Povežite se s nama

U fokusu

Župan odgovara, a bolje je da šuti: propala dogradnja Kirurgije stajat će više od 2 milijuna kuna!

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE BEZ IKAKVIH ARGUMENATA

Nakon što su saborski zastupnici HDZ-a Josip Križanić i Anđelko Stričak prozvali župana Predraga Štromara da u zadnjih desetak godina nije uspio ni kune uložiti u Opću bolnicu Varaždin i Specijalnu bolnicu Varaždinske Toplice, oglasio se Štromar.

– Saborski zastupnici Stričak i Križanić danas su još jednom pokazali da su prije svega loše informirani, ali i da su sve samo ne vjerodostojni – ustvrdio je Štromar.

U priopćenju ih je prozvao zbog prijevoza srednjoškolaca i umirovljenika te poreza na nekretnine, ali nije dao niti jedan odgovor na njihova vrlo konkretna pitanja. Križanić je, naime, naveo da je prošle godine zajedno sa Štromarom i Stričakom bio kod tadašnjeg ministra zdravlja Darija Nakića.

Iako je bilo dogovoreno da će se početi pripremati projektna dokumentacija na temelju koje bi Opća bolnica Varaždin i Specijalna bolnica Varaždinske Toplice mogle povući više od 200 milijuna kuna iz EU fondova, Štromar je, otkrio je Križanić, na svoju ruku opet predložio propali model JPP-a.

Zbog toga je župana javno upitao koliko je javnog novca potrošio na pripremu dokumentacije za JPP, za kojeg je u ponedjeljak napokon javno priznao da je propao.

Smiješno ili žalosno?

Da je trošak veliki, jasno govori podatak da je Ministarstvo zdravlja moralo platiti gotovo 2 milijuna kuna za propali JPP projekt rekonstrukcije i dogradnje Bolnice u Popovači u Sisačko-moslavačkoj županiji. Toliko su morali platiti Centru za praćenje poslovanja energentskog sektora i investicija, i to za troškove koji su nastali do obustave tog JPP projekta.

S obzirom da je kapitalna vrijednost JPP projekta dogradnje varaždinske Kirurgije i izgradnje hitnog bolničkog prijema bila dvostruko veća od JPP projekta u Popovači, taj propali projekt platit ćemo više od dvije milijuna kuna!

O tome se Štromar nije izjasnio, a u njegovom priopćenju nema riječi ni o tome što je s projektnom dokumentacijom na temelju koje bi Opća bolnica Varaždin mogla prijaviti projekte i povući milijune kuna iz EU fondova.

Umjesto toga, ustvrdio je da će “u zdravstvo u naredne dvije godine u Varaždinskoj županiji biti uloženo 320 milijuna kuna”, a da za “projekte imaju i podršku Ministarstva zdravlja”. 

– Ovom prilikom zahvaljujem Ministarstvu zdravstva na pomoći i podršci, posebice što se tiče nabave magnetske rezonance, koju ćemo osigurati za OB Varaždin uz pomoć EU fondova – naveo je Štromar.

Teško je reći je li to smiješno ili žalosno. Naime, sve do prije tri dana varaždinski župan zagovarao je JPP projekt u sklopu kojeg je upravo on zadnjih pet godina najavljivao kupnju magnetske rezonance, uređenje najmodernijih operacijskih sala i još brojnu drugu medicinsku opremu.

Uoči novih izbora opet obećava isto, opet bez konkretnih podataka…

 

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Gradonačelnik Neven Bosilj poručio je da živi za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti proizvodne hale

Svečanom sjednicom danas je proslavljen Dan Grada Varaždina. Svečanoj su sjednici prisustvovali premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković, ministar Davor Filipović, župan Anđelko Stričak kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, direktor Fonda Luka Balen, izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, saborski zastupnici i zastupnice te brojni drugi.

Sve okupljene uvodno je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je na bogatu povijest Varaždina, ali i na projekte koji su realizirani u proteklih godinu dana.

-Skoro osam i pol stoljeća prošlo je od spomena imena Varaždina i s ponosom baštinimo tu povijest. Generacije Varaždinaca izgradile su naš poseban varaždinski duh, a osjećaj vezanosti za povijest i tradiciju samo je prva polovica priče – rekao je Bosilj i istaknuo da je posebno važno budućim generacijama stvoriti bolje prilike.

Spomenuo je i značajne događaje koji  su obilježili ovu godinu, poput primjerice obnove Gradske vijećnice koja slavi 500-ti rođendan.

Ponovio je da je Varaždin iznad svih te se osvrnuo i na problematiku baliranog otpada.

 -Živim za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti nove proizvodne hale i nova radna mjesta. Stvaramo temelje za novi razvojni ciklus našega grada – rekao je Bosilj i zahvalio svima koji su pomogli u rješavanju problema s balama, od stručnog tima, Fonda i na kraju hrvatske Vlade.

U ime svih načelnika i gradonačelnika sve okupljene pozdravio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Župan Anđelko Stričak, kao izaslanik predsjednika Sabora, čestitao je Dan grada svim Varaždinkama i Varaždincima.

-Da Vlada nije donijela odluku o financiranju sanacije bala vjerojatno bi na ovoj sjednici sve bilo tmurno, ali sada ovdje vlada optimizam – rekao je među ostalim Stričak.

Na kraju se obratio i premijer Andrej Plenković.

-Ovo je moj drugi boravak u Varaždinu u zadnjih desetak dana. Cilj je da zajednički emancipiramo sve što zajedno činom za razvoj grada i cijelog sjevera Hrvatske – rekao je Plenković i podsjetio da je nedavno bio na otvaranju Centra kompetentosti Medicinske škole.

-U osmoj godini mandata gotovo da nema institucije koje nisam obišao, ali ovakvu srednju školu nisam vidio – pohvalio je Plenković. Osvrnuo se i na rješenje bala.

Podsjetio je da je gradonačelnik Bosilj na svečanoj sjednici županijske Skupštine uputio apel da se riješe bale. Potom je zahvalio gradonačelniku i saborskim zastupnicima Damiru Habijanu i Predragu Štromaru jer su dali doprinos u rješavanju bala.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade i priznanja.

Ivan Vujec i Denis Peričić primili su nagrade za životno djelo. Medalje idu Branku Spevecu posthumno, Hani Hegedušić i Marijanu Sertiću.

Plakete se dodjeljuju, OPG-u Pocedulić, TZ-u Grada Varaždina, ŠRD Varaždin, Udruzi za klasični balet Vindija, Metalskoj industriji Varaždin d.d.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinu obuka komunalnih redara, raspravljat će i o komunikaciji s “teškim strankama“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ilustracija

Varaždin će u četvrtak, 7. prosinca, od jutarnjih sati biti domaćin obuke komunalnih redara.

Obuka komunalnih redara, namijenjena je i drugim službenicima i/ili pročelnicima u čijem je “opisu posla” problematika komunalnog gospodarstva.

Stoga će sudionici skupa u Park Boutique hotelu raspravljati između ostalog o zakonskoj regulativi za postupanje komunalnog redarstva s naglaskom na gospodarenje otpadom, o Odluci o komunalnom redu i drugim aktima JLS važnima za postupanje komunalnog redarstva.

Programom je prije pauze za kavu Predviđena još jedna zanimljiva točka. Riječ je  o profesionalnoj komunikaciji s „teškim strankama“, što god to značilo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje