Povežite se s nama

U fokusu

Župan odgovara, a bolje je da šuti: propala dogradnja Kirurgije stajat će više od 2 milijuna kuna!

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE BEZ IKAKVIH ARGUMENATA

Nakon što su saborski zastupnici HDZ-a Josip Križanić i Anđelko Stričak prozvali župana Predraga Štromara da u zadnjih desetak godina nije uspio ni kune uložiti u Opću bolnicu Varaždin i Specijalnu bolnicu Varaždinske Toplice, oglasio se Štromar.

– Saborski zastupnici Stričak i Križanić danas su još jednom pokazali da su prije svega loše informirani, ali i da su sve samo ne vjerodostojni – ustvrdio je Štromar.

U priopćenju ih je prozvao zbog prijevoza srednjoškolaca i umirovljenika te poreza na nekretnine, ali nije dao niti jedan odgovor na njihova vrlo konkretna pitanja. Križanić je, naime, naveo da je prošle godine zajedno sa Štromarom i Stričakom bio kod tadašnjeg ministra zdravlja Darija Nakića.

Iako je bilo dogovoreno da će se početi pripremati projektna dokumentacija na temelju koje bi Opća bolnica Varaždin i Specijalna bolnica Varaždinske Toplice mogle povući više od 200 milijuna kuna iz EU fondova, Štromar je, otkrio je Križanić, na svoju ruku opet predložio propali model JPP-a.

Zbog toga je župana javno upitao koliko je javnog novca potrošio na pripremu dokumentacije za JPP, za kojeg je u ponedjeljak napokon javno priznao da je propao.

Smiješno ili žalosno?

Da je trošak veliki, jasno govori podatak da je Ministarstvo zdravlja moralo platiti gotovo 2 milijuna kuna za propali JPP projekt rekonstrukcije i dogradnje Bolnice u Popovači u Sisačko-moslavačkoj županiji. Toliko su morali platiti Centru za praćenje poslovanja energentskog sektora i investicija, i to za troškove koji su nastali do obustave tog JPP projekta.

S obzirom da je kapitalna vrijednost JPP projekta dogradnje varaždinske Kirurgije i izgradnje hitnog bolničkog prijema bila dvostruko veća od JPP projekta u Popovači, taj propali projekt platit ćemo više od dvije milijuna kuna!

O tome se Štromar nije izjasnio, a u njegovom priopćenju nema riječi ni o tome što je s projektnom dokumentacijom na temelju koje bi Opća bolnica Varaždin mogla prijaviti projekte i povući milijune kuna iz EU fondova.

Umjesto toga, ustvrdio je da će “u zdravstvo u naredne dvije godine u Varaždinskoj županiji biti uloženo 320 milijuna kuna”, a da za “projekte imaju i podršku Ministarstva zdravlja”. 

– Ovom prilikom zahvaljujem Ministarstvu zdravstva na pomoći i podršci, posebice što se tiče nabave magnetske rezonance, koju ćemo osigurati za OB Varaždin uz pomoć EU fondova – naveo je Štromar.

Teško je reći je li to smiješno ili žalosno. Naime, sve do prije tri dana varaždinski župan zagovarao je JPP projekt u sklopu kojeg je upravo on zadnjih pet godina najavljivao kupnju magnetske rezonance, uređenje najmodernijih operacijskih sala i još brojnu drugu medicinsku opremu.

Uoči novih izbora opet obećava isto, opet bez konkretnih podataka…

 

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje