Povežite se s nama

Međimurje

Župan priredio prijam za međimurske studente, dobitnike Rektorove nagrade

Objavljeno:

- dana

Župan Međimurske županije Matija Posavec primio je u ponedjeljak, 21. prosinca, nove generacije međimurskih studentica i studenata – dobitnika Rektorovih nagrada sveučilišta u Zagrebu i Rijeci te Sveučilišta Sjever.

– Velika je čast prirediti svečanost za vas koji svojim primjerom promičete znanje kao temeljnu vrijednost i koji sva naša ulaganja u obrazovanje činite smislenima multiplicirajući njihovu vrijednost. Vaš rad i postignuća u znanstvenim i umjetničkim područjima nagrađeni su najvišom nagradom vaših sveučilišta, a to i nas čini neizmjerno ponosnima te se nadamo da ćete se po završetku studija vratiti i graditi karijere u svom Međimurju – rekao je međimurski župan Matija Posavec.

– Studenti iz Međimurske županije oduvijek su bili vrlo uspješni, što se vidi i po broju dobitnika Rektorove nagrade u zadnje dvije akademske godine. Taj se broj stalno povećava. Tako smo u prethodne dvije akademske godine imali po 16, odnosno 17 dobitnika, a u akademskoj godini 2021./2022. imamo 27 dobitnika Rektorove nagrade. Do ovakvih iznimnih rezultata došli ste svojim radom i trudom. Znanje koje imate vrijednost je koju vam nikada nitko neće moći uzeti. I nemojte stati u učenju. Vjerujte u sebe i u svoje sposobnosti jer ova nagrada rezultat je takvog pristupa – poručila je pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Nives Kolarić Strah.

Novčanu nagradu Međimurske županije primili su sljedeći dobitnici Rektorove nagrade za akademske godine 2020./21. i 2021./22: Gloria Kovač, Brigita Novak i Karlo Posavec (dobitnici Rektorove nagrade za obje godine), Debora Kanižaj, Gracia Grabarić, Laura Horvat, Petra Piknjač, Ana Horvat, Lana Novković, Vinka Siladi, Marco Marijan Küpper, Jakov Skok, Tin Novosel, Martina Halić, Petar Strbad, Laura Plešnar, Josipa Šajnović, Ines Horvat, Dario Perčić, Leon Sačer, David Vlah, Žana Žganec, Mario Čavlek, Mateo Mikulić, Krunoslav Lesar, Benjamin Horvat, Karla Grašić, Lidija Krznar, Danijela Magdalenić, Marta Črep, Luka Mihalic, Paula Kovačić, Jakov Glavina, Filip Bel, Natan Koraj, Ivana Kosec, Anita Trojko, Dora Rašan, Anja Kučević i Jakov Vuk.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje