Povežite se s nama

Međimurje

Župan Međimurske županije Matija Posavec: „Nećemo nametati obvezu nošenja maski!“

Objavljeno:

- dana

Za nekoliko dana počinje nova školska godina, a međimurske osnovne i srednje škole spremne su za početak nastave. U školske klupe će sjesti 9.343 osnovnoškolaca i 3.608 srednjoškolaca, a posebno veseli činjenica što Međimurje ima 78 prvašića više nego prošle školske godine.

Međimurska županija nastavlja s jedinstvenim modelom obrazovanja te je svim školarcima osiguran besplatan prijevoz, udžbenici, osobni asistenti, osigurane su jednokratne potpore za srednjoškolce, stipendije za djecu branitelja i za učenike deficitarnih zanimanja, a sve s ciljem da se učenicima i roditeljima što više olakša povratak u školske klupe.

– Našim učenicima nastojimo osigurati najpovoljnije uvjete za obrazovanje te najviše proračunskih sredstava izdvajamo upravo za segment obrazovanja. Povećavamo standard, ulažemo u učenike pa smo tako i za ovu školsku godinu predvidjeli niz programa i potpora kojima želimo olakšati roditeljima, podržati profesore i školske djelatnike, potaknuti učenika da što više unaprjeđuju svoje znanje i vještine – istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec te dodao da je kvalitetno obrazovanje mladih prioritet u Međimurju što je vidljivo po brojnim ulaganjima i uspjesima.

Uz besplatne udžbenike koji su osigurani za osnovnoškolce, Županija nastavlja u potpunosti financirati prijevoz autobusom i vlakom za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Međimurju. Jedini trošak koji roditelji imaju je izrada pokaza, a da bi ostvarili pravo na besplatan prijevoz učenici moraju u svojim školama preuzeti potvrdu, ispuniti ju i odnijeti u ured Autobusnog kolodvora Čakovec. Voditelj Autobusnog kolodvora Čakovec i prometnog ureda M-grupe Davor Tkalec pojasnio je da se prvih mjesec dana učenici voze besplatno, dok se ne obavi izrada pokaza.

Financirat će se i osobni asistenti u nastavi u osnovnim školama svakom učeniku kojemu je potreban asistent. Ove godine riječ je o 92-oje učenika o kojima će brinuti 87-ero asistenata, a osim u osnovnim školama, Županija financira i asistente u vrtićima, po čemu je i dalje jedinstvena u Hrvatskoj.

Osigurane su stipendije za školovanje učenika u deficitarnim zanimanjima, stipendije djeci hrvatskih branitelja prema postojećem modelu, nastavlja se s programom studentskih kredita, a osigurane su i jednokratne potpore za studente. – Zahvaljujem onim općinama i gradovima koji iz svojih proračuna izdvajaju sredstva za financiranje radnih bilježnica, školske opreme, obroka i druge potpore kojima olakšavaju kućni budžet roditelja – poručio je župan Posavec.

Župan Posavec: „Nećemo nametati obavezu nošenja maski“

S obzirom na izazovne mjesece koji su iza školaraca, na epidemiološke mjere koje ih čekaju osvrnula se voditeljica Djelatnosti epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr.med. Višnja Smilović.

Nastava će se odvijati sukladno preporukama Nacionalnog stožera, no što se tiče nošenja maski, učenici neće morati nositi maske u školama ako su zadovoljeni prostorni uvjeti u učionicama.

– Kao osnivači škola nećemo nametati nikakvu obavezu nošenja maski, a svaki ravnatelj će procijeniti uvjete u razredima i epidemiološku situaciju u školi te temeljem toga donijeti odluku jesu li maske potrebne – dodao je župan Posavec.

Ulaganja

Tijekom ljetnih mjeseci završena su brojna ulaganja u školama kako bi učenici imali što kvalitetnije uvjete za rad, a konferencija za medije na kojoj su predstavljene informacije vezane uz početak školske godine u Međimurskoj županiji održana je ispred nedavno obnovljene školske sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec čiji je ravnatelj Damir Srnec istaknuo da je škola s ponosom i u novom ruhu proslavila 60. rođendan.

Pred ravnateljima srednjih škola veliki su planovi i izazovi, jer i u novoj školskoj godini žele nastaviti niz odličnih rezultata koje postižu njihovi učenici na državnoj maturi, županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Dodatna znanja međimurski učenici stječu i kroz centre izvrsnosti iz informatike, matematike, kemije, fizike i biologije, a pri završetku su i građevinski radovi Centra kompetentnosti u strojarstvu u Tehničkoj školi Čakovec vrijednog gotovo 60 milijuna kuna.

Uspješan povratak u školu učenicima, profesorima, ravnateljima i svim djelatnicima u školama poželjela je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženka Novak.

– Proteklo vrijeme iskoristili smo za stvaranje boljih uvjeta rada u našim školama, razmišljamo unaprijed i znamo koje su nam zadaće za budućnost, a prioritet naše županije uvijek će biti osiguravanje što boljeg starta i što boljih i jednakih uvjeta za školovanje svim našim učenicima – zaključila je.

Foto i video

FOTO Plodove zemlje i rada na Danima zahvalnosti u Nedelišću ponosno predstavile udruge i OPG-ovi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ivor Trojnar

Već je 17. put održana najdugovječnija i najpoznatija manifestacija u organizaciji Turističke zajednice Općine Nedelišće – Dani zahvalnosti za plodove zemlje.

Ove godine preselila je na novu lokaciju: u dvorište Lovačkog doma u Nedelišću, na kraju ulice Vinka Karlovića, gdje su te subote mnogobrojne delikatese predstavili članovi i članice općinskih udruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Usto, 600 porcija bograča pripremili su lovci iz Lovačkog društva “Fazan”, a 40 kilograma ribica tradicionalno su ispekli i podijelili članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Nedelišće i Sportskoga ribolovnog društva “Amur”, dok su članovi i članice Društva sportske rekreacije Grabanice i Udruge žena Pretetinec pekli langoše.

Čuvari tradicije

– Prošlogodišnji uvjeti nisu nam dozvoljavali održavanje manifestacije, dok se ove godine ona održala u ponešto izmijenjenom izdanju i u manjem obujmu nego što smo naviknuti. Unatoč svemu, vodeći se aktualnim epidemiološkim mjerama, odlučili smo u potpunosti sadržajno i organizacijski prilagoditi manifestaciju pa smo je tako ove godine preselili iz sajamske dvorane MESAP-a na otvoreno, čime smo se na neki način vratili samim počecima kada se manifestacija još održavala vani – kažu iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Uz mnogobrojne cekerašice, pletilje, pojedince i udruge – čuvare tradicije i ručnih radova – obiteljska poljoprivredna gospodarstva i domaće radinosti ponosno su predstavila svoje najbolje proizvode, a uz svoje izložbene štandove svaki od njih ispričao je svoju priču. Posebnu notu manifestaciji daje i degustacijski dio s tradicionalnim međimurskim proizvodima koji se za vrijeme održavanja mogu pronaći na štandu svih udruga s područja Općine Nedelišće.

Prekrasna priroda

– U sklopu svečanog otvorenja blagoslovljeni su jesenski plodovi i pripremljena hrana, što je predstavljalo zahvalu na svim plodovima i darovima kojima smo tijekom godine podareni. Okupljene je pozdravio načelnik Općine Nikola Novak. Posjetitelji su mogli razgledati i izložbeno-prodajni sajam domaćih proizvoda i rukotvorina, uživati u mnogobrojnim degustacijama i okrjepi, bograču i besplatnim prženim ribicama, a sve to uz dobru atmosferu i ugodan boravak u prekrasnoj prirodi Lovačkog doma u Nedelišću – dodaju iz TZO Nedelišće.

Hranu je blagoslovio župnik Ivan Herceg, a dijelom kulturno-umjetničkog programa bili su članovi i članice KUU “Seljačka sloga” Nedelišće te Podružnice Matice umirovljenika, nedelišćanske mažoretkinje, kao i polaznici dječjih vrtića “Zvončić” i “Zvjezdica”.

– Turistička zajednica Općine Nedelišće ovim se putem posebno zahvaljuje svim izlagačima, izvođačima i volonterima, DVD-u Nedelišće na pomoći i podršci, i naravno, svim sudionicima na odazivu! – poručuju organizatori.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mladen Dobranić: „Nisam zadovoljan sezonom jabuka, pomrzlo mi je 50 % uroda!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jabuka – kraljica voća ovih je dana u centru pozornosti voćara diljem Hrvatske koji u svojim nasadima marljivo ubiru ove sočne jesenske plodove. Povodom Svjetskog dana jabuka, u srijedu, 20. listopada, u Voćnjaku starih sorti jabuka u Brezovcu u Svetome Martinu na Muri održana je 4. Izložba starih i novijih sorti jabuka na otvorenom.

Otkupna cijena

U bogatom programu posjetitelji su mogli sudjelovati u berbi jabuka, prisustvovati prešanju jabuka na starinskoj preši, degustirati sok od jabuke i naučiti koje su to starinske sorte jabuke uz prezentaciju iskusnih voćara.

Organizator događanja je Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri, na čijem je čelu predsjednik Mladen Dobranić, kojega smo upitali je li zadovoljan ovogodišnjom sezonom jabuka, s obzirom na to da voćari Međimurja godišnje proizvedu gotovo trećinu ukupne količine jabuka u Hrvatskoj.

– Govorim u svoje ime da nisam zadovoljan sezonom, jer mi je pomrzlo 50 % uroda, čak i više, no situacija nije ista u svim voćnjacima. Jedni voćari imaju dosta obilati urod, jedni nemaju, no većini je dosta pomrzlo, najviše sorte idared, dok je zlatni delišes dobro rodio. Tako da je šteta oko 50 % – otkriva Dobranić.

Navodi da međimurski proizvođači nisu zadovoljni cijenom jabuka, „jer je za nas otkupna cijena od 2,20 ili 2,40 slaba, trebala bi biti barem tri kune“. No, maloprodajna je cijena od pet do šest pa čak i sedam kuna naviše, što je u redu, dodaje ovaj iskusni voćar.

– Jabuka će biti dovoljno za naše tržište, samo ne znam kamo će sve naša jabuka otići. Uglavnom, naši voćari većinom prodaju i skladište jabuke u našim hladnjačama, a drugi izvoze direktno iz voćnjaka u Sloveniju i dalje. Jabuke ima, no ne bih rekao da je ima dovoljno – izjavio je Dobranić.

Kada je riječ o skladištenju jabuka, zadovoljan je što se u blizini nalazi dovoljno skladišnog prostora – u Svetom Martinu na Muri nalazi se hladnjača kapaciteta 2000 tona, kao i u Čakovcu, dok pojedini voćari iz Međimurja imaju vlastite, kapaciteta do čak 600 tona.

Najveći proizvođač jabuka u Europi je Poljska, a u našem okruženju Njemačka i Slovenija, stoga smo Mladena Dobranića upitali zna li kakva je tamo sezona jabuka, s obzirom na to da utječe na cijenu jabuka u Hrvatskoj.

– Negdje je pomrzlo, ovisi o sortama, a i vremenske prilike su bile takve da su dva do tri dana bila dovoljna da se pomrzne velik dio uroda. Možemo reći da je kod nas rodilo 50 do 60 % jabuka, a fali nam 30 do 40 % jabuka – govori naš sugovornik.

Pod voćnjacima je u Međimurskoj županiji 650 hektara površine, a radne snage koja ubire plodove ove godine nije nedostajalo. Dobranić smatra da su se voćari vrlo dobro snašli u pronalasku radne snage te da adekvatno plaćaju taj sezonski rad, i da ne mogu biti nezadovoljni plaćanjem, odnosnom cijenom radnika.

Ovih se dana u međimurskim voćnjacima beru sorte idared i zlatni delišes, a njihovo je zdravstveno stanje sasvim u redu te vjeruje da će se tako nastaviti i u godinama koje slijede.

– Idealno bi bilo da nam jabuke dobro rode i postignu dobru cijenu te da sva međimurska jabuka ostane u Hrvatskoj. Tako bi bili svi zadovoljni – i proizvođač i potrošač – zaključuje Dobranić.

Dodajmo da je Izložba starih i novijih sorti jabuka na otvorenom u voćnjaku u Brezovcu organizirana uz pomoć suorganizatora – Lokalne akcijske grupe „Međimurski doli i bregi“, uz pokroviteljstvo Općine Sveti Martin na Muri i općinske Turističke zajednice.

Riječ je o voćnjaku starinskih sorti jabuka koje se uzgajaju na prirodni način bez primjese kemijskih sredstava bilo u obradi tla ili u zaštiti samih biljaka, a otvorio ga je spomenuti LAG u suradnji s Općinom, dok se o njemu brine Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje