Povežite se s nama

Međimurje

Župan Posavec: „Održali smo zdravstveni sustav, a u gospodarstvo uložili 400 milijuna kuna“

Objavljeno:

- dana

Protekla 2020. godina u mnogim je stvarima bila itekako izazovna. Epidemija koronavirusa, kao i mjere za suzbijanje njezina širenja, u velikoj su mjeri utjecale na živote svih ljudi, kao i za odvijanje društvenih i gospodarskih aktivnosti. Poremećaja nisu bile pošteđene ni jedinice lokalne samouprave, a posebno pogođene bile su županije kao nositeljice zdravstvenih sustava na svome području.

Dok je na proljeće 2020. godine sjever Hrvatske ostao pošteđen težih posljedica koronavirusa, jesen je donijela sasvim drukčiju sliku. Pošteđena nije ostala ni Međimurska županija.

– Tijekom proljeća smo dugo bili jedina hrvatska županija bez oboljelih. No, to se naglo promijenilo nakon ljeta te smo u jednom trenutku bili najgori po brojevima u Hrvatskoj i po incidenciji na razini Europske unije. Međimurje nije otok i dijeli sudbinu regija koje ga okružuju, posebno Varaždinske županije, slovenskoga Prekmurja i austrijske Štajerske, u kojima su također zabilježene rekordne brojke. Treba imati na umu da je Međimurje i najgušće naseljeni kraj s velikim dnevnim migracijama prema Varaždinu, Zagrebu, Sloveniji i Austriji – objašnjava župna Međimurske županije Matija Posavec.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije u svojim je svakodnevnim izvještajima transparentno prikazivao stanje s brojem zaraženih, hospitaliziranih i umrlih građana. Za razliku od ostalih regija, Međimurska županija je u dnevne izvještaje uključivala i rezultate brzih antigenskih testova, kao i one donesene na temelju kliničkih slika.

Mnogo se ulaže u primarnu zdravstvenu zaštitu zbog čega je izgrađena nova zgrada Doma zdravlja, a kupljena su i vozila Hitne pomoći

– Od prvoga dana smo u dogovoru s epidemiolozima i zdravstvenim djelatnicima inzistirali na apsolutno transparentnim podacima. Samo na temelju rezultata brzih antigenskih testova imali smo za devet posto veće brojke i još 13 posto putem kliničkih slika. Da smo prikazivali stanje kao u ostatku Hrvatske, imali bismo za 20 posto manje brojke. Također, Međimurje je obavilo daleko najviše testiranja. Testirali smo više od 40 posto stanovništva, što automatski daje veći broj oboljelih, ali i puno realniju sliku stanja nego u ostatku države. Stanje se počelo drastično pogoršavati sredinom listopada da bismo 3. prosinca dosegli vrhunac. Imali smo 155 hospitaliziranih, a treba znati da je ugovoreni broj kreveta u Županijskoj bolnici Čakovec 290. Dosegli smo 14-denvnu incidenciju od 2700, dok je 7-dnevna iznosila 1400 – govori župan Posavec.

Eskalacija stanja nije unijela nervozu, nego samo dodatno mobilizirala sve raspoložive kapacitete u Međimurju. Uspostavljeni su sekundarni i tercijarni centri za prihvat i smještaj oboljelih, nabavljene dovoljne količine zaštitne opreme, zaposlene su dodatne medicinske sestre, uspostavljena su tri pozivna centra… Iz županijskoga Proračuna izdvojeno je 500.000 kuna za kupnju uređaja za dijagnostiku COVID-19 testova, čime je ubrzan proces detektiranja pozitivnih nalaza. Samim time puno uspješnije su se pronalazili kontakti zaraženih osoba kojima su potom izrečene mjere izolacije.

Županijska bolnica kao tema stranačkih prepucavanja

– Sve to je dovelo do toga da danas, početkom veljače, imamo deset puta bolje brojke sa 7-dnevnom incidencijom koja se kreće oko 100, dok je 14-dnevna na oko 240 osoba. Već dulje vrijeme je i broj hospitaliziranih osoba ispod 50. Možemo biti ponosno na način kojim smo se borili protiv epidemije. Bilo je puno posla i obveza, ali se daleko teže bilo nositi s neizvjesnošću koju je donosio svaki sljedeći dan – istaknuo je župan Matija Posavec.

Županijska bolnica Čakovec bila je česta tema i izvan rasprava vezanih uz koronavirus.

– Žao mi je da se Bolnica koristila u političke svrhe i stranačka prepucavanja. Sada kad smo vjerujem prošli najgore s koronom, vidim da su sva ta prepucavanja bila potpuno nepotrebna. Dok su u drugim regijama zdravstveni sustavi padali, kod nas je bio vitalan i održiv. Žao mi što su se neke političke opcije i stranke svele na zadovoljavanje vlastitih političkih ambicija i interesa, a sve preko leđa čakovečke Bolnice i cjelokupnoga zdravstvenog sustava naše Županije – komentira Posavec otkrivajući pritom koja su sve ulaganja u međimursko zdravstvo realizirana u zadnje četiri godine.

– Uloženo je više od 260 milijuna kuna. Izgradili smo novi Dom zdravlja da primarna zaštita kvalitetnije funkcionira s obzirom na činjenicu da je to točka prvog kontakta pacijenta sa zdravstvenim sustavom. Rekonstruiran je prostor hitnog prijma, nabavljena su nova vozila, dograđen je novi paviljon Bolnice s najmodernijim odjelom fizikalne terapije u Hrvatskoj… Dnevna kirurgija i dnevna bolnica također su opremljene najmodernijom opremom. U taj je projekt uloženo oko 65 milijuna kuna. Obnovljen je Odjel ginekologije, porodništva i neonatologije. Rekonstruirana je jedinica intenzivnog liječenja, a već ranije izgradili smo sedam operacijskih sala s najmodernijom opremom za 17 milijuna kuna. Diljem Međimurja obnovljene su ambulante te je kupljeno 710 dijagnostičko-terapijskih uređaja za primarnu zdravstvenu zaštitu. Sve to činimo da osigurano našim građanima najbolju moguću zdravstvenu zaštitu. Treba imati na umu da smo jedna od rijetkih županija koja nema alternativu Županijskoj bolnici Čakovec. Mi nemamo tri bolnice kao što ima Varaždinska županija.

Gotovo sve osnovne i srednje škole su obnovljene, a primjer jedne takve je i OŠ Hodošan

Od prvoga dana mandata na mjestu međimurskog župana, Matija Posavec ističe da su djeca, mladi i njihovo obrazovanje na vrhu liste županijskih prioriteta.

– Vjerujem da se to vidi po svemu što radimo i pritom ne mislim samo na kapitalne infrastrukturne investicije. Riječ je i o pristupu prema svim našim stanovnicima koji se žele obrazovati. Jedini u Hrvatskoj imamo sustav besplatnog prijevoza za sve učenike osnovnih i srednjih škola. Imali smo, do trenutka dok to država nije preuzela na sebe, i sustav financiranja udžbenika. Financiramo centre izvrsnosti, a iz EU fondova smo povukli novac za financiranje rada s darovitom djecom. Nagrađujemo učenika s titulama državnih prvaka i sudionike europskih i svjetskih olimpijada.

Sve to radi se, ističe župan Posavec, s ciljem promjene gospodarske strukture Međimurja.

– To možemo učiniti jedino ako ulažete u obrazovanje. Međimurje više nije regija u kojoj se stanovništvo bavi samo poljoprivredom ili nisko dohodovnim djelatnostima. Želimo imati drukčiji pristup. Gospodarstvo mora ljudima omogućiti dobre plaće, da ne moraju odlaziti u druge dijelove Hrvatske ili u inozemstvo. Zbog toga smo izgradili dva znanstvenoistraživačka centra i završavamo Regionalni centar kompetentnosti iz strojarstva: to je budućnost gospodarstva u Međimurju. Mnoge naše škole već surađuju s tvrtkama koje iz stipendiraju do trenutka kada ne završe obrazovanje te im odmah nude zaposlenje. Na nama je da stvorimo uvjete koji će omogućiti mladima zapošljavanje odmah po završetku obrazovanje, a ne njihov odlazak na burzu rada.

Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju “Metalska jezgra” prvi je takve vrste u Hrvatskoj kojem je vlasnik županija

Da je riječ o pozitivnim trendovima pokazuju brojke prema kojima je u Međimurju u ovom trenutku nezaposlenost na 5,4 posto, što je gotovo na jednakoj razini kao i prije koronakrize.

– Naši gospodarstvenici su ostvarivali dobre poslovne rezultate tijekom prošle godine unatoč problemima. Ako se na nacionalnoj razini očekuje pad BDP-a od 10 posto, u Međimurju će biti sigurno daleko manji. Vjerujem da je u tome pomogla i Međimurska županija. Naime, tijekom 2020. godine nismo zaustavili nijedan projekt. Uloženo je više od 400 milijuna kuna izravno u međimursko gospodarstvo. To je velik udio s obzirom na činjenicu da su se gospodarske aktivnosti odvijale u otežanim okolnostima ili čak u smanjenom obimu – poručuje Posavec.

Inicijativa pet županija

Odmah nakon lokalnih izbora 2017. godine oformljena je inicijativa župana pet sjevernih županija – Međimurske, Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske, s ciljem lakše prijave i realizacije projekata od značaja za cijeli sjever Hrvatske. Spominjale su se brze ceste i obilaznice, elektrificirana brza pruga… U kojoj su fazi najavljivani projekti?

– Mnogo je problema i administrativnih ograničenja. Projekt brze pruge Kotoriba – Čakovec – Varaždin – Zagreb je trebao biti prvo uvršten u nacionalnu strategiju, a nakon što je to realizirano, još se uvijek razmišlja koja će biti buduća trasa – preko Zaboka ili Lepoglave ili će se pronaći treći alternativni pravac. Međimurje je apsolutno spremno jer imamo najmanje ulaganje u projekt brze pruge. Kod nas je pruga u ravničarskom kraju te je treba samo elektrificirati. Nadam se da će se projekt u nekom trenutku napokon i realizirati. Već sad je od ideje prošlo više od četiriju godina, a vidljivi pomaci jako su mali. Tek o projektu Regionalnog centra Piškornica možemo govoriti da je pred početkom realizacije s obzirom na to da su obavljene sve provjere i osigurana sredstva.

Potreba za većom decentralizacijom

Sve je više primjera prema kojima je očito da država teško prati ritam ulaganja uspješnih malih jedinica lokalne samouprave. S tim se problemom često suočava i Međimurska županija.

– Apsolutno je potrebna veća sloboda na regionalnim i lokalnim razinama, treba nam veća decentralizacija. Država ne prati našu dinamiku razvoja. Teško je funkcionirati u uvjetima kada imate projekt pred završetkom, a ne možete ga završiti jer država nije u mogućnosti samo transferirati novac koji dolazi iz EU fondova ili vas koči administrativnim i birokratskim zavrzlamama. Građevinske radove, opremu, ljude treba platiti na vrijeme, a država stopira isplate novaca zbog čiste birokracije. Dolazi do toga da Županija sa svojim Proračunom mora kreditirati državu, a dobro se zna da su proračunska sredstva planski raspoređena i teško se pronalaze veliki iznosi kojima ćemo premostiti razdoblje do trenutka kad se država smiluje i da nam ono što nam ionako pripada. Korektan nije ni odnos u zdravstvenom sustavu, u kojem se najbolje vidi koliko je Hrvatska postavljena na krivim osnovama u smislu percepcije i odnosa prema hrvatskim županijama, gdje je itekako očito da postoje jednaki i jednakiji. Mi smo u goroj situaciji jer moramo iz proračuna financirati nešto što u drugim županijama financira država – smatra župan Matija Posavec.

Međimurje

FOTO Darko Horvat ne ulazi u utrku. Koga će HDZ kandidirati za župana Međimurske županije?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Privođenja sad već bivšeg župana Međimurske županije Matije Posavca zbog sumnje u zlouporabu položaja i primanje mita te bivšeg gradonačelnika Grada Čakovca Stjepana Kovača kojeg se tereti da je iscenirao prijetnje smrću još uvijek su glavna tema na sjeveru Hrvatske.

Značaj privođenja i ispitivanja ovih međimurskih političara još uvijek snažno odjekuje u javnosti, a ovaj su se put oglasili iz Hrvatske demokratske zajednice Međimurske županije, tjedan dana nakon akcije USKOK-a i policije. Stranka je to koja sada najviše od svih vidi priliku za dolazak na vlast u Međimurju, iako nikada nisu dostigli Posavca na županijskoj razini.

Naime, na današnjoj konferenciji za medije, 19. rujna, iz županijske Hrvatske demokratske zajednice naglašavaju da „već dugi niz godina upozoravaju na sumnju na moguće koruptivne radnje u Međimurskoj županiji“ te da je „priznanje Posavca da je uzimao mito od 10.000 kuna samo potvrda toga“.

Na konferenciji su uz predsjednika Kluba vijećnika u Skupštini Međimurske županije Igora Ivkovića bili i predsjednik HDZ-a Grada Čakovca te gradski vijećnik Tomislav Marković i vijećnik u Skupštini Međimurske županije dr. Goran Kozjak.

Ivković je naglasio da je konferencija za novinare sazvana nakon što je USKOK objavio svoje službeno izvješće, odnosno nakon što je i službeno potvrđeno da je donedavni župan priznao kazneno djelo primanje mita.

– Sazvali smo konferenciju za novinare nakon što je USKOK objavio službeno izvješće, a dojmovi su se slegli. Razumljivo je da nakon 12 godina samopromocije, Matiju Posavca ne možemo objektivno doživjeti i ocijeniti. Da je majstor samopromocije pokazuje i plaćena reklama koja se i ovih dana vrti po Facebooku, kako je Međimurska županija prva po razvrstavanju otpada u Hrvatskoj te je još podebljano ime „Matija Posavec“. Iako ni Matija Posavec ni Međimurska županija nemaju apsolutno nikakve veze s time – započeo je Ivković te nastavio s primjerom na koji se način imenuju članovi Upravnih vijeća.

– Ovdje svakako možemo dodati i primjer javnog poziva za članove upravnih vijeća u ustanovama koji je trebao prikazati da je Međimurska županija prva u Hrvatskoj koja javnim pozivom traži članove upravnih vijeća. Ovim uhićenjem pokazalo se da je to sve bila samo samopromocija jer se u upravna vijeća dolazilo, vidjeli smo kako, uz pomoć 10.000 kuna – pojasnio je Ivković.

Ujedno je podsjetio na, kaže Ivković, „već pomalo zaboravljenu činjenicu da je donedavni župan bio u sukobu interesa, kada ga je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa na čelu s Dalijom Orešković kaznilo još 2013. godine“.

– O samim događajima vezanim uz uhićenje ne bismo puno govorili, jer je osumnjičenik priznao svoje kazneno djelo. Dakle nema govora da mu je netko smjestio ili da to nije bio mito, već donacija za kampanju, jer je okrivljenik Matija Posavec sve priznao – izjavio je predsjednik Kluba HDZ-a u Skupštini te dodao da „ovakvo ponašanje nije izoliran slučaj“.

– Nažalost skoro tri godine govorimo o stanju u Županijskoj bolnici Čakovec. Kad se dogodilo uhićenje u bolnici Srebrnjak u Zagrebu, svi smo s nevjericom gledali jer se slučaj po svemu podudarao s onim o čemu smo mi govorili o našoj bolnici. Slučaji su gotovo identični, samo što je tamo sve sprovedeno pod strankom Bandić Milan 365, a ovdje Matija Posavec NL – najavio je temu o kojoj je više rekao dr. Kozjak.

– Samo da podsjetim kako je protuzakonito smijenjen ravnatelj dr. Robert Grudić i ustoličen dr. Novinščak. Upravo je Posavec bio svjedok protiv ravnatelja Grudića i kada je pravosuđe potvrdilo da se radilo o protupravnoj smjeni sada već bivši župan tvrdi da se radi tek o proceduralnoj grešci. No, to je samo dio problema. Od toga da ravnatelj Novinščak nije plaćao lijekove veledrogerijama 2 godine zbog čega je država morala intervenirati sa 60 milijuna kuna – rekao je dr. Kozjak.

Tu je i, navodi Kozjak, gomilanje dugova zbog toga jer županijska vlast pod Posavcem nije bila u stanju osigurati sredstva za investicije putem nacionalnih i EU fondova kao i neka bespotrebna ulaganja. Podsjetio je i na prekomjerno zapošljavanje, većinom nezdravstvenog osoblja, a sve pod paskom donedavnog župana i predsjednice Upravnog vijeća Tošić Grlač.

I ovako veliki problemi u funkcioniranju ŽB Čakovec samo su dio problema u Međimurskoj županiji nastalih za vrijeme Posavca, istaknuo je Ivković te podsjetio i na slučaj nestalih gotovo 8 milijuna kuna iz Općine Pribislavec, slučaj koji je „i danas obavijen velom tajni“.

– U tom slučaju i načelnica i župan tvrde da nitko ništa ne zna, a sve je usko povezano. Načelnica nije bila bilo tko, već osoba od posebnog povjerenja okrivljenika Matije Posavca jer je kao njegov osobni izbor bila na čelu Kolegija načelnika i gradonačelnika, a članovi njezine najuže obitelji vode financije u Županiji. Dakle tu ne govorimo o 10.000 kuna, već o skoro 8 milijuna kuna nestalog novca – podsjetio je Ivković te naveo i “slučaj Piškornica” gdje je podnijeta kaznena prijava protiv danas okrivljenika Posavca. Podsjetio je i na činjenicu da je osnovana i druga Redea „za ako zatreba”.

– I zatrebala je jer je uoči lokalnih izbora tvrtka bez zaposlenih dobila direktora koji je ujedno bio voditelj izborne kampanje donedavnog župana – kazao je Ivković te nastavio:

– Izuzetno puno smo govorili o skrivanju županijskih dugova. Nikako nismo mogli dobiti na uvid realnu situaciju s dugovima Županije i županijskih ustanova. Kad smo mi vijećnici pronašli neki dug onda je opravdanje bilo da to nije dug, već kratkoročno zaduženje ili minus po računu ili obročno plaćanje – zaključio je Ivković te pozvao sadašnjeg zamjenika župana Josipa Grivca, za kojeg je naveo da je vrlo časna i poštena osoba, da financije Županije i županijskih ustanova učini transparentnim te da se konačno nakon tri godine javno prikaže podatak o ukupnim dugovima Županije i županijskih ustanova.

– Nažalost, kako se čini, ovo priznanje Matije Posavca da je uzeo mito samo je vrh ledenog brijega, a pravu situaciju sa županijskim financijama vidjet ćemo tek nakon izbora, kao što gradonačelnica Cividini sad otkriva nova milijunska dugovanja Grada Čakovca – završio je Ivković.

Na situaciju u Gradu Čakovcu nadovezao se gradski vijećnik i prvi čovjek čakovečkog HDZ-a Marković ističući nezadovoljstvo što se zbog ovih događanja, za koje su krivi pojedinci, stvara negativna slika o Međimurju i gradu Čakovcu u hrvatskoj javnosti. Kazao je da i Međimurje i grad Čakovec zaslužuju bolje.

– Vidljivo je da je dosadašnje upravljanje Gradom Čakovcem bilo u velikoj mjeri koordinirano iz Županije, od strane bivšeg župana. Nadam se da će se ova loša praksa upravljanja Gradom iz Županije promijeniti i da su stvoreni svi preduvjeti za samostalnim funkcioniranjem gradskih struktura, a u korist naših sugrađana – izjavio je Marković dodajući da se godinama upozoravalo na neracionalno trošenje novca iz gradskog proračuna.

– Jedna od brojnih primjera te neracionalnosti je zaduživanje po nepovoljnim uvjetima umjesto da se koriste povoljnija sredstva iz EU fondova, za što je Vlada RH ostvarila sve preduvjete, kao financijsku polugu za ekonomski razvoj i gospodarski rast – zaključio je Marković te kao primjere loše prakse naveo izgradnju vanjskih bazena te obnovu gradske tržnice, a te će dugove plaćati generacije sugrađana.

Koga će HDZ kandidirati za župana?

U ovome se tjednu naveliko govori o tome da će se aktualni ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, koji je ujedno i predsjednik HDZ-a Međimurske županije, kandidirati za župana na predstojećim izborima.

Horvat je te navode opovrgnuo, a tko će biti kandidat za čelno mjesto u županiji iz redova HDZ-a još uvijek nije poznato. U igri je, kaže predsjednik Kluba vijećnika u Skupštini Međimurske županije Igor Ivković, desetak ljudi.

– Kada se pojavila medijska spekulacija da je on taj kandidat, predsjednik međimurskog HDZ-a Darko Horvat dao je izjavu za medije u kojoj je demantirao tu kandidaturu i izričito rekao da on nije taj koji će biti kandidat HDZ-a na ovim izborima – naveo je Ivković.

Objašnjava da je HDZ u Međimurju „velika stranka“ te da će imati nekoliko kandidata na odabir. „Iz bazena“ će, kaže, odabrati nabolje.

– Neozbiljno je od mene da spomenem bilo koje ime jer svako mora proći proceduru, biti izglasano na Predsjedništvu, Županijskom odboru… – govori Ivković, navodeći da je u igri za mjesto župana i Goran Gotal, kandidat HDZ-a za međimurskog župana na prošlim lokalnim izborima, kada je Matija Posavec uvjerljivo pobijedio s 26.546 ili 64,51 % glasova naspram Gotalovih 15.95 % ili 6565 glasova.

Uz spomenutog Gotala te Ivkovića, Markovića i Kozjaka, trojca koji je predvodio konferenciju za medije, pretendenti za poziciju župana su i aktualni gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec, kao i zastupnica u EU parlamentu Sunčana Glavak, predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić, uz još nekolicinu „jačih“ imena iz redova te stranke.

– Kakve rezultate očekujemo? S obzirom na to da su lokalni izbori bili nedavno, vidimo smjer u kojemu stanovnici Međimurske županije dišu. Ono što uvelike ovisi o rezultatima je informacija što će biti sa sadašnjim županom Matijom Posavcem, hoće li se događati nešto oko njegovog procesa i hoće li se u to uključiti još neke osobe, hoće li se on moći uopće kandidirati… To su pitanja na koja tek treba dati odgovor, a potom ćemo vidjeti kakvi bi mogli uopće biti rezultati i tko će biti kandidat – zaključuje Ivković, priželjkujući da će se i županija voditi isto kao i međimurski gradovi i općine u kojima je HDZ na čelu.

Rok od tri mjeseca za raspisivanje novih izbora već teče, stoga Međimurci mogu očekivati itekako uzbudljivu političku jesen.

Nastavite čitati

Međimurje

U petak u Međimurju 21 novi slučaj zaraze koronom, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 129 uzoraka, od čega je evidentirano 20 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 15,5% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 17. rujna županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 10 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 123.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 67.479 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 8 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirana je 1 osoba, nema otpuštenih osoba te nema pacijenata na respiraciji.

Umrla je jedna osoba, ženska osoba stara 88 godina s brojnim pridruženim bolestima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje