Ove godine je po prvi puta u školske klupe svih redovnih osnovnih škola u Međimurskoj županiji sjelo 1159 prvašića. To je rast od 29 učenika u usporedbi s prošlom godinom. Upravo je prošle godine zabilježen najveći pad broja prvašića.

Školsku godinu 2018./2019. započelo je čak 100 prvašića manje od godine ranije. Ovogodišnji rast broja učenika prvih razreda na početku nove školske godine ohrabrujući je podatak, budući da se velika većina hrvatskih županija bori s velikim odljevom mladih obitelji.

Razlog većeg broja učenika prvih razreda zasigurno se dijelom skriva u činjenici da Županija, gradovi i općine brojnim mjerama olakšavaju obiteljima školovanje djece. Međimurska županija u samom je nacionalnom vrhu po izdvajanjima za obrazovanje. Naime, godišnja izvješća Ministarstva financija o izvršenjima proračuna pokazuju da je Međimurska županija prva po izdvajanju novca za dječje vrtiće i studentske stipendije te peta po ukupnim izdvajanjima za obrazovanje.

– Djeca i mladi, obrazovanje i ulaganje u obrazovanje na vrhu su nam liste prioriteta – nebrojeno je puta ponovio međimurski župan Matija Posavec.

Svoje riječi župan Posavec uspješno provodi u konkretne mjere. Međimurska županija, uz sufinanciranje gradova i općina, niz godina provodi projekt besplatnih udžbenika, u koji je dosad uloženo pet milijuna kuna. Prijevoz za osnovnoškolce i srednjoškolce također je u potpunosti besplatan, za što je Međimurska županija dosad izdvojila oko 15 milijuna kuna.

– Međimurska županija osigurava pomoćnike u nastavi te su sredstva za njih osigurana u proračunu projekta „Škole jednakih mogućnosti“. Ukupna je vrijednost projekta za sve četiri godine njegova trajanja, od 2017. do 2021., 10,7 milijuna kuna. Mi smo i jedina županija u Hrvatskoj koja, osim za učenike osnovnih i srednjih škola, osigurava asistente i djeci vrtićkog uzrasta. U županijskom Proračunu za 2019. godinu predviđeno je 460.000 kuna namijenjenih financiranju 50 posto iznosa plaće za 44 asistenata, koji će raditi s 49 djece s teškoćama u predškolskim ustanovama, dok ostatak sufinanciraju jedinice lokalne samouprave, a projekt se zove „Prvi korak“ – objašnjava župan Matija Posavec.

Projektom „Školska shema “ osigurani su besplatno voće, mlijeko i mliječni proizvodi za svu osnovnoškolsku djecu. Za 7837 učenika iz 20 osnovnih i pet srednjih škola osigurani su obroci voća i povrća, a za 2222 učenika iz 17 osnovnih škola mlijeko i mliječni proizvodi. Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 1,7 milijuna kuna.

– Pomoću europskih fondova provodi se projekt „Školski obroci svima“, koji pridonosi ostvarenju jednakih mogućnosti djece, osiguravajući školsku prehranu učenicima koji se nalaze u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, s ciljem ublažavanja najgorih oblika dječjeg siromaštva. Tim je projektom zbrinuto 1500 učenika iz 23 osnovne škole. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,5 milijuna kuna – dodaje Posavec.

Značajnim ulaganjima u obrazovanje Međimurska županija želi doskočiti velikom problemu s kojim se susreću stanovnici hrvatskoga sjevera. Niski prosjek plaća glavni je razlog zašto se veliki broj građana u potragu za poslom zaputio preko granice.

– Želimo kvalitetnim obrazovanjem vratiti iseljenu mladost. Ako imate kvalitetno obrazovanje, imate i konkurentniju radnu snagu, a ona dovodi do lakšeg pronalaska posla i konkurentnosti, pri čemu se poduzetnici otimaju za takve ljude, koje moraju motivirati većom plaćom. Povezivanjem obrazovanja i gospodarstva, primjerice, stipendiranjem deficitarnih zanimanja, omogućavanjem da tvrtke same stipendiraju srednjoškolce te povezivanjem škola i poduzetnika putem istraživačkih i tehnološko-inovacijskih centara mijenjamo kompletnu strukturu gospodarstva. Više ne možemo biti dominantni u tekstilnoj ili obućarskoj industriji, nego u znanostima i gospodarskim granama koje danas mogu dati veću dodanu vrijednost, i u tome smo uspješni – kaže župan Posavec.

Međimurska županija osnivač je 25 osnovnih i šest srednjih škola, u kojima se školuje 7080 učenika, dok je broj školaraca u cijeloj županiji 9460. Svima njima žele se osigurati maksimalno kvalitetni uvjeti za pohađanje nastava, što podrazumijeva dogradnju i obnovu škola te gradnju sportskih dvorana. Samo u proteklih 365 dana izgrađene su četiri školske sportske dvorane u Orehovici, Draškovcu, Strahonincu i Goričanu, čija je ukupna vrijednost 44,1 milijun kuna.

– Koristimo sve mogućnosti vanjskog financiranja koji se trenutno nude, po čemu smo rekorderi u Hrvatskoj. Samo za projekte energetske obnove škola, učeničkih domova i školskih dvorana osigurali smo 64,1 milijun kuna. Financiramo projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju Srednje škole Prelog i Učiteljskoga fakulteta u Čakovcu. Ako tome dodamo i izgradnju Studentskoga centra te studentske kuhinje na Međimurskome veleučilištu vrijednih deset milijuna kuna, kao i izgradnju nove zgrade Osnovne škole Pribislavec od 27 milijuna kuna, možemo s ponosom istaknuti da će međimurski učenici i studenti uskoro u Međimurju imati najbolje uvjete za školovanje – zaključio je župan Matija Posavec.

Studentski nadstandard: stipendije, potpore, nagrade…

Izvješće Ministarstva financija potvrdio je da Međimurska županija najviše novaca u Hrvatskoj izdvaja za studentske stipendije. No, nisu samo stipendije pomoć koja se osigurava studentima.

– Dajemo jednokratne potpore studentima, stipendiramo deficitarna zanimanja, dajemo stipendije djeci hrvatskih branitelja, sufinanciramo sportske aktivnosti u dvoranama, škole plivanja, a nagrađujemo i dobitnike rektorovih nagrada. Ovim mjerama obuhvatili smo sve kategorije studenata, bilo da je riječ o socijalnoj kategoriji ili da nagrađujemo izvrsnost – objašnjava župan Posavec.

U ovome trenutku u Međimurskoj županiji u Čakovcu postoje Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju (Metalska jezgra), Centar održivog razvoja, Centar izvrsnosti iz informatike, Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, Poslovni inkubator Tehnološko – inovacijskoga centra Međimurje…

– Jedan od kratkoročnih ciljeva jest da Srednja škola Prelog postane budući Centar izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu, a Gimnazija Josipa Slavenskog u Čakovcu Centar izvrsnosti iz matematike, kemije, biologije i fizike – otkrio je Posavec.

Komentari

Komentara

loading...