Povežite se s nama

U fokusu

Župan odgovara, a bolje je da šuti: propala dogradnja Kirurgije stajat će više od 2 milijuna kuna!

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE BEZ IKAKVIH ARGUMENATA

Nakon što su saborski zastupnici HDZ-a Josip Križanić i Anđelko Stričak prozvali župana Predraga Štromara da u zadnjih desetak godina nije uspio ni kune uložiti u Opću bolnicu Varaždin i Specijalnu bolnicu Varaždinske Toplice, oglasio se Štromar.

– Saborski zastupnici Stričak i Križanić danas su još jednom pokazali da su prije svega loše informirani, ali i da su sve samo ne vjerodostojni – ustvrdio je Štromar.

U priopćenju ih je prozvao zbog prijevoza srednjoškolaca i umirovljenika te poreza na nekretnine, ali nije dao niti jedan odgovor na njihova vrlo konkretna pitanja. Križanić je, naime, naveo da je prošle godine zajedno sa Štromarom i Stričakom bio kod tadašnjeg ministra zdravlja Darija Nakića.

Iako je bilo dogovoreno da će se početi pripremati projektna dokumentacija na temelju koje bi Opća bolnica Varaždin i Specijalna bolnica Varaždinske Toplice mogle povući više od 200 milijuna kuna iz EU fondova, Štromar je, otkrio je Križanić, na svoju ruku opet predložio propali model JPP-a.

Zbog toga je župana javno upitao koliko je javnog novca potrošio na pripremu dokumentacije za JPP, za kojeg je u ponedjeljak napokon javno priznao da je propao.

Smiješno ili žalosno?

Da je trošak veliki, jasno govori podatak da je Ministarstvo zdravlja moralo platiti gotovo 2 milijuna kuna za propali JPP projekt rekonstrukcije i dogradnje Bolnice u Popovači u Sisačko-moslavačkoj županiji. Toliko su morali platiti Centru za praćenje poslovanja energentskog sektora i investicija, i to za troškove koji su nastali do obustave tog JPP projekta.

S obzirom da je kapitalna vrijednost JPP projekta dogradnje varaždinske Kirurgije i izgradnje hitnog bolničkog prijema bila dvostruko veća od JPP projekta u Popovači, taj propali projekt platit ćemo više od dvije milijuna kuna!

O tome se Štromar nije izjasnio, a u njegovom priopćenju nema riječi ni o tome što je s projektnom dokumentacijom na temelju koje bi Opća bolnica Varaždin mogla prijaviti projekte i povući milijune kuna iz EU fondova.

Umjesto toga, ustvrdio je da će “u zdravstvo u naredne dvije godine u Varaždinskoj županiji biti uloženo 320 milijuna kuna”, a da za “projekte imaju i podršku Ministarstva zdravlja”. 

– Ovom prilikom zahvaljujem Ministarstvu zdravstva na pomoći i podršci, posebice što se tiče nabave magnetske rezonance, koju ćemo osigurati za OB Varaždin uz pomoć EU fondova – naveo je Štromar.

Teško je reći je li to smiješno ili žalosno. Naime, sve do prije tri dana varaždinski župan zagovarao je JPP projekt u sklopu kojeg je upravo on zadnjih pet godina najavljivao kupnju magnetske rezonance, uređenje najmodernijih operacijskih sala i još brojnu drugu medicinsku opremu.

Uoči novih izbora opet obećava isto, opet bez konkretnih podataka…

 

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Županijski SDP: “Osuđujemo nasilne događaje u kojima je sudjelovao HDZ-ov župan Anđelko Stričak“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šefica županijskog SDP-a, Barbara Antolić Vupora, potpisala je priopćenje kojim ova stranka osuđuje nasilne događaje u kojima je sudjelovao župan Varaždinske županije iz redova HDZ-a.

Riječ je o incidentu koji se dogodilo u petak u središtu Varaždina.

– Izrazito smo protiv i osuđujemo svaki oblik nasilja kao društveno neprihvatljivog ponašanja. Svako nasilje rađa novo nasilje i uporaba sile i posezanje za nasilnim metodama nikad nije rješenje već izvor novih problema. Zalažemo se za kulturu dijaloga i tolerancije u društvu. Županu Stričaku želimo brz oporavak – piše u priopćenju.

Nastavite čitati

U fokusu

Novi Marof: na javnu tribinu o spalionici stiže i bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Eko udruga „Naš zavičaj“ u srijedu, 28. rujna, održat će u Kulturnom centru Ivan Rabuzin s početkom u 19 sati  javnu tribinu o utjecaju spalionice otpada na okoliš.

– Kao što je nekima već poznato u pogonima u Podrutama američka tvrtka Zero Global Waste Croatia, koju zastupa Mladen Jozinović namjerava pokrenuti spaljivanje smeća tehnološkim procesom pirolize. Mještani zapadnog dijela grada Novoga Marofa, ali i drugih naselja oštro se protive tome i jako su zabrinuti. U tu svrhu smo ranije organizirali i prikupljanje peticije, koju je potpisalo 1200 građana, te mirni prosvjed na kojem je bilo nazočno tristotinjak ljudi popraćeno medijima i TV kućama (HRT, NOVA, RTL, LAUDATO, VTV) na kojem smo ukazali na sve probleme koji bi proizašli iz takvih proizvodnih i tehnoloških procesa, koji su izrazito štetni za okoliš i opasni za zdravlje. Imamo podršku ekoloških udruga iz cijele Hrvatske – ističu u Udruzi.

Dodajmo da će među govornicima na tribini biti prof. dr. sc. Slaven Dobrović i prof.dr.sc Stanko Uršić, koji će svojim stručnim znanjem upozoriti na problem spalionice u Poodrutama

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje