Povežite se s nama

Međimurje

Župan Posavec: „Održali smo zdravstveni sustav, a u gospodarstvo uložili 400 milijuna kuna“

Objavljeno:

- dana

Protekla 2020. godina u mnogim je stvarima bila itekako izazovna. Epidemija koronavirusa, kao i mjere za suzbijanje njezina širenja, u velikoj su mjeri utjecale na živote svih ljudi, kao i za odvijanje društvenih i gospodarskih aktivnosti. Poremećaja nisu bile pošteđene ni jedinice lokalne samouprave, a posebno pogođene bile su županije kao nositeljice zdravstvenih sustava na svome području.

Dok je na proljeće 2020. godine sjever Hrvatske ostao pošteđen težih posljedica koronavirusa, jesen je donijela sasvim drukčiju sliku. Pošteđena nije ostala ni Međimurska županija.

– Tijekom proljeća smo dugo bili jedina hrvatska županija bez oboljelih. No, to se naglo promijenilo nakon ljeta te smo u jednom trenutku bili najgori po brojevima u Hrvatskoj i po incidenciji na razini Europske unije. Međimurje nije otok i dijeli sudbinu regija koje ga okružuju, posebno Varaždinske županije, slovenskoga Prekmurja i austrijske Štajerske, u kojima su također zabilježene rekordne brojke. Treba imati na umu da je Međimurje i najgušće naseljeni kraj s velikim dnevnim migracijama prema Varaždinu, Zagrebu, Sloveniji i Austriji – objašnjava župna Međimurske županije Matija Posavec.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije u svojim je svakodnevnim izvještajima transparentno prikazivao stanje s brojem zaraženih, hospitaliziranih i umrlih građana. Za razliku od ostalih regija, Međimurska županija je u dnevne izvještaje uključivala i rezultate brzih antigenskih testova, kao i one donesene na temelju kliničkih slika.

Mnogo se ulaže u primarnu zdravstvenu zaštitu zbog čega je izgrađena nova zgrada Doma zdravlja, a kupljena su i vozila Hitne pomoći

– Od prvoga dana smo u dogovoru s epidemiolozima i zdravstvenim djelatnicima inzistirali na apsolutno transparentnim podacima. Samo na temelju rezultata brzih antigenskih testova imali smo za devet posto veće brojke i još 13 posto putem kliničkih slika. Da smo prikazivali stanje kao u ostatku Hrvatske, imali bismo za 20 posto manje brojke. Također, Međimurje je obavilo daleko najviše testiranja. Testirali smo više od 40 posto stanovništva, što automatski daje veći broj oboljelih, ali i puno realniju sliku stanja nego u ostatku države. Stanje se počelo drastično pogoršavati sredinom listopada da bismo 3. prosinca dosegli vrhunac. Imali smo 155 hospitaliziranih, a treba znati da je ugovoreni broj kreveta u Županijskoj bolnici Čakovec 290. Dosegli smo 14-denvnu incidenciju od 2700, dok je 7-dnevna iznosila 1400 – govori župan Posavec.

Eskalacija stanja nije unijela nervozu, nego samo dodatno mobilizirala sve raspoložive kapacitete u Međimurju. Uspostavljeni su sekundarni i tercijarni centri za prihvat i smještaj oboljelih, nabavljene dovoljne količine zaštitne opreme, zaposlene su dodatne medicinske sestre, uspostavljena su tri pozivna centra… Iz županijskoga Proračuna izdvojeno je 500.000 kuna za kupnju uređaja za dijagnostiku COVID-19 testova, čime je ubrzan proces detektiranja pozitivnih nalaza. Samim time puno uspješnije su se pronalazili kontakti zaraženih osoba kojima su potom izrečene mjere izolacije.

Županijska bolnica kao tema stranačkih prepucavanja

– Sve to je dovelo do toga da danas, početkom veljače, imamo deset puta bolje brojke sa 7-dnevnom incidencijom koja se kreće oko 100, dok je 14-dnevna na oko 240 osoba. Već dulje vrijeme je i broj hospitaliziranih osoba ispod 50. Možemo biti ponosno na način kojim smo se borili protiv epidemije. Bilo je puno posla i obveza, ali se daleko teže bilo nositi s neizvjesnošću koju je donosio svaki sljedeći dan – istaknuo je župan Matija Posavec.

Županijska bolnica Čakovec bila je česta tema i izvan rasprava vezanih uz koronavirus.

– Žao mi je da se Bolnica koristila u političke svrhe i stranačka prepucavanja. Sada kad smo vjerujem prošli najgore s koronom, vidim da su sva ta prepucavanja bila potpuno nepotrebna. Dok su u drugim regijama zdravstveni sustavi padali, kod nas je bio vitalan i održiv. Žao mi što su se neke političke opcije i stranke svele na zadovoljavanje vlastitih političkih ambicija i interesa, a sve preko leđa čakovečke Bolnice i cjelokupnoga zdravstvenog sustava naše Županije – komentira Posavec otkrivajući pritom koja su sve ulaganja u međimursko zdravstvo realizirana u zadnje četiri godine.

– Uloženo je više od 260 milijuna kuna. Izgradili smo novi Dom zdravlja da primarna zaštita kvalitetnije funkcionira s obzirom na činjenicu da je to točka prvog kontakta pacijenta sa zdravstvenim sustavom. Rekonstruiran je prostor hitnog prijma, nabavljena su nova vozila, dograđen je novi paviljon Bolnice s najmodernijim odjelom fizikalne terapije u Hrvatskoj… Dnevna kirurgija i dnevna bolnica također su opremljene najmodernijom opremom. U taj je projekt uloženo oko 65 milijuna kuna. Obnovljen je Odjel ginekologije, porodništva i neonatologije. Rekonstruirana je jedinica intenzivnog liječenja, a već ranije izgradili smo sedam operacijskih sala s najmodernijom opremom za 17 milijuna kuna. Diljem Međimurja obnovljene su ambulante te je kupljeno 710 dijagnostičko-terapijskih uređaja za primarnu zdravstvenu zaštitu. Sve to činimo da osigurano našim građanima najbolju moguću zdravstvenu zaštitu. Treba imati na umu da smo jedna od rijetkih županija koja nema alternativu Županijskoj bolnici Čakovec. Mi nemamo tri bolnice kao što ima Varaždinska županija.

Gotovo sve osnovne i srednje škole su obnovljene, a primjer jedne takve je i OŠ Hodošan

Od prvoga dana mandata na mjestu međimurskog župana, Matija Posavec ističe da su djeca, mladi i njihovo obrazovanje na vrhu liste županijskih prioriteta.

– Vjerujem da se to vidi po svemu što radimo i pritom ne mislim samo na kapitalne infrastrukturne investicije. Riječ je i o pristupu prema svim našim stanovnicima koji se žele obrazovati. Jedini u Hrvatskoj imamo sustav besplatnog prijevoza za sve učenike osnovnih i srednjih škola. Imali smo, do trenutka dok to država nije preuzela na sebe, i sustav financiranja udžbenika. Financiramo centre izvrsnosti, a iz EU fondova smo povukli novac za financiranje rada s darovitom djecom. Nagrađujemo učenika s titulama državnih prvaka i sudionike europskih i svjetskih olimpijada.

Sve to radi se, ističe župan Posavec, s ciljem promjene gospodarske strukture Međimurja.

– To možemo učiniti jedino ako ulažete u obrazovanje. Međimurje više nije regija u kojoj se stanovništvo bavi samo poljoprivredom ili nisko dohodovnim djelatnostima. Želimo imati drukčiji pristup. Gospodarstvo mora ljudima omogućiti dobre plaće, da ne moraju odlaziti u druge dijelove Hrvatske ili u inozemstvo. Zbog toga smo izgradili dva znanstvenoistraživačka centra i završavamo Regionalni centar kompetentnosti iz strojarstva: to je budućnost gospodarstva u Međimurju. Mnoge naše škole već surađuju s tvrtkama koje iz stipendiraju do trenutka kada ne završe obrazovanje te im odmah nude zaposlenje. Na nama je da stvorimo uvjete koji će omogućiti mladima zapošljavanje odmah po završetku obrazovanje, a ne njihov odlazak na burzu rada.

Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju “Metalska jezgra” prvi je takve vrste u Hrvatskoj kojem je vlasnik županija

Da je riječ o pozitivnim trendovima pokazuju brojke prema kojima je u Međimurju u ovom trenutku nezaposlenost na 5,4 posto, što je gotovo na jednakoj razini kao i prije koronakrize.

– Naši gospodarstvenici su ostvarivali dobre poslovne rezultate tijekom prošle godine unatoč problemima. Ako se na nacionalnoj razini očekuje pad BDP-a od 10 posto, u Međimurju će biti sigurno daleko manji. Vjerujem da je u tome pomogla i Međimurska županija. Naime, tijekom 2020. godine nismo zaustavili nijedan projekt. Uloženo je više od 400 milijuna kuna izravno u međimursko gospodarstvo. To je velik udio s obzirom na činjenicu da su se gospodarske aktivnosti odvijale u otežanim okolnostima ili čak u smanjenom obimu – poručuje Posavec.

Inicijativa pet županija

Odmah nakon lokalnih izbora 2017. godine oformljena je inicijativa župana pet sjevernih županija – Međimurske, Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske, s ciljem lakše prijave i realizacije projekata od značaja za cijeli sjever Hrvatske. Spominjale su se brze ceste i obilaznice, elektrificirana brza pruga… U kojoj su fazi najavljivani projekti?

– Mnogo je problema i administrativnih ograničenja. Projekt brze pruge Kotoriba – Čakovec – Varaždin – Zagreb je trebao biti prvo uvršten u nacionalnu strategiju, a nakon što je to realizirano, još se uvijek razmišlja koja će biti buduća trasa – preko Zaboka ili Lepoglave ili će se pronaći treći alternativni pravac. Međimurje je apsolutno spremno jer imamo najmanje ulaganje u projekt brze pruge. Kod nas je pruga u ravničarskom kraju te je treba samo elektrificirati. Nadam se da će se projekt u nekom trenutku napokon i realizirati. Već sad je od ideje prošlo više od četiriju godina, a vidljivi pomaci jako su mali. Tek o projektu Regionalnog centra Piškornica možemo govoriti da je pred početkom realizacije s obzirom na to da su obavljene sve provjere i osigurana sredstva.

Potreba za većom decentralizacijom

Sve je više primjera prema kojima je očito da država teško prati ritam ulaganja uspješnih malih jedinica lokalne samouprave. S tim se problemom često suočava i Međimurska županija.

– Apsolutno je potrebna veća sloboda na regionalnim i lokalnim razinama, treba nam veća decentralizacija. Država ne prati našu dinamiku razvoja. Teško je funkcionirati u uvjetima kada imate projekt pred završetkom, a ne možete ga završiti jer država nije u mogućnosti samo transferirati novac koji dolazi iz EU fondova ili vas koči administrativnim i birokratskim zavrzlamama. Građevinske radove, opremu, ljude treba platiti na vrijeme, a država stopira isplate novaca zbog čiste birokracije. Dolazi do toga da Županija sa svojim Proračunom mora kreditirati državu, a dobro se zna da su proračunska sredstva planski raspoređena i teško se pronalaze veliki iznosi kojima ćemo premostiti razdoblje do trenutka kad se država smiluje i da nam ono što nam ionako pripada. Korektan nije ni odnos u zdravstvenom sustavu, u kojem se najbolje vidi koliko je Hrvatska postavljena na krivim osnovama u smislu percepcije i odnosa prema hrvatskim županijama, gdje je itekako očito da postoje jednaki i jednakiji. Mi smo u goroj situaciji jer moramo iz proračuna financirati nešto što u drugim županijama financira država – smatra župan Matija Posavec.

Međimurje

Napredak radova na aglomeracijama Mursko Središće i Donja Dubrava

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Murskom Središću održan je još jedan radni sastanak na temu trenutnog tijeka radova u okviru projekata aglomeracije Mursko Središće i Donju Dubrava. Cilj sastanaka je da se sve uključene strane upoznaju s trenutnom situacijom na terenu te da se pruži potpora Međimurskim vodama, izvođačima radova i jedinicama lokalne samouprave.

Radovi na oba projekta dobro napreduju, a u sljedeći mjesecima očekuje se i početak asfaltiranja ulica.

– Hvala vam za sve dobro što ste napravili kao partneri Hrvatskih voda. Znamo da projekti nisu jednostavni, dobro smo upoznati s problematikom s kojom se sve uključene strane suočavaju. Zajedništvo svih sudionika doprinosi pozitivnom ishodu –  istaknuo je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.

Izvođač radova istaknuo je da će se i nadalje ulagati veliki napori u projekt da bi radovi bili završeni u roku.

– Zahvala Hrvatskim vodama kao nositelju projekta, Međimurskim vodama kao investitoru i izvođaču radova tvrtki Tegra i svima koji su na bilo koji način uključeni u projekt. Moramo zahvaliti i našim sugrađanima koji moraju istrpjeti čitavu situaciju na terenu – istaknuo je gradonačelnik Grada Murskog Središća Dražen Srpak.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Dr. sc. Predrag Kočila na izbore izlazi kao nezavisni kandidat na listi HDZ-a za Gradsko vijeće Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska demokratska zajednica grada Čakovca i njezin kandidat za gradonačelnika, Tomislav Marković, dogovorili su suradnju i zajednički izlazak na predstojeće lokalne izbore s nezavisnim i najaktivnijim gradskim vijećnikom u aktualnom sazivu Gradskog vijeća Čakovca, Predragom Kočilom.

Suradnja i zajednički izlazak na listi za Gradsko vijeće predstavljeni su na konferenciji za novinare u četvrtak, na središnjem gradskom trgu, a tom su prilikom i Marković i Kočila naglasili da je vrijeme za promjene u načinu upravljanja Čakovcem kojeg treba, prije svega, vratiti Čakovčankama i Čakovčancima.

– Vrijeme je za TVOJ Čakovec! Poruka je to s kojom kolega Kočila i ja, kao i cijeli naš tim zajedno s građanima Čakovca, krećemo u kampanju za bolji Čakovec. S najaktivnijim vijećnikom u Gradskom vijeću našli smo se po svim ključnim točkama programa kojeg sam nedavno predstavio javnosti. Ono što je ključno i što nam je zajedničko je da želimo naš Čakovec učiniti boljim i po mjeri svakog našeg sugrađana. Vrijeme je za promjene, a mi zajedno znamo kako te promjene i provesti – istaknuo je Marković, koji je podsjetio da se Kočila uz svoj rad u Gradskom vijeću borio i zalagao jednako za sve građane Čakovca, kao i za sve dijelove grada.

To je potvrdio i Kočila, ističući kako, primjerice, Mihovljanu treba uređenje i izgradnja prometne infrastrukture zbog veće sigurnost svih sudionika u prometu te kako bi tamošnji društveni dom trebao biti na raspolaganju svim građanima. Uz rekonstrukciju svake godine po jedne ulice, rekao je i da ovo prigradsko naselje svakako ima potrebe za gradnjom novog vrtića, kao što sam Čakovec hitno treba izgradnju nove osnovne škole te Centra za odgoj i obrazovanje.

– Manjak vrtića, kao i nedostatak škole, poruka je aktualne vlasti koliko im je stalo do mladih ljudi u ovom gradu, do mladih obitelji. Samo desetak kilometara dalje u Varaždinu na tisuće osnovnoškolaca već godinama pohađa nastavu u jednoj smjeni. Mi, nažalost, moramo nekome objašnjavati kolika je nužnost da izgradimo novu školu, da našim mladim sugrađanima osiguramo kvalitetne uvjete obrazovanja kako bi danas-sutra bili što konkurentniji među svojim vršnjacima – pojasnio je aktualni nezavisni gradski vijećnik.

Što se tiče Ivanovca, Kočila je kao veliki problem istaknuo činjenicu da je tamo pojačan teretni promet zbog industrijske zone i da je nužno poboljšanje prometne infrastrukture, posebice one koja bi pojačala sigurnost najranjivijih skupina.

– To prigradsko naselje, odnosno tvrtke koje posluju na tom prostoru, značajno doprinose punjenju gradskog Proračuna, a aktualna vlast propustila je svih ovih godina zajednici, odnosno građanima koji tamo žive, vratiti dio poboljšanjem prometne infrastrukture, odnosno uređenjem Ivanovca – naglasio je Kočila. Nije zaboravio ni na sportski segment, pri čemu je upravo u Ivanovcu nužno uređenje svlačionica u sklopu nogometnog igrališta.

Govoreći o ostalim dijelovima Čakovca, rekao je da gotovo svi dijele istu sudbinu, a to je potreba za gradnjom i uređenjem prometnica odnosno pješačko-biciklističkih staza, kao i gradnja te uređenje društvene infrastrukture poput društvenih domova, igrališta za djecu, kvalitetnih sadržaja za mlade. Naglasio je i potrebu izgradnje pješačko-biciklističke staze od Slemenica do Murskog Središća, kao i sanaciju i izmještanje odlagališta otpada iz Totovca.

Posebno se osvrnu na samo stanje u centru Čakovca, gdje brojne fasade i objekti jednostavno vape za obnovom, ne samo zbog izgleda, već i zbog sigurnosti onih koji žive u njima, ali i prolaznika. Naglasio je da Grad u Proračun ubire spomeničku rentu od koje se dio treba vratiti uređenjem, ako ničega drugoga, barem pročelja zgrada.

Nezavisni Kočila, kao i politički partneri HDZ te zajednički kandidat za gradonačelnika, Tomislav Marković, slažu se da je nužno hitno pokrenuti stambeno zbrinjavanje mladih obitelji kroz program poticane stanogradnje. Također, obojica inzistiraju da se kod stanogradnje uvede red, točnije da se propiše koliki dio površine mora biti predviđen za zelene površine i prostor za djecu.

– Moramo stati na kraj betonizaciji cjelokupne površine kada se grade nove zgrade. Aktualna vlast dozvolila je takav način ponašanja, ali oni koji kupuju stan ne žele samo svojih 50-ak kvadrata i parkirališni prostor, već traže i okoliš ugodan za život. Mi ćemo promijeniti lošu praksu aktualne vlasti – odlučni su Marković i Kočila.

Marković je najavio kako će uz zajedničku suradnju naglasak posebno staviti na stvaranje preduvjeta za privlačenje novih investicija koje će otvarati nova radna mjesta s većom dodanom vrijednošću i većim primanjima za građane Čakovca. Posebna pažnja posvetit će se transparentnom radu gradske uprave, prije svega trošenju proračunskog novca te digitalizaciji u radu gradske uprave.

– Podsjećamo da je gradonačelnik ovdje da prije svega radi u interesu građana i da na transparentan i racionalan način upravlja novcima građana. To je ono što mi nudimo: rad za građane Čakovca, rad u interesu građana i razvoj našeg Čakovca – zaključio je Marković koji je još jednom poslao jasnu poruku svim Čakovčankama i Čakovčancima: “Vrijeme je za TVOJ Čakovec!”

Nastavite čitati