Povežite se s nama

U fokusu

Župan odgovara, a bolje je da šuti: propala dogradnja Kirurgije stajat će više od 2 milijuna kuna!

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE BEZ IKAKVIH ARGUMENATA

Nakon što su saborski zastupnici HDZ-a Josip Križanić i Anđelko Stričak prozvali župana Predraga Štromara da u zadnjih desetak godina nije uspio ni kune uložiti u Opću bolnicu Varaždin i Specijalnu bolnicu Varaždinske Toplice, oglasio se Štromar.

– Saborski zastupnici Stričak i Križanić danas su još jednom pokazali da su prije svega loše informirani, ali i da su sve samo ne vjerodostojni – ustvrdio je Štromar.

U priopćenju ih je prozvao zbog prijevoza srednjoškolaca i umirovljenika te poreza na nekretnine, ali nije dao niti jedan odgovor na njihova vrlo konkretna pitanja. Križanić je, naime, naveo da je prošle godine zajedno sa Štromarom i Stričakom bio kod tadašnjeg ministra zdravlja Darija Nakića.

Iako je bilo dogovoreno da će se početi pripremati projektna dokumentacija na temelju koje bi Opća bolnica Varaždin i Specijalna bolnica Varaždinske Toplice mogle povući više od 200 milijuna kuna iz EU fondova, Štromar je, otkrio je Križanić, na svoju ruku opet predložio propali model JPP-a.

Zbog toga je župana javno upitao koliko je javnog novca potrošio na pripremu dokumentacije za JPP, za kojeg je u ponedjeljak napokon javno priznao da je propao.

Smiješno ili žalosno?

Da je trošak veliki, jasno govori podatak da je Ministarstvo zdravlja moralo platiti gotovo 2 milijuna kuna za propali JPP projekt rekonstrukcije i dogradnje Bolnice u Popovači u Sisačko-moslavačkoj županiji. Toliko su morali platiti Centru za praćenje poslovanja energentskog sektora i investicija, i to za troškove koji su nastali do obustave tog JPP projekta.

S obzirom da je kapitalna vrijednost JPP projekta dogradnje varaždinske Kirurgije i izgradnje hitnog bolničkog prijema bila dvostruko veća od JPP projekta u Popovači, taj propali projekt platit ćemo više od dvije milijuna kuna!

O tome se Štromar nije izjasnio, a u njegovom priopćenju nema riječi ni o tome što je s projektnom dokumentacijom na temelju koje bi Opća bolnica Varaždin mogla prijaviti projekte i povući milijune kuna iz EU fondova.

Umjesto toga, ustvrdio je da će “u zdravstvo u naredne dvije godine u Varaždinskoj županiji biti uloženo 320 milijuna kuna”, a da za “projekte imaju i podršku Ministarstva zdravlja”. 

– Ovom prilikom zahvaljujem Ministarstvu zdravstva na pomoći i podršci, posebice što se tiče nabave magnetske rezonance, koju ćemo osigurati za OB Varaždin uz pomoć EU fondova – naveo je Štromar.

Teško je reći je li to smiješno ili žalosno. Naime, sve do prije tri dana varaždinski župan zagovarao je JPP projekt u sklopu kojeg je upravo on zadnjih pet godina najavljivao kupnju magnetske rezonance, uređenje najmodernijih operacijskih sala i još brojnu drugu medicinsku opremu.

Uoči novih izbora opet obećava isto, opet bez konkretnih podataka…

 

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Liga za Varaždin: Ukidanje prireza je uvjet za sastavljanje gradske većine! I točka.

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Liga za Varaždin izlazi na predstojeće lokalne izbore i najavljuje potpuno ukidanje prireza u Gradu Varaždinu.

PRIREZ U VARAŽDINU = NULA KUNA

— Ili ćemo samostalno sastavljati gradsku većinu ili ćemo onome koji će ju sastavljati našu podršku uvjetovati potpunim ukidanjem prireza. I točka — rekao je prvi čovjek Lige za Varaždin, gospodarstvenik Davor Patafta.

Objasnio je i zašto:

— Aktivacija trenutno neaktivne imovine Grada Varaždina, koja otprilike vrijedi tri milijarde kuna, godišnje može nositi prihod od jednog cijelog proračuna. Zašto da onda građani plaćaju prirez? Nekome to svake godine može biti novi televizor, a nekome jednom godišnje nova investicija.

U gradu s prosječno najnižim plaćama, a onda i mirovinama, prirezom se građanima dodatno izbija iz džepova još najmanje dva milijuna eura. Sramotno i točka.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinka Marta Divjak nakon smrti djevojčice: Oduzeti roditeljska prava na vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinka je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

Cijelu Hrvatsku šokirao je slučaj malene Nikoll iz Nove Gradiške. Ova dvoipolgodišnja djevojčica podlegnula je ozljedama u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti nakon što ju je premlatila vlastita majka.

Višednevni napori liječnika, nažalost, nisu bili uspješni. Ozljede glave bile su preteške. Preminula je na Uskrs. Malenu Nikoll roditelji su prije dvije godine ostavili u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. U studenome prošle godine zatražili su da je Centar vrati u obitelj, čemu je udovoljeno.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su malenu Nikoll roditelji mjesecima zlostavljali i zanemarivali, a Centar za socijalnu skrb za sve je to znao. Njezini roditelji su uhićeni, a ravnatelj Centra je smijenjen.

Slučaj je pokazao svu manjkavost sustava.

Reakcija

Zbog toga se na noge podignula javnost, ali i mnoge inicijative i udruge.

Varaždinka Marta Divjak iz inicijative „Moramo vam nešto reći“ sa svojom kolegicom Antonijom Skender sudjelovala je na sastanku s ministrom rada i socijalne politike Josipom Aladrovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

– Na sastanku s premijerom Plenkovićem i ministrom Aladrovićem dogovorili smo izmjenu Zakona o udomiteljstvu. Važno je pokrenuti izmjene tog zakona i sve nelogičnosti koje u praksi otežavaju udomljavanje relaksirati i osnažiti mogućnost udomiteljstva – ističe Marta Divjak.

Dodala je da je važno žurno pojednostaviti i maksimalno ubrzati postupke udomljavanja i posvajanja, a kao preduvjet za to provesti obuku djelatnika centara te nadležnih sudova.

– Za djecu koja su ranjiva oformiti stručne nadzorne timove koji će se sastojati od psihologa, medicinskog djelatnika i socijalnog radnika. U zakone i postupke vezane za djecu unijeti stroga vremenska ograničenja da djeca ne bi godinama odrastala u domovima ili, još gore, u nasilnim obiteljima. Neophodno je raslojiti rad centara za socijalnu skrb tako da se odvoje odjeli za slučajeve vezane za djecu te da djelatnici tih odjela budu maksimalno angažirani. Također, nužno je osnovati sustavan nadzor rada i svih oblika djelovanja socijalnih radnika i drugih stručnjaka te samih centara za socijalnu skrb – objasnila je Marta zahtjeve koje su iznijele premijeru Plenkoviću i ministru Aladroviću.

No, je li možda rješenje da biološki roditelji koji ga se odreknu nikad više ne mogu ponovno dobiti svoje dijete?

Pravovremena reakcija

– Oduzimanje roditeljskih prava na vrijeme onim biološkim roditeljima koji nisu roditelji, nego zlostavljači. Otac pokojne djevojčice imao je više od 20 prijava za nasilje, nakon prve je dijete trebalo oduzeti – objasnila je Varaždinka.

Inače, Marta je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

– Nije bilo natezanja s biološkim roditeljima i oduzimanjem roditeljskih prava. Naravno, i dalje je predugo da dijete čeka dvije godine u sustavu, a i sama činjenica da su moji roditelji čekali dijete tri i pol godine je poražavajuća. Potrebe djeteta na koje roditelji odgovaraju tijekom ranog razvoja čine osnovu za više razine emocionalnih, socijalnih i intelektualnih sposobnosti, te je stoga socioemocionalni razvoj u prvim godinama od presudnog značaja. U najranijoj dobi uspostavlja se snažan emocionalni odnos između djeteta i roditelja, koji je za ovu dob primaran i u kojem su ovi emocionalni odnosi ključni za djetetov psihički, ali i fizički razvoj. Uvijek volim napomenuti da sam ja imala sreće te da prilagodba nije dugo trajala – otkriva Marta, koja je pokrenula inicijativu „Moramo vam nešto reći“.

Važna platforma

– Inicijativu sam pokrenula jer sam željela platformu koja će educirati javnost o posvajanju i udomljavanju. Drugi razlog je bio da bivša djeca iz sustava mogu podijeliti osobna iskustva i tako pomoći drugima, ali i potaknuti promjene u sustavu brige o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Kad sam ja odrastala, nisam znala nijednu osobu koja je posvojena i nisam se imala ni s kim usporediti i povezati, a što mi je zapravo bilo potrebno, tako da sam napravila i grupe na Facebooku za posvojene i udomljene kako bi mogli izmjenjivati iskustva i podijeliti emocije. Zbog te zajednice sam upoznala i Tonku (Antoniju Skender), koja mi je prvo bila suradnica, a danas mi je najbolja prijateljica. Želimo senzibilizirati javnost, ukloniti stigmu s djece koja nemaju uobičajene životne putove te urediti sustav kako bi bilo manje djece u domovima, a više u obiteljima – rekla nam je Divjak, koja vjeruje da će u Hrvatskoj doći do zaokreta u sustavu socijalne skrbi.

– Mislim da hoće, zapravo nadam se da hoće. Ako je njihov interes bio zbog medija i javnosti, to je na njihovu savjest jer oko 4200 djece nema odgovarajuću roditeljsku skrb i nema vremena čekati. No, Tonka i ja smo rekle ministru i premijeru da ne mislimo odustati – zaključila je Varaždinka.

Nastavite čitati