio još 60 radova diljem Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

ZADOVOLJNI UČINJENIM

U Županijskoj upravi za ceste Varaždinske županije zadovoljni su učinjenim u godini na izmaku.

Pod upravom Županijske uprave za ceste je 940,16 kilometara županijskih i lokalnih cesta, od čega 443,88 km županijskih cesta te 496,28 km lokalnih cesta. Proračun za 2017. godinu iznosio je 72.236.300 kuna.

Predsjednik Upravnog vijeća ŽUC-a Nenad Koščak ističe da su zadovoljni jer je u 2017. godini odrađen velik dio posla.

– Odnosi se to i na klizišta i na održavanje cesta. Među većim investicijama u 2017. bile su one u Gradu Ludbregu te u Gradu Novom Marofu i Općini Sv. Ilija, odnosno za cestu Presečno – Beletinec, koja je ukupne vrijednosti tri milijuna kuna. Ukupno smo imali preko 33 milijuna kuna izvedenih radova. I time možemo biti zadovoljni – ocijenio je Koščak te najavio da će radovi na održavanju cesta u 2018. godini biti nastavljeni čim to vremenske prilike dopuste.

Visina sredstava raspoloživih za održavanje cesta bit će poznata na proljeće, nakon što se vidi koliko će biti potrošeno za zimsku službu.

Ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački opisao je godinu kao vrlo intenzivnu, s aktivnostima na 11 klizišta i radovima na 60 lokacija u županiji.

– Iako možemo reći da je razina standarda cesta u Varaždinskoj županija visoka, s obzirom na veliku kilometražu i u sljedećih desetak godina imat ćemo velika ulaganja u cestovnu infrastrukturu – rekao je Osonjački.

Podignut je kredit za investicijsko održavanje u 2017. godini u iznosu od 20 milijuna kuna s otplatom do 2025., godišnjeg anuiteta 2.842.000 kuna. U protekle tri godine smanjeni su izvori sredstava iz kojih se financira rad ŽUC-a u iznosu od oko 12 milijuna kuna na godišnjoj razini, te je ŽUC u vrlo podređenom položaju.

– Proračun ŽUC-a je 2005. godine bio jednak proračunu Županije, a sada je proračun Županije triput veći od proračuna ŽUC-a. Očito se od strane države ne vodi računa o financiranju županijski cesta, a posebno se zakida sjever i posebno se oštećuje Varaždinska županija. U narednom razdoblju inicirat ćemo promjene zakonske regulative kako bi se povećali izvorni prihodi Županijskih uprava za ceste kao upravitelja najvećeg broja javnih cesta na području Republike Hrvatske – naglasio je predsjednik Upravnog vijeća ŽUC-a.

Koščak ujedno najavljuje nov način rada i investiranja ŽUC-a, okretanje prema prioritetima te kvalitetnoj suradnji s općinama i gradovima.

 

Izvor:
Foto: ŽUC

U fokusu

Iz Vindije jasni: Nemamo namjeru prodavati dionice Koke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas smo pisali o tome da Koku želi preuzeti Enver Moralić, preko svoje tvrtke Kutjevo.

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Zagrebačkoj je burzi Vindija danas, 8. prosinca, poslala stav vezano na dionice Koke. Potpisuje ga Nenad Klepač, Predsjednik Uprave Vindije.

– Ovim putem želimo informirati Upravu Koke, ostale dioničare i sve zainteresirane strane da Vindija d.d. kao većinski vlasnik, i s današnjim danom imatelj 96,36 % ukupno izdanih dionica, nema nikakvu namjere niti sada niti u narednom razdoblju prodavati bilo koji dio svojih dionica Koke. Naime, Koka je integralni dio poslovanja Vindija Grupe i jedna je od naših ključnih članica. Kao takva je dio naše poslovne strategije te zajedno s mliječnim poslovanjem čini cjelinu našeg poslovanja u prehrambenoj industriji te prisutnosti na tržištu RH, regije i ostalog izvoza – piše u dopisu Vindije.

Nastavite čitati

U fokusu

Čačić će savjetovati kako obnoviti Zagreb, Fond će voditi žena s njegove liste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je Damir Vanđelić koji je podnio ostavku, trebao ostati na čelu Fonda za obnovu obnovu do sredine mjeseca, a ministar graditeljstva Darko Horvat je najavio da će pregovarati da ostane do kraja godine, Vanđelić će danas biti maknut, piše 24.sata.

Sazvana je, naime, sjednica Upravnog vijeća Fonda kojem je na čelu Horvat, a nova, privremena ravnateljica će biti Snežana Penović.

Snežana Penović je kadar bivšeg varaždinskog župana i predsjednika Reformista Radimira Čačića.

Prema informacijama 24.sata, Čačić bi također trebao imati neku vrstu savjetodavne uloge u Fondu za obnovu.

Penović je bila zaposlenica Ministarstva graditeljstva, a premještena je u Fond kada je on osnovan. Trenutačno je direktorica stručne službe zadužena za praćenje obnove. Snežana Penović je bila i sa suprugom Leom na listi Reformista na lanjskim izborima u 10. izbornoj jedinici. Listi je povjerenje dalo 0,15 posto birača ili njih 299. Penović je osvojila 9 glasova, a suprug 8 glasova.

Leo Penović je bio za vrijeme Vlade Zorana Milanovića i koordinator projekta “Zagreb na Savi” dok je ministar gospodarstva bio Radimir Čačić.

Za novog ravnatelja Fonda će biti raspisan natječaj. Dosad nije izabran zamjenik ravnatelju koji bi onda po svojoj funkciji preuzeo Fond nakon što je Vanđelić dao ostavku. Tri puta je natječaj poništen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje